четвъртък, 27 ноември 2014 г.

"Искам мама и тати ......"

"Искам мама и тати ......" последните думи на Гери -4 годишно дете починало след операция на сливиците.

27 ноември 2014 г. в 01:16

" Родители на 4-годишно момиченце, починало в ИСУЛ, смятат, че дъщеря им е жертва на лекарска небрежност. Гергана е оперирана от сливици и две седмици по-късно умира от кръвоизлив.

„Чух Гери да казва, че иска мама и тати. Доц. Мелничаров я взе на ръце и я свали в операционната”, разказа майката Анна Йорданова. Това се последните думи на 4-годишната Гергана, които майка й чува от нея. Часове след това родителите разбират, че момиченцето е починало от кръвозагуба на операционната маса в ИСУЛ.

Анна и Пламен изкарват смъртен акт на дъщеря си на Рождество христово

Смятат, че причината е лекарска грешка, немарливост. Два месеца по-рано Анна и Пламен искат да облекчат страданията на Гери, която все е с възпалени сливици. Родителите отиват на консултация при светилата в ИСУЛ и попадат на главен асистент Маджунов, който насрочва операция за 8 декември.

„Казва го доктор, с голяма слава, ужким. И ние правим най-доброто за детето”, каза бащата на детето. При подготовката на нужните изследвания, личният лекар на семейството - д-р Трифонова, казва, че може би моментът не е подходящ за операция.

„Аз си спомням, че подавайки изследванията казах, че не би трябвало или може би няма да я оперират при тези изследвания. Но в крайна сметка преценката е тяхна, на специалистите в  болницата”, каза д-р Мария Трифонова.

„Като отидох при него (д-р Маджунов) и му казах, че изследванията не са добри и кашля, и ако може да се отложи операцията, той каза, че не може да спре да кашля докато не й се извадят сливиците”, каза майка на Гергана. Момиченцето е оперирано на 8-ми и изписана на същия ден. На следващата сутрин е прегледана от Маджунов, който казва, че е добре и трябва да пие течности. След пет дни Гергана вдига 39 градуса температура и близките й я водят отново при главния асистент, който я е оперирал.

Детето започва да повръща кръв

„На 14-ти се отиде при него с 39 градуса. Детето с температура, той каза, че не било пило достатъчно течности. На другия ден - на 15-ти, вечерта тук прокърви, започна да повръща кръв, приеха я вечерта в болницата, тогава д-р Йорданов изкара всичката кръв от нея и я остави в болницата. За да може на другия ден да я ревизират”, разказа бащата.

Д-р Йорданов приема Гери по спешност, защото повръща кръв, а на другия ден Маджунов я изписва като казва, че пак няма проблем. До 23-ти, когато детето отново е прокървило. Следобед на 23-ти приемат четиригодишната Гери в ИСУЛ.

„Настанихме се в стаята, включиха системата, пуснах й детско и отидох до тоалетната. Когато се върнах -  тя между двата кревата, права, повръща кръв. Веднага извиках сестрата, тя започна да вика докторите, тя тръгна да се свлича, да колабира”, разказа майката .

Според бащата последният екип се е опитал да спаси детето. „Те не са виновни - последният екип. Грешката е на д-р Маджунов  - на 14-ти, на 15-ти, той не се опита да я ревизира. Ако е искал повече пари, да беше казал”, каза Пламен .

„За мен е грешка. Грешка е на преценката -дали детето да се опирара или не. По нататък не достатъчно добре свършена работа като операция, защото детето имаше и следоперативни усложнения”, каза личната лекарка д-р Мария Трифонова. Според нея семейството трябва да си търси правата, защото има лекарска грешка или небрежност.

„Когато доц. Мелничаров съобщава на родителите, че детето е починало, казва, че д-р Маджунов не е трябвало да оперира детето болно и че това е причината за смъртта. Това му бяха думите”, добави Ани Петров, дядо на Гергана.

„Каква е била причината да бъде сложено на операционната маса, при наличието на анамнестични данни от близките, това ще трябва медицинската комисия да установи”, смята доц. д-р Бойко Коруков, директор на университетска болница „Царица Йоанна" ИСУЛ.  Попитан дали има оплаквания и от други хора към д-р Маджунов, той отговори, че това е един от опитните специалисти, но има още няколко сигнала за неетично отношение към пациентите и близките им.

"Тя е заведена на 8-ми сутринта и на осми е изписана, а той я приема на 7-ми и на 9-ти е изписана. На хартия. Защо? Доят касата... Той сега си е вързал гащите, все едно три дни е лежала там”, каза бащата Пламен.

Директорът на болницата каза, че това също ще подлежи на проверка. По думите му това не е практика и дори лечебното заведение е санкционирано от касата за такива случаи. Попитан дали като слушате такива истории като тази, се срамува, директорът д-р Бойко Коруков каза:

„Този случай е непростим. Имам един син, една вечер го заболя коремчето. Сигурно съм преглеждал хиляди хора за апандисит, но цяла вечер не спах. Как се чувстват тези хора, умът не ми го побира... Ние ще искаме да си дадем един отговор на въпроса  -

Защо едно дете идва на крака, а го върнахме на родителите в ковчег

Всичко по веригата ще бъде изследвано”, обеща д-р Бойко Коруков. До две седмици вътрешната проверка в исул ще излезе със заключение за смъртта на Гери. Част от лекарите, замесени в операцията и ръководството на отделението са в отпуска или в болнични.

Аутопсията на детето е правена в ИСУЛ - болницата, където е починало. Родителите не получили тялото, за да го изпратят за независима експертиза в Съдебна медицина. Сега близките на Гери се надяват като разгласят своята драма да предотвратят трагедии в други семейства. "

ИЗРОДЪТ МАДЖУНОВ,ОПЕРИРАЛ ДЕТЕТО !!! https://www.facebook.com/pages/%D0%98%D0%97%D0%A0%D0%9E%D0%94%D0%AA%D0%A2-%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB-%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%82-%D0%98%D0%A1%D0%A3%D0%9B/125234594211067?fref=ts
Три условни присъди за смъртта на 4-годишната Гери, оперирана от сливици Сподели 24.11.2014 13:17; 24 часа онлайн; 2871; 2; д-р Михаил Маджунов Софийският градски съд (СГС) постанови три условни присъди за смъртта на 4-годишната Гергана Йорданова, която почина след операция на сливиците. Съдът призна д-р Михаил Маджунов, д-р Юлиан Рангачев и д-р Иглика Станчева за виновни за смъртта на момиченцето. Магистратите обаче оправдаха четвъртия пратен на съд по делото - д-р Иван Табаков. И четиримата лекари са от столичната болница ИСУЛ. На две години и половина условно бе осъден д-р Михаил Маджунов, той е лишен от лекарски права за 4 години. Присъда от 6 месеца условно получиха Иглика Станчева и Юлиян Рангачев. Тримата медици трябва да заплатят и 100 000 лева кръвнина на семейството на Гери. Вещите лица по делото доказаха, че която и упойка да е била използвана, не е имало как момичето да бъде спасено, затова анестезиологът д-р Иван Табаков беше оправдан по обвинението, че не е поставил правилната упойка на детето. През миналата седмица прокуратурата сама поиска условна присъда за двама от обвиняемите. Днес наблюдаващият прокурор Николай Христов обясни, че няма да протестира присъдата пред Апелативния съд. „Престъплението е по непредпазливост”, подчерта той. Преди повече от 4 години малката Гери издъхна на операционната маса при повторна хирургична интервенция след усложнения при операция на сливиците. Малката Гери

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА