петък, 5 юни 2015 г.

Терапевтична ваксина срещу недребноклетъчен белодробен карцином.

„Живот без рак“: Куба има ваксина срещу рак

Снимка: Архив

В момента САЩ правят клинични изследвания
Куба е лицензирала ваксина срещу рак на белия дроб и в момента Съединените щати я изпробват с клинични тестове.
Заради 55-годишното ембарго, наложено на Куба от САЩ, нейните постижения в областта на медицината си оставаха само за домашна употреба. Сега обаче правителството на Барак Обама започна да смекчава санкциите и възобновява търговията между двете страни. Първият кубински продукт, който преодолява ембаргото, е ваксина срещу белодробен рак. Тя е предоставена за изследване на Управлението за контрол на храните и лекарствата на САЩ. То трябва да даде разрешение за прилагането й.
Ваксината се нарича “Симавакс” (CimaVax- EGF). Тя е първата терапевтична ваксина, прицелена срещу една от най-масовите форми на белодробния рак - т.нар. недребноклетъчен белодробен карцином. Разработена е от кубинския Център за молекулярна имунология още през 2011 г. и все още е в процес на изпробване. Вносът й в САЩ обаче би я направил достъпна за болните от цял свят.
Първите тестове са обещаващи
Началните тестове на ваксината са довели до увеличаване на преживяемостта и удължаване на живота на ваксинираните пациенти. Ефектът от ваксината обаче изглежда ограничен от възрастта на болния. Само хора на възраст под 60 г. имат полза от нея поне що се отнася до преживяемостта.
Ваксината съдържа белтък, наречен епидермален растежен фактор (ЕРФ). Той е наличен в човешкото тяло и стимулира клетъчния растеж. При болни от рак обаче туморните клетки принуждават тялото да произвежда твърде много от този белтък. Това им помага да растат и да се размножават.
Имунизирането на пациентите с ЕРФ води до увеличаване на антителата в организма, които потискат ефекта от него. Тогава рецепторите за ЕРФ се “присвояват” от белодробния тумор. Но тъй като концентрацията на ЕРФ в кръвта спада, туморните клетки са лишени от нужния им растежен стимул, без който не могат да се размножават. Ваксината спира растежа на туморите и им пречи да се разсейват из тялото. Но тя не ги атакува директно.
Започналите проучвания на ваксината в САЩ показват, че поради тази причина тя може би ще се окаже по-полезна като превантивно, а не като лечебно средство.
Защо Куба?
Има някаква ирония в това, че именно страната, която е прочута с пурите си, първа в света създаде ваксина срещу белодробния рак. Той доказано се причинява от пушене на цигари и пури.
Куба е относително бедна държава със средна месечна заплата само 20 долара. Тя обаче е световен лидер в биотехнологиите и в медицинските изследвания. Кубинската система на здравеопазване е призната за най-добрата в света. По-добра е дори от френската, която се смята за най-добрата в западните страни.
В момента белодробният рак е четвърти по масовост причинител на смърт в Куба. Това е накарало властите да ускорят работата по създаването на CimaVax.
Ваксината е много евтина и се съхранява лесно - една инжекция струва само 1 долар и в Куба се поставя безплатно. След огласяването на спогодбата със САЩ обаче се появиха прогнози, че едва напуснала Куба, ваксината вече ще струва 100 и дори 1000 долара.
При кои пациенти специалистите препоръчват да се използва ваксината, четете в новия брой на в. „Живот без рак“

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА