вторник, 28 юли 2015 г.

Цисус (Cissus Quadrangularis) - Индия

Снимка Фрамар .бг
Цисус (Cissus Quadrangularis) е многогодишно растение от семейството на гроздето - Двусемеделни (Vitaceae). Синоними на латинското наименование на билката са: Cissus succulenta, Cissus tetragona, Vitis Quadrangularis, Vitis succulenta. Други негови имена на латиница са Veldt Grape, Bone Setter, Asthisamharaka, Hadjod, Chadhuri, Chaudhari, Cissus, Cissus Extract, Cissus Formula, Cissus Formulation, C. Quadrangularis, Cissus Quadrangularis, Cissus Quadrangularis Extract, CORE, CQ, CQE, CQR-300, Extrait de Cissus, Hadjora, Harbhanga, Harsankari, Hasjora, Kandavela, Mangaroli, Nalleru, Namunungwa, Phet Cha Sung Khaat, Phet Sang Kat, Phet Sangkhat, Pirandai, Quadrangularis, Samroi To, San Cha Khuat, Stemmed Vine, Vajravalli, Vedhari, Winged Treebine.
Интересно е названието му „гръбнак на дявола” (Devils Backbone).

Устройство на цисус

Растението достига височина от 1,5 метра и има квадратно сечение на клоните. По тях се установяват възли, като междувъзлията са с дължина от 8 до 10 см и ширина 1,2-1,5 сантиметра. По дължината им се установяват четири ръба с ширина от 2 до 5 сантиметра. От едната страна на възелчетата излизат млади клончета (филизи), а от срещуположната им се развиват листенца.На същите места прорастват и цветовете на растението.Съцветията се състоят от малки бели, жълтеникави или зеленикави цветчета.Съответно на тяхно място се развиват плодовете на цисуса. Те имат кръгла форма, като при узряване стават червени.

 Разпространение на цисус


Цисус е диво растение открито в Индия, Южна Африка и топлите региони. Предполага се, че родните му места са Индия и Шри Ланка. Среща се още в Югоизточна Азия и арабските държави. Внесена е в Бразилия и южната част на САЩ.

Използваема част на цисус

Използват се всички части на растението. От тях се извлича екстракт, който се прилага по предназначение. Много хора приемат екстракт от Cissus qadrangularis под формата на добавка, заради установените ползи от него.

Химичен състав на цисус

Фитохимичните анализи на Cissus quadrangularis показват високо съдържание на аскорбинова киселина (витамин С), каротен, фитостеролови субстанции и калций.

В надземната част на цисус се съдържат каротеноиди, 6-Н-транс-цинамоил-каталпол, 6-О-{2,3-диметокси}-т-цинамоил-каталпол, 6-Om-метокси-бензоил-каталпол (ацетилирани гликозиди на каталпол); тритерпеноиди; фриеделин (пентацикличен тритерпеноид) - евентуално до 2,5% в 70% етанолов екстракт от надземните части; два изомерни кетостероида, onocer-7-ен-3α, 21β-диол и onocer-7-ен-3β, 21α-диол и някои други, включително 7-oxoonocer-8-ен-3β, 21α-диол.

Установено е също така присъствие и на β-ситостерол, δ-амирин и δ-амирон. Други химични съединения открити в цисус са 3,3-4,4-тетрахидроксибифенил, кверцетин, кемпферол, стилбени - ресвератрол димери куадрангуларин АC и партеноцизин А, пицеатанол, палидол, ресвератрол гликозиди, деривати на галовата киселина, генистеин и даидзеин, стероиди, флавоноиди, иридоиди,  каротен, фитостеролови субстанции, калий.

Кетостероните представляват естествени растителни стероиди.
Съдържа още витамин E - около 696mg на 100g маса, а витамин C е в количество около 327mg на 100g маса; бета-ситостерин (в 1.15% метанолов екстракт, 0.5% етил ацетат екстракт, неоткриваем във вода) и стимастерол (респективно в 0.47%, 0.16%, неоткриваем във вода).

Всички тези компоненти притежават потенциално различни метаболитни и физиологични ефекти.

Приложение на цисус

Cissus quadrangularis е бил използван като лечебно растение още в древността. Бил е включван в различни класическите лекарства на аюрведа, използвани за лечението на счупени кости и увредени връзки и сухожилия. В сиддха-медицина се счита за тоник и аналгетик, а също се смята, че лекува костни фрактури, като от там носи и името „asthisamharaka” (означава това, което предотвратява разрушаването на костите). Гаро - племе от Бангладеш, са използвали цисус със същата цел.

Проучвания установяват, че растението може да се използва за намаляване на теглото и подобряване на симптомите, свързани с метаболитен синдром при пациенти със затлъстяване, когато се приемат C. quadrangularis добавки. Друго изследване показва потенциален синергичен ефект между цисус и диво манго (Irvingia gabonensis).

Изследване свойствата на цисус:
В добавка за отслабване, умело са съчетани цисус и други съставки - зелен чай, соя, селен, хром, както и витамини от група В. Тя е прилагана и изследвана в продължение на 8 седмици. Добавката спомогна за намаляване на телесното тегло около 4.8% - клинично значима загуба на тегло, в сравнение с плацебо ефект от 2,4%.

Относно намалянето на телесното тегло е проведено и следното друго изследване. Третирани са три групи участници, като на първата е дадено плацебо, на втората добавка с цисус, а третата е следвала диета и е приемала едновременно с това и цисус – всеки ден. Проучването е продължило осем седмици. Резултатите показват, че и двете групи, които са приемали Cissus qadrangularis, под формата на добавка, са били в състояние да губят значителни проценти от теглото си. При тях е наблюдавано и намаляне на кръвното налягане кръвната захар, триглицеридите и холестерола.

В доклад, публикуван в World Journal по гастроентерология през октомври 2010 г., е отбелязано, че най-малко три проучвания са в подкрепа на безопасността и ефективността на цисус относно загубата на тегло.

При две групи кучета с фрактури, едната третирана с плацебо, а другата с екстракт от цисус, и двете в продължение на 21 дни се получават интересни резултати. Кучетата приемали екстракт от цисус са напълно излекувани за 21 дни, а тези приели плацебо, след 21 дни са били все още с незарастнали фрактури. При хората ефекта на зарастване на фрактурите, при използване на цисус, не е така добре доказан.

Растението е проучено относно действието му при остеопороза, върху модел на плъх. Изследвано е и при животински модели на костни фрактури.

На много високото съдържание на витамин С в растението, се дължи неговият антиоксидативен ефект. Поради това е показано за намаляване на възпалението, така в частност на болката, подуването и много други здравословни проблеми, дължащи се на възпалителния процес. Много здравни експерти сравняват болкоуспокояващото действие на цисуса с този на аспирина или ибупрофена.

Неговите бактерицидни ефекти отнасящи се към Helicobacter Pylori, показват потенциална употреба на билката за лечение на стомашни язви, причините за появата на които са свързани с лечение на пациента с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства).

Лабораторни изследвания показват, че растението има антиоксидантни, болкоуспокояващи, гастропротективни, релаксиращи, седативни, антиконвулсивни и противовъзпалителни свойства. То може да има активност срещу причинитела на малария.

Заболявания и състояния, при които се използва цисус:
    затлъстяване
    диабет
    епилепсии и конвулсии
    съвкупност от рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания
    метаболитен синдром
    висок холестерол
    костни фрактури
    ставни болки
    мускулни болки и претоварване
    остеопороза
    скорбут
    рак
    стомашно разстройство
    хемороиди
    язвена болест
    отити
    очни заболявания
    болезнена менструация
    астма
    малария   
    болки в резултат на спортни травми
    хора с наднормено тегло
    диабет
    менопауза

Необходими са още доказателства, за да се оцени ефективността на Cissus quadrangularis, насочена към изброените състояния.

Използва се също и в културизма под формата на добавки – алтернатива на анаболните стероиди.

При приема на екстаркт от цисус, някои изследователи са наблюдавали значително повишение на серотонина в кръвната плазма, увеличение на креатинина, редукция на тоталния LDL холестерол.

По данни от поредно изследване свойствата на билката, третирането на пациенти с цисус в продължение на осем седмици, не е оказало ефект върху дейността на сърдечно-съдовата им система и състоянието на кръвното налягане.

Изследователите смятат, че Cissus quadrangularis помага да се увеличи усвояването на калций. Калцият е еднo от основните хранителни вещества, които увеличават здравината на костите. Налице са също така доказателства, които предполагат, че приемането на Cissus quadrangularis ежедневно може да намали риска от напукване на костите с до 40 процента.

Действа седативно на нервната система. Показал е висока ефективност в намаляването на болката и възпалението. Механизмът, по който екстрактът осъществява противовъзпалителното си действие, все още не е напълно изяснен. Може да действа централно, но се предполага и възпрепятстване на конверсията на арахидоновата киселина в инфламаторни простагландини.

Дозиране на цисус:

Подходящата доза на цисус зависи от няколко фактора, като възрастта на потребителя, здравословното му състояние и други подобни условия. Преди прием се консултирайте с вашия фармацевт или лекар. Следвайте и оказанията на етикета на съответния продукт, който съдържа цисус. Не винаги приемът на природни продукти и билки е безопасен.

Специфични търговски продукти, съдържащи Cissus quadrangularis могат да бъдат безопасни, когато се използват по подходящият начин: при възрастни - краткосрочно (до 6-8 седмици). Тези продукти могат да причинят странични ефекти като главоболие, газове, сухота в устата, диария и безсъние. Но няма достатъчно информация, от която да се знае колко често могат да се появят тези нежелани ефекти. В действителност, повечето от хоратата, които използват Cissus quadrangularis в клинични проучвания не съобщават за всички нежелани странични ефекти. Малко от тях са докладвали за леки неразположения като главоболие, метеоризъм и гадене. Въпреки това, както при повечето билки и добавки, цисус може да не е подходящ за хора, които приемат някои други медикаменти. Не е показана и дългосрочната безопасна употреба на билката.

Едно проучване е насочено към това да се отбележи ползата от орално приложение на цисус при хора, с цел намаляване на болки в ставите, като е използвана доза от 3200 мг Cissus Quadrangularis като дневна добавка. При тази доза се очаква седативен и обезболяващ ефект. В случая се прилага воден екстракт от растението.

В други случаи на концентрация от 300-600mg екстракт от Cissus quadrangularis, стандартизиран до 2,5% кетостероиди, показва биологична активност при хората.

Цисусът може да има мускулно релаксиращи свойства в доза 20-40mg/kg воден екстракт, които се проявяват в рамките на 30-та минута от приема му.

До този момент оптималната доза не е известна. Някои лекари препоръчват движението на дневната доза да бъде в рамките на от 2-4 до 3-6 грама. Продължителната употреба осигурява засилен кръвен поток към мускулите и по-качествено снабдяване с хранителни вещества. Особено при спортистите се наблюдава желаното болкоуспокояване след травми на мускулите и костно-ставния апарат.

Внимание!

Да не се използва по време на кърмене и бременност. Не е изследвана безопасността му при употреба при тези две състояния.

Токсичност на цисус

Едно проучване за токсичността на цисус е установило, че при използване на препарата CQR-300 при плъхове, в доза от 2500mg/kg телесно тегло в продължение на 90 дни, не са били установени явни странични ефекти, въпреки някои нетоксични промени настъпили в параметрите на съсирване на кръвта. При третиране на плъхове с цисус в дози до 3g/kg телесно тегло, в продължение на 3 месеца, не са наблюдавани необичайни реакции на организма. Дозата от 3g/kg телесно тегло е 100 пъти по-висока от терапевтичната за човека. От тези резултати, се предполага, че доза от 150 грама Cissus quadrangularis дневно, е свободна от странични ефекти.

В други изследвания е доказано, че екстракт от цисус с петролен етер е безопасен за прием в доза до 5000 мг., през устата. Целта на изследванията е била проучване на остра токсичност с цисус – единичната посочена доза не причинява вреда, при прием в продължение над 30 дни.

При изпитване на екстакт от цисус в доза 300mg дневно, не са наблюдавани никакви разлики спрямо плацебо по отношение на страничните ефекти.

Генотоксичност на цисус

Доказан е генотоксичният ефект ин витро на цисусът, като се е използвала концентрация от 500 и 1000ug/plate.

Някои изследвания отбелязват потенциален генотоксичен ефект при бактерии, но не са успели да бъдат повторени. Практическото значение на тази информация в този момент не е известна. Смята се, че не е от значение, поради което не се изследва генотоксичност в модели от гризачи.

Още за Цисус (Cissus Quadrangularis) | Ботаника от Framar.bg:
Снимка Фрамар .бг

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА