четвъртък, 22 януари 2015 г.

Адаптогените:лековити растения за сила, издръжливост и борба със стреса  - http://www.kukuriak.com/

От съавтора на Adoptogens – Steven Maimes
Като съавтор на тази книга реших да добавя малко допълнителна описателна информация за бъдещия читател:
Адаптогените са възстановяващи тялото лековити растения, които му помагат да се адаптира към стреса, подсилват нормалните му функции и възстановяват равновесието в организма. Тази книга съдържа подробен обзор на адаптогените заедно с историята и действието им, както и монографии. Научните изследвания изучават ефикасността, безопасността, фитохимията и теорията за биомедицинския произход  на стреса. Главата относно ползите, които адаптогените имат за здравето, разглежда водещите приложения при 23 различни симптоми, включително рак, спортни постижения, стареене,  действие в помощ на сърдечно-съдовата система, подсилване на имунната система, регулиране на половите хормони, проблеми със съня и стрес.
Монографиите върху отделните адаптогени разказват интересните им истории от различни страни – исторически, етно-ботанически (взаимоотношенията между растенията и хората в различните култури) и съвременната им употреба. Тъй като 18 от всичките 21 адаптогена са се използвали традиционно или в Аюрведа, или в традиционната китайска медицина тези традиции са разгледани по-подробно. Освен това има глави за адаптогените като храна и адаптогени за животни и ви разказваме за двата най-важни адаптогена, използвани за животни. Книгата съдържа илюстрации, таблици и речник на специализираните термини.
Освен че може да научите повече за адаптогените по пътя към здравето, има и още няколко причини тази книга да се прочете и да се разсъждава върху нея. Бъдещето на природната медицина ще включва по-голяма употреба на лечебни растения и адаптогенните формули ще са част от всеобщите процедури за добро здраве. Ще има маркетингови атаки от страна на рекламните и фармацевтичните компании. Все пак, както ще научите по-нататък, има дългогодишни данни в защита на адаптогените.
В момента любимите ми адаптогени са свещен босилек (тулси), шизандра, ашваганда и жен-шен. Също така продължавам да научавам повече за отделните растения и за присъщата им мъдрост и целебна сила.
___________________________________________________________________________
Плод на лициум (годжи бери)
Плодовете на лициум (Lycium chinensis) са адаптоген, който се използва в традиционната китайска медицина от хилядолетия. В много книги и интернет сайтове се споменават също като годжи бери. На китайски се наричат „gou qi zi (гоу дзи дзъ)” или  накратко „gouqi (гоу дзи)”.
В традиционната китайска медицина годжи бери се считат за средство за подсилване на кръвта и за засилване на ин, използват се за допълване на естествената жизнена енергия на тялото (qi – ци), за подхранване на духовната същност (jing – дзин) и за ободряване на духа (shen – шън).
Годжи бери съдържат каротеноиди с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства (лутеин, зеаксантин), флавоноиди и много витамин С. Тези плодове спомагат за доброто зрение и допринасят за растежа на полезна чревна флора. Подсилват черния дроб, бъбреците и може да се ядат всекидневно за заякване на слаби мускули и сухожилия. Полизахаридите в годжи бери подсилват имунната система и е доказано, че повишават ефекта от химиотерапия и радиационна терапия.
Годжи бери са сладки с мек, подобен на стафида вкус. Изсушените плодове може да се ядат като стафиди, да се готвят с ориз или да се приготвят на чай. Считат се за храна и билка и са безопасни, с меко действие и много ниска опасност от токсичност. Растението е разпространено в Китай и е натурализирано в Хаваите.
___________________________________________________________________________
Растителни адаптогени срещу хепатит C
Хепатит C се причинява от вирус, който може да увреди сериозно черния дроб. Макар че лечебните растения може да не премахнат вируса на хепатит C, те спомагат за подсилването а имунната система и предпазването на черния дроб. Всички адаптогени съдействат за модулирането и/или усилването на имунната система, а някои от тях са и предпазващи черния дроб (хепатопротективни средства), като го пазят от увреждания и дисфункции.
Ето някои важни адаптогени, предпазващи черния дроб (хепатопротективни), които са полезни за хората, заразени с хепатит C:
Шизандра е най-полезният за черния дроб адаптоген. Тя помага за регенерирането на чернодробни клетки и повишава синтеза на хепатитен глутатион – основно средство за подхранване на черния дроб.
Женското биле е средство за подсилване на черния дроб. То цери увреждания на черния дроб и се използва за лекуване на хепатит и цироза.
Гудучи (Guduchi) е растение с детоксикиращ ефект, тъй като има способността да отстранява свободните радикали и тежките метали, както и да облекчава симптомите на чернодробна токсичност, хепатит и чернодробна фиброза. Тази билка спомага да се стимулира регенерацията на чернодробни клетки и на чернодробните имунни клетки, известни като Купферови клетки. Традиционно се използва за лечение на жълтеница и днес се ползва като спомагателна терапия при пациенти с хепатит C.
Гъбите реиши предпазват черния дроб и повишават способността му да детоксикира метаболитни  отпадъци.
Годжи бери има меко, предпазващо черния дроб действие. Това растение спомага за регенерирането на чернодробни клетки и предпазва черния дроб от увреждания, причинени от лекарства или хепатотоксични химикали.
Други адаптогени, които предпазват черния дроб от увреждания и дисфункции са: амла, кордицепс и свещен босилек (тулси).
Клинавиче (Astragalus) (макар да няма специално предпазващо черния дроб действие) е широкоспектърно средство за цялостно подсилване на имунната система и може да се използва за дългосрочно повишаване и усилване на имунната система. Това растение увеличава дейността на T-клетките, дейността на NK-клетките (или клетки-убийци) и производството на интерферон.
____________________________________________________________________________
Спиртен извлек на родиола (златен корен) (Rhodiola rosea)
Д-р Мехмет Оз (Dr. Mehmet Oz) гостува в Шоуто на Опра Уинфри на 1-ви ноември 2007г. и беше приготвил адаптогенен тоник от билката родиола (Rhodiola rosea) и водка като средство против стрес.
В книгата Adaptogens (главата за адаптогените като храна) разглеждаме начина, по който този спиртен извлек се приготвя в съвременна Украйна. Нарича се настойка и се приготвя като се смесва 80-градусова водка с равно по тегло количество прясна родиола и сместа се оставя да отлежи няколко седмици. На ден се консумират само по няколко чаени лъжички.
Златният корен може да се взема също на таблетки и най-добре е да се приема на гладно преди закуска.
Родиола има широкообхватни ползи – помага за балансирането на кръвната захар, предпазва сърцето и намалява стреса. Това растение е охлаждащ адаптоген и е малко вероятно да причини свръх стимулация.
____________________________________________________________________________
Резерв от приспособима енергия
В опитите да се справяме с многото видове стрес на съвременния начин на живот имаме все по-голяма нужда от запас от приспособима енергия. В много от случаите можем да намалим голяма част от ежедневния стрес в живота си и повечето от нас имат собствени борци настреса, например физически упражнения, медитация или йога и т.н., които ни помагат.
Растителните адаптогени са още едно средство за борба със стреса. Те ни помагат да изградим резерв от приспособима енергия (или жизненост) и подсилват запасите, които имаме в момента. Тази енергия помага на тялото да запазва равновесието си, когато му въздействат  многочислени стресови фактори или вредни влияния. Не трябва да допускаме да изчерпим приспособимата си енергия. Когато тази енергия се изтощи, ставаме жертва на хронични заболявания, изтощение и преумора.
Когато си изградим приспособим резерв, адаптогените ни помагат да създадем приспособима реакция. Тази реакция дава възможност на организма да се приспособява към стрес, намалява последиците от стреса и възстановява разстроената от стреса хомеостаза. Адаптогените подсилват цялата невроендокринна система, по-специално функционирането на надбъбречните жлези.
Адаптогените повишават капацитета на човек за физическа работа и осигуряват засилен приток на постоянна енергия през целия ден. Те спомагат за увеличаването на качеството на работа, издръжливостта и рехабилитацията и съдействат за възстановяването след изморителна физическа дейност. Адаптогените осигуряват резерв от приспособима енергия, който може да се ползва при извънредно физическо напрежение и по време на възстановяване от изтощение – когато организмът се нуждае най-много от това. Тази приспособима енергия освен това помага на тялото да издържа и да се възстановява от усилващите се последици от стреса.
За всеки човек е полезно да увеличи приспособимата си енергия. Няма значение колко сте здрави – адаптогенните растения ще ви помогнат в крайна сметка да подобрите способностите си.
____________________________________________________________________________
Адаптогени за подобряване на храносмилането
Повечето адаптогени не се използват конкретно като средства за подобряване на храносмилането, но все пак те помагат за много аспекти на храносмилането и усвояването, а в някои случаи и стимулират правилното функциониране на храносмилателната система.
Много често храносмилането се влияе от стреса и стресовите хормони може да забавят храносмилането, като по този начин храната ферментира и се застоява в тялото. Освен това стресът влияе значително на баланса на чревната микрофлора и може да причини лошо храносмилане, диария и синдром на раздразненото дебело черво. Адаптогените дават защитна реакция на стрес и се справят с балансирането на ендокринните хормони и с намаляването на стреса.
Следните адаптогени спомагат за доброто храносмилане:
Амла е добро средство при разстройства на храносмилателната система, включително диспепсия, констипация и метеоризъм (събиране на газове). Тя също така усилва храносмилателния огън. В Чаванпраш (Chyavanprash) – традиционен аюрведичен билков конфитюр – се съдържа амла.
Американският жен-шен е полезен лек, който усилва храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Дъвченето на парченце от корена може да помогне да се стимулира отделянето на стомашни киселини и храносмилателни сокове.
Клинавиче (Astragalus) се използва при хронична диария и хронични язви.
Свещеният босилек (тулси) е полезен за освобождаване на газове.
Женското биле е особено благотворно при синдром на раздразненото дебело черво и възпалителни заболявания на червата. То е отлично средство за подобряване на храносмилането.
Годжи бери (при редовна консумация) съдействат за развитието на полезна чревна флора.
Шатавари (Shatavari) се използва при стомашни възпаления и язви и за предотвратяване на дразнене на стомахар предизвикано от аспирин.
______________________________________________________
Адаптогените и кожата
Кожата е най-големият орган в тялото ни и сред функциите й са регулирането на телесната температура, отстраняването на отпадъци и приемането на сигнали за температура, натиск и болка. Кожата като сетивен орган е свързана с нервната система, а според Аюрведа кожата поддържа и физиологията, и психологията.
Всички адаптогени имат противостресови свойства, които спомагат да се стабилизира невро-ендокринната система, помагат да се модулира и/или засили имунната система и имат антиоксидантно действие.
Знаем, че адаптогените действат, когато се приемат вътрешно, но освен това те дават резултат и когато се използват външно. Те се усвояват през кожата и помагат на кожата да се приспособи към стрес (температура, болка, еластичност, структура и т.н.).
За локално нанасяне билката обикновено се смесва с базово масло като сусамово, рициново, кокосово масло или зехтин. За да се използва локално, билката на прах се смесва с маслото и се нанася.
Следните адаптогени са полезни за кожата:
Амла подсилва естествената способност на кожата да издържа на отрицателните влияние на околната среда и поддържа кожата чиста и здрава. Тя подхранва тъканите на чувствителната кожа.
Ашваганда, амла, свещен босилек (тулси) и шатавари действат като расаяни за кожата и така помагат за поддържането на нейната еластичност, баланс на влажността й, структурата и свежестта на кожата. Освен това помагат за детоксикацията на кожата, като в същото време я подхранват.
Клинавиче третира различни кожни разстройства, включително изгаряния. Използва се и за лечението на тумори на кожата.
Жен-шен се съдържа в различни продукти за грижи за кожата. Твърди се, че помага за микроциркулацията на кожата, което спомага за намаляването на фините бръчици и за стягането на кожата.
Свещеният босилек (тулси) съдържа урсолова киселина – един от най-новите фаворити на козметичната индустрия, защото освен че заздравява бързо кожата, тя и подобрява еластичността й и премахва бръчките. Лапа от тази билка може да се използва локално заради противогъбичното и антибактериалното й действие.
Женското биле се използва локално при херпес, екзема, псориазис и алергичен дерматит. Доказано е, че женското биле повишава естествените стероидни хормони на тялото за неутрализиране на възпаления и раздразнения. Освен това се твърди, че билката помага за избелване на петна от слънцето и тъмни петна и се използва в избелващи кожата кремове, лосиони и продукти за лична хигиена.
Шизандра облекчава кожни заболявания, причинени от алергии, включително обриви и екземи. Използва се и заради благотворното й и разкрасяващо кожата действие и за предпазване на кожата от увреждащото действие на слънцето и вятъра.
Корен на шатавари, накиснат в масло се използва локално за третиране на кожни заболявания, включително суха кожа. Листата се киснат в гхи и се нанасят при циреи и рани.
Един такъв изключителен продукт например е био сертифицираният Breast Balm (Banyan Botanicals), който съдържа три адаптогена – ашвагандаженско биле и шатавари – както и други съставки. Основата от гхи, кокосово масло и зехтин хидратират кожата и я поддържат влажна и еластична. Аюрведичните възстановяващи билки като ашваганда и шатавари тонизират и стягат тъканите, като в същото време осигуряват фитонутриенти, които съдействат за доброто състояние на женските гърди.
______________________________________________________
Адаптогените и проблемите със съня
много хора страдат от безсъние и подобни смущения на съня. Една от главните причини за проблемите със съня е стресът.
Стресът се проявява по много различни начини в организма ни. Той може да разстрои постоянната циркадна (денонощна) секреция на кортизол. Кортизолът е хормон на стреса, който спомага да се синхронизира деятелността, режимът на хранене и режимът на сън.
Адаптогените регулират и модулират производството на кортизол и намаляват стреса. Когато стресът се контролира, хормоните в организма са балансирани и човек получава по-добър и по-възстановяващ сън.
Следните адаптогени помагат на организма за по-добър сън:
Американският жен-шен помага при безсъние, свързано със синдрома на хроничната умора.
Ашваганда е успокояващ адаптоген, който се използва традиционно при безсъние и нервни заболявания.
Сибирският жен-шен (Eleuthero) подобрява съня и предотвратява среднощно събуждане.
Свещеният босилек помага за регулирането на кортизол и по този начин намалява стреса.
Родиола се използва за регулиране на смущения в съня и подобряване на качеството на съня.
Има сведения, че шизандра облекчава безсънието и съня с фрагментарни сънища.
Най-добре е тези адаптогени да се опитват през деня, тъй като е известно, че повишават енергията и умствената будност през деня. Ашваганда може да се взема преди сън – тя е любимият ми адаптоген, помагащ за заспиване. Всички тези адаптогени помагат и при отпадналост след смяна на часовите зони (jet-lag).
______________________________________________________
Адаптогени за спортисти – олимпийци
Спортистите постоянно се опитват да подобрят ефикасно здравето и постиженията си. Те особено много се нуждаят от енергия, мускулна сила, издръжливост и помощ за устояването на и защита от стрес.
Доказано е, че адаптогените увеличават капацитета за спортни постижения. Чрез продължителни експерименти върху спортисти (особено в Русия) учените показват нагледно ползите от адаптогените. Тези ползи включват: повишена издръжливост и прием на кислород, съкратено време за възстановяване след тренировки и след спортни травми, подобрена пулсова честота, намалена умора, положително влияние върху сърдечносъдовата и дихателната система, подобрено цялостно представяне.
Адаптогените са естествено и безопасно средство, което не е забранено от нито една международна спортна организация. В списъка на забранените вещества от 2006-та година, обнародван от Световната антидопингова агенция (The World Anti-Doping Agency) няма нито един адаптоген.
Адаптогени, използвани в  Олимпийските игри
Много спортисти, участвали в олимпиади,  са използвали адаптогени. Сибирският жен-шене използван от руски спортисти за подготовка за олимпиада и се използва заедно с други адаптогени за първи път по време на олимпиадата в Мюнхен през 1972г. Гъбите Кордицепсса използвани от китайски спортисти по време на игрите в Пекин през 1993г., а родиола – от шведските спортисти.
Руският учен и пръв изследовател на адаптогените Израил Брехман създава продукт, наречен Prime One. Този продукт съдържа няколко руски адаптогенни билки, включителносибирски жен-шеншизандраревенродиола и женско биле. Тази комбинация жъне успех в САЩ през 1996-та, когато се използва по време на летните олимпийски игри в Атланта от повече от 150 американски спортисти.
Адаптогени, полезни за спортисти
Всички адаптогени имат анти-стресово действие, което стабилизира невро-ендокринната система. Всички адаптогени спомагат за модулирането и подсилването на имунната система. Всички адаптогени осигуряват на организма антиоксидантни хранителни вещества. Следните адаптогени са особено полезни за спортисти:
Сибирският жен-шен се използва за увеличаване на енергията и е един от най-добрите адаптогени за спортисти, подложени на стрес. Засилва издръжливостта и силата, повишава дейността на митохондриите, ускорява възстановяването и предотвратява изтощението на имунната система при прекомерно трениране. Може да се комбинира с кордицепсродиолаили шизандра за увеличаване на спортните постижения.
Родиола повишава дейността на митохондриите, мускулните нива на АТФ и креатин(muscular ATP and creatine levels), в резултат на което се увеличава физическата сила и издръжливост. Освен това тя засилва притока на кръв към мозъка и мускулите.
Азиатският жен-шен се използва в традиционната китайска медицина за възстановяване на енергията.
Годжи бери може да се ядат ежедневно за заякване на слаби мускули и сухожилия.
Мумийо дава енергия и името му на санскрит, шиладжит, означава “завоевател на планини и унищожител на слабост”.
____________________________________________________________________________
Адаптогените – експериментиране
Толкова е важно да започнете да вземате всекидневно адаптогени, че трябва да започнете сега. Ето причините и начините как да започнете:
ВСИЧКИ адаптогени:
  • Имат анти-стресово действие, което стабилизира невро-ендокринната система.
  • Повишават устойчивостта на организма на физически, биологични, емоционални стресови фактори, както и на такива от околната среда.
  • Спомагат за модулирането и засилването на имунната система.
  • Осигуряват на организма антиоксидантни хранителни вещества.
  • Не са токсични (освен ако не злоупотребявате с тях).
Как да експериментирате
Прочетете информация за адаптогените и изберете един или няколко, с които да експериментирате. След това вземайте препоръчителната доза (или по-малко) качествени адаптогени поне две седмици. След всяка изминала седмица правете преценка дали забелязвате промяна. Ако не сте забелязали промяна, може да спрете за три дни и тогава да направите нова преценка. Този метод може да не е напълно надежден по много причини. Една от причините може да е, че някои адаптогени имат кумулативен (натрупващ се) ефект и продължават да действат след като спрете употребата им. Можете да поправите дозата след една седмица до двойно количество на препоръчителната доза. Можете също да комбинирате различни адаптогени и да вземате по няколко по едно и също време.
Тъй като адаптогените имат ободряващо и подсилващо организма действие и може да са много силни, препоръчвам да изберете време от деня, по което да ги вземате редовно. Ако имате възможност, ги вземайте на гладно или 20 минути след хранене. Ето някои идеи за адаптогени и най-подходящото време за приемането им:
рано сутрин: родиола (започнете с малки дози)
през деня: свещен босилек, сибирски жен-шен, шизандра, жен-шен, клинавиче, шатавари (за жени)
през деня или нощта (включително и преди лягане): кордицепс, реиши, ашваганда
запарка (чай) (по всяко време): свещен босилек (тулси), петолистна гиностема (Jiaogulan)
ВНИМАНИЕ: това са само информативни съвети. Консултирайте се с квалифициран професионалист за лекарски напътствия. Не експериментирайте, ако сте бременна или имате сериозно заболяване.
_____________________________________________________________________________
източник:http://www.adaptogensinamerica.com/html/articles_-_adaptogens.html
превод: Дани (Органика Добростан)
ИЗТОЧНИК - http://www.kukuriak.com

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА