понеделник, 17 април 2017 г.

Метформин и Рак . ЖАБЛЕК

Типичните странични ефекти на много лекарства включват симптоми като разстроен стомах, главоболие и трудности при работа с машини, но едно лекарство, предназначено за третиране на диабет, показва далеч по-позитивни неочаквани последствия: помага в борбата срещу рака.
Учените наблюдавали как пациенти диабетици, третирани с лекарството метформин, имат по-добри шансове да се възстановят от рак в областта на главата и врата в сравнение с пациенти, които не страдат от диабет. По време на тригодишния курс на изследванията, описани детайлно в The Laringoscope, учените от Центъра за борба с рака Сидни Кимел към Университета Томас Джеферсън проучвали този непреднамерен страничен ефект на метформина и установили как точно медикаментът влияе на раковите клетки.
Учените тествали туморни клетки в 39 пациенти без диабет преди и след като били третирани с метформин в дози около половината на това, което обикновено приемат пациентите с диабет. Докато наблюдавали молекулярните маркери на клетъчна смърт и промените в метаболичните пътища на раковите клетки, което ги прави по-податливи на стандартна терапия, учените установили две неща. Първото било, че при пациентите се наблюдава чувствително увеличение на смъртта на раковите клетки или апоптоза. Второто нещо, което забелязали е, че подкрепящите тумора фибробласти – клетките в тъканта около него – също проявяват признаци на влошаване, което намалява способността им да подкремят туморните клетки да растат и да съставят метастази.
Изглежда метформинът засяга пътищата, на които разчитат раковите клетки за „горивото“, което им е необходимо за растеж и същевременно променя микросредата на тумора. „Тъй като на туморите им е необходима много енергия за бърз растеж, възпрепятстването на пътищата за добиване на тази енергия прави тези типове рак много по податливи на стандартна терапия,“ казва водещият автор в изследването Джозеф Къри.
Метформин се използва отдавна за третиране на диабет. Лекарството е с добра репутация сред ендокринолозите и има дълга история на безопасен медикамент. Освен това е много по-малко токсичен в сравнение с традиционните медикаменти за третиране на рак като химиотерапията. Повечето пациенти в изследването, приемали метформин, не са имали никакви нежелани странични ефекти, а малкото докладвани такива се ограничават само до гастро-разстройства.
“Проучването демонстрира, че метформинът има ефект върху тумори на главата и врата при това приеман в дози, които са равни или по-ниски от дозите, които се дават обикновено на пациентите с диабет. Медикаментът променя биологията на тумора по начин, който прави рака по-лесен за убиване”, обяснява съавторът в изследването Мадалина Тулуч.И
Изследването е добър старт, макар че има да се извърви дълъг път, докато метформинът бъде насочен към третиране на раковоболни пациенти (без диабет). Сега следва фаза две на клиничните тестове с по-голям брой пациенти.
Източник: Мегавселена

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА