четвъртък, 19 февруари 2015 г.

БЛАТНО КОКИЧЕ - ПРОФЕСОР ПАСКОВ

БЛАТНО КОКИЧЕ  ПОЛЕЗЕН РАЗГОВОР ПО ТЕМАТА С ИНТЕРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ 
 
"Не е по темата,но може да е полезно за деца с подобни проблеми,пострадали след ваксината против полиомиелит. "Красивото и лековито блатно кокиче, от което правят лекарството „Нивалин“ вирее в радневското село Тополяне. Създателят на лекарството проф. д-р Димитър Спасов Пасков през 1959 година извлича от листата и цветовете му алкалоида галантамин, а в чист вид, получава името „Нивалин“. Откритието на свойствата на пролетното цвете става случайно. Момиче болно от детски паралич изпива чаша с вода, в която са били натопени такива кокичета, донесени от родителите му и състоянието му се подобрява.За откритието си през 1961 година, проф. Пасков получава фармацевтичния Оскар, наградата „Еньо“.
Радневци си спомнят, че през 60-70-те години е имало големи училищни пролетни празници. Тогава ученици, малки и големи са носили пред общината купища, кошници, кошове с набрано блатно кокиче, като цялото количество е изпращано до съответните лаборатории за производството на „Нивалин“.
Сега в село Тополяне няма „индустриални“ количества от цветето, но още се срещат находища от билката. Проф. Пасков случайно може да е открил качествата му, но местните знаят - наближи ли първа пролет, набират си първо букет да им радва окото, после наръч от него и го заливат със силна домашна ракия и го държат на тъмно. След 40 дни се прецежда и с този билков извлек си облекчават болките при ставни заболявания и някои болежки на двигателния апарат. При простудни заболявания се прави разтривка на тялото няколко пъти, следва изпотяване и болестта отшумява. За да го има още блатното кокиче, не трябва да се изтръгва с луковицата от земята, а да се отрязва само стеблото.
„Нивалин“ помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система, както и за лечение на деменции от Алцхаймеров тип. Днес се използва в различни области на фармакологията, в анестезиологията, в хирургията, в психотерапията, във физиотeрапията.
Блатното кокиче е многогодишно растение. В естествените си находища в страната, при достатъчно влага и хранителни вещества, без намесата на човека то расте на едно и също място десетилетия.
Блатното кокиче е включено в приложенията на Закона за биологичното разнообразие и подлежи на регулирано опазване и ползване. То се използва като суровина за фармацевтичната промишленост.
Откривателят на „нивалина“: Димитър Пасков е роден на 18 октомври 1914 година в с. Горно Броди (сега Гърция). Медицината за него е призвание, а науката го прави известен не само в България, но и в света. Продължител е на делото на проф. д-р Петър Николов в сферата на експерименталната фармакология и токсикология. В едно свое експозе проф. Николов казва „ Трябва да припомним, че научната медицина се е развила от народната… от народната фармакология“. Д-р Димитър Пасков е участвал и в двете фази на Отечествената война. Научен сътрудник е в БАН, ръководи научно-изследователска група в Химико-фармацевтичния комбинат в София, специализирал е в Ленинград под ръководството на световно известния руски фармацевт С.В. Аничков, д-р на медицинските науки е от 1959 година, а професор- от 1961 година.
Две години по-късно той ръководи катедрата по фармакология при Висшия медицински институт в София, която оглавява до 1977 година. Професор Пасков е автор на повече от 120 труда в областта на фармакологията, както и на учебник за студенти и медици. Признат е за един от основоположниците на съвременната наша експериментална фармакология. На основата на първото българско оригинално лекарство са разработени много други препарати.
Името на изобретателя, лекаря и фармаколога д-р Димитър Пасков се свързва с 20 изобретения и оригинални лекарствени форми. Умира на 24 април 1986 година."
http://www.7dni.bg/articledetail.php?id=362
Използват билката за производство на „Нивалин“
7dni.bg
·  http://www.oocities.org/herbabul/2.html Продуктът разбира се е спрян от производство,но може да се приготви подобен в домашни условия -  ракия с кокичета- има рецепта на доста места, според която се ползват 100 кокичета за 1 литър домашна ракия,която престоява 40 дни на слънце.
Висикоконцинтрирани високопречистени екстракти от оригинални български
oocities.org
·  Професор Буров се е опитал да го продава,но вероятно е възпрепятстван от голяма фармацевтична компания,според някои публикации в интернет,които намерих,търсейки информация.
Димитър Спасов Пасков е български лекар фармаколог, един от основополжниците на българската експериментална фармакология.[1]
bg.wikipedia.org
·   "Името на д-р Димитър Пасков се свързва с 20 изобретения и оригинални лекарствени форми. Той е носител на Международната награда за наука „Еньо“ през 1961 година. Умира на 24 април 1986 година."
Повод за гордост | Отвори ме, за да намериш каквото търсиш!
„Димитър Спасов Пасков е български лекар...
otvori-me.com

·  Откъс от интервю ,засягащо темата с въпросната субстанция '' - А за каръка със забранените нивалин и каптагон какво знаете?
- Бащата на нивалина – извлек от кокичета срещу детски паралич, е д-р Димитър Спасов Пасков. Единият му син Владимир - работеше в същото направление, изчезна. Смята се, че е отвлечен. Другият е известен лекар. Близък на семейството беше Николай Добрев, бившият вътрешен министър от правителството на Жан Виденов, който се спомина от рак. Тайната за отвличането на сина на откривателя отнесе в гроба си и бившият премиер Андрей Луканов, който бе замесен в тази история. Той стои зад изобретяването и разпространението на нивалина и каптагона. От продажбата им България щеше да спечели от САЩ около 2 млрд. долара годишно. Това го знаят и офицерите от ДС Любен Гоцев, Христо Панайотов, Тодор Бояджиев и Пеньо Костадинов. Пеньо е легендарният офицер, който прекара в щатски затвор 2 г. и единственият българин, разменен от руснаците за шест американски разузнавачи.
В продължение на 35 г. страната натрупа от продажби на успешни продукти около 300 милиарда. В зелено. " http://www.blitz.bg/news/article/88434
БЛИЦ Новини - Полк. Веско Монов от ІІ ГУ на ДС: Бащата на Цветелина...
blitz.bg - Интервю,в което се говори за откритието.
·  Нека всеки сам,за себе си извади заключения ....
·   Има данни за повлияване на деца с аутизъм - http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en...
Google Преводач
· Егати!!
·  Имам спомени, че го произвеждат в софарма, но трябвало много материал (блатни кокичета), съответно продуктът е скъп а произведеното количество много малко
·   Сега се произвежда,но със синтитично съединение,което явно са патентовали,да.
·  И вече е лекарство ,химично произведено,кото върви със страничните ефекти и т,н ,ясно е за аудиторията на групата...
·  " От продажбата им България щеше да спечели от САЩ около 2 млрд. долара годишно. " Ето как България пропуска възможности....кой го позволява и защо,също се досещата всички.
·   Нивалина се ползваше широко във физиотерапията. Доставяше се в литрови, зелени, стъклени шишета. Свидетел съм, как бързо се повлияваха ставно-мускулни, невралгични и костни заболявания. Беше през 90-те....
· Родена съм с акушерска пареза на лявата ръка. Педиатър забелязал проблема. Излекувана съм с Нивалин. Това през 77-ма. Нямам никакви проблеми с ръката, а е имало опасност да остане недоразвита.
·   Ани,това ,което разказваш дава достоверна и важна информация за много родители,които имат такъв проблем с децата си. Аз точно с тази цел реших да споделя наученото от мен по темата от статии и научни доклади ,публикувани в интернет пространството. Има много излекувани през първите години на неговата употреба,но после развитието секва,много от препаратите са спрени от производство или нещо в тях е променено,може би. Ето една статия с изброени лекарства,които сега ги няма....а помагат ! " Мечтата на всеки лекар фармаколог е да свърже фармакологичните механизми с химическата структура и да доведе научните предклинични изследвания до лекарство за хората. Този труден процес, за който във фирмите днес отделят милиони, в годините 1956-1980 г. се провежда в катедрата от учениците на проф. Пасков и под негово ръководство. Създават се и внедряват важни за клиничната практика у нас лекарства: Nivalin, Pymadin, Cytisin, Nivalin P, Dibazol, INHA -17, Verbascan, Aminton, Depreton, Dimex и др. Десетки пречистени химически и доведени до активни вещества екстракти от лекарствени растения са изучени и внедрявани за периоди от време. Огромен научен и преподавателски потенциал на катедрата, значим опит и знания дава „един от колосите на българската фармакология, учителят Пасков”. http://forummedicus.com/archives/all-publications/1446
ФОРУМ МЕДИКУС » Школа за бъдещето
forummedicus.com
· Nivalin, Pymadin, Cytisin, Nivalin P, Dibazol, INHA -17, Verbascan, Aminton, Depreton.." - потърсете информация за тях и ще установите,че повечето не са налични....

·   Хора, фарма мафията не иска да ни лекува, а само да подтиска симптомите и те избиват на друго място, единствената й цел е печалбата й, а това ще бъде само ако болните се множим....!

·   "  В моето семейство от години приготвяме тъй наречената ракия от кокичета. С тази разлика, че извлекът държим 40 дни на тъмно, а не на светло. Иначе ползваме за : температуро понижаващо средство - при деца сваля високата температура за около половин час, при възрастни малко по- бавно. Освен това има разтоварващ ефект при прищипани нерви, и успокоителен ефект при мускулни болки и схващания. Много полезно и практично природно средство, с бърз ефект.
Вътрешно не се прилага при децата. Прави се компрес на корема и врата, или разтривка на цялото тяло. Иначе може да се ползва след 6 месечна възраст."

Има научни трудове ,в които се анализират действията на блатното кокиче и срещу Паркинсон."







Професор ВАСИЛ ЧАРДАКЛИЕВ - РЕЦЕПТА С КОТЕШКА СТЪПКА

Професор  ВАСИЛ  ЧАРДАКЛИЕВ - РЕЦЕПТА С КОТЕШКА СТЪПКА







РЕЦЕПТАТА Е ПРЕДОСТАВЕНА ОТ  БИЛКАРЯ ВАСИЛ ДАМЯНОВ 


ВИДОВЕ ПЕЛИН

Бял пелин 
Artemisia absinthium l. 


Използваема част: Надземната част без долните одървенели стъбла (Herba Absinthii). 
Действие и приложение: Изпитано домашно средство. Възбужда апетита и подобрява храносмилането, т.к. стимулира секрецията на храносмилателните жлези и засилва отделянето на панкреатичен и жлъчен сок. Прилага се вътрешно при храносмилателни смущения, стомашни колики, гастрит, свръхкиселинност, метеоризъм, при жлъчни и чернодробни заболявания и при анемия; пелинът се препоръчва още при безсъние и при лош дъх в устата. Дрогата се прилага вътрешно под форма на запарка: 1-2 ч.л. ситно нарязан пелин на 1 ч.ч. вряща вода (доза за 1 ден) или под форма на тинктура. Препаратите от пелин се приемат от 1 час до 30 мин преди ядене. Използва се и като инсектицидно средство. Не се препоръчва продължителното му приемане. 
Българската народна медицина препоръчва пелина освен при посочените по-горе заболявания още и при скрофули (подути лимфни възли), туберкулоза, хемороиди, ставен ревматизъм, епилепсия, при недостатъчна и нередовна менструация, бяло течение и против глисти. 

Куркумов пелин 

Artemisia cina Berg 

Използваема част: Използват се изсушените съцветия (Flores cinae, наречени още Semen cinae). 
Съдържание, действие и приложение: Съдържат 2% сантонин - кристален прах с горчив вкус, без мирис. Сантонинът е силно действащо лекарство против паразити. Отпуска се само по лекарско предписание в съответна за възрастта доза. След приемането болния трябва да приеме пургативно средство. 
Изсушените съцветия (Flores cinae) се приемат обикновено размесени с мед в доза: 
от 1-3 години - 0,25-0,75 гр; 
от 4-6 години - 1,0-1,5 гр; 
от 7-9 години - 1,75-2,25 гр; 
от 10-14 години - 2,5-3,5 гр; 
15 години - 4 гр; 
възрастни - 5 гр; 

Морски пелин, сантонинов пелин 
Artemisia maritima l. var. maritima 

Използваема част: Неразтворените кошнички (Flores Artemisiae maritimae). 
Действие и приложение: Стритите на прах кошнички, примесени с мед (10:100), са добро противоглистно средство. 

Див или магарешки пелин 
Artemisia vulgaris l. 

Използваема част: Надземната част с листата и цветовете без долните одървенели стъбла (Herba Artemisiae). 
Действие и приложение: Дивият пелин е препоръчван като средство, което повишава апетита и подобрява храносмилането; действа спазмолитично и седативно. Предписва се от народната медицина при аменорея като успокояващо средство, епилепсия, дисменорея, безсъние и нервни припадъци, при чревни паразити и зъбобол при малки деца. Дрогата се приема вътрешно под форма на запарка - по 3 ч.л. нарязана дрога на 1 1/2 ч.ч. вряща вода (доза за 1 ден)

ИЗТОЧНИК :http://clubs.dir.bg


Синоними на билки

пелин (виж пелин бял)

пелин азиатски Artemisia cina Berg.

Сем. Compositae (Asteraceae) - Сложноцветни

Синоними: куркумов пелин, сантоника

пелин бял Artemisia absinthium L.

Сем. Compositae (Asteraceae) - Сложноцветни

ОТРОВНО (стрък)!

Синоними: горчив пелин, обикновен пелин, пелин, ситен пелин

пелин градински Artemisia dracunculus L. = Taragon

Сем. Compositae (Asteraceae) - Сложноцветни

 
Род: Artemisia = Полынь

Вид: Artemisia abrotanum = Полынь-абротан, божье дерево (Художник И.Каплицкая)
Вид: Artemisia absinthium = Полынь горькая [настоящая], вермут; Англ.: Absinthium (Художник И.Каплицкая)
Вид: Artemisia cina Berg ex Poljak. = Полынь цитварная, дармина (Красная книга СССР)
Вид: Artemisia dracunculus Linnaeus = Эстрагон, тархун; Польск.: Estragon (Художник И.Каплицкая)
Вид: Artemisia frigida = Полынь холодная
Вид: Artemisia glauca = Полынь серая
Вид: Artemisia hololeuca Marschall von Bieberstein ex Bess. = Полынь беловойлочная (Красная книга РСФСР)
Вид: Artemisia martjanovii Krasch. = Полынь Мартьянова
Вид: Artemisia nitrosa = Полынь селитряная
Вид: Artemisia paniculata = Полынь метельчатая
Вид: Artemisia rupestris Linnaeus = Полынь каменная
Вид: Artemisia salsoloides Willdenow = Полынь солянковидная (Красная книга РСФСР)
Вид: Artemisia senjavinensis Bess. = Полынь сенявинская (Красная книга СССР) (Красная книга РСФСР) (Красная книга РСФСР)
Вид: Artemisia sieversiana = Полынь Сиверса
Вид: Artemisia vulgaris Linnaeus = Полынь обыкновенная, чернобыльник; Польск.: Bylica (Художник И.Каплицкая)

 

  Artemisia cina Berg   http://tisyachelistnik.ru/lekarstvennye-rasteniya/polyn-tsitvarnaya-darmina.html

 

Информация в този блог не е средство за самолечение. Преди употреба
  се изисква задължителна консултация с лекар - специалист !!!

 

 Рецепта за традиционен змейовски пелин:

1. Старо, домашно и хубаво вино от предната година. Качеството на виното е от значение за качеството на пелина. С купешко вино не става.
2 Бяло или червено десертно грозде, прясно набрано и изключително внимателно почистено от гнили или наранени зърна. Препоръчват се ароматни сортове, от които зависи вкусът на пелина.
3. Сушени стръкове "бял" (сладък) пелин. Суши се, след като е събран през лятото.Не бъркайте с дивия пелин, който е много по-горчив.
4. Съвсем малко сушен горчив пелин.
5. Синапено семе (хардал) или натриев бензоат.
6. Кориандър.
7. По желание пресни дюли и ябълки обелени и нарязани на малки кубчета, добре узрели.
8. Богат набор от билки, чиято комбинация е фамилна тайна.
Необходимо е специално дъбово буре с правоъгълен или кръгъл отвор в горната част на бурето с големина за свободно прокарване на ръка през него. Отворът се използва за да се наложат продуктите на пластове на дъното на бурето. Отворът трябва да има капак, който да го затваря плътно.
Първо се слага първия пласт от билката "бял" пелин на стръкове върху дъното на бурето. Следва един пласт от прясно набраното и добре почистено десертно грозде. Гроздето се слага с чепките. След това се прави втори пласт от белия пелин и отново грозде. И така до запълване на бурето до една трета от обема му. По желание между пластовете могат да се слагат ситно нарязани ябълки или дюли в умерени количества. Те подобряват вкусовите качества на крайния продукт. За аромат и вкус се слагат и начукани зърна кориандър в торбички.
След това се долива старо минало годишно вино до пълното  запълване на буренцето. В малка торбичка се слага китката горчив пелин и се потапя във виното, без да се опира в долните наложени пластове от останалите продукти. За да се избегне повторна ферментация на виното от прясното грозде, в него се поставя по стара рецепта торбичка със синапено семе или натриев бензоат, който спира ферментацията.
Зреенето на пелина е най-важната част от направата му. Всеки ден в продължение на 40 дни пелинът се претака . След четири-пет дни от началото на зреенето, горчивият пелин се изважда.Ако той остане до края, пелинът ще стане прекалено горчив. На вкус може да се добавя извлек от горчив пелин в минимални количества, за да се достигне оптимално горчивия привкус на пелина. На четиридесетия ден пелинът е готов за консумация.

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА