неделя, 15 март 2015 г.

Жълта Тинтява ( Gentiana lutea )

Жълта Тинтява ( Gentiana lutea )


    ИЗТОЧНИК http://www.aspirinbg.com
Авторът на текста Владимир Кочмаров е завършил фармация 1988 г.в
Медицинска академия София и редовна аспирантура в Научно изследователски
химико-фармацевтичен институт София.
От 1991 г. е съосновател на Панацея 2001 СД.

Въведение
Много се спекулира с ефекта на лечебните растения върху човешкото здраве и болести.Залита се от едната крайност като придаване на „вълшебни ефекти”,могъщи,лекуващи всички болести панацеи и творящи чудеса.
Другата крайност тръби за ментета,измислици и т.н.
Истината както казва народът,е по средата.
Не се поддавайте на спекулации!
Този,който ви продава вълшебства,иска да ви вземе парите.Този,който пледира единствено за прилагане на химически лекарства,знае,че лечебният ефект на билките не може да се патентова и години да се „дои” за пари.
В тези редове вие ще получите обективна информация за приложението на лекарственото растение Жълта тинтява.
Жълтата тинтява е билка със силно горчив вкус,която влиза в състава на много традиционни апетитостимулиращи и антианемични сиропи.
Тези сиропи се консумират като аперативи полвин час преди хранене,като спомагат за по-доброто храносмилане и усвояване на храната при деца,при възрастни хора и болни с анорексия и желязодефицитни състояния.
Жълтата тинтява е официялно признато лечебно растение от Европейската фармакопея / издание 6. 0/.
За медецински цели Фармакопеята оторизира употребата на Корен от тинтява
/ Radix Gentianae /.
Медицинският аспект на приложение на тинтява се базира основно на ефекта на стимулиране на апетита,както и УВЕЛИЧАВАНЕ АБСОРБЦИЯТА на Желязо и витамин Б 12.
Местообитаване;
Жълтата тинтява е разпространена в Алпите и в планинските райони на Иберийския и Балканския полуостров.Тя расте между 700 и 2400 м. надморска височина.
Събирането на билката от природата е недупостимо поради факта,че тя е защитен вид.
За проложение във фармацията и медицината трябва да се използува само култивирана билка.
Химичен състав на лекарствената дрога
Вещества,имащи водещо значение за формиране на лечебния ефект.
-Горчив принцип-секоиридоиди / seco-iridoids /- гентопикризид,амарогенциозид
-ИНУЛИН-подпомага увеличаването на абсорбцията на желязо и витамин Б 12.
ФЕНОЛНИ КИСЕЛИНИ
Главни фармакологични ефекти;
-Горчив тоник,дигестостимулант,антианемично-при желязодефицитни състояния
-анемии,хеморагии,обилна менструация.
Насоки в съвременните проучвания на лекарственото растение:
-Антиоксидантен ефект.Противовирусен ефект.Противобактериален ефект.
-МАО-инхибиторен ефект-типичният резултат от инхибирането на моноаминооксидазата рефлактира върху механизмите на повлиявне на депресивни състояния при болни с депресия и депресивно състояние,свързано с анорeксия.
В рамките на нормата,МАО инхибацията води до стабилизиране и тонизиране на настроението.  
Прпоръки за употреба на Жълта тинтява
1.Като хранителна добавка / най-добре под формата на сироп /
-При възрастни хора за увеличаване на чревната резорбция на желязо и витамиан Б 12
-Като апетотостимулиращо средство за деца и възрастни хора.
-При обилна менструация като антианемично.
-За пушачи-предпазва кръвоносните съдове.
2.Приложение с лечебна и профилактична цел.
-За профилактика при пушачи срещу увреждания на ендотела на кръвоносните съдове.
-Съвместно с кетоконазол за профилактика на уврежданията върху тестисите,причинявани от продължителната употреба на кетоконазол
-При желязо дефицитна анемия заедно с железни препарати и витамиан Б 12
-При анорексия,с цел стимулиране на апетита и във връзка с МАО-инхибиращият ефект,предполагащ повлияване на самочувствието и настроението и рефлектиращ върху общия жизнен тонус.
В заключение:
Типично за всички лекарствени растения е,че притежават палитра от ефекти върху човешкото здраве .Задълбоченото тълкуване обаче на отделните ефекти е в компетентноста на специалистите фармаколози.Неспециялистът може да изпадне в заблуждения относно употребата на билките,а оттам и до разочарования. Затова използвайте жълтата тинтява като апетитостимулиращо и тонизиращо средство при деца и възрастни.Така тя е употребявана повече от 2000 години.

Горчив сироп Жълта Тинтява е произведен от Панацея 2001 & ПИфарма, разпространява се в аптечната мрежа,дистрибутор е Стинг АД.

Силно токсични растения

Силно токсични растения


Кои растения попадат в групата на смъртоносните?
Градинарството със сигурност представлява за много хора едно изключително приятно хоби, което обаче може остави траен белег върху съзнанието на всеки човек, особено ако не познава добре растенията. По целия свят съществуват всякакви видове диви растения, които човешкото око не е виждало. В тази статия сме събрали три от най-отровните и красиви растения, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми, дори и смърт.
Олеандърът, или още познат като зокум, е много красиво храстовидно растение с бели цветчета.oleandar
То обаче е силнотоксично, което го прави много опасност за хората и животните, особено за малките деца. Дори допирът до цветчетата или листата му могат да причинят тежки последици. В случай, че листата му бъдат погълнати, част от здравословните проблеми, с които човек може ще се сблъска са гадене, повръщане и обилно слюнкоотделяне Семената на това красиво растение се използват като средство за самоубийство в много държави от Близкия изток като Индия например. Много растения, които притежават висока токсичност, се срещат у нас, в това число и редица билки, които дори при изсушаване за дълго време или варене намаляват частично силата на отровата си, но никога не я губят напълно. Други здравословни проблеми, които погълнатите олеандрови семена могат да причинят са сърдечна недостатъчност,  както и стомашно-чревни проблеми.
Жълтата акация намира своето място в дългия списък на високотоксичните растения.
laburnum
Цветовете, както и семената й наподобяват бобени зърна, които могат да бъдат  дори смъртоносно отровни. Симптомите, които могат да се оприличат на тези на отравянето са задух, проблеми в респираторните функции, повръщане, гадене, парене в устата и треперене.
Змийското мляко е широко използван лек в народната медицина за заздравяване на рани.
ranunculus-ficaria=lesser-celandine(1)
То обаче може да бъде изключително опасен метод на лечение особено при предозиране, при което настъпва парализа на цялото тяло. При силно отравяне може да се стигне до парализа на сърдечния мускул, при което настъпва смърт.
Степента на токсичност на дадено растение се определя главно от два фактора – фаза на развитие и възраст. Не съществува равно разпределение на отровата. Тя може да бъде съсредоточена в цветовете, листата или сока. Най-често срещаните видове отравяния са чрез поглъщане по заръка на неуки билкари шарлатани, които не познават растенията.
В случай на отравяне всеки човек може да помогне сам на себе си като се опита да отстрани отровата от храносмилателната си система чрез повръщане. При невъзможност се оказва изкуствено предизвикване от медицинско лице.

 Източник : http://cheti.info· August 11, 2014

Чернодробни хранителни добавки


Чернодробни хранителни добавки 

снимка : apteka-optima.com

ИЗТОЧНИК : http://www.janin-bilki.com


АГАРИК БЛАЗЕИ ( Agaricus Blazei Murill ) – стимулира имунната система, съпътстваща терапия на раково болни, предпазва от рак, намалява страничните ефекти от химио и лъчетерапията, при възпаление на панкреаса, при СПИН и други инфекции, отоци, автоимунни заболявания, заболявания на кожата, при хепатит и за засилване на черния дроб, бронхит, астма, алергия, гастрит, диабет, високо кръвно, стенокардия, проблеми с ерекцията при мъжете, мигрена, изтощение, хронична умора, забавя стареенето
АЛКОфИТАЛ – капки против алкохолизъм – етанолова настойка от свежите цветове на зеления овес и плодовете на шизандра освобождават от всякакви зависимости: алкохолизъм, тютюнопушене, пристрастеност към леките дроги и имуностимулатор. Създаване трайно отвращение към алкохола и потискане на алкохолния глад, замествайки алкохола в кръвта, подобрява функциите на черния дроб, допълнително спомага за преодоляване на зависимостта, абстиненцията и стреса от спирането на алкохола.
АРДЖУНА (Terminalia arjuna) – 250 mg., 60 к. ( Himalaya ) – регулира нивата на артериалното налягане и намаляване лекарствената зависимост при високо кръвно налягане и исхемична болест на сърцето; подкрепя помпената функция на сърцето; укрепва функциите на черния дроб и подпомага възстановителните процеси на чернодробната тъкан; за намаляване нивата на триглицеридите и холестерола и спомага за намаляване оксидацията на LDL.
АРДЖУНА ( Terminalia arjuna ) – 300 mg., 60 к. ( Safe Herbs ) – подобрява еластичността на коронарните съдове и създава благоприятни условия за сърдечно-съдовата система, богата на коензим Q 10, предпазва от сърдечни атаки.
 АРТИШОК -  допринася за нормалното състояние на организма при прекомерна консумация на голямо количество мазнини или алкохол.
 БИРЕНА МАЯ – ЛЮСПИ -  общоукрепващо и лечебно действие, отлично въздейства след боледуване, лъче и химио терапия, спомага за поддържане здравето на кожата, косата, очите, устата и черния дроб.
БЯЛ ТРЪН МАСЛО-Medicura -  лечение на хронични хепатити и чернодробни възпаления.
БЯЛ ПЕЛИН 100 мл. - детоксикация,противопаразитно
БЯЛ ТРЪН 50 мл.-пречиства организма от токсини и тежки метали.
БЯЛ ТРЪН И ГЛУХАРЧЕ 50 мл.- благоприятства детоксикацията на черния дроб и бъреците.
ВАЗУЛИВ – при увеличен черен дроб, анорексия, инфекциозни хронични хепатити.
ГЛУХАРЧЕ корен – Допринася за нормалното функциониране на имунната система, стомашно-чревния тракт, черния дроб, жлъчката и пикочната система.
ГЛУХАРЧЕ КОРЕН 100 мл. – благоприятстват работата на жлъчно-чернодробната система, подходящи са в подкрепа на диетичните режими при задръжка на течности в тялото, за регулиране обмяната на веществата, благоприятно за чернодробната система.
ГОДЖИ A-Z (60 капс.)Годжи е растение, виреещо в Тибет, а неговите плодове са наричани още „плодове на дълголетието”.
detoxin  (ЦАРСКИ БИЛКИ) – Укрепване на организма по време и след противопаразитното въздействие с уреда Zapper, за подпомагане на организма
в процеса на освобождаване на натрупваните токсини и предотвратяване повторно заразяване. Освен като съпътстващ продукт към уреди с противопаразитно действие, Detoxin може да се приема самостоятелно за постигане на очистващ ефект и антипаразитно действие.

ДЕТОКСИ ЛИВЪР-влияе благоприятно върху черния дроб, бъбреците и отделителната система.
ЖЪЛТ КАНТАРИОН 50 мл. -действа благоприятно на нервната, храносмилателната система, кожата и лигавиците.
ЗЕЛЕН ОРЕХ - благоприятства детоксикацията на храносмилателния тракт и на целия организъм. Изразено противопаразитно действие.
ЗЛАТОТО НА ИНКИТЕ 50 мл.- пречиства кръвта и лимфната система.
КОРИОЛУС ВЕРЗИКОЛОР ( Trametes versicolor ) – за подобряване дейността на черния дроб, има детоксикиращо действие, подпомага имунната система и антивирусната устойчивост на организма.
КОТЕШКИ НОКЪТ (Cat’s Claw) – 60 т., ( ТНТ – 21 ) – защитен комплекс, подпомага имунната система, подкрепя функцията на черния дроб, идеална защита на организма от вируси, бактерии, токсични агенти, свободни радикали и факторите на стреса.
КУДЗУ (Kudzu) – 500 mg. 60 к. ( ТНТ-21 ) – подпомага отпускането на мускулите на гърба и шията, освежава при махмурлук.
КУРКУМА 5о мл.-действа благоприятно за ендокринната и храносмилателната системи, както и за жлъчните пътища.
КУРКУМА И ДЖИНДЖИФИЛ 50 мл.-влияе благоприятно за имунната система, стомашно-чревния тракт и черния дроб.
KLB6-Помага срещу астма, колит, запек, диария, екзема, жлъчно-мехурни заболявания, косопад, главоболие, високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, заболявания на черния дроб и на простатата, сутрешното гадене, нервни разстройства, неврити, панкреасни заболявания, проблеми с кожата и тумори.Но основно се използва когато става въпрос за изгаряне на мазнини и подтискащи апетита свойства.
ЛИВЕРОПТ – силен тонизатор на черния дроб при жълтеница.
ЛИВ ГУД-подмладява черния дроб, защитава организма от вредното въздействие на лошите хранителни навици, помага при кожни проблеми, акне и косопад и понижава холестерола.
ЛЕЦИТИН – допринася за нормалната дейност на черния дроб и повлиява положително чернодробния метаболизъм.
ЛИВ.52 ТАБЛЕТКИ (Liv.52) – 60 т., ( Himalaya ) – за оптимално функциониране на черния дроб и подпомага елиминирането на токсините, при: инфекциозни и хронични хепатити, ранни стадии на цироза, увеличен черен дроб с нарушени функции, анорексия,честа употреба на алкохол, подобрява апетита и растежа.
ЛИВ.52 СИРОП (Liv.52) – 100 мл., ( Himalaya ) – за оптимално функциониране на черния дроб и подпомага елиминирането на токсините, при: инфекциозни и хронични хепатити, ранни стадии на цироза, увеличен черен дроб с нарушени функции, анорексия,честа употреба на алкохол, подобрява апетита и растежа.
ЛИВГУД ( GOODCARE ) – спомага за регенерацията на черния дроб, предпазва от неблагоприятните последствия на неправилни хранителни навици, от прием на алкохол, благоприятно повлиява кожни болести, понижава нивото на холестерола.
МАГАРЕШКИ БОДИЛ 90 капсули по 200 мг. – предпазва черния дроб и подобрява функционирането му.
Мляко от магарешки бодил-Защитава черния дроб, чрез което действа като антиоксидант, насърчава растежа на нови клетки в черния дроб и помага за усвояването на мазнините.
МУЖИК КОРЕН ЕКСТРАКТ 20 мл. – антиоксидантно и имуномодулаторно действие, кръвопречистващо и детоксично действие, при грип и остри вирусни инфекции, общо укрепване на организма и стимулиране на имунната система, при онкологични заболявания.
N-Acetyl Cysteine-Мощен антиоксидант, способен да лекува чернодробна недостатъчност.
Селен-Мощен антиоксидант , който подпомага сърцето и черния дроб и подобрява имунната система.
Селен(natural factors)-Допринася за нормалното функциониране на клетките и тъканите, както и за защитата на клетките от оксидативен стрес.
СИРИУС – Д (Sirius – D) – опорно-двигателен апарат, сърце и кръвоносна система, очни болести, бъбреци, детски паралич, хроничен обструктивен белодробен синдром, лъчева болест, простата, диабет, последствията от подагра, черен дроб, автоимунни, системна склеродермия, подпомага забременяване, резорбира кисти и миоми, премахва целулит и белези; предпазва от: инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане, очни проблеми, ставни проблеми, никога нужда от байпас; забавя стареенето; засилва имунната система; подобряване подвижността на ставите и плътността на кожата; подмладява.
СЛАДНИК  50 мл.- за дихателната система, пикочно-половата система, храносмилателната, имунната, чернодробната и нервната система.
СУТЕРЛАНДИЯ ( Sutherlandia frutescens ) – имунен стимулант; туморни заболявания на стомашно-чревния тракт и шийката на матката; вирусен хепатит, астма и бронхит, диабет тип 2, хипертония, ревматоиден артрит, антиоксидантно действие.
ТИБЕТСКИ КАПКИ НА ЖИВОТА® 100 мл. – детоксикиращо, имуностимулиращо, витализиращо, подобряват обмяната на веществата, организмът се пречиства от натрупванията на мазнини, калцификати, кръвоносните съдове стават по-еластични; действат благоприятно при: хипертония, шум в ушите, бучене, виене на свят, кожата става гладка и добива приятен здрав вид, изчистват организма от натрупаните по кръвоносните съдове мастни плаки, подобряват обмяната на веществата, нормализират кръвното налягане, действат благоприятно при: артрит, настинка и грип, повишават имунитета.
ТИБЕТСКИ – ХИМАЛАЙСКИ ЧАЙ
ТРОЙЧАТКА 100 мл.-спомага пречистването на целия организъм.
ФО – ТИ – Допринася за нормалната функция на кръвообръщението, черния дроб, бъбреците, метаболизма и имунната система, за поддържане на нормалното кръвно налягане, за нормалната концентрация на холестерола и за защитата на клетките от оксидативен стрес.
ХЕПАВИТАЛ – препарат за прочистване и лечение на черния дроб.
ХЕПАСЕЙВ – стабилизира мембраните на чернодробните клетки, като по този начин спира достъпа на токсини и подобрява възстановяването на клетките чрез стимулиране на производството на белтъчини.
ХЕПАТО ПРОТЕКТ - допринася за нормалната функция на черния дроб.
ЦАРЕВИЧНА КОСА  425мг. 100 капс.(Natures Way) - подпомага функцията на пикочо-половия тракт и жлъчката.
ЧЕРЕН ДРОБ И БЪБРЕЦИ (Liver Kidney) – 325 mg., 90 к. ( Organic India ) – за нормално функциониране на черния дроб и бъбреците, подпомага тяхната работа и благотворно повлиява процесите на метаболизъм в тялото; за намаляване на свободните радикали.
Червени зърна ориз-Блокира производството на холестерол като спира действието на един ключов ензим в черния дроб.
ЧЕСНОВИ КАПКИ 100 мл. – детоксикиращо, имуностимулиращо, витализиращо, антимикробно, противовъзпалителни и противораково, предпазва черния дроб, възпрепятства развитието на атеросклероза, възстановява организма след стрес и претоварване, изчиства от излишните мазнини и холестерол, нормализира само за 5-6 дни кръвното, слухът и зрението се подобряват.
ШВЕДСКА ГОРЧИВКА по ТРЕБЕН 100 мл. – влияе благоприятно на всички системи в организма: върху имунната, костната, мускулната, кожната, периферната нервна система, кръвообращението, козметични проблеми и т.н., за подкрепа доброто състояние на тялото.

 ИЗТОЧНИК : http://www.janin-bilki.com

снимка : purvite7.bg

 ЕДИН СТРАХОТЕН МАТЕРИАЛ ОТ  http://www.vinchun.com/

Детоксикация (прочистване) на черния дроб

Черният дроб - безценният филтър


detox-pathways
Здравословното състояние на черния дроб се свързва със здравето на цялото тяло. Симптоми или болести като рак, хормонален дисбаланс, депресия, безпокойство, проблеми на имунната система, лошо храносмилане се третират в традиционната китайска медицина чрез подобряване здравословното състояние на черния дроб.
Днес ние свързваме проблемите на черния дроб повече с прекомерна употреба на алкохол или болести като хепатит и рак на черния дроб. Тези болести са само една манифестация на нездравословен черен дроб. Когато черния дроб не функционира оптимално, неговата мудност и бавно действие може да манифестира различни проблеми и симптоми, като рак, артрит, сърдечни болести и други в следствие на компромиси в неговата дейност.
Защо е така? Черният дроб изследва всяка частица, която идва в тялото. Освен алкохола, пушенето на цигари и канабиса, са също токсични вредните химически съставки в храната, както и прекомерно секретиране в следствие на емоционален стрес.
Черният дроб действа както масления филтър за двигателя. Той може да неутрализира алергени, вируси, паразити, патогенни бактерии и токсични химикали. Всяка минута се филтрира около 2 литра кръв чрез черния дроб.

Какви са функциите на черния дроб?

Регулиране на метаболизма:
- Трансформира хранителните елементи, като протеин, въглехидрати и мазнини в енергийно поддържащи елементи.
- Произвежда ензими за правилно храносмилане на протеините. Когато няма достатъчно храносмилателни ензими, протеина не се разгражда напълно.
- разгражда естрогена. При претоварен черен дроб изобилието на естроген може да причини: горещи вълни, рак на гърдата, гинекологичен рак, фиброза на гърдата.

- трансформира витамините и минералите в усвоима форма за организма. Черният дроб може да се запаси с хранителни вещества като витамини A, D, E, K, B12, както и желязо за около 4 месеца.

Регулиране на кръвта:
- Запасява се допълнително с кръв и гликоген, който се освобождава при необходимост.
- Регулира кръвната захар. Когато кръвната захар е ниска, черният дроб превръща гликогена в гликоза, за да повиши нивото на кръвната захар, а когато нивото е високо превръща излишното количество захар в гликоген или мазнини.
- Създава субстанция наречена Глюкозен толеранс фактор, който работи заедно с инсулина, за да регулира кръвната захар. Когато липсва правилно регулиране има признаци на умора и безпокойство.

Значението на жлъчката
Черният дроб произвежда жлъчка, която спомага храносмилането на мазнините. Когато черният дроб е претоварен метаболизма на мазнините се компрометира. Жлъчката е в основата на отделяне на холестерол. Тя играе главна роля в детоксирането (очистването) на организма, защото пренася токсините разградени от черния дроб до червата, за да бъдат абсорбирани от фибрите и изхвърлени. Диета, слаба на фибри затруднява процеса на елиминиране.

Черният дроб е важен за имунната ни система. Там се намират 50% от белите кръвни клетки. Купфер (Kupffer) клетките заедно с чернодробните клетки (hepatocytes) се справят с бактериите влизащи в черния дроб чрез кръвта. Освен това черният дроб използва ензими, за да трансформира токсините в субстанции, които лесно могат да се изхвърлят от урината или жлъчката.

Симптоми на проблемен (компрометиран) черен дроб
- умора, отмаляване след хранене
- депресия, промяна на настроението
- гняв, раздразнителност
- PMS (применструален сидром) и хормонален дисбаланс
- храносмилателни проблеми, проблеми с отделителната система
- висок холестерол
- болки в мускулите и ставите
- алергии
- акне, псориазис, проблеми на кожата
- проблеми с кръвната захар
- фибромиалгиа
- високо кръвно налягане
- мозъчна мъгла (brain fog) - слабо концентриране, загуба на памет, проблеми със задържане на информацията
- запек, диария
- повдигане, гадене, повръщане
- подуване
- проблеми с теглото (пълнота или слабост)
- стомашно разстройство, лошо храносмилане, киселини

ОБЩИ АЛЕРГИИ
Ако малките алергии се дължат на увреден черен дроб, то тежките алергии се дължат на сериозно увреден черен дроб. Такъв е случаят с хората, страдащи от „всеобщи" алергии, хората алергични към всичко — подов лак, пластмасови столове, цветята на съседа, хранителни продукти.

Други симптоми на проблемен черен дроб са:
 бръчки между веждите, кисел вкус в устата, тъмни кръгове под очите, миризма от тялото, лош дъх, налепи по езика. Черният дроб, който не е здравословен не може да филтрира токсините от кръвта успешно. В този случай се използва кожата, като орган за отделяне. Резултатът често може да бъде причина за акне, сърбежи, псориазис, сърбежи.
Здравословното състояние на черния дроб е важен за нашето емоционално настроение. Симптоми, като депресия, безпокойство, раздразнителност често могат да се свържат с проблеми в черния дроб. В традиционната китайска медицина, тенденцията човек лесно да се гневи се свързва с проблематичен черния дроб. В Южна Америка, когато някой се ядоса му казват „чернодробен” и му дават билков чай да облекчи черния дроб и успокои емоциите.
Черният дроб влияе на метаболизма. Нездравословен черен дроб влияе на нормалното тегло, повишава холестерола и нивото на триглицеридите, на акумулирането на целулит и слабо усвояване на мазнините.
Проблем с регулиране на нивото на кръвната захар е резултат от претоварен черен дроб. Тази проблематична работа на черния дроб води до хипогликемия (ниско ниво на кръвната захар), диабет, тенденция към превръщане на въглехидратите в мазнини.
Симптомите, като PMS, менструални симптоми се третират от традиционната китайска медицина, като се поддържа оптимална функция на черния дроб.
И последно черния дроб играе важна роля за поддръжка на имунната система, което при компрометиране води до чести настинки, грип, синузит и други инфекции, астма, алергии, хронична умора, свръхчувствителност към химикали.

Черният дроб и често срещания проблем с недостатъчно активна щитовидна (тироидна) жлеза
Сега проблема с недостатъчната активност на щитовидната жлеза е често срещан или по точно казано е епидемия. Хормоните, които се произвеждат, контролират метаболизма и афектират всяка клетка в нашия организъм. Черният дроб регулира хормоните на щитовидната жлеза като превръща тироидния хормон тироксин (thyroxine, T4) в по активен трийодтиронин (tri-iodothyronine,ТЗ). Проблемен черен дроб може да ограничи този процес.
Проблеми в щитовидната жлеза може да доведат до загуба или наддаване на тегло (забавен метаболизъм), оплешивяване, колебание в кръвната захар, усещане на студ, слаба памет, промяна в настроението, летаргия, менструални проблеми, задържане на вода, главоболие, проблеми при преглъщане.
Детоксикацията на черния дроб спомага да се подобри дейността на щитовидната жлеза. Очистването от химически токсини спомага да се стимулира и подобри значително производството на T3 и T4 хормони.
Прекалено много отслабена имунна система може да причини здравословни проблеми като рак и сърдечни заболявания. Трябва да се отбележи, че повечето от центровете за природосъобразно лечение на ракови заболявания отделят сериозно внимание на детоксикацията на черния дроб и го смятат като ключов елемент в лечението.

Черният дроб и нормалното тегло
Когато има проблеми с черния дроб, целият метаболизъм се забавя. Много хора използват всякакви диети, за да си намалят теглото, но без резултат. Премахването на токсините от черния дроб подобрява цялостния метаболизъм на тялото. Това е ключ за поддържане на нормално тегло.

Черният дроб и емоционалното здраве
В много традиционни системи за лечение се смята, че от здравословното състояние на черния дроб зависи нашето емоционално здраве. За пример в традиционната китайска медицина се смята, че състояния на депресия, безпокойство и чувство на паника се свързват с небалансирана дейност на черния дроб. В древна Гърция са лекували емоционалните проблеми с третиране на черния дроб. Терминът „меланхолия” има гръцки произход и означава „черна жлъчка”, индициращ затормозеното действие на жлъчката в черния дроб.
Синтетичните лекарства и хормоните, като адреналин и кортизон трябва да се обработят от черния дроб за неутрализация или елиминиране. Понякога тези химикали се съхраняват в черния дроб, когато количеството, което се освобождава в кръвта е твърде много и това затруднява очистването на черния дроб от тях. Това може да доведе до загубване на емоционалното равновесие, като например депресия и гняв, както и други заболявания свързани със стрес като рак и сърдечни болести.

Фактори, които компрометират (излагат на риск) черния дроб
Черният дроб е един от органите, които най много се атакува в следствие на нашите навици и действия. Всяка година 40 хиляди американци умират от чернодробни болести. Много хора страдат от неоптимално функциониране на черния дроб. Списък на факторите, които влияят на здравословното състояние на черния дроб:
- хепатит, алкохолизъм, наркотици
- излагане на въздействие от химикали (пестициди, хербициди, индустриални химикали)
- фармацевтични лекарства
- задръстено дебело черво
- кандида, паразити, гъбички, вируси, бактерии
- емоционален стрес, задържане на гняв за продължителен период от време
- Хипотиреоидизъм
- влошено храносмилане
- тютюн и марихуана
Много лекарства или хапчета, като стероиди, орални контрацептиви, химиотерапия, аспирин, антибиотици или хормоно заместваща терапия спомагат за претоварване на черния дроб. Консумирането на алкохол едновременно с взимането на лекарства натоварва много черния дроб, поради затруднение да се очисти от химическите вещества.

Черен дроб и хранене
Голямо значение има храната, която приемаме за нашето здраве. Тя може да поддържа черния дроб, но може и да го затруднява. Не само храната е важна, но и нашите диетични навици, които понякога могат да стресират черния дроб, като:
- преяждане
- свръх прием на рафинирани въглехидрати (всички изделия от брашно)
- свръх прием на преработени мазнини
- недостиг на важни мастни киселини, витамини и минерали
- недостатъчно приемане на зеленчуци
- недостатъчно приемане на фибри
- алкохол, захар, пържени храни, пастьоризирано и хомогенизирано мляко
- хранене по време на стрес
- бързо хранене
- прекомерен прием на готвена и преработена храна
Запомнете, че главната задача на черния дроб е да отстрани вредните субстанции, които влизат в организма. Правилното хранене има голямо значение за поддържане на здравословен черен дроб.

Как да поддържаме оптимални функции на черния дроб?
1. Много е важно да пиете достатъчно чиста (филтрирана) вода, 30 мл на 1 кг тегло. Прибавяйте лимонов сок (пресен), когато е възможно.
2. Сутрин, след ставане изпийте чаша гореща вода с лимонов сок. Това ще стимулира отделянето на жлъчка и спомага очистването на черния дроб и червата сутрин рано.
Заместете кафето с гореща вода и лимонен сок.
3. Повишете консумацията на зелени зеленчуци, по специално с горчиви листа, като глухарче, аругула (arugula), зелена горчица (mustard green), градинска жлъчка (цикория, endive), тъмно зелени марули. Горчивият вкус на зеленчуците поддържа отделянето на жлъчка, която спомага очистването на черния дроб. Прибавянето на зехтин и лимонов сок помага допълнително.
4. Увеличете също суровите и сварените зеленчуци, като червено цвекло, моркови, зеле, броколи, брюкселско зеле (стимулира очистващите ензими и действа антираково).
5. Използвайте пресни подправки, колкото се може повече, като розмарин, копър, кимион, турмерик (куркума).
6. Прибавете към диетата важни мастни киселини, като 1 лъжица ленено масло всеки ден. Други масла, като зехтин, конопено масло, пореч масло, масло от без стъблена иглика (Primula vulgaris, evening primrose).
7. Ограничете захарта. Приемайте повече плодове. Плодовете съдържат витамини и антиоксиданти, които подобряват функцията на черния дроб.
8. Избягвайте преяждането, защото претоварвате черния дроб. Не бързайте, когато се храните.
9. Упражнявайте се редовно или се разхождайте, което стимулира работата на черния дроб.
10. Избягвайте гняв, безпокойство, обвинение, страх и се старайте повече да се радвате и да имате мир и любов.
11. Използвайте билки, за да подобрите работата на черния дроб
12. Масажирайте областта, където се намира черния дроб, точно под вашето дясно ребро всеки ден.
Може би цял живот сте натрупвали токсини в черния си дроб и не очаквайте за един месец да бъде изцяло очистен. Добрите новини са, че поддържането, детоксирането (очистване) води до регенериране на функциите на черния дроб. Детоксикацията на черния дроб е практикувана в различни култури по света. Традиционната медицина препоръчва очистването на черния дроб през пролетта.

ПРОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ
Прочистването на черния дроб от жлъчни камъни подобрява драматично храносмилането, което е в основата на здравето ни. Можете да очаквате, че алергиите ви ще изчезнат също с всяко следващо прочистване. Невероятно, но чернодробното прочистване ликвидира болките в раменете, горните крайници, горната част на гърба. Вие получавате прилив на енергия и самочувствието ви се подобрява.
Прочистването на жлъчните канали в черния дроб е най-мощната процедура, която можете да извършите, за да подобрите здравето си. Тази процедура обаче не трябва да бъде извършвана преди провеждането на противопаразитна програма. Най-добри резултати се получават, когато чернодробното прочистване се провежда след бъбречно и дентално прочистване.
Черният дроб произвежда по 1-1,5 кварти жлъчка дневно! Той е изпълнен с жлъчни каналчета, които доставят жлъчката до един голям общ канал. Жлъчният мехур е прикачен за общия канал и изпълнява ролята на резервоар за жлъчката. Яденето на мазнини или протеини подбужда жлъчния мехур да се свие и излее жлъчката в червата. Това става около двадесет минути след поемане на храната.
При много хора, включително и деца, жлъчните каналчета са задръстени с камъни. Някои развиват алергии или уртикария, но повечето нямат никакви симптоми. Често на скенер и рентген в жлъчния мехур не се вижда нищо. Обикновено камъните не са в самия жлъчен мехур. Нещо повече, обикновено липсва необходимият пререквизит, за да бъдат видени на рентген — не са калцифицирани и са твърде малки. Съществуват около дузина варианти на жлъчни камъни. Повечето имат вътре в себе си кристали холестерол. Камъните могат да бъдат черни, червени, бели, зелени или жъл-то-кафяви. Зелените дължат цвета си на това, че са обвити с жлъчка. Обърнете внимание на снимката по-долу — колко от тях имат по повърхността си вдлъбнатини с неидентифицирани неща. Дали това не са остатъци от трематоди? Забележете колко са с форма на коркова тапа с надлъжни бразди по повърхността си.  Тези форми изобразяват блокираните жлъчни каналчета. Други камъни са образувани от много по-малки камъчета, което говори за прегрупиране по някое време след последното прочистване.
В самата сърцевина на всеки камък има кълбце от бактерии, което според някои учени напомня за част от мъргьв паразит, която е послужила като основа за образуване на камъка.
С нарастване на камъните и увеличаването на броя им нараства и налягането върху черния дроб, на което той отговаря с образуване на по-малко жлъчка. Представете си, че в градинския ви маркуч има парченца мрамор. Той ще пропуска по-малко вода, което пък ще намали изхвърлянето на камъните. В жлъчните камъни се натрупва холестерол, който остава в организма и нивото на холестерола в кръвта може да е повишено.
ВАЖНО: За да се прочисти задръстен черен дроб е необходимо продължителна серия прочиствания, която може да отнеме повече от 1 година. Разстоянието между две прочиствания не бива да бъде по малко от 2 седмици.

Рецепти за детоксикация (очистване) на черния дроб:
Рецепта 1
Съставки за 2 дози
- 2 големи грейпфрута
- 4 лимона
- 300 мл дестилирана или филтрирана вода (може и минерална вода)
- 2 лъжици студено пресовано ленено олио
- 1-2 скилидки чесън
- 4-5 см корен от джинджифил
- една щипка лют червен пипер - по желание
Приготовление
- лимоните и грейпфрута се изстискват
- нарязват се скилидките чесън и джинджифила на ситно и се пресоват за да се изстиска сока
- прибавят се водата и олиото и се разбива в блендер за 30 сек.
- добавя се чесън и джинджифил, можете да добавите повече ако искате.
Сокът съдържа всички съставки за очистване на черния дроб без форсиране и напрежение. Няма странични ефекти, освен миризмата на чесън, но тя се премахва почти изцяло от грейпфрута. Препоръчва се да се направи в края на седмицата. Препоръчват се леки упражнения и разходки, за да се подпомогне освобождаването на токсините от тялото. За подпомогнем очистването е добре преди да започнем, 3-4 дни да приемаме по голямо количество ябълки или ябълков сок. Сполучливото почистване на черния дроб и жлъчния мехур е свързано с изхвърляне на малки зелени камъни (всъщност това не са камъни, но изглеждат такива), колкото бобови зрънца или по малки. Това са остатъци (парченца), които запушват чернодробните канали и сега се изхвърлят. При всяко следващо очистване, те ще бъдат по малко.
Препоръките се отнасят индивидуално за всяка рецепта поотделно.
Рецепта 2
Съставки:
- 1 чаша цитруси (портокал, грейпфрут, мандарина, лимон). Колкото се може по кисела комбинация.
- 2 скилидки чесън
- малко парче джинджифил
- 1 лъжица органичен зехтин
Приготовление:
С блендер разбивате всички съставки и ги изпивате веднага. След това изпивате 2 чаши чай от глухарче.
За предпочитане е сутрин 1 час преди закуска, пет дни последователно и 4 пъти в годината или когато чувствате нужда.
Препоръките се отнасят индивидуално за всяка рецепта поотделно.
Обезводняването или дехидратацията
На тялото и безсолните диети водят до много сериозни заболявания. Водата се използва при метаболизма в организма. Липсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитният баланс в тялото. Тялото е около 80% вода и ако тази течност в организма не е добър електролит всички процеси се забавят. Приемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратацията на тялото и нормално протичане на обменните процеси. Колко вода да пием? На 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя между половин и една чаена лъжичка сол (2.5-3 гр). Вода се пие половин час преди ядене (1-2 чаши) и 2-2.5 часа след ядене (1 чаша). Пийте всеки ден по 2-2.5 л. (6-8 чаши) вода с малко сол. За предпочитане е натурална морска или каменна сол без примеси. 

Рецепта 2 - друг вариант
Съставки:
- 1-2 прясно изцедени лимона.- 1 чаша (225 мл) ябълков сок, прясно изцеден.- 1 чаша (225 мл) изворна вода
- 1 скилидка чесън
- малко парче (5 мм) корен от джинджифил (ginger, не се включва при възпален черен дроб)
- 1 лъжица (15 мл) органичен зехтин
Приготовление:
С блендер разбивате всички съставки и ги изпивате веднага. За предпочитане е сутрин на празен стомах, 3-5 дни последователно. Желателно е през тези дни да повишите консумацията на пресни зеленчуци и плодове. Избягвайте алкохол, черен чай и кафе. Пийте изобилно вода.
Може да изпитате някои странични ефекти за кратко време, като главоболие, сърбеж, тъга, гняв или други странични ефекти свързани с изхвърляне на токсините от черния дроб, които ще бъдат заменени в края на очистителния процес с радост и ентусиазъм.
Препоръките се отнасят индивидуално за всяка рецепта поотделно.
Рецепта 3
Съставки:
- 1 чаша зехтин
- 4 лъжици английска сол
- 3 чаши пресен сок от грейпфрут
- чепка грозде
Най добре е да започнете с плодова диета през деня. Трябва да спрете да се хранете 4 часа преди да започнете. За закуска приемете храна без мазнини. Спрете да се хранете в 15:00 часа следобед и започнете в 19:00 часа.
Смесете 4 лъжици английска сол в 3 чаши вода и прибавете сок от грейпфрут. Разпределете сместа в 4 чаши.
Изпийте първата чаша (19:00).
След 2 часа втората чаша (21:00). След това изстискайте гроздето в чаша. Трябва да бъде поне половин чаша, смесете със зехтина и го разбийте.
Изпийте го след 2 часа (23:00) и си легнете да спите.
На следващата сутрин след като се събудите изпийте третата чаша с английска сол и сок от грейпфрут.
След 2 часа изпийте последната чаша и може да продължите след 2 часа с плодова диета.
Вероятно ще получите диария, при което е възможно да изхвърлите жлъчни камъчета. Очистването на черния дроб се препоръчва да се прави 2 пъти в годината. Най подходящо е напролет, когато черния дроб е най активен. Не го правете през зимата.
Препоръките се отнасят индивидуално за всяка рецепта поотделно.
Рецепта 4
От понеделник до събота лека вегетарианска храна, без месо, мляко, масло, сирене, кашкавал, яйца, захар. Диетата да съдържа много плодове и зеленчуци. Пие се по 1 л на ден пресен ябълков сок. Ако не можете да си осигурите ябълков сок може да го заместите с ябълков оцет. На чаша преварена вода сложете 1-2 лъжици ябълков оцет. Не приемайте никакви лекарства или ако не можете поне ги ограничете. Да не се пият студени течности.
В събота сутринта може да се направи клизма. За обяд се приготвя варен ориз с един домат и сол. След 14:00 часа да не се яде, пие се само вода. Приготвя се 750 мл вода с 4 лъжици английска сол и се разделя на четири части.
В 18:00 се изпива 1 чаша от сместа (анг. сол и вода).
В 20:00 се изпива втората чаша (анг. сол и вода).
В 21:45 се приготвя сок от един грейпфрут и половин чаша зехтин.
В 22:00 се изпива и си лягате. Може да получите леко главозамайване, което е нормално.
В 6:00 сутринта се изпива третата чаша (анг. сол и вода).
В 8:00 се изпива последната чаша (анг. сол и вода).
Ако се чувствате жадни по време на тези процедури пийте топла вода.
Може да почувствате разстройство и да започнете да изхвърляте омекотените зелени „камъчета”.
Към 10:00 часа може да изпиете натурален сок и да приемете плодове. На обяд лека храна, като следващите 3-4 дни постепенно минете на нормално хранене.
Рецепта 5
От понеделник до събота пийте по 1 л ябълков сок в допълнение към нормалната ви диета. В събота приемете обяд в 12:00 часа.
В 15:00 приемете 1 лъжица английска сол разтворена в чаша топла вода.
В 17:00 втора чаша (анг. сол и топла вода) и след това сок от грейпфрут.
За вечеря изпийте чаша сок от грейпфрут.
В 10:00 преди лягане изпийте половин чаша топъл зехтин смесен с половин чаша сок от лимон. Легнете на дясната си страна и колене свити до гърдите за 30 мин. Запомнете, че може да получите симптоми на повдигане и гадене.
В 6-8:00 часа сутринта изпийте трета чаша (анг. сол и топла вода).
След 2 часа минете на нормална диета.
Може да почувствате раздвижване на червата и да забележите, че изхвърляте малки частици като меки камъчета, големина от оризови зрънца до бобови зърна с цвят от светло зелен до тъмно зелен. Няма да повярвате на очите си. Ако забележите голям брой „камъчета” повторете процедурата след един месец.
Препоръките се отнасят индивидуално за всяка рецепта поотделно.
Рецепта 6/бел. на редактора: проверена и изпитана рецепта с над 30 прочиствания в продължение на 2 години и половина/
Съставки:
- половин чаша зехтин
- 1 голям грейпфрут или 2 малки (или 3 лимона)
- 4 супени лъжици английска сол и 750 мл вода
Може да заместите водата със сок от грейпфрут или ябълка.
Не взимайте лекарства или витамини или билков чай.
Закуска без мазнини и обяд със сварени овесени ядки с плодове (без мляко и масло), плодов сок, сварени зеленчуци със сол само. Това спомага да се създаде напрежение в черния дроб, за да се изхвърлят повече „камъчета”. Под камъчета се има предвид субстанция, която задръства чернодробните канали.
До 14:00 часа не приемайте повече храна или вода. След 14:00 часа може да пиете вода. Смесете 4 лъжици английска сол с 3 чаши вода. Можете да заместите водата със сок. Направете четири порции.
В 18:00 часа изпийте първата порция (анг. сол и вода или сок).
В 20:00 часа втора порция (анг. сол и вода или сок). Не закъснявайте повече от 15 мин.
В 21:45 часа смесете половин чаша зехтин с половин чаша сок от грейпфрут.
В 22:00 изпийте зехтина със сока от грейпфрут и си легнете да спите .
Легнете веднага. Може да не успеете да изкарате камъни, ако не го направите. Колкото по-бързо след изпиването на сместа си легнете, толкова повече камъни ще изкарате. Подгответе се предварително за бързо лягане. Не разтребвайте кухнята.
Легнете по гръб с ръце, повдигнати високо над главата на възглавницата. Опитайте се да си представите какво става в черния дроб. Постарайте се да останете неподвижни в продължение ва 20 минути. Можете да почувствате как една влакова композиция, натоварена с камъни, потегля по жлъчните пътища. Няма болка, защото жлъчните пътища са отворени благодарение на английската сол! Заспивайте. Ако не го направите, може и да не изкарате камъни.

В 6:00 часа сутринта вземете третата доза (анг. сол и вода или сок).
В 8:00 часа сутринта вземете четвъртата доза (анг. сол и вода или сок).
След 2 часа вземете последната доза (анг. сол и вода или сок).
Два часа след това може да се хранете, като започнете с пресен плодов сок.
Очаквайте диария сутринта и изхвърляне на зелени „камъчета’ с различна големина и цвят. Ще ги изхвърляте в продължение на 2-3 дни. Това ще доведе до излекуване от алергии и болки в кръста. След 2-3 седмици може да повторите процедурата. Не се подлагайте на тези процедури когато сте болни.
По време на процедурата може да затопляте областта, където се намира черния дроб с електрическа възглавница.
Понякога жлъчните канали са запълнени с кристали от холестерол и не изглеждат като заоблени камъчета, а като сламчици (плява) плуващи на повърхността в тоалетната чиния с жълто кафяв цвят.
Колко безопасно е очистването? Безопасно е и никой не се е оплакал досега от болки, ако се спазват предписанията.
Тази рецепта е от книгата на Д-р Хулда Кларк "Лечение на всички болести",
Доколко добре сте се справили? Очаквайте да имате диария на сутринта. Потърсете с фенерче дали има отделени камъни в тоалетната чиния. Търсете камъни със зелен цвят, защото този цвят доказва, че това са действително жлъчни камъни, а не остатъци от храна. Само чернодробната жлъчка е с грахово зелен цвят. Фекалиите потъват, но камъните плават поради съдържащия се в тях холестерол. Пребройте колко приблизително са камъните със зелен или жълто-ка-фяв цвят. Необходимо е да изкарате общо 2 000 камъка, за да се избавите окончателно от алергии, бурсит и болка в горната част на гърба. Първото прочистване може да ви избави от болките за само няколко дни, тъй като камъните от по-отдалечените места на черния дроб се придвижват напред и обуславят същите оплаквания. Можете да повторите прочистването след две седмици. Не правете прочистване, когато сте болни.
Понякога жлъчните каналчета са пълни с холестеролови кристали, които не са се оформили в камъни. Те приличат на „плява", плаваща на повърхността на водата в тоалетната чиния. Та боже да е жълто-кафява и да съдържа милиони бели кристалчета. Прочистването на тази „плява" е не погмалко важно от отделянето на камъните
Колко безопасно е чернодробното прочистване? То е почти напълно безопасно. Моето мнение се основава на над 500 случая, включващи много хора в седемдесетте или осемдесетте. Никой не е влязъл в болница заради чернодробно прочистване. Нещо повече, никой не се е оплакал от болки. Все пак можете да се почувствате твърде болни в продължение на ден-два след прочистването. При всеки от тези случаи имаше неглижиране на противопаразитната програма. Ето защо инструкциите са: преди да пристъпите към чернодробно прочистване, да прочистите бъбреците и да проведете противопаразитна програма (книгата на Д-р Хулда Кларк "Лечение на всички болести")
Налепи и камъни изхвърлени при прочистването
liverstonse

Раздразнителни ли сте? Имате ли периоди на избухване, гняв или даже ярост? Имате ли тъмни кръгове около очите? Може би имате токсичност в черния дроб. Често срещано е при тези, които имат изблици на гняв и ярост. Тук са някои други симптоми, които трябва да наблюдавате:
- бледа кожа
- не добър тонус на кожата
- зачервяване по кожата
- сърбежи по кожата
- обложен език
- лош дъх
- сърбящи, течащи, подпухнали или червени очи
- пожълтяване на очите
- лоша телесна миризма
- променен или горчив вкус в устата
Книга: Токсично разтоварване, д-р Дон Колберт (Toxic Relief, Don Colbert, M.D.)
Дехидратацията на организма причинява увреждане и смущение в производствените функции на черния дроб, който е производител и износител на много от жизненоважните елементи на тялото. Той е център на обезвреждане на химическите отпадъци. Ако се обезводни черния дроб, това може да доведе до загуба на много функции, някои от които безвъзвратно.
Всеки ден организмът трябва да получава не по малко от 2-2.5 литра вода и 3-4 гр. сол, за да компенсира загубите от уриниране дишане и потене.
Извадки от книгата на д-р Батманжелидж, ”Водата лекува, лекарствата убиват"
Как да пием вода със сол?
На един килограм телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя една чаена лъжичка морска сол. Вода се пие половин час (30 мин) преди ядене и 2-2.5 часа след ядене.

Примерен дневен режим за пиене на вода със сол (соле):
- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.

Използвайте само нерафинирана морска или каменна сол. В магазин Била продават натурална сол (нейодирана) от Алпите без примеси, а също и морска сол на големи кристали, за която се смята, че няма примеси, освен йод. Натурална каменна сол (на буци, трябва да се натроши) се продава във ветеринарните аптеки. Не използвайте готварската сол, в която има около 2.5-5% канцерогенни примеси (anticaking agents).
Не замествайте водата с безалкохолни напитки, сокове или други течности. Безалкохолните напитки дехидратират организма, поради наличието на различни химически елементи. Кофеиновите (кафе, черен чай, кока кола и др.) напитки и алкохолът трябва да бъдат изключени от прием!


 ЕДИН СТРАХОТЕН МАТЕРИАЛ ОТ  http://www.vinchun.com/



Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА