вторник, 29 септември 2015 г.

Хранителна мая

Хранителната мая представлява екстракт от дезактивирана мая, захранена в меласа. Прилича на фино натрошен корнфлейкс и има лек ядков привкус с нотки на сирене/кашкавал. Във веганската и суровоядската кухня се използва за приготвянето на ядково сирене и като заместител на пармезана в пици и сушени крекери.
Хранителната мая е един от най-богатите естествени източници на витамини от група В. Съдържа също протеини, ензими и цял спектър от минерали: калий, фосфор, магнезий, цинк, хром, селен. 2 супени лъжици хранителна мая осигуряват всичките 9 незаменими мастни киселини, които човешкият организъм не може да произведе сам. За разлика от обикновената, която се ползва като набухвател за печива, хранителната мая не предизвиква дисбаланс в микрофлората на червата.

==============================

Прилича на корнфлейкс, води се мая и има вкус на сирене? Запознайте се с хранителната мая – една от малкото не-животински храни, осигуряващи наведнъж всичките 9 незаменими аминокиселини, които човешкият организъм не може да произведе сам.

Какво представлява?
Хранителната мая се прави от същите едноклетъчни организми (Saccharomyces cerevisiae), от които се правят „класическата” и бирената мая. Характерно за тях е, че се хранят със захари – процесът, в който ги превръщат в алкохол, е известен като ферментация.
За разлика от готварската, която съдържа живи дрожди, хранителната мая  е дезактивирана: от нея не може да втаса тесто, например. Тя първо се захранва в меласа за седем дни, след това се почиства и се изсушава при висока температура, която убива микроогранизмите. Не се подвеждайте по глагола – в целия процес няма убиване на животни, тъй като Saccharomyces cerevisiae принадлежат към царство Гъби, а не към животинското.
Ползи
Това че хранителната мая е дезактивирана (не съдържа живи микроорганизми) освен всичко друго означава, че няма да предизвика дисбаланс в чревната микрофлора. Тя не съдържа глутен, богата е на селен, цинк, хром и бета глюкани (разтворими фибри). „Славата” й във веган кухнята идва от безпрецедентно високото съдържание на витамини от групата B. Въпреки че покрива почти целия им спектър, тя не доставя витамин B12 (той се произвежда само от живи микроогранизми). Обикновено производителите добавят B12, за да осигурят пълния набор от B-групата. Както споменахме и в началото, хранителната мая доставя и всичките 9 незаменими за човешкия организъм аминокиселини.
Наситеният й вкус, напомнящ на сирене, идва от глутаминовата киселина – аминокиселина, която се образува при зреенето. За разлика от изкуствената добавка мононатриев глутамат, E 621, тя е с натурален произход – съдържа се във ферментиралите храни и естествено подчертава вкуса. Всъщност, петият вкус, т.нар. умами, който различават в азиатската кухня, се предизвиква именно от свободните глутамати.

снимка (Зоя.БГ)

Включване в менюто
Както разбрахме, вкусът на хранителната мая не е нито сладък, нито кисел, нито солен, нито горчив – той е умами. Това значи, че може да я прибавяте към буквално всяка храна, за да подчертаете вкуса й – ястия и салати, може да се поръси и върху пица. При супите, сосовете и пюретата има и сгъстяващ ефект. Една от най-популярните употреби на хранителната мая е в комбинация с паста. Вижте рецепта за веган пармезан тук http://thesimpleveganista.blogspot.com/2013/01/a-sprinkling-we-go-almond-parmesan.html. Хранителната мая може да се консумира дори самостоятелно – с чаша вода, тъй като люспичките полепват по небцето.
Източници:
http://blog.fatfreevegan.com/2011/10/what-the-heck-is-nutritional-yeast.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Saccharomyces_cerevisiae
http://en.wikipedia.org/wiki/Yeast#Beer
http://nutritiondata.self.com/facts/custom/1323565/2
http://mavymay.blogspot.com/2013/03/nutritional-yeast.html
http://www.livestrong.com/article/418496-what-is-the-difference-between-brewers-yeast-bakers-yeast/
http://www.livestrong.com/article/506020-what-is-nutritional-yeast/
http://www.naturalnews.com/035043_nutritional_yeast_B_vitamins_superfood.html
http://www.veganhealth.org/b12/vegansources


Хранителна информация за 100 гр. Хранителна Мая:

  • Калории – 281kcal
  • Протеин – 50g
  • Мазнини – 3g
  • Въглехидрати – 25g
  • Фибри – 36.0g
  • Витамин В1 – 60mg
  • Витамин В2 – 60mg
  • Витамин В3 – 350 mg
  • Витамин В5 – 6.25mg
  • Витамин В6 – 60mg
  • Витамин В9 – 1.5mg
  • Желязо – 4.37mg
  • Магнезий – 150mg
  • Натрий – 31.25mg
  • Цинк – 18.75mg
  • Мед – 0.625mg
  • Манган – 0.625mg
=====================================
БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ

БИРЕНА МАЯ - http://www.abx-2008.eu/produkti/BirenaMaya+ACE.html

======================
  РАМКОФАРМ, БИРЕЛА
Хранителна добавка

Бирела е хранителна добавка, която внася в организма вещества, жизнено необходими за правилното му функциониране. Бирела подобрява състоянието на кожата, ноктите, косата, храносмилането, физическия и психически тонус. Бирела укрепва имунната система и стимулира съпротивителните сили на организма.

Състав на 1 таблетка: Суха Бирена мая – 250 mg (Съдържа: Витамини В1, В2, В6, Фолат Минерали: натрий, калий, магнезий, калций, фосфор, цинк, аминокиселини и 40 % протеин); Витамин А -300 mcg RE; Витамин С - 20 mg; Витамин Е - 4 mg alfa - TE.

Дозировка:

    За деца над 6 години - по 1 таблетка, 3 пъти дневно
    За възрастни - по 2 таблетки, 3 пъти дневно

Да не се превишава препоръчаната доза!
Да не се използва като заместител на разнообразното хранене!         
Да се съхранява на място недостъпно за малки деца!

Опаковка: 140 таблетки

Производител: "РАМКОФАРМ" ООД, България

====================================
ХОЛАНДСКА  - http://www.zoya.bg/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%8F-%28%D1%84%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BA%29-125-%D0%B3.1099









Хранителна мая (неактивна) с витамин B12 и цинк 125 г

 

=========================

Немска - http://biochoice.bg/hranitelna-maya

http://greenmaster.me/polzite-ot-birenata-maja/

Раковите клетки могат да бъдат убити от протеин от зеленчуци и плодове

Раковите клетки могат да бъдат убити от протеин.Две молекули от семейството на терпеноидите (намиращи се в големи количе...

Posted by ЛЕК ЗА НАС - ОТ ПРИРОДАТА ЗА ЗДРАВЕТО on 28 септември 2015 г.

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА