неделя, 2 август 2015 г.

Със сусам към безсмъртието

Масленото растение доставя на организма множество безценни полезни вещества

ТРЪНДЕВИ - НАЙ -ВКУСНИЯТ СУСАМ

 

Първите сведения за сусама датират отпреди 3500 години. Той бил използван като подправка към месни и зеленчукови блюда и като лекарствено средство. Семената имат уникален химически състав. Те съдържат голямо количество витамин Е и В (също А и С, но в по-малки дози), както и много белтъчини, полиненаситени киселини, калций, магнезий, цинк, фосфор, желязо и целулоза.
В превод от всички азиатски езици названието на семената на сусама означава „маслено растение“. На Изток то се асоциира с безсмъртието. Ако надзърнем в скалата с полезността на растителните масла, сусаменото масло заема почетното трето място, веднага след бадемовото и фъстъченото. Но пък сусаменото масло е значително по-евтино от другите два лидера в класацията. А освен това в него има важни антиоксиданти, които в другите продукти не се срещат или са в много ограничени количества.
Именно те отговарят и за дългия срок на съхранение, който е до 9 години без да се променя химическия състав. От древни времена сусаменото семе и масло се използват от болните за облекчаване на дишането по време на обостряне на астма и белодробни заболявания. С тях човек няма как да се бои от грип.
Сусаменото масло помага при запек, а отвара от семената, размесена с мед, спира разстройството. Като цяло маслото е по-полезно за храносмилателната система от суровите семена. То се препоръчва да се пие при нарушения на обменните процеси в организма, хиперфункция на щитовидната жлеза, ставни заболявания, стомашни колики, камъни в бъбреците, възпаление на жлъчния мехур, малокръвие и дори при вътрешни кръвоизливи.
Семената на сусама трябва старателно да се предъвкват и да не се подлагат на силна термична обработка, за да може да се използва максимума от полезните им свойства.
Те са шампион по съдържание на фитостерин – вещество, което помага за понижаване нивото на холестерола в кръвта, благодарение на което се намалява риска от възникване на атеросклероза. Това помага и в борбата със затлъстяването.
Особено полезен е сусамът за жените на възраст над 45 години, тъй като съдържа фитоестроген, смятан за естествен заместител на женските полови хормони. Сусамовата паста пък, която вече може да се намери по всички диетични щандове у нас, е прекрасен източник на полезните мастни киселини омега-3 и омега-6. Организмът на човека не може сам да изработва тези жизнено важни вещества, затова пастата трябва обезателно да бъде включвана в менюто. Тя укрепва здравето на сърцето и мозъка, а наличието в нея на калций, желязо, мед и фосфор осигурява здравина на костите и зъбите, пречиства бъбреците, укрепва кръвоносните съдове и придава енергия, предотвратявайки анемията.
Друг важен неин компонент е тиаминът или витамин В1. Той въздейства благотворно на нервната система, мускулите и храносмилането. Дефицитът му може да предизвика сърдечни усложнения и смущения в работата на стомашно-чревния тракт.
Сусамената паста е ключов продукт в кулинарията на страните от Средния изток. Именно тя придава особения вкус на класическите източни блюда. Но се цени преди всичко заради полезните й свойства, много от които спомагат за подобряване на външния ни вид. За чиста и сияйна кожа, здрави коси и безупречна фигура се препоръчва консумирането на сусамена паста с морски продукти. Това е чудесно средство за изчистване на черния дроб от отрови и шлаки, което също подпомага отслабването.  Автор : проф. Христо Мермерски  Вестник Десант

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА