четвъртък, 14 август 2014 г.

Рецепта с дафинов лист за рак на гърлото

Рецепта с дафинов лист за рак на гърлото [re: TNBC]    ИЗТОЧНИК : Клуб за борба с рака
Автор
Публикувано




В наше време дафиновият лист се използва в качеството на подправка, за да се придаде на ястието приятен вкус и аромат. А за лечебните свойства на дафиновия лист се знае малко и доста рядко се прилага като лекарствено средство.

В Римската империя дафината била не само символ на победата (както помните от уроците по история, на главите на гордите победители в различни състезания, слагали ароматни лаврови венци), но и едно от най- важните лекарствени средства, което древноримските лекари считали за панацея против много болести и недъзи. И, както се оказва, те са били прави.

Дафината притежава много достойнства: нейната силна ароматна горчивина способства храносмилането и подобрява апетита, листата отделят фитонциди - летливи растителни антибиотици. Счита се, че фитонцидите са пагубни даже за туберкулозния бацил. Ако от време на време просто дъвчете дафинови листчета, вие може да излекувате дори силно възпаление на устната кухина, да се избавите от простуда и да облекчите състоянието при ангина.

От листата и плодовете на дафината получват етерно масло, което притежава ясно изразени противовирусни, антибактериални и противовъзпалителни свойства, което практически го прави универсално природно лекарство. Ароматерапията може да се прави в домашни условия; за тази цел 3-4 капки етерно масло се наливат в ароматизиращата кадилница. Вдишвайки неговия аромат, може да успокоите нервната система, да се избавите от безсънието, депресиите, да повишите работоспособността и защитните сили на организма. И още нещо - парите на това етерно масло са прекрасен антисептик, очистващ въздуха в помещението.

За да не прихванете инфекции, носете на гърдите специален керамичен медальон, в който се капват 1-2 капки от маслото, с тази цел може да сложите в джоба на дрехите си няколко дафинови листчета.

Етерното масло може и да се втрива в кожата, за да намалите възпалението на ставите, да усилите кръвообръщението, а също и да намалите болката при натъртвания или разтяжения. При бронхити и остри респираторни вирусни инфекции натрийте с маслото горната част на гърба и гърдите.

Масленият екстракт от биологично активнте съставки на дафиновия лист може лесно да се добие в домашни условия. За това 30 гр. наситнен дафинов лист (пресен или изсушен) се заливат с една чаша зехтин или олио исе държат 1 седмица на тъмно място. Масленият екстракт се прилага по 1с.л. 2 пъти на ден след ядене 8-10 дни. Той помага при простуда и грип, възпалителни заболявания на бронхите и белите дробове, остеохондроза на гръбначния стълб, артрити и артрози, в частност ревматизъм, и всякакви невротични състояния.

Отварата от наситнен дафинов лист (1 ч. л. листа на 2 чаши вода, вари се на слаб огън под капак 5 мин., запарва се 2 часа) помага при отлагане на соли, остеохондроза на гръбначния стълб, бъбречна недостатъчност, възпалителни заболявания на кожата, при “зашлакване” на организма. Отварата трябва да се пие по 1 с.л. два пъти на ден в продължение на 2 седмици.

Ако няколко пъти в годината употребявате отвара от дафинови листчета, вие можете да укрепите имунитета. Взмете 15 сухи листчета, залейте ги с 1,5 чаша вряла вода и варете 5 минути запарете 3 - 4 часа. Пийте по 1 с.л. през целия ден. Но понякога отварата може да доведе до запеци, при тези, които са склонни към тях. Но не си струва да се отказваме от това ефикасно средство - просто яжте повече продукти, богати на съединителна тъкан.

Впрочем, с тази отвара може да изплаквате косата за профилактика против себорея (заболяване на кожата на главата с повишено образуване на пърхот).

Накиснати във вода дафинови листа се налагат върху кожата, фиксирайки ги на болните места с бинт и се държат 40-60 минути. Такава превръзка помага при кожни възпалителни явления, ревматични болки и заболявания на лицевия нерв.
Ако имате кашлица, дафинови листа, накиснати в топла вода, се използват като синапени лапи, те се налагат на повърхността на гърба между плешките и гърдите.


Учените са изучили уникалните свойства на дафината и са разработили специална рецепта, която се прилага като съпътстваща при лечение на рак на гърлото. Прави се настойка от една чаша наситнен дафинов лист и 0,5 л. водка, държи се на тъмно място в продължение на 2 седмици. Съдържанието периодично се разклаща. Взема се вътрешно по 1с.л. 2-3 пъти на ден в продължение на една седмица. След месец се повтаря приема на настойката.

Дафината е особено ефикасна при нарушаване на съня.

Когато ви мъчи трайно безсъние, преди лягане пуснете за няколко минути във вода дафинови листа, след това ги сложете на челото и тила, завържете главата за 1 час с копринена или памучна кърпа- ще спите като “умрели”.

Оказва се, че дафиновите листа могат да заменят бавачката на малкото дете: ако детето капризничи или никак не може да заспи, сложете в детското креватче 1-2 листенца, обикновено децата бързо се успокояват и заспиват.

Можете да приготвите ароматен мехлем с дафинов лист.

За тази цел смесете 6 части прах от дафинов лист, 1 част наситнени хвойнови иглички и 12 части несолено краве масло. Мехлемът се нанася на поразените места при дерматити, екземи, краста. При ревматични и други артрити и артрози мехлемът се втрива в болните стави. Той помага и при силна кашлица: той се втрива на гърдите и гърба.

Ароматни вани с дафинов лист се препоръчват при безсъние, неврози, вегетативно- съдова дистония, възпалителни заболявания на пикочния мехур, матката, а също за профилактика против простуди в студените дни на годината. Вземат се 20 гр. дафинов лист на 3л. вода, варят се 10 мин. на слаб огън, запарва се 20 мин. След това отварата се излива във ваната заедно с листата.

Особено приятни и полезни са дафино - мандаринените, дафино - портокаловите и дафино - иглолистните вани. Най- напред е нужно да се приготви отвара от дафина ( 1с.л. наситнени листа на 1 чаша вода се задушават на бавен огън 10 минути), след това от вторите компоненти: чаша пресни кори от портокал или мандарина се заливат с 2-3 чаши вряла вода, задушават се; игличките от ела, бор, бяла ела или кедър се варят на силен огън и също се запарват. След това иглолистната и цитрусовата отвари се изливат във ваната заедно с отварата от дафинов лист.

Такива ароматични вани се правят за 10-15 минути при температура 36-37 градуса, курсът на лечение е 1-2 седмици.

Тази отвара е незаменима в банята, ако с нея се напръскат горещите стени и под, въздухът се изпълва с аромат, и парата в банята се насища с фитонциди.

Ако нямате време да приготвяте отвари, настойки и мехлеми, постарайте се поне по-често да прибавяте дафинов лист в яденето: редовната му употреба в различни ястия подобрява функциите на бъбреците или просто вземете дафинови листа, наситнете ги и подъвчете няколко минути. Тази най-проста процедура се прави само един път на ден, но това средство е много ефикасно за укрепване и очистване на организма, за профилактика на простудни заболявания. То помага и при стенокардия, и при нервни разстройства.

Дафината може да се отглежда в домашни условия в обикновена саксия.

Домакините трябва да знаят, че ароматът на дафина не само пречиства въздуха, но и помага да се избавите от молци, хлебарки и мухи.

Дафиновата отвара е полезна, но не на всеки допада на вкус. Но, ако я смесим с вишнев сок ще се получи лековита и много приятна напитка.

Може да пофантазирате и да приготвите питиета от дафина и горски или градински ягоди - в отварата от дафина се прибавя сладко от ягоди, разредено с преварена вода.

Или дафина с мента: 1 ч.л. суха трева от мента се вари с чаша вряла вода, запарва се и се прецежда, след това се смесва с отвара от дафинов лист в съотношение 3:1.

Добра е и комбинацията на зелен чай с отвара от дафинов лист, в тази тонизираща напитка може да се добави малко мед на вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА