четвъртък, 19 февруари 2015 г.

БЛАТНО КОКИЧЕ - ПРОФЕСОР ПАСКОВ

БЛАТНО КОКИЧЕ  ПОЛЕЗЕН РАЗГОВОР ПО ТЕМАТА С ИНТЕРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ 
 
"Не е по темата,но може да е полезно за деца с подобни проблеми,пострадали след ваксината против полиомиелит. "Красивото и лековито блатно кокиче, от което правят лекарството „Нивалин“ вирее в радневското село Тополяне. Създателят на лекарството проф. д-р Димитър Спасов Пасков през 1959 година извлича от листата и цветовете му алкалоида галантамин, а в чист вид, получава името „Нивалин“. Откритието на свойствата на пролетното цвете става случайно. Момиче болно от детски паралич изпива чаша с вода, в която са били натопени такива кокичета, донесени от родителите му и състоянието му се подобрява.За откритието си през 1961 година, проф. Пасков получава фармацевтичния Оскар, наградата „Еньо“.
Радневци си спомнят, че през 60-70-те години е имало големи училищни пролетни празници. Тогава ученици, малки и големи са носили пред общината купища, кошници, кошове с набрано блатно кокиче, като цялото количество е изпращано до съответните лаборатории за производството на „Нивалин“.
Сега в село Тополяне няма „индустриални“ количества от цветето, но още се срещат находища от билката. Проф. Пасков случайно може да е открил качествата му, но местните знаят - наближи ли първа пролет, набират си първо букет да им радва окото, после наръч от него и го заливат със силна домашна ракия и го държат на тъмно. След 40 дни се прецежда и с този билков извлек си облекчават болките при ставни заболявания и някои болежки на двигателния апарат. При простудни заболявания се прави разтривка на тялото няколко пъти, следва изпотяване и болестта отшумява. За да го има още блатното кокиче, не трябва да се изтръгва с луковицата от земята, а да се отрязва само стеблото.
„Нивалин“ помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система, както и за лечение на деменции от Алцхаймеров тип. Днес се използва в различни области на фармакологията, в анестезиологията, в хирургията, в психотерапията, във физиотeрапията.
Блатното кокиче е многогодишно растение. В естествените си находища в страната, при достатъчно влага и хранителни вещества, без намесата на човека то расте на едно и също място десетилетия.
Блатното кокиче е включено в приложенията на Закона за биологичното разнообразие и подлежи на регулирано опазване и ползване. То се използва като суровина за фармацевтичната промишленост.
Откривателят на „нивалина“: Димитър Пасков е роден на 18 октомври 1914 година в с. Горно Броди (сега Гърция). Медицината за него е призвание, а науката го прави известен не само в България, но и в света. Продължител е на делото на проф. д-р Петър Николов в сферата на експерименталната фармакология и токсикология. В едно свое експозе проф. Николов казва „ Трябва да припомним, че научната медицина се е развила от народната… от народната фармакология“. Д-р Димитър Пасков е участвал и в двете фази на Отечествената война. Научен сътрудник е в БАН, ръководи научно-изследователска група в Химико-фармацевтичния комбинат в София, специализирал е в Ленинград под ръководството на световно известния руски фармацевт С.В. Аничков, д-р на медицинските науки е от 1959 година, а професор- от 1961 година.
Две години по-късно той ръководи катедрата по фармакология при Висшия медицински институт в София, която оглавява до 1977 година. Професор Пасков е автор на повече от 120 труда в областта на фармакологията, както и на учебник за студенти и медици. Признат е за един от основоположниците на съвременната наша експериментална фармакология. На основата на първото българско оригинално лекарство са разработени много други препарати.
Името на изобретателя, лекаря и фармаколога д-р Димитър Пасков се свързва с 20 изобретения и оригинални лекарствени форми. Умира на 24 април 1986 година."
http://www.7dni.bg/articledetail.php?id=362
Използват билката за производство на „Нивалин“
7dni.bg
·  http://www.oocities.org/herbabul/2.html Продуктът разбира се е спрян от производство,но може да се приготви подобен в домашни условия -  ракия с кокичета- има рецепта на доста места, според която се ползват 100 кокичета за 1 литър домашна ракия,която престоява 40 дни на слънце.
Висикоконцинтрирани високопречистени екстракти от оригинални български
oocities.org
·  Професор Буров се е опитал да го продава,но вероятно е възпрепятстван от голяма фармацевтична компания,според някои публикации в интернет,които намерих,търсейки информация.
Димитър Спасов Пасков е български лекар фармаколог, един от основополжниците на българската експериментална фармакология.[1]
bg.wikipedia.org
·   "Името на д-р Димитър Пасков се свързва с 20 изобретения и оригинални лекарствени форми. Той е носител на Международната награда за наука „Еньо“ през 1961 година. Умира на 24 април 1986 година."
Повод за гордост | Отвори ме, за да намериш каквото търсиш!
„Димитър Спасов Пасков е български лекар...
otvori-me.com

·  Откъс от интервю ,засягащо темата с въпросната субстанция '' - А за каръка със забранените нивалин и каптагон какво знаете?
- Бащата на нивалина – извлек от кокичета срещу детски паралич, е д-р Димитър Спасов Пасков. Единият му син Владимир - работеше в същото направление, изчезна. Смята се, че е отвлечен. Другият е известен лекар. Близък на семейството беше Николай Добрев, бившият вътрешен министър от правителството на Жан Виденов, който се спомина от рак. Тайната за отвличането на сина на откривателя отнесе в гроба си и бившият премиер Андрей Луканов, който бе замесен в тази история. Той стои зад изобретяването и разпространението на нивалина и каптагона. От продажбата им България щеше да спечели от САЩ около 2 млрд. долара годишно. Това го знаят и офицерите от ДС Любен Гоцев, Христо Панайотов, Тодор Бояджиев и Пеньо Костадинов. Пеньо е легендарният офицер, който прекара в щатски затвор 2 г. и единственият българин, разменен от руснаците за шест американски разузнавачи.
В продължение на 35 г. страната натрупа от продажби на успешни продукти около 300 милиарда. В зелено. " http://www.blitz.bg/news/article/88434
БЛИЦ Новини - Полк. Веско Монов от ІІ ГУ на ДС: Бащата на Цветелина...
blitz.bg - Интервю,в което се говори за откритието.
·  Нека всеки сам,за себе си извади заключения ....
·   Има данни за повлияване на деца с аутизъм - http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en...
Google Преводач
· Егати!!
·  Имам спомени, че го произвеждат в софарма, но трябвало много материал (блатни кокичета), съответно продуктът е скъп а произведеното количество много малко
·   Сега се произвежда,но със синтитично съединение,което явно са патентовали,да.
·  И вече е лекарство ,химично произведено,кото върви със страничните ефекти и т,н ,ясно е за аудиторията на групата...
·  " От продажбата им България щеше да спечели от САЩ около 2 млрд. долара годишно. " Ето как България пропуска възможности....кой го позволява и защо,също се досещата всички.
·   Нивалина се ползваше широко във физиотерапията. Доставяше се в литрови, зелени, стъклени шишета. Свидетел съм, как бързо се повлияваха ставно-мускулни, невралгични и костни заболявания. Беше през 90-те....
· Родена съм с акушерска пареза на лявата ръка. Педиатър забелязал проблема. Излекувана съм с Нивалин. Това през 77-ма. Нямам никакви проблеми с ръката, а е имало опасност да остане недоразвита.
·   Ани,това ,което разказваш дава достоверна и важна информация за много родители,които имат такъв проблем с децата си. Аз точно с тази цел реших да споделя наученото от мен по темата от статии и научни доклади ,публикувани в интернет пространството. Има много излекувани през първите години на неговата употреба,но после развитието секва,много от препаратите са спрени от производство или нещо в тях е променено,може би. Ето една статия с изброени лекарства,които сега ги няма....а помагат ! " Мечтата на всеки лекар фармаколог е да свърже фармакологичните механизми с химическата структура и да доведе научните предклинични изследвания до лекарство за хората. Този труден процес, за който във фирмите днес отделят милиони, в годините 1956-1980 г. се провежда в катедрата от учениците на проф. Пасков и под негово ръководство. Създават се и внедряват важни за клиничната практика у нас лекарства: Nivalin, Pymadin, Cytisin, Nivalin P, Dibazol, INHA -17, Verbascan, Aminton, Depreton, Dimex и др. Десетки пречистени химически и доведени до активни вещества екстракти от лекарствени растения са изучени и внедрявани за периоди от време. Огромен научен и преподавателски потенциал на катедрата, значим опит и знания дава „един от колосите на българската фармакология, учителят Пасков”. http://forummedicus.com/archives/all-publications/1446
ФОРУМ МЕДИКУС » Школа за бъдещето
forummedicus.com
· Nivalin, Pymadin, Cytisin, Nivalin P, Dibazol, INHA -17, Verbascan, Aminton, Depreton.." - потърсете информация за тях и ще установите,че повечето не са налични....

·   Хора, фарма мафията не иска да ни лекува, а само да подтиска симптомите и те избиват на друго място, единствената й цел е печалбата й, а това ще бъде само ако болните се множим....!

·   "  В моето семейство от години приготвяме тъй наречената ракия от кокичета. С тази разлика, че извлекът държим 40 дни на тъмно, а не на светло. Иначе ползваме за : температуро понижаващо средство - при деца сваля високата температура за около половин час, при възрастни малко по- бавно. Освен това има разтоварващ ефект при прищипани нерви, и успокоителен ефект при мускулни болки и схващания. Много полезно и практично природно средство, с бърз ефект.
Вътрешно не се прилага при децата. Прави се компрес на корема и врата, или разтривка на цялото тяло. Иначе може да се ползва след 6 месечна възраст."

Има научни трудове ,в които се анализират действията на блатното кокиче и срещу Паркинсон."







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА