Снимка : www.ilovemoringa.com |
Богато на хранителни вещества растение , с множество възможности за приложение в медицината. Видът е разпространен в страните на тропиците и субтропиците.Всички части на растението съдържат множество минерали ,витамини ,бетакаротин, аминокиселини различни феноли и са добър източник на протеини. В състава на растението се открива богата и рядка комбинация зеатин, кверцетин, бета-ситостерол, кафеоилхинова киселина и кемпферол, ест.антибиотици. Заедно с неговата несравнима пречистваща функция и висока хранителна стойност, М. oleifera е много важно заради лечебната си стойност. Различни части на растението, като листа, корени, семена, кора, плодове, цветя и незрели шушулки действат като сърдечни и циркулаторни стимуланти, притежават :
- антитуморен
- антипиретичен
- антиепилептичен
- противовъзпалителен
- противоязвен
- спазмолитичен
- диуретичен
- антихипертензивен
- понижаващ холестерола
- антиоксидантен
- антидиабетен
- хепатопротективен
- антибактериален и противогъбичен ефект.
Източници : 1). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17089328
2). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25374169
3). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25808883
Още медицински доклади за Мoringa oleifera може да прочетете тук : Moringa oleifera
Противотуморно действие на екстрахирани листа от Moringa oleifera - може да прочетете тук : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991666/
Снимка : www.mskcc.org |
Хранителна стойност на 100 г (3,5 унции) | |
---|---|
Енергия | 64 ккал (270 кДж) |
8,28 грама
| |
Диетични фибри | 2,0 гр |
1,40 грама
| |
9,40гр
| |
Витамини | |
Витамин А екв. |
(47%)
378 мкг |
Тиамин (В1) |
(22%)
0,257 мг |
Рибофлавин (В2) |
(55%)
0.660 мг |
Ниацин (B 3) |
(15%)
2.220 мг |
(3%)
0,125 мг | |
Витамин В 6 |
(92%)
1.200 мг |
Фолиева киселина (B 9) |
(10%)
40 мкг |
Витамин С |
(62%)
51,7 мг |
Минерали и микроелементи | |
Калций |
(19%)
185 мг |
Желязо |
(31%)
4.00 мг |
Магнезий |
(41%)
147 мг |
Манган |
(17%)
0,36 мг |
Фосфор |
(16%)
112 мг |
Калий |
(7%)
337 мг |
Натрий |
(1%)
9 мг |
Цинк |
(6%)
0,6 мг |
Другите му съставки | |
Вода | 78,66 грама |
|
Растението може да се отглежда в България като декоративно растение. Като хранителна добавка на българския пазар се срещат няколко продукта :
МОРИНГА капсули * 60 GOODCARE
Предназначение на Моринга капсули:
Притежава множество хранителни качества;
Богат източник на протеини;
Доставя на организма незаменими аминокиселини;
При недохранване и системно гладуване;
За нормален метаболизъм и чревна активност;
За естествена имунна система, свободна от токсини;
Доставя повече от 90 фитонутриента.
Влияе благоприятно при подувания в ставите;
За спокоен и възстановяващ естествен сън.
Състав:
Всяка капсула съдържа:
Моринга (Moringa oleifera) - 500 mg.
Начин на употреба:
Приемайте по една - две капсули два пъти дневно с вода.
Дневен прием: 2 g.
Произведено в: Индия в GMP сертифицира фабрика.
Производител: Goodcare Pharma Pvt. Ltd., Индия.
Източник : http://apteka.framar.bg
============================================================
МОРИНГА капс. 500 мг. * 90 TNT
TNT-21 МОРИНГА
Хранителна добавка
Действие: Листата на Моринга съдържат полезни вещества, подходящи при диета.
Продуктът стимулира метаболизма и подобрява чревната дейност. Оказва укрепващ ефект върху целия организъм и подпомага детоксикацията. Известен е с подобряването на апетита за това се препоръчва употребата му при злояди деца.
Състав на 1 капсула: Екстракт от листа на Моринга Олейфера 4:1 - 490 mg
Помощни вещества: медицински декстрин - желиращ агент - 5 mg
Начин на употреба: Приемайте по 2 капсули два пъти дневно.
Не превишавайте препоръчителната дневна доза.
Продуктът е хранителна добавка и не замества разнообразното хранене.
Опаковка: 90 капсули
Производител: TNT - 21
Източник :http://apteka.framar.bg
Изображение : www.gesundheitsinstitut-deutschland.de |
Превод и резюме и подбор : Десислава Георгиева- Иванова
ЛЕК ЗА НАС -ОТ ПРИРОДАТА ЗА ЗДРАВЕТО
lekzanas.blogspot.com@gmail.com
Изображение : http://howtogrowperennialvegetables.com/the-veggies/trees/moringa-oleifera-tree-of-life/ |
Няма коментари:
Публикуване на коментар