петък, 19 февруари 2016 г.

МЕСЕЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕГИСТРИРАНИ ЗАРАЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПО ОБЛАСТИ

Регистрирани заразни заболявания България - http://ncphp.government.bg/operativnainf/171-zar-zab.html

 

 

 


=========================================
 Заболеваемост през 2013 г. в България и ваксинационен статус на заболелите


Фактите - голям процент от заболелите от някои инфекциозни болести са ваксинирани. Те са и заразоносители. Има и ваксинирани безсимптомни заразоносители, които не влизат в тази статистика, но заразяват ваксинирани и неваксинирани. Доста красноречиво за ниската ефективност на ваксините:
Коклюш - регистрирани са 89 заболели - 59,55% са ваксинирани и със завършена имунизационна схема, 10,11% имат една или две дози ваксина, за 11,94% няма данни, 19,10% не са ваксинирани.
 
Хепатит Б - 302 заболели,  от 1-19 годишните 57,50% са ваксинирани и със завършена имунизационна схема, 1 с незавършена, 1 неваксинирано, за 15 случая няма данни.
                           

Паротит - 25 заболели - 32% са ваксинирани и със завършена имунизационна схема, 28% с една доза ваксина, при 28% няма данни, 12% не са ваксинирани.

Морбили - 14 случая - 7,14% са ваксинирани с 2 дози, 14,29% с една, 78,57% нямат ваксина. С уточнение, че болшинството от заболелите са от ромски произход, а уж за всички се знае имунизационния статус, което е съмнително.

Рубеола - 10 заболели - 30% са с един прием, за 30% няма данни, 40% не са ваксинирани.

Пневмококов менингит - 18 заболели, между тях само 3 деца, няма информация какъв е серотипа на причинителя, така че в случая вероятно няма значение, че децата на са ваксинирани - установено е, че в България серотиповете във ваксината - само 10 от 93 съществуващи, са по-малко разпространени и вероятно серотиповете-причинители не са ваксинозастъпени.

Менингит от хемофилус инфлуенце - 1 заболял, няма информация за възрастта на пациента, нито от кой тип е бактерията, за да се прецени има ли  значение, че не е ваксиниран - само тип Б на х. инфлуенце е във ваксината и то конкретен серотип, за другите няма ваксина.

Тетанус - 1 вероятен случай - новородено в домашни условия, с множество открити рани, замърсени с пръст и нестерилна пъпна връв. След терапия с противотетаничен серум детето е стабилизирано.

През 2013 г. няма случаи на дифтерия, също и на полиолиелит - както от диви вируси, така и от ваксинални.
Случаи за дифтерия в България няма от 20 години, последният случай на полиомиелит е през 2006 г, когато 3 бебета са с парализи, причинени от живата полиомиелитна ваксина. Заболеваемост от див щам няма от 2001 г.
________________
 
Остри заразни болести в България през 2013 г. (Основни епидемиологични показатели) - М. Кожухарова, А. Курчатова, К. Пармакова, Н. Владимирова, Л. Маринова, Т. Георгиева, А. Минкова, Р.Филипова - http://vaksiniistinata.ovo.bg/_ld/0/14_Analysis2013.pdf

Източник : http://vaksiniistinata.ovo.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА