Провокиран от „Шведската горчивка” от книгата на Мария Требен,
билкарят от русенския край Друми Сименов предлага използването на
български билки за следното елексирно питие:
- 10 г Алое ( Dloe Capensis ) – може да се замени с бял пелин, тинтява или червен кантарион.
- 5 г Мира (Myrrha) е смола (гума), която изтича от кората на
растението Камифра абесинияка – съдържа до 60% гума, около 30% смола, до
6% етерични масла, мравчена и оцетна киселина, горчиви вещества и др.
Може да се замени със силно ароматичния черен тамян.
- 0,2 г Шафран (Crocus) от рода на минзухарите – използват се
близалцата на плодника за фармацевтично приготвяне на тинктура „Стигмата
кроки”. Съдържа висши въглеводороди, горчиви вещества, етерично масло
др. Употребява се като стомашно стимулиращ. Може спокойно да се замени с
по 10 г бял равнец и 10 г чубрица.
- 10 г Майчин лист – има го, общоизвестен е.
- 10 г Камфор (Camphora japonica vera – echter japan – Kampfer) –
общоизвестно. За предпочитане е естественият, от камфоровото дърво.
- 10 г корени от Ревен (Rhizoma Rhei sinensis) – от аптеката –
имат слабително и укрепващо влияние, прочистват черния дроб. Може да се
заменят с корени от цикория (синя жлъчка).
- 10 г корени от Куркума (Rhizoma Zeodoariae) – съдържа до 1,5%
етерично масло, нишесте, смола, гума, слуз и др. Употребява се като
стомашно и ароматично средство в чайове и тинктури. Може да се заменят с
по-добре действащи билки: комбинация от по 10 г жълт кантарион
(звъника), мащерка, корен черен оман.
- 10 г Манна (Manna canellata). Това е сгъстен сок от растението
мъждрян – дърво (черен ясен – мъжки), има очистително (слабително)
действие. Може да се замени с кори зърнастец или корени от цикория (синя
жлъчка), които имат също слабително действие срещу запек.
- 10 г Териакр венециан (Theriak venezian ( Electuarium Theriaca) –
представлява кашица (смес) от някакъв прах териак с консистенция на мед
или тесто. Няма заместител. Не се нарушава лечебното влияние на
горчивката.
- 5 г от Стъблена решетка (Radix Carlinae) – имат пикочогонно и
противовъзпалително действие върху бъбреците и пикочния мехур –
отводняващо. Могат да се заменят успешно със следната билкова
комбинация: по 10 г камшик (агримония), полски хвощ, еньовче.
- 10 г Корени от Ангелика (Radix Angelicae) – възбужда нервната
система при спазми (припадъци и гърчове), засилва храносмилането. Ако не
се намери, може да се замени с корени иглика, мащерка или салвия
(градински чай), а така също като допълнение корени дилянка (валерияна) –
също 10 г.
Начин на приготовление: Целият комплекс от билки за
Българска горчивка – около 160-170 г, се поставят в стъклен съд (буркан)
и се заливат с 1,5 – 2 л плодова ракия (до 40 градуса). Престоява на
слънце или близо до печката на топло 14 дни и повече, като всеки ден се
разбърква.
Показания: Горчивката има комплексно действие и е за
предпочитане да се използва като допълнение към съответната рецепта за
даден вид заболяване – на прием по 1 чаена лъжичка. Предвид органичната
специфичност и природната настройка на всеки отделен човек приемането й
съответно се нагажда адекватно. Не може да се приеме, че ползването на
горчивката самостоятелно – като специалитет за дадените в „Стария
ръкопис” около 46 вида заболявания, води до трайни резултати, тъй като
проявите на различните степени в развитието на тези заболявания е
обусловено индивидуално. В отделни по-сериозни заболявания е допустимо
да се ползва по 2 супени лъжици на ден – сутрин и вечер, към билковата
отвара.
За да се получат по-трайни резултати от предприетото лечение, е
необходимо да се спазва съответният хранителен режим, предвидим за даден
вид заболяване. По време на лекуването да се избягват колбаси, много
животински мазнини, особено от свинското месо, както и много соленото.
zdravnitza.dir.bg
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар