сряда, 11 юни 2014 г.

Новата терапия няма странични ефекти, уверяват учени

Ядрен реактор атакува рак с неутрони

Новата терапия няма странични ефекти, уверяват учени

Monitor http://www.monitor.bg/article?id=96957

Бор - неутронната терапия за лечение на рак ще стане реалност до две години, благодарение на   експерименталния ядрен реактор на БАН . Това съобщи пред "Монитор" директорът на Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН проф. Йордан Стаменов. Експертна мисия на МААЕ, която започна от вчера подкрепя реконструкцията на изследователския реактор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. 
Неутронната терапията е високоефективна форма на лъчелечение, с минимални странични ефекти, която не засяга здравите тъкани, съобщи пред "Монитор" д-р Реймонд Мос. Той е ръководител на сектор "Медицински приложения"  на експерименталния реактор HFR и е координатор на проекта за развитие и прилагане на неутронна терапия при туморни заболявания в страните от ЕС.
Д-р Мос работи в Института по енергетика на Обединения изследователски център на ЕК в Петен, Холандия.
През Института по енергетика в Петен до момента са преминали 35 пациенти с метастази, които са били подложени на неутронна терапия.
При  нея се инжектира вещество, съдържащо атоми на изотопа бор-10, които влизат в реакция с  туморните клетки.
Реакцията е свързана с отделяне на алфа-частици, които всъщност убиват туморните клетки. Умъртвяването се предизвиква веднага, преди частиците да напуснат зоната на раковите клетки, поради високата биологична активност на алфа- образуванията. По този начин се блокира възможността от увреждане на здравите тъкани по пътя на лъча. Това е основното преимущество на неутронната терапия, спрямо останалите, които се прилагат при лечение на онкоболни.
Директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН проф. Стаменов съобщи пред "Монитор" за извършени  изследвания, които показват, че реконструирания реактор е в състояние да изпълни всички изисквания за провеждане на неутронна терапия.
Единственото условие за реализацията е изискването за извозване на т.нар. отработено гориво от реактора. То се очаква да приключи до края на есента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА