петък, 3 февруари 2017 г.

Червено цвекло

Червено цвекло – бомба с витамини


Пренесено е от Средиземноморието. За храна се използват кореноплодите и листата.
Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.
Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.
Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите.
Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.
Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.
  • В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни отлевкемия.

  • Изцеденият сок (от 100 до 300мл на ден) подобрява общото състояние на организма.
  • Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип и както вече споменахме - прочиства кръвта и забавя процеса на стареене.
  • Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.
  • Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават жизнената дейност на черния дроб.
    Затова при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло.
  • Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.
  • Ако се смеси с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство.
  • Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го правиподходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.
  • Лапи от стрито цвекло помагат при рани и отоци.
  • Най-удивително е действието му при ракови заболявания. Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.
Пигменти наречени бетацианини придавата червеният цвят на цвеклото. Тяхната структура е нестабилна на по крайни стойности на pH имайки оптимална стабилност при pH между 4 и 5. Поради тази причина червеният цвят на урината зависи от pH-то и е такава в случай че бетацианините са усвоени с непроменено pH. Въпреки, че почти всички, които консумират червено цвекло имат червено оцветяване на урината, много често то е прекалено слабо, за да се види с невъоръжено око

…………..Червеното цвекло

За консумация в кулинарията обикновенно се използва коренът на цвеклото. Той има силно червен цвят. Яде се в суров вид на салата или в прясно изцедени сокове или в комбинация на варени зеленчуци и туршия. Голяма част от търговската продукция се преработва в сварен и стелиризиран вид. В Източна Европа популярно ястие е супа от цвекло, във вид на студен борш.
Листата на цвеклото също са годни за консумация. Могат да се приготвят варени или на пара, като имат вкус и консистенция подобни на тези на спанака. Изключително богати са на антиоксиданта бета каротин.
Пигменти наречени бетацианини придавата червеният цвят на цвеклото. Тяхната структура е нестабилна на по крайни стойности на pH имайки оптимална стабилност при pH между 4 и 5. Поради тази причина червеният цвят на урината зависи от pH-то и е такава в случай че бетацианините са усвоени с непроменено pH. Въпреки, че почти всички, които консумират червено цвекло имат червено оцветяване на урината, много често то е прекалено слабо, за да се види с невъоръжено око.

Хранителна стойност в 100 гр. червено цвекло, сурово

Хранителна стойност в 100 гр. червено цвекло, сурово
Енергия
180 kJ (43 kcal)
Въглехидрати
9.56 g
Захар
6.76 g
Диетични влакна
2.8 g
Мазнини
.17 g
Протеин
1.61 g
Витамин А екв.
2 ?g (0%)
Тиамин (В1 Vit.)
.031 mg (2%)
Рибофлавин (Vit. B2)
.04 mg (3%)
Ниацин (B3 Vit.)
.334 mg (2%)
Пантотенова киселина (B5)
.155 mg (3%)
Витамин B6
.067 mg (5%)
Фолиева киселина (Vit. B9)
109 ?g (27%)
Витамин С
4.9 mg (8%)
Калций
16 mg (2%)
Желязо
.80 mg (6%)
Мазгнезий
23 mg (6%)
Фосфор
40 mg (6%)
Калий
325 mg (7%)
Цинк
.35 mg (3%)

За какво е полезно цвеклото

Червеното цвекло отдавна е известно със своите невероятни ползи за здравето на почти всяка част от тялото. Като повечето кореноплодни, съхранението му през зимата не е проблем. И все пак в България не е много популярно като част от ежедневното меню.
Анемия: Съдържанието на желязо в червеното цвекло регенерира и активира червените кръвни телца в доставянето на кислород в тялтото. Меда, който също се съдържа в цвеклото прави желязото по-усвоимо в организма.
Атеросклероза: Тъмночервеният сок е мощен разтворител на неорганични струпвания на калций, които причиняват втърдяване на артериите и намаляване на тяхната еластичност. Подобрява паметта при атеросклероза. Сок от цвекло – всекидневно*, 3-4 пъти на ден се приема следната смес: една чаша сок от цвекло и една чаша майски мед. Всичко се смесва добре и се пие по една супена лъжица 3-4 пъти на ден при хипертония и атеросклероза.
Кръвно налягане: Със лечебните си и лекарствени стойности ефективно нормализира кръвното налягане, понижава високото и повишава ниското кръвно налягане.
Рак: “Бетаин” – аминокиселина съдържаща се в корена на цвеклото има значителен принос в борбата с рака. Проучванията показват, че цвеклото подтиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво и стомаха.
Запек: Съдържанието на цеулоза в червеното цвекло благоприятства регулирането на чревните движения. Редовната консумация на сок от червено цвекло помага за облекчаване на хроничния запек.
Пърхот: Смесете малко оцет в малка чаша сок от цвекло. Втрийте в скалпа сместта с масажни движения и оставете за около час, след това изплакнете. Правете това всеки ден докато пърхотът отзвучи.
Забележка: Сместта мирише доста неприятно през този един час.
Детоксикация/Прочистване: Холинът от този прекрасен сок изчиства от токсини не само черния дроб, но и цялата система при злоупотреба с алкохол (при условие че потреблението на алкохол се прекрати). Премахва от тялото токсините и тежките метали. Макар и съдържанието на желязо да не е високо, то е с много добро качество, което го прави чудесна храна за прочистване на кръвта. Това го прави много ефективно при лeчението на много заболявания, причинени от токсини.
Стомашна язва: Смесете сока на цвекло със мед и така получената напитка пийте два/три пъти седмично на гладно (по-често ако тялото ви е свикнало на употребата на червено цвекло) . Той помага да се ускори процеса на оздравяване.
Заболявания на жлъчния мехур и бъбреците: В комбинация със сок от моркови имат превъзходни почистващи свойства които помагат при проблеми с тези два органа.
Подагра: Друга болест, която може да бъде значително подпомогната с пречистващата сила на червеното цвекло.-
Черен дроб и жлъчка: Пречистващите добродетели на сока от цвекло са в помощ на изцелението на чернодробна токсичност или жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане. Комбинацията са сок от цервено цвекло с лайм (див лимон) повишава ефективността при лечението на тези заболявания.
Разширени вени: В духа на запазване на еластичността на артериите, редовната консумация на сок от червено цвекло също така помага за предотвратяване на образуването на разширени вени.

ИЗТОЧНИК : houseofsport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА