Андрографис се прилага често за предпазване и лечение на настинки и грип. Според някои източници, с помощта на тази билка е предотвратена грипната епидемия в Индия през 1919 година, но липсват сигурни доказателства, потвърждаващи това.
Андрографис се използва и за лечение на много други състояния, включително диария изапек, повишено образуване на газове в червата (метеоризъм), чревни колики истомашни болки; при увреждания на черния дроб от лекарствени средства, жълтеница от различен произход; при инфекциозни заболявания, като лепра, пневмония, туберкулоза, гонорея, сифилис, малария, холера, лепроспироза.


Някои хора използват андрографис за лечение на възпалено гърло и тонзилит, синузит, бронхит и алергични състояния. Прилага се също за предотвратяване на образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и за профилактика насърдечни заболявания и диабет.
Други приложения на андрографис, включват лечение на ухапвания от различни насекоми, загуба на апетит, пиелонефрит, хемороиди, както и при наследствено заболяване, наречено фамилна средиземноморска треска.
Андрографис – Действие и приложение
Основните приложения на андрографис в традиционната медицина са свързани с профилактиката и лечението на простудните заболявания. Те се дължат на противовъзпалителното и имуномодулиращото му действие.
Противовъзпалителното действие на андрографис се обяснява със стимулирането на отделянето на адренокортикотропен хормон от хипофизата, който е основен стимулатор за синтезата и секрецията на кортикостероиди от надбъбречните жлези. Кортикостероидите имат подчертано противовъзпалително действие.
Андрографис е мощен стимулатор на имунната система. Това негово действие се осъществява на генетично ниво, като стимулира синтезата на протеини, които са от основно значение за имунната защита.
Според редица китайски учени, екстрактът от андрографис има противотуморно действие. Тази хипотеза е потвърдена в хода на редица тестове с мишки, както и при по-малък брой хора, болни от рак на кожата. За разлика от здравите клетки, които узряват и се диференцират в клетки, извършващи специфични функции, раковите клетки са незрели и растежът им е неконтролируем. Колкото по-незрели са раковите клетки, толкова по-злокачествен и агресивен е туморът. Действието на андрографис върху туморните клетки, предизвиква тяхното узряване и диференциране, което прави клетките по-зрели и следователно по-малко злокачествени. Освен това андрографис има и токсично действие върху раковите клетки. Все още предстоят редица изследвания, които до потвърдят възможността за прилагане на лечебното растение при лечение на различни видове рак.
Установено е, че андрографис притежава мощни противовирусни свойства. Той намалява размножаването на вируса на хепатит В, вируса на грипа и херпесния вирус. Има отношение дори към размножаването на вируса на СПИН. Известно е, че за своето размножаване в клетките на инфектирания организъм (човек или маймуна) ХИВ – вирусът има нужда от един ензим, наречен обратна транскриптаза. Лекарствата, блокиращи този ензим, са едни от най-важните, които се прилага при хора, болни от СПИН. Те обаче са значително токсични за организма. Андрографис засилва действието на тези медикаменти и приложен заедно с тях, позволява намаляването на дозата им и съответно – намаляване на токсичността им. 
Андрографис притежава кардиопротективно (предпазващо сърцето) и антитромботично действие. Активните вещества в растението пречат на нарастването на клетките на сърцето и задебеляването на неговите стени. Освен това намаляват склонността на тромбоцитите да се слепват и да образуват съсиреци, които водят до запушване на кръвоносните съдове.
Андрографис притежава спазмолитично действие, като повишава синтезата на азотен оксид от клетките на кръвоносните съдове, който води до разширяването им. Освен този вазодилатиращ ефект, андрографис спомага и за понижаване на кръвното налягане.
Андрографис се прилага и при различни чернодробни и жлъчни заболявания. Билката подобрява движението на жлъчния сок и предпазва черния дроб от увреждания, в степен подобна на белия трън. Положителното влияние на андрографис е наблюдавано и при пациенти с инфекциозен хепатит, като освен подобрение на симптомите, се наблюдава и повлияване на лабораторните показатели (чернодробни ензими).
При провеждане на опити с гризачи, е доказан положителен ефект на андрографис върху глюкозната обмяна и мастния профил. Приемът на растението води допонижаване на кръвната захар и намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта.
Андрографис – Описание
Андрографис е едногодишно тревисто растение , чиято родина е Индия и Шри Ланка. Вкусът на андрографис е изключително горчив, затова и едно от имената, с които е известно е „maha-tita”, което на индийски означава кралят на горчивките. Родът Andrographis се състои от 28 вида, които са разпространени из тропическите региони на Азия. Само няколко от тях се използват за медицински цели, като най-известният вид е Andrographis paniculata.
Andrographis paniculata достига на височина от 30 до 110 см и расте във влажни, сенчести места. Стъблото му е тъмно зелено, а листата – ланцетовидни. Цветовете са дребни, бели, изпъстрени с лилаво. Плодовете на андрографис представляват малки капсули, съдържащи многобройни жълто-кафяви семена.
Андрографис – Използвани Части
За лечебни цели се използва цялото растение (стрък) и най-вече листата.
Андрографис – Начин на употреба
Андрографис се прилага под формата на инфузии (чай), екстракт 1:2 и хранителна добавка под формата на капсули. Инфузиите се приготвят от сушена билка и по-рядко от свежи растения. За приготвяне на инфузия една чаена лъжичка суха билка се залива с една чаша вряща вода и се запарва за 5-10 минути. Пие се преди всяко хранене. Ако се използва свежа билка, инфузия се приготвя с 10-12 грама билка.
Андрографис – Лечебни съставки
Главното активно вещество в състава на андрографис, е андрографолид. Той е бицикличен дитерпеноиден лактон. Това е безцветно кристално вещество, което има обезболяващо, температуропонижаващо, антитромботично и понижаващо кръвната захар действие. Освен това е свързано и с предпазване на черния дроб от увреждания. Той се съдържа в най-висока концентрация в листата на растението, а в най-ниска – в семената. На него се дължи характерният горчив вкус на андрографис. Други химични субстанции, изолирани от растението, са неоандрографолид, деоксиандрографолид и андрографизид.
Андрографис – Дозировка
За предпазване и лечение на настинки, се препоръчва доза от 5 – 6 грама дневно, суха билка за инфузии или под формата на стандартизиран екстракт андрографис. Ако се прилага течен екстракт, дозата е 3 – 12 мл. на ден. Заради горчивия вкус на билката, се препоръчва започване с ниски дози и постепенно повишаване на дозата до привикване към нея. Това важи преди всичко за чая от андрографис. С приемането му под формата на капсули стандартизиран екстракт, се избягва горчивия вкус. 
За профилактиката на простудни заболявания, се препоръчва комбинирането на андрографис със сибирски женшен. Счита се, че тази комбинация е по-ефективна от самостоятелния прием на ехинацея.
Андрографис – Странични ефекти
Андрографис, приеман в обичайните препоръчвани дози, е безвреден за възрастни. Приемът му в по-високи дози за продължително време, може да доведе до подуване на лимфните възли.
При хора, алергични към растението, могат да се появят белези на алергизиране (най-често обрив) дори и при ниски дози.
Андрографис не бива да се приема от кърмещи жени, както и от бременни. Има данни за абортивен ефект при прием на растениетоАндрографис не бива да се взема от жени, които се опитват да забременеят, защото повлиява фертилитета.
Тъй като стимулира имунната система, андрографис не бива да се приема от хора, страдащи от автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, лупус, мултиплена склероза), тъй като може да активира имунната система и да доведе до обостряне на състоянието. 

Източник : http://bilki.pharmacy-bg.com/4930-andrografis.html

===================

Използваема част на андрографис
Листата и корените се използват за медицински цели.
Химичен състав на андрографис
Андрографисът съдържа андрографолид, 14-деокси-11-дихидроандрографолид, 14-дезокси-11-оксоандрографолид, 5-хидрокси-7,8,2 , 3-тетраметоксифлавон, 5-хидрокси-7,8,2-триметоксифлавон, андрографин, неоандрографолид, паниколин, паникулид-А, паникулид-B, паникулид-C, флавоноиди, дитерпени, гликозиди.
Приложение на андрографис
От древни времена андрографисът се използва в традиционната Сидха и Аюрведа системи на медицината, както и в племенната народна медицина в Индия и някои други страни при множество заболявания.
Билката се включвала в лечението на следните състояния и заболявания: улцерозен колит, възпаление на горните дихателни пътища, ревматични неразположения, настинка, грип.
В последните години задълбочено се изследват и установяват доказателства за ефективността й при лечение на рак. Спира развитието на някои линии ракови клетки. Значително намалява носните секрети при страдащи, които приемат 1200 милиграма екстракс от андрографис в продължение на пет дни. Екстрактът има потенциал да бъде използван и като репелент. Други изследвания показват, че билката има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Свойства на андрографис: стягащо, болкоуспокояващо, противовъзпалително, антибактериално, противоглистно, мощно противовирусно, спазмолитично, вазодилатиращо, кардиопротективно, антитромботично, хепатопротективно, антипиретично, имуностимулиращо. Китайски учени определят екстракта от растението с противотуморни качества.
При провеждане на опити с гризачи, е доказан положителен ефект на андрографис върху глюкозната обмяна и мастния профил. Приемът на растението води до понижаване на кръвната захар и намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта.
Някои хора твърдят, че андрографисът спира грипната епидемия през 1919 в Индия, въпреки че това не е доказано. Той се използва при следните заболявания и състояния:
храносмилателни оплаквания (диария, запек, газове в червата, стомашни язви, улцерозен колит, колики и болки в стомаха)
чернодробни заболявания (увеличение на черния дроб, хепатит, жълтеница, медикаментозни увреждания на чернодробната тъкан)
инфекции (проказа, пневмония, туберкулоза, гонорея, сифилис, малария, холера, лептоспироза, бяс, синузит и ХИВ / СПИН)
кожни заболявания (включително рани, язви и сърбеж)
болки в гърлото
кашлица
подути сливици
бронхити
други заболявания на дихателната система
алергии
атеросклероза
сърдечно-съдови заболявания
диабет
ревматоиден артрит
анорексия
паразитози
ухапвания от змии и насекоми
загуба на апетит
проблеми с бъбреците
хемороиди
фамилна средиземноморска треска
вагинит
Начин на употреба:
чай - 1 чаена лъжица суха билката се залива с 1 чаша вряла вода. Запарва се в продължение на 5-10 минути. Приема се преди хранене. При използването на свежи листа за приготвяне на чая, те трябва да бъдат в количество 10-12 грама.
под формата на капсули, които се откриват в аптечната мрежа
за облекчаване на треска и болки в гърлото при ангина: 3-6 грама дневно андрографис.
Комбинацията между сибирски жен-шен и андрографис повлияват успешно симптомите на обикновена настинка. В повечето случаи приемът на билката трябва да бъде уточнен от медицинско лице или фармацевт.
Внимание!
Не трябва да се употребява съвместно със следните медикаменти: имуносупресори (подтискащи имунната система), антикоагуланти, антихипертензивни. Да не се приема от хора проявили алергия към растението.
Превишаване на допустимата дневна доза на билката, може да доведе до подуване на лимфните възли, сериозни алергични реакции, повишение на чернодробните ензими и други странични ефекти.
Странични ефекти от приема на андрографис могат да бъдат загуба на апетит, диария, повръщане, обрив, главоболие, хрема и умора.

Андрографисът може да забави образуването на кръвни съсиреци, което би довело до повишаване риска от кървене или образуване на синини при хора с нарушения в кръвосъсирването.
На теория е установено, че при прекомерен прием, билката може да понижи кръвното налягане до нежелани граници.
Още за Андрографис (Andrographis paniculata) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%81
-----------------------------------------------------------
Продукти за деца с Андрографис :

Синулан Форте Джуниър е комбинация от растителни екстракти, които допринасят за нормалните функции на дихателните пътища и имунната система; обогатен е и с биотин за нормалното състояние на лигавиците:
Екстрактът от андрографис подпомага физиологичните функции на горните дихателни пътища (нос, синуси) и имунната система;
Екстрактът от черен бъз допринася за нормална функция на имунната система, оказва антиоксидантен ефект и е с благотворен ефект върху горните дихателни пътища, вкл. при кашлица);
Екстрактът от върбинка допринася за нормалната функция на горните дихателни пътища (гърлото, ларинкса и гласните струни) и има антиоксидантно действие;
Екстрактът от липа улеснява отделянето на секретите и спомага за нормалното състояние на гърлото, ларинкса и гласните струни;
Екстрактът от лечебна ружа успокоява дразненето в гърлото, ларинкса и гласните струни;
Екстрактът от лопен допринася за нормалното състояние на гърлото, ларинкса, гласните струни и имунната система;
Витамин С допринася за нормалната функция на имунната система;
Биотин спомага за поддържане нормалното състояние на лигавиците.
Препоръчва се успоредно с назначена антибиотична терапия за подпомагане нормалната функция на дихателната система и имунитета на детето.
Продуктът е предназначен за деца над 3 години, юноши и възрастни.

Съставки: инвертен захарен сироп, глюкозен сироп, пречистена вода, концентрат от ягоди (2,9%), плод от черен бъз (Sambucus nigra) екстракт, липа (Tilia cordata) екстракт от цвят, корен от ружа (Althaea officinalis) екстракт, регулатор на киселинност: лимонена киселина; екстракт от Andrographis paniculata листа, натриев L-аскорбат, върбинка (Verbena officinalis) екстракт от стрък, цвят от лопен (Verbascum thapsus) екстракт, D-биотин.



Дозировка: 5 ml (1 лъжичка) веднъж дневно.
Начин на прием: Опаковката съдържа мерителна лъжичка, която ще Ви помогне за правилния прием на продукта; появата на утайка на дъното на бутилката е нормално и не е показател за влошаване качеството на продукта.

Предупреждение: 
Да се разклати преди употреба! 
Да не се превишава препоръчваната дневна доза. 
Да не се приема при алергия към някоя от съставките. 
Хранителната добавка не е заместител на разнообразното хранене. 
Не е подходящ за бременни и кърмещи жени.

Условия на съхранение:
Да се съхранява на сухо място при стайна температура (10-25 °С), да не се замразява; да се пази от пряка слънчева светлина. 
Да се използва до 1 месец след първоначалното отваряне.

Опаковка: 120 ml.

Производител: WALMARK, Чехия.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Човешкото тяло е изложено на разнородни замърсители, приемани чрез въздуха, храната и кожата. Чрез кръвта те се разнасят и натрупват в различни органи и системи. Необходимо е да бъдат изведени от тялото или преобразувани в безопасни форми. ДетоксиФайв е формула от пет натурални съставки със специфични механизми за подпомагане на обменните и отделителни процеси в организма. Допринася за защита на клетките от оксидативен стрес и нормалната функция на имунната система.
Състав в една таблетка:
Андрографис екстракт (30% Андрографолиди): 50 мг,
Леспедеза екстракт (4% рутин): 50 мг,
Мащерка екстракт (2-3% етерични масла): 50 мг,
Репей екстракт (4:1): 50 мг,
Органичен Селен (форма L-селенометионин): 15 мкг.
Пълнители: микрокристална целулоза. 
Антислепващи агенти: магнезиев стеарат, силициев диоксид.
Състав в максимална дневна доза от 4 таблетки:
Андрографис екстракт: 200 мг,
Леспедеза екстракт: 200 мг,
Мащерка екстракт: 200 мг,
Репей екстракт: 200 мг,
Органичен Селен: 60 мкг.
Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти.
Дозировка: 
За възрастни и деца над 12 години: сутрин и вечер на гладно по 2 таблетки. 
За деца от 7 до 12 години: сутрин и вечер на гладно по 1 таблетка.
Хранителна добавка. 
Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.
Противопоказания: не са установени в посочените дози. 
Да не се превишава препоръчителната дневна доза.
Съхранение: на сухо място до 30°С, недостъпно за малки деца.
Произведено за: Брандекс България ЕООД от Аркадия Хебра ЕООД.

Още за ДЕТОКСИФАЙВ табл. * 60 БОТАНИК (DETOXIFIVE tabl. * 60 BOTANIC), цена и информация от Framar.bg: https://apteka.framar.bg/30046302/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%B0%D0%B9%D0%B2-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB-60-%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗА ВЪЗРАСТНИ :

Новирусин е натурален природен продукт с доказана ефективност на съставките, подпомагащи естествените защитни сили на организма.
Указания за употреба:
За възрастни: 
При простуда и грипни състояния:
- 2 таблетки 3 пъти дневно през първите 3 дни;
- 1 таблетка 3 пъти дневно през 4 и 5 ден.
За профилактика и устойчивост на имунната система;
- 1 таблетка 2 пъти дневно /сутрин и вечер/
За деца над 12 години: 
При простуда и грипни състояния:
- 1 таблетка 3 пъти дневно през първите 3 дни;
- 1 таблетка 2 пъти дневно през 4,5 и 6 ден.
За профилактика и устойчивост на имунната система:
- 1 таблетка 1 път на ден /сутрин/
Препоръчителна употреба на продукта: 30 минути преди хранене с топла напитка /билков чай/.
Продуктът може да се приема от диабетици. Максималният препоръчителен дневен прием осигурява:
3 таблетки: Екстракт от Андрографис паниколата - 30% Андрографолид - 180 мг, Екстракт от Орлови нокти - 180 мг, Екстракт от Форсития суспенса - 240 мг, Екстракт от Исатис роот - 240 мг.
Всяка таблетка съдържа: Екстракт от Андрографис панаколата - 30% Андрографолид - 60 гр., Екстракт от Орлови нокти - 60 мг, Екстракт от Форсития суспенса - 80 мг, Екстракт от Исатис роот - 80 мг, помощни вещества: Пълнител - микрокристална целулоза, Модифицирано нишесте - пшенично, Антислепващ агент - магнезиев стеарат и силициев диоксид.
Алергени - пшеничен глутен.
Хранителна добавка!
Не превишавайте препоръчителната дневна доза!
Продуктът не е заместител на разнообразното хранене!
Срок на годност: 2 години
Да се съхранява в оригиналната опаковка, на недостъпно от деца място!
Опаковка: 24 таблетки
Проиизводител: "Никсен ООД", град Габрово

Още за НОВИРУСИН таблетки * 24 НИКСЕН (NOVIRUSIN tablets * 24 NIKSEN), цена и информация от Framar.bg: https://apteka.framar.bg/30053022/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BD-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB-24

2. СИНУСТРОНГ ФОРТЕ ТАБЛ. * 60 ХЕРБА ВОН 

Приемайте по 1 таблетка два пъти дневно, препоръчително с храна и вода.
Втората таблетка е най - добре да се приеме до 18:00 часа. 
Произведено от: Starpharma / Полша за Херба Вон ООД / България.

3. АНДРОГРАФИС КАПС. * 60 NATURES WAY - 

Екстракт от андрографис300 mg
10% андрографолиди Андрографис100 mg200 mg (стъбло, лист, цвят)
Начин на употреба: 
Приемайте 2 пъти дневно по 1 капсула, за предпочитане с храна и вода.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Екстракт от андрографис пеникулата400 мг
Начин на употреба: Приемайте по 1 капсула дневно.

Следва ....

МАШИНЕН ПРЕВОД : 


Въведение

Болестта на Крон и улцерозния колит са хронични идиопатични възпалителни чревни заболявания (IBD), включващи дебелото черво (UC) или малките и дебелите черва (CD), при които пациентите изискват както индукционна, така и поддържаща терапия [  ].Конвенционалното лечение на IBD включва употребата на кортикостероиди, имуносупресори, антибиотици и биологични агенти (антитуморен некрозен фактор (TNF) -а). Приложението на тези лекарства обаче е придружено от известен брой странични ефекти, някои от които са доста тежки [  ].
Терминът "допълваща или алтернативна медицина" (AM) се отнася както за диагностичните, така и за терапевтичните стратегии, съществуващи извън медицинските центрове, където се практикува конвенционалната медицина [  ]. Природните продукти, напр. Продукти, получени от растения и билки, се използват все по-често от пациенти с IBD.
В този преглед авторите оценяват клиничните изследвания за естествените продукти, използвани от болните с IBD, като алтернативен метод за лечение или за индукционно или поддържащо лечение.

методология

Внедрена беше компютърна стратегия за търсене, използваща бази данни Medline и Embase до април 2014 г. Използваните заглавия на медицинските предмети са: "алтернативна медицина" или "билково лекарство" и "възпалително заболяване на червата" или "болест на Crohn" или "улцерозен колит". За да се получи информация относно физичните характеристики на билковите, изследвани в клиничните проучвания, бяха използвани съответните прегледи, публикувани в международната научна литература. Всички рандомизирани, контролирани с плацебо или контролирани срещу конвенционални клинични проучвания са включени в анализа. След това, проучванията, които се считат за отговарящи на условията за включване, са ръчно претърсени. Изследванията са разделени на тези, които са оценили употребата на билкова терапия за индуциране на ремисия и поддържане на ремисия в UC и индуциране на ремисия и превенция от оперативен рецидив на CD. Събирането на данни включваше приложените билкови видове, продължителността на лечението, продължителността на проследяването, степента на ремисия и отговора, както и неблагоприятните ефекти.

Резултати

От 1993 г. до април 2014 г. идентифицирахме 27 клинични проучвания, свързани с билколечението в IBD. Има 17 проучвания на билколечението в UC и 10 проучвания на CD, включително общо 1874 индивида ( Таблица 1 ). Средната възраст на пациентите е била 43 години. Не са отчетени значителни разлики по отношение на броя на пациентите от мъжки и женски пол, участващи в изпитванията.
маса 1
Брой на извършените клинични проучвания и броя на включените пациенти
Най-важните от наличните данни за употребата на билки и растения при лечението на пациенти с IBD са обобщени по-долу.

UC

Досега са публикувани общо 17 клинични проучвания, свързани с лечението на активни или неактивни UC с употребата на растителни продукти. Общият брой на включените пациенти е 1421. Тези проучвания сравняват ефективността на билковото лечение с лекарства, използвани редовно от пациенти с UC или плацебо. В малък брой проучвания, билковото лечение се изследва, докато пациентите получават редовното лечение. Броят на пациентите, включени във всяко проучване, варираше между няколко десетки до повече от 200. В проучвания, свързани с индукционната терапия на активно заболяване, продължителността на лечението варираше между 4 и 12 седмици, докато при проучванията, свързани с поддържащо лечение, варираха между 6 и 12 месеца.

Лечение на активно заболяване

Общият брой на проучванията, отнасящи се до лечението на активен UC, е 11, а броят на включените пациенти е 1008 ( Таблица 1 ).

Алое вера (Xanthorrhoeaceae)

Алое вера е билков препарат със значителни противовъзпалителни ефекти. Листата на растението съдържат изобилие от фитохимични вещества, включително ацетилирани манани, полиман, антрахинон C-гликозиди, антрони, антрахинони (емодин) и лектини, повечето от които са подложени на интензивно търсене.
В едно двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване, 44 болнични амбулаторни лекари с леко до умерено активно UC са на случаен принцип дават перорален алое вера гел или плацебо, 100 mL bid в продължение на 4 седмици, в съотношение 2: 1.Пероралното приложение на алое вера по-често води до клиничен отговор в сравнение с плацебо; Тя също така намалява хистологичната болестна активност и изглежда е безопасна [  ].
Тази билка изглежда ефективна при някои пациенти с активен UC.Необходими са допълнителни проучвания при използване на различни дози при по-голям брой пациенти.

Triticum aestivum (Poaceae)

Triticum aestivum , често срещан като хлебна пшеница, е годишна трева, принадлежаща на семействоPoaceae . Той може да се намери под формата на течност или прах.Той съдържа хлорофил, аминокиселини, витамини и различни ензими.Растението може да се използва като храна или като лекарство с уникални терапевтични възможности, за което обаче няма силна научна подкрепа. Той може да се намери като пресен продукт, таблетки, замразен сок или прах.
В рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване 23 пациенти с активен дистален UC са разпределени да получават или 100 ml сок от пшеница ( Triticum aestivum ), или плацебо, ежедневно, в продължение на 1 месец. Десет от 11 пациенти в активното лечение показват ендоскопско подобрение в сравнение с 3 от 10 в плацебо групата. Лечението е свързано със значимо намаляване на общия индекс на активността на заболяването и с тежестта на ректалното кървене. Освен гадене, не са забелязани други сериозни странични ефекти [  ].

Andrographis paniculata (Acanthaceae)

Andrographis paniculata , растение, принадлежащо към семейство Acanthaceae , расте предимно в Индия и Шри Ланка, както и в Южна и Югоизточна Азия.
Неотдавнашно рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване сравняваше екстракта от Andrographis paniculata (HMPL-004) с плацебо при 224 възрастни пациенти с лек до умерено активен UC. Лечението с HMPL-004 в доза от 1800 mg дневно води до статистически значително по-добър клиничен отговор в сравнение с плацебо (60% срещу 40%, Р = 0,018), въпреки че процентът на ремисия след 8 седмици не се различава Две групи [  ].
Второто проучване е също рандомизирано, двойно-сляпо, многоцентрово проучване с продължителност 8 седмици с паралелни групи. Изследването показва, че HMPL-004 има подобна ефективност с месалазин (отговор 76% спрямо 82%, ремисия 21% спрямо 16%) при пациенти с леко до умерено СС. В това проучване няма разлика в дела на ендоскопската ремисия в двете групи след 8 седмици (28% срещу 24%) [  ].

Boswellia serrata (Burseraceae)

Boswellia ( Boswellia serrata)принадлежи към семейството на дърветата, произвеждащи смола, които са добре известни със своето добро миришещо масло. Boswelliaдърветата имат дебел багажник, който произвежда сок, богат на въглехидрати, етерични масла и киселини, наречени "boswellic acids".Тези киселини изглежда са активен компонент на растението, което е отговорно за терапевтичните му възможности.
Първоначалните клинични проучвания предполагат, че смолатаBoswellia serrata може да бъде ефективна при IBD. През 2002 г. Европейската агенция по лекарствата категоризира екстракта от смолаBoswellia serrata в категорията "лекарства сираци". Екстрактите с смоли от смола Serrata могат да повлияят на имунната система по много начини. Boswellia serrata потиска образуването на левкотриени чрез инхибиране на 5-липоксигеназата с действието на две босвелеевикиселини, а именно 11-кето-ß-босвелова киселина и ацетил-11-кето-ß-босвелова киселина [  ].
В единственото налично проучване, 30 пациенти с UC са рандомизирани да получават или Boswellia serrata смола (900 mg / ден в 3 дози, n = 20) или сулфасалазин (3 g / d в 3 дози, n = 10) в продължение на 6 седмици. Ремисия на заболяването е постигната при 14 от 20 пациенти, които са получили смола Boswellia gum, В сравнение с 4 от 10, които са получавали сулфасалазин [  ].Необходими са по-големи проучвания.

Джиан Пи Линг (JPL)

JPL се счита за едно от текущите растителни лечения при пациенти с UC. Състои се от 9 компонента и се предлага под формата на таблетки, съдържащи 0,75 g суха билка.
В съответното проучване 153 пациенти с UC са рандомизирани в 3 групи. Група I: JPL таблетка с Radix Sophorae flavescentis и Flos sophorae отвара; Група II: сулфасалазин и дексаметазон; Група III: Отделянето на плацебо и клизма като в група I. Скоростта на ремисия след 3 месеца в група 1 е значително по-висока (53%) в сравнение с темпа на ремисия при другите две групи (съответно 28% и 19%) [  ].Въпреки това, ниската степен на ремисия, постигната в двете контролни групи, повдига въпроси относно реалната стойност на резултатите от това проучване.
Екстракти от Tormentilla ( Tormentilla erecta-Rosaceae ) Potentilla erectaTormentilla erecta , Potentilla tormentilla широко известна като tormentil или septfoil) е растение, принадлежащо към семействоRosaceae .
Екстрактите на Tormentil имат антиоксидантни свойства и по този начин могат да се използват като допълнителна терапия за хронично IBD. В релевантно проучване 16 пациенти с активен UC получават екстракти от Tormentil в ескалиращи дози от 1200, 1800, 2400 и 3000 mg / d за по 3 седмици. По време на терапията с 2400 mg екстракти Tormentil дневно средният показател за клинична активност и CRP се подобряват от 8 (6 до 10,75) и 8 (3 до 17,75) mg / l в началото до 4,5 (1,75 до 6) и 3 (3 до 6) Mg / L, съответно. По време на лечението индексът на клиничната активност намалява при всички пациенти, докато той се увеличава по време на периода на измиване [  ].Екстрактите на Tormentil изглеждат безопасни до 3000 mg / ден.

Xilei-сан

Xilei-san е смес от билки от китайска медицина, която има значителни противовъзпалителни свойства. Изглежда, че е ефективен при редица възпалителни състояния, включително храносмилателни разстройства като езофагит.
При 8-седмично рандомизирано, двойно-сляпо проучване, сместа Xilei-san е сравнена с клизма на дексаметазон при 35 пациенти с лек до умерено тежък улцеративен проктит в продължение на 12 седмици.Подобна значителна клинична, хистологична и ендоскопска реакция в сравнение с изходните стойности в двете групи е постигната [  ].
В друго контролирано проучване 30 пациенти с неустановим улцеративен проктит са рандомизирани да получават или Xilei-san или плацебо супозитории в продължение на 2 седмици. Броят на пациентите, постигнали подобрение на индекса на клиничната активност, както и на ендоскопския и хистологичния индекс, е по-висок в групата на Xilei-san в сравнение с групата на плацебо (P <0,04) [  ]. Скоростта на повторение след 6 месеца е по-ниска в групата на активното лечение.
Няма значими нежелани реакции в двете проучвания.

Богата на антоцианин червена боровинка

Антоцианините, които се срещат в големи количества при боровинки ( Vaccinium myrtillus ), показват антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.
В единственото налично проучване Biedermann et al [  ] изследва възможния терапевтичен потенциал на боровинките в активния UC.Тринадесет пациенти с леко до умерено UC са лекувани с ежедневно стандартизирано богато на антоцианин боровинка препарат в продължение на 9 седмици. В края на 6 -та седмица 63,4% от пациентите постигнаха ремисия и 90,9% показаха отговор. Значителен спад на оценката на Mayo също е открит при всички пациенти.Интересно е, че фекалните нива на калпротектин значително намаляват по време на фазата на лечение, въпреки че се наблюдава повишаване на нивата на калпротектин и активност на заболяването след прекратяване на приема на боровинки. Не са наблюдавани сериозни нежелани реакции. Резултатите ясно показват терапевтичен потенциал на боровинките в UC.

Fufangkushen колонно покритие капсула (FCC)

FCC е новоразработен билков медикамент за лечение на UC пациенти с китайски медицински модел на влажност, натрупан в интериора, състоящ се отSophorae flavescentis, Sanguisorba officinalis L., Indigo naturalis, Bletilla striata и Glycyrrhiza uralensis .
За да се тества ефикасността и безопасността на FCC при пациенти с активен UC Gong et al [  ], наскоро се проведе двойно сляпо рандомизирано клинично проучване, сравняващо FCC с Huidi (HD, таблетки с меансал). В това проучване 320 активни UC пациенти са разпределени в две групи: 240 лекувани с FCC плюс HD плацебо лечение и 80 с HD plus FCC плацебо в продължение на 8 седмици. На 8-та седмица 72,5% от пациентите в групата с FCC и 65,0% от пациентите в HD групата постигат клиничен отговор и 41,5% в групата на FCC срещу 41,25% при клинична ремисия на HD група (няма значителни разлики). Скоростта на излекуване на лигавицата на 8-та седмица също е сходна в двете групи. Подобни профили на безопасност в двете групи също са наблюдавани. FCC изглежда е еднакво ефективна и безопасна при лечението на активен UC в сравнение с месалазин.
Таблица 2 показва резултатите от ефективността на приложението на билкови и растителни продукти при степента на отговор и ремисия на пациентите с активен UC.
Таблица 2
Проучвания за лечение на растителни и растителни продукти при пациенти с активен улцерозен колит

Поддържащо лечение на UC

Досега са публикувани малък брой клинични проучвания относно ролята на растителните продукти в поддържащото лечение на пациенти с UC. Тези проучвания се анализират впоследствие.

Куркуминът

Куркуминът е биологично активна фитохимична субстанция, показваща антиоксидантни, противовъзпалителни, анти-карциногенни, хипохолестеролемични, антибактериални, заздравяващи рани, антиспазматични, антикоагуланти, противотуморни и хепатопротективни активности. Куркуминът инхибира много цитокинови пътища, включително интерлевкин (IL) -6, като същевременно има благоприятен профил на безопасност. Неговият противовъзпалителен и антиоксидантен ефект е показан в редица животински модели.
Hanai et al [  ] оцениха полезността на куркумин при 89 пациенти с неактивен UC. Четиридесет и пет пациенти получават 1 g куркумин заедно със сулфасалазин или месаламин, а 44 получават плацебо плюс сулфасалазин или месаламин в продължение на 6 месеца. Куркумин значително подобрява както индекса на клиничната активност, така и ендоскопския индекс. Честотата на повторяемост е била значително по-ниска в групата с куркумин в сравнение с плацебо. Куркуминът изглежда е обещаващ и безопасен медикамент за поддържане на ремисия при пациенти с покой.

Plantago ovata (Plantaginaceae)

Plantago ovata е малко растение с характерни цветя. Сокът, получен от листата на растението, се използва при лечение на пептична язва и болка, придружаваща възпалителни състояния. Растението има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той инхибира протеин киназа С, тя надолу регулира експресията на междуклетъчна адхезионна молекула-1 и инхибира възпалението произведени от 5-хидрокси-6,8,11,14-ейкозатетраенова киселина и левкотриен В 4 . Ензимното разтваряне на семената на Plantago ovata води до производството на мастни киселини с къса верига, които имат благоприятни ефекти при пациенти с UC.
В едно отворено клинично проучване 105 пациенти с UC в ремисия бяха рандомизирани да получат или семена Plantago ovata (10 g bid), месалазин (500 mg три пъти дневно) и семената Plantago ovata с месалазин в същите дози. Скоростта на повторение след 6 месеца не се различаваше в трите групи (40% срещу 35% срещу 30%) [  ]. Имаше няколко нежелани реакции, главно запек и коремни подувания.

Oenothera biennis

Oenothera biennis принадлежи към групата наOenothera, която може да се намери в Северна Америка и други тропически и субтропични страни. Маслото от вечерна иглика е основният продукт на растението. Основната съставка на семената наOenothera biennis е г-линоленовата киселина.
Растението е използвано като поддържащо лечение при пациенти с UC с умерени резултати. В едно плацебо-контролирано проучване 43 пациенти с UC са рандомизирани да получават максимум 6 седмици на MaxEPA (n = 16), супер вечерна иглика (n = 19) или зехтин като плацебо (n = 8) С 5-аминосалицилати (5-ASA). Лечението със супер вечерна иглика се увеличи концентрацията на диамогама-линоленова киселина (DGLA) на мембраната на червените кръвни клетки (P <0,05) и формата на изпражненията през първите 6 месеца в сравнение с MaxEPA и плацебо и тази разлика продължи 3 месеца след спирането От лечението (Р <0.05). Маслото за вечерна иглика може да предложи известна полза при пациенти с UC [  ].

Хранителни продукти от ечемик (GBF)

GBF представлява крайният продукт на сухота и ферментация на ечемика. Той се основава на рецепти от традиционната китайска медицина, които имат много полезни физиологични ефекти. GBF, който се състои основно от хранителни влакнини и протеини, богати на глутамин, е по същество пребиотик, който може да намали клиничната активност на UC при дългосрочно и краткосрочно администриране [  ].
В релевантно проучване 59 пациенти с UC в ремисия бяха разделени на две групи контролна група (n = 37), които получават конвенционално лечение в продължение на 12 месеца, и GBF група (n = 22), които получават конвенционално лечение плюс 20 g GBF дневно. Значително по-добри стойности на индекса на активност са наблюдавани в групата на GBF на 3, 6 и 12 месеца в сравнение с контролната група. Кумулативната честота на рецидиви в групата с GBF със стероидно стесняващо се лечение е значително по-ниска в сравнение със стойността в контролната група. Няма забелязани странични ефекти, свързани с GBF [  ].
Изглежда, че GBF е ефективен и безопасен билков продукт в поддържащото лечение на UC, който също има способността да прилага стероидно лечение.

Екстракт от смирна, сух екстракт от цветя от лайка и кафяви въглища

Известно е, че билкова смес от смирна, сух екстракт от цветя от лайка и въглен от кафе има противовъзпалителни и антидиарийни свойства.
В единственото досега налично рандомизирано, двойно-сляпо, двойно-сляпо проучване 96 пациенти с неактивен UC са рандомизирани да получат или растителния препарат или месалазина за период от 12 месеца. Няма значителна разлика в процента на рецидиви между двете групи (45% в групата на месалазин и 53% в растителната група). Не са наблюдавани значими разлики при времето без релаксация, ендоскопията и фекалните биомаркери [  ]. Билковият препарат беше добре поносим и показа добър профил на безопасност.
Таблица 3 показва резултатите от клиничните изпитвания с растителни продукти на пациенти с UC в ремисия.
Таблица 3
Клинични изпитвания с растителни продукти при пациенти с улцерозен колит в ремисия

CD

Въпреки че броят на проучванията относно ролята на природните продукти при лечението на активни CD е доста малък, резултатите им са интересни. Тези проучвания се анализират впоследствие.

Активен компактдиск

Химическа смола на Хиос (Pistacia lentiscus-Anacardiaceae)

Pistacia lentiscus var Chia принадлежи към семейството на Pistacia . Това дърво е уникално в света, защото произвежда специална смола (мастика).Мастичното дърво принадлежи към семейството на Anacardiaceae .Мастичната гума е натурален продукт, произвеждан от дървета, отглеждани изключително на гръцкия остров Хиос. Неговите ароматни и терапевтични характеристики са добре познати от векове. Той съдържа голям брой антиоксидантни вещества, повечето от които са били наскоро идентифицирани.
В релевантно проучване се оценява ефективността на мастика върху клиничния курс и плазмените възпалителни медиатори на пациенти с активен CD. Приети на 4-седмично лечение с маститни капачки (6 капсули / ден, 0,37 g / капачка) бяха 10 пациенти и 8 контроли.Установено е, че мастичното лечение значително намалява индекса на CD активност (CDAI) и плазмените нива на IL-6 и CRP [  ].
В последващо изследване същата група изследователи забеляза, че лечението на пациенти с CD с мастик води до намаляване на секрецията на TNF-a. Освобождаването на миграционния инхибиторен фактор също е значително увеличено, което означава, че случайната миграция и хемотаксисът на моноцитите / макрофагите са инхибирани.Изглежда, че мастикът действа като имуномодулатор на периферните кръвни мононуклеарни клетки, действащ като инхибитор на TNF-a и стимулатор на миграционния инхибиторен фактор [  ].
Силно препоръчваме да се наложат по-големи, двойно-слепи, плацебо контролирани проучвания, за да се изясни допълнително ролята на този значителен природен продукт при лечението на пациенти с активен CD.

Плодова билка (Artemisia absinthium-Asteraceae)

Пелинът е абсолютно многогодишно растение с характерна миризма на градински чай. Той традиционно се използва за лечение на различни храносмилателни нарушения. Традиционно се получава чрез дестилация на неутрален алкохол, различни билки, подправки и вода. Европейският съюз разрешава максимално ниво на тиузона от 35 mg / kg в алкохолни напитки, при които видът Artemisia е включена в списъка и 10 mg / kg в други алкохолни напитки.
Досега са публикувани две проучвания относно възможните терапевтични резултати на тази билка при пациенти с активен CD.При първия пациент, на 40 пациенти с CD, получаващи 40 mg преднизон дневно в продължение на най-малко 3 седмици, се прилага билкова смес, съдържаща билка от пелин (3x500 mg / ден) или плацебо в продължение на 10 седмици. След 8 седмици е имало почти пълна клинична ремисия при 65% от пациентите, в сравнение с никоя от групата на плацебо. Това опрощаване продължи до края на периода на наблюдение. Също така беше забелязано, че пелинът е имал стероиден пестящ ефект и положителен ефект върху качеството на живот на пациентите [  ].
Във второто проучване 20 пациенти с активен CD получиха сух прах от пелин или плацебо, докато са били на предишното си редовно лечение. След 6 седмици, 8 от 10 (80%) от пациентите, получаващи пелин, и 2 от 10 (20%), получаващи плацебо, постигат ремисия.Клиничен отговор е наблюдаван при 6 от 10 от групата на пелин в сравнение с никоя от групата на плацебо [  ]. Наличните досега данни за това растение изглеждат обещаващи.

Канабис (Cannabis sativa L. - Cannabaceae)

Канабис санати е ежегодно тревисто растение в рода Канабис , вид от семейство Cannabaceae .Въпреки че основната психоактивна съставка на канабис е тетрахидроканабинолът, растението съдържа почти 60 канабиноида.Разликите в химичния състав на сортовете канабис могат да предизвикат различни ефекти при хората. Канабисът за марихуана растение е известно, че подобрява възпалителните процеси, докато експерименталните данни показват, че ендогенната канабиноидна система инхибира възпалението на дебелото черво, което води до заключението, че канабисът може да има терапевтична роля при IBD.
В ретроспективно обсервационно проучване са изследвани активността на заболяването, употребата на медикаменти, необходимостта от операция и хоспитализация преди и след употребата на канабис при 30 пациенти (26 мъже) с CD. От 30 пациента 21 са се подобрили значително след лечението, докато нуждата от друго лекарство е значително намалена. Петнадесет от пациентите са имали 19 операции през средния период от 9 години преди употребата на канабис, но само 2 изискваха операции през средния период от 3 години употреба на канабис [  ]. В друго проучване сравнима част от пациентите с UC и CD съобщават за употреба през целия живот или текущата употреба на канабис [  ].
През следващите години растението може да се използва широко при лечението на пациенти с IBD. Промените в съответното законодателство, както и използването на растението след информираното съгласие на пациентите, ще играят значителна роля при приемането на този вид лечение. Необходимо е обаче да се потвърди точно безопасността и ефективността на растението чрез извършване на големи клинични проучвания.

Екстракт от Boswellia serrata

Пилотните клинични проучвания подкрепят потенциала на екстракт от смола Boswellia serrata за лечението на IBD. Екстрактите от смолната смола на Boswellia serrataзасягат имунната система по различни начини. Той би могъл да потисне образуването на левкотриени чрез инхибиране на 5-липоксигеназа от две босwellic киселини, 11-кето-ß-босвелова киселина и ацетил-11-кето-ß-босвелова киселина.
В рандомизирано двойно-сляпо проучване 102 пациенти с активен CD рандомизирани да получават екстракт от Boswellia serrata (H15) или месалазин. Средното намаление на CDAI е 90 за Н15 и 53 за месалазин [  ].

Tripterygium wilfordii Hook F

Традиционният китайски лекарствен продукт Tripterygium wilfordii Hook F ( TWHF ), дитерпенов трипексид, представлява основната съставка на екстракт, получен отTripterygium wilfordii . Триптолидът има множество фармакологични свойства (противовъзпалителни, имуномодулиращи, антипролиферативни и антиапоптични).
В проучване, изследващо потенциалната полза от Tripterygium wilfordii , 20 пациенти с активен CD получиха таблетки, съдържащи Т2, в продължение на 12 седмици. CDAI е значително намален през първите 8 седмици, докато ендоскопското подобрение се забелязва след 12 седмици. Възпалителните индекси, включително CRP, също са намалени [  ].
Таблица 4 показва резултатите от клиничните проучвания относно ролята на растителната терапия на активните CD.
Таблица 4
Клинични проучвания за растителна терапия на пациенти с активна болест на Crohn
CD: поддържащо лечение
Отново малък брой проучвания изследват ролята на растителната терапия за профилактика на рецидиви при пациенти с CD.

Boswellia serrata

В двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, изследващо ефикасността на Boswelan при поддържане на ремисия при CD, 82 пациенти са рандомизирани или на Boswelan (n = 42, 3 × 2 капсули / ден, по 400 mg) или на плацебо (n = 40) , Не бяха забелязани никакви различия в двете групи по отношение на процентите на ремисия. По отношение на безопасността не са наблюдавани никакви недостатъци от приемането на лекарството в сравнение с плацебо [ ]. Това проучване потвърждава добрата поносимост на Boswelan, въпреки че няма значителни разлики спрямо плацебо при поддържане на ремисия.

Tripterygium wilfordii

Две плацебо-контролирани проучвания и едно проспективно, еднослепно проучване изследват ролята на Tripterygium wilfordii за предотвратяване на постоперативни рецидиви при пациенти с CD.
В първия пациент 45 пациенти с CD са рандомизирани да получат илиTripterygium wilfordii, или месалазин. Не беше забелязан рецидив три месеца след операцията. Отново на 6 и 12 месеца след операцията, клиничният процент на рецидив не се различава в двете групи (18% срещу 22% и 32% спрямо 39%, съответно). Не са наблюдавани значими разлики в честотата на ендоскопския рецидив след 12 месеца (46% срещу 61%) [  ].
Във второто проучване 39 пациенти с CD са рандомизирани две седмици след ентеректомията, за да получат Tripterygium wilfordii ( n = 21) или сулфасалазин ( n = 18). Клиничният рецидив се забелязва при 6% при групата с Tripterygium wilfordii в сравнение с 25% в групата на сулфасалазин. Отново, ендоскопският рецидив се наблюдава при 22% в групата на Tripterygium wilfordii в сравнение с 56% в групата на сулфасалазин. Изглежда, че поне числено, Tripterygium wilfordii е по-добър в сравнение със сулфасалазин в превенцията от постоперативни рецидиви на CD [  ].
В третото проучване следоперативните пациенти, лекувани с CD, са рандомизирани да получават 1 mg / kg Tripterygium wilfordiiполигликозид дневно, перорално или 4 g 5-ASA дневно, перорално, в продължение на 52 седмици. Двадесет и един пациенти получаватполигликозид Tripterygium wilfordii и 18 5-ASA [  ]. Резултатите показват, че клиничните и ендоскопските рецидиви са по-рядко срещани при групата с Triptygium wilfordii полигликозид (n = 4) спрямо групата 5-ASA (n = 9).
Вземайки предвид резултатите от гореспоменатите проучвания, изглежда, че Tripterygium wilfordii полигликозид изглежда е ефективен, добре поносим медикамент, който е по-добър от пероралния 5-ASA, за предотвратяване на клиничен и ендоскопски рецидив в постоперативния CD.
Таблица 5 показва резултатите от изследванията, изследващи ролята на билковото лечение за профилактика на рецидивите на CD.
Таблица 5
Клинични проучвания за растителна терапия на пациенти с болест на Crohn при ремисия

дискусия

Използването на АМ от пациентите с IBD поне за кратък период от време е доста често, достигайки дял от 50%, докато употребата на билки като лечение на активна или спокойна болест надхвърля 58% [ ].

Клинични резултати

Наличните клинични проучвания показват, че билковото лечение води до клинична ремисия или подобрение при пациенти с лека или умерена IBD поне сходна с тази на вече използваните лекарства при лечението на пациенти с IBD, въпреки че малък брой проучвания не са забелязали благоприятни ефекти. Например, куркуминът показва по-добри резултати в сравнение с плацебо в поддържащото лечение на пациенти с UC. Други билки, като Aloe vera и Boswellia serrata , са били ефективни при пациенти с активен UC. В случаите на проктит, сокът от пшенична трева показва отлични резултати, докато HMPL-004 е по-добър от плацебо и еднакво ефективен с месалазин за предотвратяване на рецидиви при пациенти с UC. Пациентите с UC са показали по-добри резултати в сравнение с пациентите с ПМ, въпреки че броят на клиничните проучвания при пациенти с ПМ е доста по-малък [  ].
Има обаче проучвания, които не показват положителни резултати.Причините вероятно са свързани с лошия дизайн на проучванията, малкия брой пациенти, разнообразието от тествани вещества, неадекватната доза на билките и неправилния анализ и описание на резултатите [  ].
Лечението на пациенти с IBD за активно заболяване или за поддържане е доста скъпо. Тази цена може да бъде неустойчива за повечето хора в много страни. От друга страна, цената на билколечението вероятно е сходна или дори по-малка от разходите за конвенционално лечение на IBD.

Клетъчни / молекулярни / системни ефекти на описаните растителни препарати

Голяма част от клиничната и особено експерименталната работа предполага, че отделни химични вещества, получени от описаните растения и билки, могат да имат антибактериални, антиоксидантни, противовъзпалителни и имунорегулаторни свойства. Например, куркуминът има антиоксидантни, противовъзпалителни, анти-карциногенни, хипохолестеролемични, антибактериални, заздравяващи рани, антиспазматични, антикоагуланти, противотуморни и хепатопротективни активности [  ]. Boswellia serrata има значителни имунорегулаторни свойства. Boswellic киселините (активната част наBoswellia ) намаляват нивата на TNF-α чрез потискане на биосинтезата на левкотриени чрез инхибиране на 5-липоксигеназата [  ,  ].Екстрактите от пелин ( Artemisia absinthium ) могат да намалят TNF-a и други провъзпалителни цитокини. Andrographis paniculata инхибираin vitro продукцията на TNF-a, IL-1 (3 и ядрен фактор-кВ. Освен това съдържанието на полизахариди в билковите и растителните препарати предполага, че те също могат да имат пребиотични свойства. Други билкови препарати като GBF имат пребиотични характеристики, които биха могли да увеличат продуцирането на луминална бутират чрез модулиране на микрофлоралното разпределение [  ,  ].
Трябва обаче да се има предвид, че резултатите, получени от in vitroпроучвания на билков препарат, не са еднакво ефективни in vivo .Това е така, защото много фактори, включително количеството на активното вещество, съдържащо се в екстракта, както и взаимодействията между отделните съставки, могат да повлияят на резултатите, получени при пациенти с IBD.
Обобщение на клетъчните и системните ефекти на описаните билкови и растения са показани в Таблица 6 .
Таблица 6
Клетъчни, молекулярни и системни ефекти на описаните растителни и билкови препарати

Безопасност на билковото лечение

Повечето публикувани проучвания не показват странични ефекти. В действителност броят и типът на нежеланите реакции са подобни на тези на плацебо или месалазин. Това е особено важно при пациенти с предходни операции или при пациенти, които са имали значителни нежелани реакции при конвенционално лечение.
Куркуминът и мастилната гума вероятно представляват най-безопасните билки. Куркуминът се понася добре без сериозна токсичност и странични ефекти. Няколко клинични проучвания са потвърдили безопасността му при хора без токсичност, свързана с лечението, до 8 000 mg / ден в продължение на 3 месеца. Съобщени са само незначителни нежелани събития в стомашно-чревния тракт, като гадене и диария [  ]. От друга страна, не са описани странични ефекти, свързани с консумацията на маска, дори след продължителна употреба.
Отново трябва да имаме предвид, че билколечението като цяло може да носи рискове и да доведе до странични ефекти, подобни на други форми на алтернативна терапия. Черният дроб и бъбречната недостатъчност са описани с някои от тях, за щастие не с тези, използвани при лечението на пациенти с IBD.
Токсичните ефекти могат да бъдат свързани и с включването на лекарства, отпускани по лекарско предписание, в някои билкови препарати, включително кортикостероиди, и глибенкламид [  ].Токсични продукти като живак, арсен и олово могат да бъдат намерени в някои препарати за растения.
Най-важният страничен ефект от използването на растителни препарати обаче е изоставянето на лекарствата, използвани при лечението на IBD, факт, който може да доведе до тежка или усложнена IBD. От друга страна, пациентите с IBD, първоначално консултирани с алтернативни лекари, могат погрешно да бъдат диагностицирани като страдащи от синдром на раздразненото черво или друго заболяване. И накрая, трябва да се подчертае, че дългосрочната безопасност на растителното лечение, включително евентуална мутагенност и канцерогенност, , Предлагаме в бъдещите проучвания да се комбинира безопасен билков продукт с конвенционални лекарства, като по този начин се подобрява резултатът от лечението, без да се увеличава токсичността.
Обобщение на най-важните нежелани реакции, докладвани досега, са споменати в Таблица 7 .
Таблица 7
Безопасност на основните растителни и растения, използвани при лечение на възпалителни заболявания на червата

Заключителни бележки

Наличните данни за приложението на екстракти, получени от растения и билки, дават на гастроентеролога извинение да обяснят на пациентите ползите от тази терапия, като същевременно предоставят информация, основана на доказателства за тяхното използване [  ].Фармацевтичните компании трябва да подпомогнат настоящите познания, като подкрепят съответните проучвания, дори ако финансовата им печалба би била много по-ниска в сравнение с други видове лечение. Международните научни дружества и правителствените организации трябва да вземат сериозно местните възможности за разработване на лекарства, като финансово подкрепят съответните клинични изследвания. Вярно е, че разходите за лечение на пациенти с IBD непрекъснато се повишават, а билковото лечение може да представлява нов ефективен и евтин метод на лечение [  ].Лекарите трябва да станат по-толерантни и безпристрастни към ползите от АМ. И накрая, съществува необходимост от по-съществено представяне на АМ в под- и следдипломно медицинско образование.

биография

• 
Медицинско училище в Атина; ELPEN Pharma; Централна болница Iaso, Атина, Гърция

Бележки под линия

Конфликт на интереси: Няма

Препратки

1. Triantafillidis JK, Stanciu C, редактори. 4-то издание. Атина, Гърция: "Технограма"; 2012. Възпалителна болест на червата: етиопатогенеза, диагноза, лечение.
2. Zollman C, Vickers A. Какво е комплементарното лекарство? BMJ.1999; 19 : 693-696. PMC безплатна статия ] PubMed ]
3. Langmead L, Feakins RM, Goldthorpe S, et al. Рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано изпитване на перорален гел от алое вера за активен улцерозен колит. Aliment Pharmacol Ther. 2004; 19 : 739-747.PubMed ]
4. Ben-Arye E, Goldin E, Wengrower D, Stamper A, Kohn R, Berry E. Сок от пшенична трева при лечение на активен дистален улцерозен колит: рандомизирано двойно-сляпо плацебо контролирано проучване. Scand J Gastroenterol. 2002; 37 : 444-449. PubMed ]
5. Sandborn WJ, Targan SR, Byers VS, et al. Екстракт от Andrographis paniculata (HMPL-004) за активен улцерозен колит. Am J Gastroenterol.2013; 108 : 90-98. PMC безплатна статия ] PubMed ]
6. Tang T, Targan SR, Li ZS, Xu C, Byers VS, Sandborn WJ.Рандомизирано клинично изпитване: билков екстракт HMPL-004 при активен улцерозен колит - двойно-сляпо сравнение с месалазин с продължително освобождаване. Aliment Pharmacol Ther. 2010; 33 : 194-202. PubMed ]
7. Abdel-Tawab M, Werz O, Schubert-Zsilavecz M. Boswellia serrata: обща оценка на in vitro , предклинични, фармакокинетични и клинични данни. Clin Pharmacokinet. 2011; 50 : 349-369. PubMed ]
8. Gupta I, Parihar A, Malhotra Р, et al. Ефекти на смолната смола от Boswellia serrata при пациенти с хроничен колит. Planta Med. 2001; 67 : 391-395. PubMed ]
9. Chen ZS, Nie ZW, Sun QL. Клинично проучване при лечението на неуточняващ улцерозен колит с традиционна китайска медицина.Zhongguo Жонг Xi Yi Jie HeZa Zhi. 1994; 14 : 400-402. PubMed ]
10. Huber R, Ditfurth AV, Amann F, et al. Tormentil за активен улцерозен колит: открито, увеличаващо дозата проучване. J Clin Gastroenterol.2007; 41 : 834-838. PubMed ]
11. Zhang F, Li Y, Xu F, Chu Y, Zhao W. Сравнение на Xilei-san, китайско билково лекарство и дексаметазон при лек / умерен улцеративен проктит: двойно-сляпо рандомизирано клинично изпитване. J Altern Complement Med. 2013; 19 : 838-842. PubMed ]
12. Fukunaga К, Ohda Y, Hida N, et al. Плацебо контролирана оценка на Xilei San, билков препарат при пациенти с неустановим улцеративен проктит. J Gastroenterol Hepatol. 2012; 27 : 1808-1815. PubMed ]
13. Biedermann L, Mwinyi J, Scharl М, et al. Поглъщането на боровинки подобрява активността на заболяването при лек до умерен улцерозен колит - открито пилотно проучване. J Crohns Colitis. 2013; 7 : 271-279. PubMed ]
14. Гонг Y, Zha Q, Li L, et al. Ефикасност и безопасност на Fufangkushen колонно покритие капсула в лечението на улцерозен колит в сравнение с месалазин: двойно сляпо и рандомизирано проучване. J Ethnopharmacol. 2012; 141 : 592-598. PubMed ]
15. Hanai H, Iida Т, Takeuchi К, et al. Поддържаща терапия с куркумин за улцерозен колит: рандомизирано, многоцентрово, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006; 4 : 1502-1506. PubMed ]
16. Fernandez-Banares F, Hinojosa J, Sanchez-Lombrana JL, et al.Рандомизирано клинично проучване на семената Plantago ovata (диетични фибри) в сравнение с месаламин за поддържане на ремисия при улцерозен колит. Испанска група за изследване на болестта на Crohn и улцерозен колит (GETECCU) Am J Gastroenterol. 1999; 94 : 427-433. PubMed ]
17. Greenfield SM, Green AT, Teare JP, et al. Рандомизирано контролирано изследване на масло от вечерна иглика и рибено масло при улцерозен колит. Aliment Pharmacol Ther. 1993; 7 : 159-166.PubMed ]
18. Hanai Н, Kanauchi O, Mitsuyama К, et al. Герминантната храна на ечемика удължава ремисиите при пациенти с улцерозен колит. Int J. Mol Med. 2004; 13 : 643-647. PubMed ]
19. Kanauchi O, Mitsuyama К, Homma Т, et al. Лечение на пациенти с улцерозен колит чрез дългосрочно прилагане на покълнали ечемик храна: многоцентрово отворено проучване. Int J. Mol Med. 2003; 12 : 701-704. PubMed ]
20. Langhorst J, Varnhagen I, Schneider SB, et al. Рандомизирано клинично проучване: билков препарат от смирна, лайка и въглен от кафе в сравнение с месалазин за поддържане на ремисия при улцерозен колит - едно двойно-сляпо, двойно-сляпо проучване. Aliment Pharmacol Ther. 2013; 38 : 490-500. PubMed ]
21. Kaliora AC, Stathopoulou MG, Triantafillidis JK, Dedoussis GV, Andrikopoulos NK. Хиотично лечение на пациенти с активна болест на Crohn. Светът J Gastroenterol. 2007; 13 : 748-753.PMC безплатна статия ] PubMed ]
22. Kaliora AC, Stathopoulou MG, Triantafillidis JK, Dedoussis GV, Andrikopoulos NK. Промени в функцията на циркулиращи мононуклеарни клетки, получени от пациенти с болест на Crohn, лекувани с мастик. Светът J Gastroenterol. 2007; 13 : 6031-6036.PMC безплатна статия ] PubMed ]
23. Омер В, Кребс С, Омер Н, Noor TO. Стироид-пестящ ефект на пелин (Artemisia absinthium) при болестта на Crohn: двойно-сляпо плацебо-контролирано проучване. Phytomedicine. 2007; 14 : 87-95.PubMed ]
24. Кребс С, Омер ТН, Омер Б. Плевел (Artemisia absinthium) потиска тумор некрозисфактора алфа и ускорява заздравяването при пациенти с болест на Crohn - контролирано клинично проучване. Phytomedicine.2010; 17 : 305-309. PubMed ]
25. Нафтали Т, Лев ЛБ, Ябълкович Д, Полу Е, Конкоф ФМ. Лечение на болестта на Crohn с канабис: наблюдателно изследване. Isr Med Assoc J. 2011; 13 : 455-458. PubMed ]
26. Lal S, Prasad N, Ryan М, et al. Употреба на канабис сред пациенти с възпалително заболяване на червата. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2011;23 : 891-896. PubMed ]
27. Gerhardt H, Seifert F, Buvar P, Vogelsang Н, Repges R. Терапия на активна болест на Crohn с екстракт Boswellia serrata H15. Z гастроентерол. 2001; 39 : 11-17. PubMed ]
28. Ren J, Tao Q, Wang X, Wang Z, Li J. Ефикасност на Т2 при активна болест на Crohn: проспективен доклад от проучването. Dig Dis Sci.2007; 52 : 1790-1797. PubMed ]
29. Holtmeier W, Zeuzem S, Preibeta J, et al. Рандомизирано, плацебо-контролирано, двойно-сляпо проучване на Boswellia serrata за поддържане на ремисия на болестта на Crohn: добър профил на безопасност, но липса на ефикасност. Inflamm Bowel Dis. 2010; 17 : 573-582. PubMed ]
30. Tao QS, Ren JA, Ji ZL, Li JS, Wang XB, Jiang XH. Поддържащ ефект на полигликозидите на Tripterygium wilfordii върху ремисия при постоперативна болест на Crohn. Zhonghua Уей Чанг Уай Кеза Джи.2009; 12 : 491-493. PubMed ]
31. Liao NS, Ren JA, Fan CG, Wang GF, Zhao YZ, Li JS. Ефикасността на полигликозидите на Tripterygium wilfordii при предотвратяване на постоперативно повторно възникване на болестта на Крон. Zhonghua Wei ChangWai Ke Za Zhi. 2009; 12 : 167-169. PubMed ]
32. Ren J, Wu X, Liao N, et al. Предотвратяване на постоперативно повтаряне на болестта на Crohn: Tripterygium wilfordii полигликозид срещу месалазин. J Int Med Res. 2013; 41 : 176-187. PubMed ]
33. Langhorst J, Anthonisen IB, Steder-Neukamm U, et al. Количеството системни стероидни медикаменти е силен предсказващ фактор за използване на комплементарна и алтернативна медицина при пациенти с възпалително заболяване на червата: резултати от германско национално проучване. Inflamm Bowel Dis. 2005; 11 : 287-295. PubMed ]
34. Langmead L, Chitnis M, Rampton DS. Използването на допълнителни терапии от пациенти с IBD може да показва психосоциално безпокойство. Inflamm Bowel Dis. 2002; 8 : 174-179. PubMed ]
35. Rahimi R, Mozaffari S, Abdollahi M. относно употребата на билкови лекарства за лечение на възпалителни заболявания на червата: систематичен преглед на изследванията върху животни и хора. Dig Dis Sci. 2009; 54 : 471-480. PubMed ]
36. Ali T, Shakir F, Morton J. Curcumin и възпалително заболяване на червата: биологични механизми и клинични последици.Храносмилане. 2012; 85 : 249-255. PubMed ]
37. Dahmen U, Gu YL, Dirsch O, et al. Boswellic киселина, мощно противовъзпалително лекарство, инхибира отхвърлянето в същата степен като високите дози стероиди. Transplant Proc. 2001; 33 : 539-541. PubMed ]
38. Singh Р, Chacko KM, Aggarwal ML, et al. А-90 дневна оценка на безопасността на Boswellia serrata при плъхове. Toxicol Int. 2012; 19 : 273-278. PMC безплатна статия ] PubMed ]
39. Bamba T, Kanauchi O, Andoh A, Fujiyama Y. Нов пребиотик от покълнали ечемик за хранително лечение на улцерозен колит. J Gastroenterol Hepatol. 2002; 17 : 818-824. PubMed ]
40. Cheng AL, Hsu CH, Lin JK, et al. Фаза І клинично проучване на куркумин, химиопрофилактичен агент, при пациенти с високорискови или пред малигнени увреждания. Anticancer Res. 2001; 21 : 2895-2900. PubMed ]
41. Анонимен. Безопасност на традиционните китайски лекарства и билкови лекарства. Curr Probl Фармакологична бдителност. 2004; 30 : 10-11.
42. Triantafillidis JK. Използването на натурални продукти за лечение на възпалителни заболявания на червата (Editorial) Ann Gastroenterol.2008; 21 : 41-43.
43. Joos S. Преглед на изследванията на ефикасността и здравните услуги в областта на допълващата и алтернативната медицина при възпалително чревно заболяване. Chin J Integr Med. 2011; 17 : 403-409. PubMed ]

===========================================
ЧЕСЪН - https://www.hindawi.com/journals/jir/2015/401630/