събота, 29 юли 2017 г.

Хронично възпаление на червата (хроничен ентерит, ентероколит)


Рецепти от Петър Дънов и Петър Димков


Причини. Развива се най-често като последица на острото възпаление и се придружава с гастрит. Значение има и дразненето на чревната лигавица от различни храни и химически вещества.
Признаци. Болният се оплаква от постоянна диария сутрин или след нахранване. Повечето пъти диарията се сменя със запек. Апетитът е намален, езикът е обложен. От време на време има куркане в червата, чувство на подуване и присвиващи болки в корема. Болните прогресивно отслабват. В изпражненията има остатъци от несмляна храна и слуз (при възпаление на долните части на дебелото черво изпражненията са обвити със слуз, при възпаление на горните части слузта излиза на парчета, при възпаление на тънките черва изпражненията са размесени със слуз; понякога има и примес на гной и кръв).
Особена форма представлява слизестата колика, която се среща по-често у нервните и истеричните хора и се характеризира с пристъпи на силна болка и обилно отделяне на парчета слуз, прилична на белтък от яйце. Болните се оплакват от болки в дясната долна част на корема. Болките се появяват във всяко време през деня и понякога са доста силни.
Обикновено болните са нервни, страдат от безсъние, сутрин се събуждат много изморени, отслабват доста много. Те често имат сърцебиене. Болестта протича дълго с периоди на подобрение и влошаване.
Предсказание. Хроничният ентероколит е упорито заболяване, което трае с години и при грешки в храненето може да се повтаря.
Лечение. Лечението се провежда с диета и от лекар. Народната медицина препоръчва следното:
а) Първите 35 вечери подред на болния да се правят горещи клизми (39°С) с отварка от троскот (2 супени лъжици от корените се варят в 1 л вода 1015 минути) или с чай от лайка.
б) Всекидневно сутрин и обед преди ядене болният да си слага парен компрес на корема, последван от обикновен коремен компрес. Вечер преди лягане, ако краката не са студени, да се измиват с хладка вода (30°С), а ако са студени, да се направи гореща баня на краката (40°С) с една шепа морска сол. След това да се постави коремният компрес, натопен във вода (26°) или в топла отвара от трина, или още по-добре топла лапа от прясно зеле (а при липса на зеле праз лук, бялата му част), на ситно нарязано, с прибавка на 12 супени лъжици ленено брашно или семе и 150 г прясно мляко. Варят се, докато стане гъста като тесто лапа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс и се държат цяла нощ или докато досадят на болния.
в) През седмицата поне веднъж да се правят и топли цели бани за чистота.
г) Устата и зъбите да се почистват редовно.
Вътрешно. При болки в стомаха и газове се препоръчва да се пие три пъти на ден по 100 г чай от копър (2 супени лъжици листа и семе се запарват с 500 г вряла вода, оставя се да престои 23 часа и се пие като чай) или отварка от анасоново или кимионово семе, или чай от джоджен и лайкучка.
При слузна диария се дава отварка от телчарка (1 супена лъжица в 500 г вода се вари 10 минути). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка.
В останалите случаи полезно е да се взема зехтин с червен кантарион (2 супени лъжици цвят от кантарион се варят с 1/2 л зехтин във водна баня 1 час). Пие се сутрин, обед и вечер по 1 супена лъжица половин час преди ядене. Един час след ядене се пие 1 чаша неподсладен чай от лайка или 12 капки пелинова настойка (от аптеката), или пък 50 г сироп от исландски лишей 1520 г исландски лишей се вари 10 минути в 1/4 л вода, оставя се да стои два часа на топло място и се прецежда. Останалата част от лишея се обработва по същия начин още веднъж с 1/4 л вода, след това двете течности се смесват, поставя им се небетшекер или мед и получената течност се вари, докато се сгъсти и стане сироп. Употребява се и при стомашен катар.
Диета. При изостряне диетата е същата, както при остър ентероколит. Ябълчната диета се прилага в продължение на 34 дни със сурови настъргани ябълки. Необходимо е безусловно да се изключат всички груби, пикантни, много лютиви, солени и кисели храни: ряпа, зеле, туршии, боб, леща, черен пипер, суров лук, пържени ястия, месни и рибни консерви, алкохолните и много студените газирани напитки, тютюнът. Най-подхождат брашнените супи, печените и задушени плодове, пюретата от зеленчуци и кашите от грис и ориз, рохки яйца, варено месо. На болния може да се дава бито мляко и прясна извара, а като питие овесен чай.
Непосредствено след ядене (обяд и вечеря) болният да взема и по 1/4 чаена лъжичка прах от счукан тебешир с малко вода или пък заедно с храната.
Храната да се дъвче добре и да се изхвърля от нея всичко, което може да дразни червата (люспите, семките, костилките и т. н.). Плодовете да се белят, орехите да се смилат, а зеленчуците да се претриват на пюре. Зеленчуците с нишки, като зелен боб, бакла и др., да се избягват. Също да се избягват шушулковите плодове: сух фасул, леща, грах, понеже дават много газове. При запек плодове, зеленчуци и кисело мляко.
Самовнушение. Да се прилага редовно с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и по-добре.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА