понеделник, 13 юли 2015 г.

1,3 млн. жени в САЩ лекувани ненужно от рак на гърдата

1,3 млн. жени в САЩ лекувани ненужно от рак на гърдата

23.11.2012, 12:58 (обновена 23.11.2012, 13:06)
Полина Тодорова
Коментари (2)
Повече от един милион жени в САЩ са били ненужно третирани с лекарства и оперирани заради рак на гърдата. Това сочат резултатите от мащабно медицинско проучване на специалисти от Health & Science University в Орегон, публикувано в New England Journal of Medicine и цитирано от АФП.
Изследването е обхванало лечението на пациентки със съмнения за онкологичното заболяване или диагностицирани с него за последните 30 години - 1976 г.-2008 г.
Резултатите хвърлят нова сянка на съмнение над ефективността от ранния скрининг, който цели да засече туморите преди те да се развият до трудна за лечение степен, отбелязва агенцията.
Според анализа на лекарите след въвеждането на мамографските изследвания в САЩ броят на ранно засечените случаи на рак на гърдата се е удвоил. В последните години лекарите са откривали подобно туморно образувание при 234 жени на всеки 100 000. Но, посочват авторите на изследването, за същия период броят на жените, при които е открито заболяването в късен стадий е намалял с едва 8%.
Ние смятаме, че чрез ранния скрининг са засечени тумори, които е можело никога да не провокират клинични симптоми, твърди един от авторите на изследването Джилбърт Уелч от медицинския факултет в Дармут. По думите му тези около 1.3 млн. жени са били подложени на сериозно медицинско лечение, включващо хирургически намеси, радиология, хормонална терапия и химиотерапия, които би следвало да се прилагат само при категорична необходимост.
Агенцията цитира и друго изследване, което сравнява европейските страни, които са въвели рутинна практика за мамографски изследвания още през 1990 г., с такива, които ги използват от 2 000 г., изтъквайки, че ранният скрининг не е намалил броя на починалите от рак на гърдата.
През 2009 година група от независими експерти, по настояване на американското правителство, преразгледа препоръките на здравните власти за това колко често и кога жените трябва да се подлагат на мамографски изследвания. Те излязоха със съвета повечето жени да изчакат до навършване на 50 години, след което да се подлагат на скрининг всяка година. Други специалисти обаче са категорични, че е по-добре дамите да започнат превенция на по-ранна възраст.
Въпреки значителния прогрес в борбата с рака на гърдата, той остава най-разпространеното онкологично заболяване сред жените. Всяка година около 1,4 милиона представителки на нежния пол биват диагностицирани с тази болест. 

news.ibox.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА