понеделник, 13 юли 2015 г.

Сръбски лекари изписвали химиотерапия за пари

Сръбски лекари изписвали химиотерапия за пари.

 

Сръбската полиция арестува шефа на белградска клиника и други лекари, заподозрени във вземане на подкупи от фармацевтични компании, за да изписват химиотерапия на пациенти, вкл. деца, на много от които тя не се е налагала, съобщават местните медии.

Задържани са директора на института по онкология и радиология Ненад Бороевич, неговия заместник Зоран Томашевич, шефа на педиатричното отделение Зоран Бекич, началника на болничната аптека Иван Попович.

Шестима други души - медици и представители на известни фармацевтични фирми, заподозрени в даване на подкупите, бяха поставени под 48-часов арест след задържането им вчера.

Сред имената на компаниите са "Астра Зенека", "Суис фарм", "Роза Сърбия".

Полицейски източници заявили пред в. "Блиц", че най-малко 20 пациенти са били подложени на цитостатична терапия (химиотерапията е лечение на злокачествените тумори с лекарства, които се наричат цитостатици).

Половината от тях нямали нужда от нея, а другите получили двойна или тройна свърхдоза - за което лекарите взимали съответните по-големи суми.

Според разследващите става дума за престъпна схема да се узаконят прекомерните разходи за скъпи лекарства в периода от 2007 и 2009 г. От нея са печелели и медиците, и фирмите.

Предполага се, че задържаните лекари са взели 40 млн. динара (470 хил. долара) и 150 хил. евро, за да изберат доставчиците, които са им платили.

Разследването във връзка с подозираните злоупотреби е продължило 14 месеца и в момента се фокусира върху възможни смъртни случаи, уточнява в. "Блиц".

Цитостатиците са токсини, които спират растежа на туморите. Страничните ефекти от прекомерните дози терапия обаче може лесно да увредят или дори да убият пациента.
Източник: БТА     
www.vesti.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА