понеделник, 13 юли 2015 г.

Лекар отряза погрешка здравия крак на дете!

Лекар отряза погрешка здравия крак на дете!

Законът на съсловните организации на докторите и стоматолозите гласи: Лекари, които не спазват правилата на добрата медицинска практика, ще бъдат порицавани и глобявани от 5 до 10 минимални работни заплати. Или заличавани от регистъра на колегията за срок от 6 месеца до 2 години... Този закон обаче прави ли някои от “белите престилки” по-малко убийци?
Публикувано: 2 юли 2010, 11:23

Преди броени дни се самоуби лекар, виновен за смъртта на дете. Преди това друг доктор отиде в отвъдното заради същата грешка.

Защо?


Нали лекарите са за да връщат живота на човека, а не да го отнемат? Преди време публикувахме трагичната история на един възрастен мъж, който поради нелепа лекарска грешка загуби съпругата си. Но не това е акцентът на историята. А това, че лекарите не са съобщили за смъртта на жена му, докато не вземат от възрастния човек обещаните за “лечението” є 400 лева. Докато той е броял с треперещи ръце взетите назаем пари, любимата му вече е била мъртва. На същия този Асен Ангелов от Пловдив му било писано да преживее още един шок. Докато чакал колата да отнесе трупа на жена му, в коридора на болницата є откраднали мъртвешкото одеяло, с което била завита. Нещо, което едва ли бихме могли да си обясним...

В една друга публикация четем: “Известен наш хирург ще оперира 2-годишно дете с луксация на тазобедрената става. Сложил си е вече маската на лицето, надянал е ръкавиците. Но се подхлъзва в операционната, пада и си счупва ръката. Затова асистентът му поема малката пациентка.

Прави човекът 4-часова операция на крачето є, завършвайки я с думите: “Перфектно!”

Само че не е обърнал внимание на една “малка подробност” - вместо болния ляв крак е рязал... здравия!

Направил го е на нищо! Оттук нататък животът на детето става ад.

Това не са измислици, а истински случки. Просто една от многото грешки, допускани от наши лекари...

Тук е излишен всякакъв коментар. Нека не си представяме какво ще става с това дете отсега нататък. Докато лекарят най-вероятно ще продължи да прави и други операции. И няма как - нали е хирург. Да не говорим за това колко пари са му дали родителите на детето с надеждата, че той ще реши здравословния проблем, който ги измъчва непрекъснато.

За разлика от много други държави, в България не се води статистика на лекарските грешки. А напоследък все по-често четем за такива. Дори клоним към версията, че всяка трета или четвърта смърт да се приема за лекарска грешка. Едва ли има съд, в който да не се водят дела за подобни подозрения. Но осъдени лекари няма...

Факти!


Черната статистика на САЩ официално информира, че тамошните лекари са допуснали погрешно лечение на 52 000 пациенти през миналата година. 8430 от тях са починали.

В Русия за една година се отчитат 36 000 лекарски грешки. От тях са починали над 4000 души.

И това са доказани по съдебен или друг начин грешки. За някои от тях е платено обезщетение, за други се водят дела. Трети - само скърбят.

Защо не можем да ги осъдим?

Много от делата, които близки на починал водят срещу лекари, завършват в полза на белите престилки. Вярно, в медицината е трудно да се докаже кой е крив и кой е прав, но в крайна сметка последната дума имат пак лекари. Колеги. А кой би направил експертиза против колегата си? Та нали утре и той може да изпадне в същата ситуация. А съдът вярва на експертизата.

Толкова!

Да си спомняте, уважаеми читатели, някой лекар да е осъден за това, че е сгрешил диагнозата или че по негова грешка е загинал пациент? Колко пъти човек с инсулт или с инфаркт си отива поради това, че е закъсняла линейката? И после иди, че се рови в повикванията и обажданията на “Бърза помощ” и търси кой крив и кой прав. И дори търсещият помощ да излезе прав, това ще върне ли живота му?

Затова и делата срещу виновни доктори се точат с години и или виновният излиза прав, или прекратяват делото по давност. За близките на мъртвия остават само нервите и недоверието в родната медицина.

Черната статистика

В Димитровград поради лекарска грешка почина 30-годишната родилка Валентина Делчева. Вече няколко години се води това дело, но както обикновено става в България, виновникът ще се окаже този, който вече го няма.

Д-р Йорго Герджиков от Велико Търново оперира 9-годишната Мария Дянкова от апандисит. Две седмици по-късно детето умира от усложнения в “Пирогов” - докторът не си направил труда да проследи състоянието му. Осъден е на 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

Осъдени са и фелдшерите Росен Рашков и Мариана Ганчева на 4 и 8 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок заради смъртта на 50-годишната Маргарита Костадинова, която е предизвикана по тяхна вина.

През ноември 2005 г. журналистът от русенския в. “Бряг” Павел Стоянов на 26 години издъхна заради лекарска немарливост. Виновната за тази смърт лекарка бе осъдена да плати глоба от 800 лв. и є беше забранено да практикува една година и половина.

Дете на 12 години почина в Бургас заради погрешно лечение. Детето започнало да вдига температура. Родителите му потърсили лекарска помощ, но никой не взел насериозно заболяването и не му предписали антибиотик. Накрая момиченцето било прието в болницата с тежката диагноза - перикардит с миокардит на сърцето.

Заключение

В момента срещу родни лекари има заведени 46 дела, подсказва статистиката. Но, както вече знаем, тези дела ще се точат с години, докато или наложат на виновния някакво административно наказание, или му отнемат правото да лекува за няколко месеца или година. Или делото ще потъне в огромните купища дела, които чакат давност за прекратяване.

Какво повече да кажем!?

Невероятно, но факт!

Ще цитирам само няколко от случаите, които говорят за морала на някои от родните медици:

В софийска болница правят операция на жена за смяна на тазобедрената става. Анестезиологът обаче бърка посоките и вместо да “замрази” долната част на тялото, той го “замразява” от кръста нагоре. Друга упойка, разбира се, не може да се сложи и пациентката е рязана и кълцана на живо, усещайки всичките лекарски манипулации. Но сега е щастлива, че оцеля.

Друга жена, която с ужас научава, че съпругът є е болен от рак, е решена на всяка цена да го спаси от лапите на онази с косата. Хуква като луда по болници, заедно с него преживява операцията му и химиотерапията. В един момент научава, че има някакви вносни лекарства, които могат да помогнат на мъжа й и отива при лекарска комисия, за да иска протокол за вноса на тези лекарства, които струват, разбира се, безбожно скъпо. Но жената е готова на всичко, защото вярва, че може да спаси мъжа си. И когато вече се стига до протокола, един твърде “етичен” лекар є казва, и то в присъствието на мъжа є: “Ти акъл имаш ли, мъжът ти ще живее още няколко месеца, а ти си готова да хвърлиш 50 000 лева на вятъра. До този момент жената е казвала на болния, че е опериран от язва на стомаха. Представяте ли си какъв шок за двамата са думите на този лекар?

Бих могла да продължа тази статистика още, но такива неща не се случват всеки ден и при всеки от нас. Лекарите са спасили много човешки животи. В много от писмата, които получаваме в редакцията, ги боготворят, но днес темата ни е за лекарските грешки. И пиша тези редове с крехката надежда, че те ще стават все по-малко и по-малко.

Кой знае! Като се има предвид в какво състояние в момента е родното ни здравеопазване...

Тодорка НИКОЛОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА