вторник, 27 декември 2016 г.

ЗДРАВА ИМУННА СИСТЕМА -ДЕЦА

1. Сироп бъзак  (Sambukus embulus ) храстовиден , полски бъз.

РЕЦЕПТА ПО ДИМКОВ:



- Сутрин на гладно , може в сок или разреден с вода. Неразреден е много сладък и може да предизвика задавяне . 

        Профилактика (2-3 месеца годишно от м. октомври )

    * ДЕЦА от 1 до 5 години - 1 каф. лъжичка (2,5 мл) - сутрин
    * ДЕЦА ОТ 6 до 12 години - 1 ч. л. ( 5 мл. ) - сутрин
    * ВЪЗРАСТНИ и ДЕЦА над 12 год и 45 кг телесно тегло - 
    1 с.л. - сутрин

  Терапевтични дози :

Удвоява се профилактичната доза за всяка възрастова категория .
 * Всички дози се консултират с лекуващият лекар. Данните са само информативни. 

2. Мед от кориандър за деца над 3 години .
3. Сусамов тахан 
4. Ябълков пектин 
5. Разтворими растителни фибри 
6. Семе от коприва  

Четете тук от подробни медицински проучвания : БЪЗАК ( Sambucus ebulus ) - НАУЧНИ ДОКЛАДИ


Аз лично го държа 14-20 дни , на слънчево място (на източен прозорец ) , след което го сипвам в тензух да се изцежда за 2 дни . Готовият сироп се налива в тъмни СТЪКЛЕНИ бутилки и се затваря с коркова тапа , съхранява се в хладилник или на тъмно , хладно и проветриво място .
N.B. 1.Не е желателно плодовете и сиропа да имат досег с метални прибори ! За почистването от чепчиците да се ползва пластмасова виличка . 
2. Бурканите НЕ се затварят с капачки , а само с марля - с конец или ластик. 
3. Не е подходящо за деца под една година или само след консултация с педиатър.
1. БЪЗАК В ТРАДИЦИОННАТА МЕДИЦИНА - МУ ВАРНА Oskan Tasinov, Yoana Kiselova-Kaneva, Diana Ivanova  http://press.mu-varna.bg/ojs/index.php/ssm/article/viewFile/319/319

2. Cytotoxic Effects of Ethyl Acetate Extract of Sambucus ebulus Compared With Etoposide on Normal and Cancer Cell Lines - http://www.phcog.com/article.asp?issn=0973-1296%3Byear%3D2009%3Bvolume%3D5%3Bissue%3D20%3Bspage%3D316%3Bepage%3D319%3Baulast%3DShokrzadeh#.WBUQ_YGTl6c.facebook

3. Antinociceptive and anti-inflammatory effects of Sambucus ebulus rhizome extract in rats- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9705014

4.ПРОТИВОПАРАЗИТНО ДЕЙСТВИЕ НА КОРЕН БЪЗАК -

Anti-giardial activity of Sambucus ebulus - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23884825

Игор Буковски - " Лечебник " Бани на тялото

Водата и билките — най-доброто лекарство


 Преди главата за чудесата на лечението с горещи бани и добавка на отвара от билки, автора на „Лечебника“ се обръща към всеки с молба да прочете тази глава с особено внимание. Лечебният ефект от предлаганите бани при цялата им простота е огромен. Най са полезни баните с отвара от дървени стърготини. Именно стърготините имат най-голямо съдържание на етерични масла, на вещества, помагащи лечението на ревматизма, болестите на кръвта, кожата, прекомерното охлаждане на организма. Напомняме ви рецептата. За една пълна вана се взима един килограм стърготини, които се изсипват в торбичка, залива се с вода, чака се да заври, настойката остава в съда няколко часа. Течността се излива в гореща вана. Във ваната се седи 20–45 минути — в зависимост от състоянието на сърцето.
 Много е полезно въздействието на баните за възстановяване на правилната обмяна на веществата, при появата на камъни в черния дроб и бъбреците, при подагра, конвулсии, болки в жлъчния мехур, червата, стомаха, бъбреците.
 Ето още няколко рецепти :


Хвощ. Нарязва се на ситно, залива се със студена вода, ври половин час, сетне се добавя към водата във ваната. Ако някоя рана дълго не заздравява, върху нея се слага марля, намокрена с отвара от хвощ. Резултатът не закъснява.
 Кора от дъб. Изсушава се, надробяла се, накисва се за няколко часа в студена вода, после ври половин час, прецежда се и се излива във ваната. Тази отвара смъква високата температура, зараства рани, лекува кожа, пострадала при измръзване.
 Аир. Коренът и зеленината се заливат със студена вода и се оставят да врят половин час. Такива бани много добре лекуват невроза.
 Лайка. Цветовете на лайката се заливат със студена вода и се варят 10 минути в добре затворен съд. Благодарение на голямото количество етерични масла, които съдържа тази отвара, баните с лайка лекуват външни и вътрешни възпаления, действат успокоително, премахват повишената невралгия.
 Листа от орех. Пресни или сушени листа се заливат със студена вода, оставят се да врят почти час в добре затворен съд. Тези бани прекрасно лекуват всякакви кожни раздразнения, лимфатичните жлези, действат успокояващо.
 Посевки. Както и стърготините, те се слагат в торбичка, заливат се със студена вода и се оставят да врят няколко минути. Тези бани са полезни за прекалено чувствителна кожа.
 Борови иглички. Заедно с цветчетата и шишарките се заливат със студена вода, врят половин час, след което се оставят в покой 12 часа. Баните с такъв екстракт имат удивителни качества — успокояват, укрепват нервите и сърцето, помагат при безсъние, лекуват ревматизъм, спомагат за отслабване. Имат още един съпътстващ ефект. Вдишването на пара от ваната облекчава, а и дори лекува катари на горните дихателни пътища, астма, белодробни заболявания.
 Тези бани са полезни и за оздравяващите след тежка болест. Те бързо възстановяват силите на отслабналия организъм.
 Валериана. Добавката на отвара от валериана е полезна за тези, на които е необходимо успокояването на нервите, премахването на прекомерната възбуда, регулирането на сърдечния ритъм след нервен стрес и вълнение; понижаването на кръвното налягане.
 Още две рецепти от „Лечебника“.
 В пълна вана се слагат два килограма сол. Разтворът помага за отделянето на ненужните вещества през кожата, подобрява достъпа на кръвта в кожата. Въздейства на обмяната на веществата, подмладяла кожата, придава чувство на бодрост и свежест.

 При простуди, ревматични болки в ръцете и краката е добре, да се правят бани на ръцете и краката с добавка на синап. 5–8 лъжици, синап се сипват в много гореща вода. Тази баня не бива да трае повече от 5–10 минути. После крайниците трябва да се изплакнат с чиста вода, да се разтъркат добре със суха груба кърпа, след което лягате в затоплено легло, обувате вълнени чорапи, пиете горещ чай или отвара от билки с мед. Простудата ще мине веднага, ще изчезнат болките в ставите, ще спите дълбоко и спокойно.

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА