вторник, 15 март 2016 г.

НАРОДНА МЕДИЦИНА ПРИ БОЛНО ГЪРЛО И ХРЕМА

НАРОДНА МЕДИЦИНА ПРИ БОЛНО ГЪРЛО

Болното гърло е често пъти придружаващ симптом при простудите. Понеже се справям с този проблем с лекота, описвам тези мои опитности.Прилагам безлекарствено лечение и Народна медицина от 25 години.
ПЪРВА СТЪПКА ЗА ОЗДРАВЯВАНЕ ПРИ БОЛНО ГЪРЛО: ПРОЧИСТВАНЕ (ОБИРАНЕ) НА ГЪРЛОТО
            Обирането на гърлото е  от основните похвати, които Народната медицина прилага при всички простудни заболявания.То е локална мярка, която заедно с мазането на гърлото се прилага в мястото на възпалението – болното гърло. Това за мен е задължително условие да започна да лекувам гърлото. Когато температурата е резултат от зачервено гърло, тогава тя често не се повлиява от антибиотици и др.  лекарства . Температурата е защитна реакция на организма. И понеже секрета е предпоставка за развитие на вируси, а гърлото е огнището на възпалението, температурата е естествена реакция на имунната система. Щом премахна причината (слузта по гърлото) температурата спада.
Същинското лечение на гърлото е мазането му, но то ще даде резултат, само ако е почистено гърлото.
            Понеже това масово не се знае, ще го обясня.
            Поради излишъка на слуз и прекомерното хранене със слузо-образуващи храни, често има един тънък налеп от слуз, образувана в гърлото и носоглътката (и върху езика и корена му). Тя е предпоставка за развитие на вируси и бактерии – топла и влажна среда с киселинен характер. Когато оберем гърлото със сода, киселинността се неутрализира, отлепва се налепа, който се изхвърля, или гълта (това не е проблем). Средата е вече е алкализирана (благоприятна за оздравяване). Така предпоставката и средата за развитието на микроорганизми става неблагоприятна. По този начин физическата причина и среда за болестта е отстранена. Това е достатъчно, често пъти гърлото да оздравее, понякога дори и след едно – две прочиствания. 
             Като следващ етап практикувам намазването с лечебно средство. Или намазването на гърлото е следваща стъпка, различна от прочистването. Народната медицина препоръчва мазането да е с чист мед, с мед и сода, с мед и чесън, мед и лук, нишадър , газ за горене , прополисов разтвор и др.
         
            (За болно гърло препоръчвам освен прочистване на гърлото и прочистване на носоглътката. То се прави с разтвор със сода, солена вода, физиологичен разтвор(от аптеката), който се смръква (капва) в носа неколкократно. Този похват препоръчвам, защото секрета в носоглътката често е причина за възпаление на гърлото.  Прочистването на носоглътката правя преди обирането на гърлото , защото слиза секрет към гърлото.)

            ЗАЩО ОБИРАМ ГЪРЛОТО
            Рядко се знае, че дори и при здраво гърло , често върху него има тънък слой слуз. При спад на имунната система, причинен от външни фактори, при недобър топло обмен (настинка) и наслагване на токсини поради някои вътрешни фактори,  се отключва лавинообразно бързо размножаване на микроорганизми в мястото на благоприятната среда – там където има слуз.  Това, че тя има и киселинен характер я прави още по-благоприятна за развитието им.
 Моите убеждения са, че когато почистя гърлото постигам следните ефекти:
1.     Отстранявам се слузестия налеп. Дори и малък да е той, гърлото се подсушава и не благоприятства по-нататъшното размножаване на болестотворните организми.
2.     Алкализира се средата, вече не е киселинна.Това е достатъчна предпоставка тялото да се справи с болестта. Болестотворните организми се размножават САМО в киселинно PH на средата.
3.     Лигавицата в гърлото става достъпна за лечебното мазане. Преди това мазането е възпрепятствано от тънкия слой слуз и лечебните вещества не достигат директно до нея.

ПРАКТИЧЕСКИ НАЧИН ЗА ОБИРАНЕ НА ГЪРЛОТО

Ръцете се измиват и докато е мокър показалеца се потапя в пакетчето със сода. Намокрен пръст се  овалва в сода, така, че да полепне добре содата по него. Следва завъртане на пръста в гърлото, около отвора на носоглътката, по сливиците, около корена на езика. Тази процедура повтарям няколко пъти, докато с пръста усетя, че няма вече слуз. Самата слуз се полепва по содата, която е хигроскопична. Аз я отмивам и отново потапям пръста в пакетчето и завъртам вътре в гърлото. Ако лигавицата е възпалена усещам леко щипене, драскане и леко солен вкус. Може да се ползва стерилен тампон или марля за обирането. Или да се навие памук на нещо дълго, дървено шишче например, за да се  достигне до гърлото по-лесно.
Ако гърлото е здраво, обирането не е неприятно.
Ако  е възпалено, щипенето показва, че започва оздравителния процес. Виждайки слузта, която е полепнала по пръста, се убеждаваме в небходимостта от обиране на гърлото.

Практически ползи: Температурата спада и се нормализира, (а често дори и от антибиотик тя не се повлиява). Оздравителния процес прави рязък завой към подобрение. Болният се чувства по-жизнен, не отпаднал, неблагоприятните симптоми започват да отшумяват.Вече може да се маже гърлото с мед, мед и чесън и т.н. или да се направи гаргара или да се пие лечебен чай. Следва почивка от един – два часа без пиене и храна , за да имат ефект тези процедури.
Тоест обирането на гърлото се прави, така, че да не се яде и пие минимум 30 минути. Оптималното е няколко часа. Затова непременно го правим преди сън, тогава по естествен начин ефекта се запазва за цялата нощ.
Аргументи против
Неприятно и гадно е да си бъркаш с пръст в гърлото. Възможно е да щипе и да има лека болка. Възможно е да ти се повдигне и може дори да повърнеш.
Аргументи „за” обирането
Неприятното усещане е само за минута-две. Но пък болестта се отдръпва бързо и с лекота.  Лечението се облагоприятства. Предотвратяват се усложнения и развитието на настинката надолу към дихателните пътища. Температурата спада, болният се чувства жизнен и по-добре. Не се налага пиенето на синтетични лекарства. Страхът от повръщане е само психологичен. Дори да се случи , се повръщат храчките и слузта заедно с всичките микроорганизми в тях. По този начин се пречиства и стомаха и затова се чувства облекчение след повръщане.  Лечението става по-ефективно след всичко това.
Ако паралелно се пият лекарства и се прави прочистване на гърлото, се усилва ефикасността на лекарственото лечение и бързината на повлияването.
Обирането на гърлото е основен похват от Народната медицина и  от средствата, които ползвам.
Алтернатива напочистването на гърлото
По една или друга причина, има хора, които по никакъв начин не можеш да убедиш да си почистят гърлото със сода. В такъв случай е валиден план Б: алкализиране чрез лечебна храна. (Виж Лечебна храна)

Обиране на гърлото при деца
При децата ползвам и облекчени варианти на обиране на гърлото.  (Виж ЗА МАЙКИТЕ по долу или БЕЛЕЖКА  Интрвю за ТВ САТ КОМ)
Ако родителят е убеден в ползите в обирането на гърлото, не му е трудно да убеди и детето. Примерни аргументи са: че по-бързо ще мине болестта, че по-скоро ще може да излезе да играе навън, че неприятните усещания са за кратко.


Защо обирането на гърлото се предшества от прочистване на носоглътката     От носоглътката и носа често слиза секрет, към гърлото и е предпоставка за размножаване на вируси.
Носът може да е спокоен и да няма хрема. Но от вътрешната страна над гърлото, отзад, от към носоглътката , без да подозираме , почти винаги има малко слуз. Когато тя не е прочистена , тя става предпоставка за развитие на възпаление. ( в носа или в гърлото) Прочистването на носа е застраховка от слизане на слуз от носоглътката към гърлото.
 Как сеправи прочистването на носоглътката. 
Разтварям щипка сода в 50 милилитра топла вода. Вместо вода, може да използвам чай от лайка.
Разтвора  капвам с капкомер  в носа няколко пъти и  лягам и смръквам навътре. Това се прави за да се отлепи добре налепа /секрета/ в носа и носоглътката . Лежа към 5 минути в отпуснато положение  при вдигната назад глава. След капването , със звук на небцето ,  силно смръквам разтвора. Содата отлепва налепа, а със звука на небцето помагам той да се отлепи и да отиде надолу в гърлото за да го изплюя. Ако го глътна не е проблем, защото се изхвърля чрез храносмилателната система. Правя това неколкократно, докато усетя, че нямам повече слуз в носа. Почистването на носа по време на лечение на простуда     правя   поне два пъти дневно.Това прочистване мога  да го правя всекидневно  за профилактика.  Или два-три пъти седмично и/или когато усетя необходимост.
Знаете ли, че:
Ако профилактично се обира гърлото един –два пъти седмично и прочиства носа, то ще боледуваме от простудни заболявания много по-рядко. Ако правим тези процедури профилактично , на детето когато е здраво, то ще свикне с тази процедура и няма да има съпротива , когато е болно. Защото, когато е здраво, обирането на гърлото не е неприятно, а прочистването на носа не щипе и не е болезнено. Моите деца лесно се научиха и често го правят сами. Подходът ми винаги е бил убеждение , а не агресия и налагане. Съобразявам се с предпочитанието на детето, като го питам , когато е болно – гаргара със сода ли иска или обиране с пръст? Прочистването на носа с топла вода ли да бъде или със сода? Дори и само с топла вода да прочистим носа , пак е по-добре отколкото нищо. Така предлагам варианти, питаме се , пазарим се , докато постигна съгласието на детето. Прочистването на гърлото е важна  крачка към отблъскването на болестта, недопускането на усложнения и оздравяването.

ВТОРА СТЪПКА: МАЗАНЕ НА ГЪРЛОТО

            Мазането на гърлото е отделен похват след прочистването (обирането на гърлото).  Целите на обирането на гърлото ги казах по-горе. Ще повторя ,че то подготвя средата ( гърлото ) за лечението. Същинското лечение на локалното място на възпалението, в случая – гърлото, става чрез мазането със лечебно средство. Обирането на гърлото подготвя мястото и е  основна предпоставка за да подействат останалите средства.
 Народната медицина препоръчва мазане  с мед и сода, с чист мед, с мед и счукан чесън, със спиртен разтвор на пчелен клей, с газ за горене или нишадър и др.  След намазването не  пия и ям един– два часа минумум.
 Най-подходящото време за тази процедура е вечер преди сън. Поради това, че през нощта ще действа цяла нощ. Ако възпалението е по-сериозно, мазането правя 3 - 4 пъти дневно и вечер преди сън. Допустима процедура след мазането за мен е единствено гаргарата, половин час след мазането.

Мазането на гърлото с мед е известен способ от Народната медицина. Това е обусловено от лечебната сила на меда като природен антибиотик.  Правя го  като показалеца на ръката  потапям в меда и  намазвам гърлото. Или  задържам в гърлото меда с вдигната назад глава, колкото е възможно по-дълго. Не се пие и не се яде поне час след това.
Мазането на гърлото със сода и мед е също популярно сред народа. Смесвам  меда и содата и  намазвам гърлото. Редувала съм тези способи за да видя ефикасността им. Всички са много добри.
Друг метод на мазане е с  мед и счукан чесън. Пръста се увива с марля или бинт, и се потапя в сместа и  обира гърлото.Лечебната сила на чесъна се съчетава с голямата сила на меда. Често пъти голям ефект при мен е имало от едно намазване.
Много пъти мазане съм правила с  пчелен клей. Спиртният  разтвор  наполовина  разреждам  с вода, понеже спирта е силен. Бонбони с пчелен клей също помагат, а и може да се накапе клея върху бучка захар и да се смуче. Мазането на гърлото с  газ за горене е много стар способ, бабешки лек. Баща ми беше голям почитател на лечението с газ. Той капваше капка газ на бучка захар, за смукане. Много  възрастни хора това правят. Газта е била широко ползвана до 50те години на миналият век за лечение.
Мазането на гърлото с  боров терпентин е поради силната му противовъзпалителна сила. Мазала съм гърлото и с нишадър(от аптеката). Кисело е и щипе, но и много помага.
Първите години докато не знаех много от Народната медицина, мажех гърлата на децата с едно изготвено по рецепта лекарство, което съдържаше йод и беше червено на цвят. Мазала съм също и с едно зъболекарско за рани лекарство, гранофорин. И те бяха ефикасни.


 Други ПРАКТИЧНИ ПОХВАТИ   за болно гърло

Лично аз извършвам  първо преглед – с лъжичка за да може да се следи състоянието. Поглеждам и запомням цвета, релефа на гърлото и езика. За да мога да сравня след няколко дни.


              МАЗАНЕ НА ГЪРЛОТО ВИДОВЕ
-         с мед - показалеца на ръката се потапя в меда и се намазва гърлото. Или се  взема мед, който задържаме в гърлото с вдигната назад глава, колкото е възможно по-дълго. Не се пие и  не се яде поне час след това.
-         със сода и мед – смесват се мед и сода и се намазва гърлото /аз предпочитам по отделно/.
-         с мед и счукан чесън  - пръста се увива с марля, която се потапя в сместа и обира гърлото. Болният пие вътрешно счукан чесън с мед  по една лъжица 3 пъти дневно.
-         с пчелен клей – спиртен разтвор  -по горе описания начин като разтвора наполовина  се разрежда с вода, понеже спирта е силен.
-         С газ за горене
-         С  боров терпентин
-         С нишадър(от аптеката)

         ГАРГАРИ
-         със смрадлика – не се гълта – силно ефикасна е.; с лайка – приятно топла, може и да се гълта. Процедурата трае 5-7минути, 3-5 пъти дневно, а гаргарите се правят след почистено гърло.Със сребърна вода, прополисов разтвор разреден също са много ефикасни.
-с прополис тинктура  разредена
-с наситен разтвор със сода
-с екстракт от грейпфрут разреден
- с лимонов сок
- със солена вода
- със сок от лук (или се яде лук и се задържа в гърлото)
- със сок от чесън разреден с вода

ПРИРОДНИ АНТИБИОТИЦИ
Това са природни средства  и храни известни с силния си противо-възпалителен, имуностимулантен и антиоксидантен ефект, със силно алкализираща кръвта реакция. Аз ползвам при простудите грейпфрут, лук, чесън, праз, пчелен клей (прополис), евкалипт, бъзак, морков,джинджифил, хрян, ехинацея, синап, зеле, билки, горски плодове, но има и много други.

Например:
 3 пъти дневно се взема по една супена лъжица мед с чесън. Или по 20 капки прополисова тинктура.


ХРАНА  - ТОПЛИ ЯСТИЯ
 Съзнателно приемам топли супи и ястия като част от лечението. Уточнявам – ако имам апетит, ако има глад. Препоръчителни са супи, пюрета, каши, топли картофи сварени и люто, ако обича болния. Цели се локално загряване на гърлото и общо изпотяване. Виж изпотяване.
Ако  няма апетит, може да се пие само сокове от лимон или от грейпфрут , или  храната да е  само плодове.

КОМПРЕСИ
-         с ракия /спирт/ - на памук се напръсква ракия и увива гърлото, отгоре се слага вестник, отгоре найлонка и се връзва. Пренощува така от една до пет нощи. Често пъти минава от един-два пъти.
-         със синап – 1 лъжица смлян/счукан/ синап се разбърква с няколко лъжици брашно и малко вода на кашичка. Разстила се на памучно парче и по горе описания начин се връзва гърлото. ВНИМАНИЕ: През 5-10минути се поглежда кожата под компреса и щом се зачерви добре,компреса се сваля!!! Не  се оставя за цялата нощ! Инак са възможни изгаряния.
-         с черен пипер и ракия – на памучно парче или памук се напръсква ракията и поръсва черен пипер.Ако има зачервяване отново се сваля.
-         С печен лук
-         С извара
-         С домашен квас
-          С топли сварени картофи

         МАСАЖ НА УШИТЕ /изпукване/
Ушите са свързани с гърлото и върху тях има точки за всички органи на тялото. Дори и да не се знаят тези точки, препоръчвам  размачкване на ушите до омекване и зачервяване. Има силно тонизиращ за цялото тяло ефект и за задействие на имунната система.
          Народната медицина препоръчва изпукване на ушите при болно гърло.
 Изпукването става така -  с помоща на друг човек  , ухото се дръпва с две ръце , при легналопо ложение.След това се обръща и изпуква другото. Отделя се силна вътрешна топлина, която лекува гърлото. Често пъти минава  гърлото дори и от едно изпукване.

    
 ЗА СМУКАНЕ
-         бомбони – билкови лукчета.
-         бомбони - с мента и евкалипт /Олипс/
-         бомбони – Нео ангин и др.
-         капсула коластра от крава  - изсушено мляко със силни имуно защитни качества – капсулата се смуче бавно под езика и не се пие и яде след това един час.
-         памук с шведска горчивка се смуче под езика

     

ЧАЙ
-         лайка – запарка .Лайката е силно противо възпалителна.
-         липа –загрява ,  изпотява , сваля температурата.
-         топла вода –спомага за прочистването на организма и локалното и общо загряване.
-         салвия
Чай се пие на гладно до половин час преди храна и преди всички процедури попрочистване и мазане на гърлото.

МАСАЖ
-         Цялостен на тялото
-         На ходилата на краката – краката силно се разтриват с мас и сол или точков масаж или се разтриват с мас и аспирин или се загряват в гореща вода с морска сол
-         Масаж на точките за гърлото – дори и това е достатъчно за да ви мине гърлото. Аз масажирам сл.точки: Палеца на ръката ,в основанието на нокътя отстрани, откъм пръстите ( или цялата горна фаланга на палеца ), на ръката точките, които лежат в основата на пръстите в между пръстните ципи. Наблягам повече на точката между втори и трети пръст,броено от към палеца.
-         Масаж на точката за имунната система.Това е точката на стоте болести, наричана още точка на дълголетието и младостта.Тя се намира под коляното, на разстояние една длан и е на ширината срещу безименното пръстче. Болезнена е обикновенно.Обработвам с натиск и отпускане -1-2 мин.,по 3 пъти дневно.
-         Масаж на су-джок точките за гърлото на пръстите на ръцете.

                    
  ГНОЙНА   АНГИНА

Симптомите са същите като болно гърло, но има силен оток на сливиците, силна болка при преглъщане, гноен налеп и ранички по сливиците. Необходимо е лекарско наблюдение. Лечението е същото като по-горе, но  процедурите се прилагат по повече пъти наден. Ако болно гърло често минава с една до три процедури за два дни, то тук са нужни четири-пет процедури дневно и около пет до седем дни. Препоръчвам по-често обиране на гърлото и гаргари със смрадлика. Също и мазане с нишадър – както със сода, купува се от аптеката. Изпукване на ушите, грейпфрут, загряване на краката – най-малко 2 пъти дневно, гаргари 3-4 пъти дневно, компреси не само за ноща, а и за през деня. Вместо антибиотик  аз ползвам прополис, грейпфрут(плод или екстракт), сребърна вода, или мед с чесън(лук с чесън) или хрян с лимон. Черен бъз сок също.


               
  ЗА МАЙКИТЕ

За  деца и майки давам следния облекчен варианти за лечение на гърлото:
-         прочистване на гърлото -с фунийка от вестник, хартия /цев, тръбичка/ - от едната страна на фунийката се поставящипка сода и се издухва в гърлото. Содата полепва по гърлото и болния извежда навън храчките, слузта.
-         гаргара със смрадлика или лайка (сребърна вода, екстракт греипфрут ). Майката показва на детето като на игра,понеже на него му е интересно то се научава и прави гаргарата само.
-         компреси с ракия, синап, черен пипер, мед.– начините са същите както и описано по-горе.
-         компрес с топли картофи. Сменя се като изстинат.
-         компрес на крачетата със синап(отстранява се след зачервяване)
-         инхалация с лайка – майката заедно с детето под формата на игра се завиват с одеало и дишат заедно инхалцията. Това може да стане в къщичка за инхалация /един ъгъл от стаята се покрива с одеало или с помоща на столове правим колибка/. Инхалацията може да се направи и в тясно помещение /баня/  или като се седне на стол и маса – купата е на масата ,има подпиране с лакти на масата, а главите се покриват с кърпа. Може да се пригоди чайник за инхалация като се вдишва от парата излизаща от чучура.
-         Инхалация с масло от евкалипт – във вряща  вода се капват 1-3 капки евкалиптово масло (от аптеката) и се диша по гореописания начин.
-         размачкване на ушите. Майката го прави до омекване на ушенцата като регулира натиска да не е прекалено болезен.(Или ги изпуква) 
-          Сок от грейпфрут и портокал едно към едно.(Ако детето отказва само грейпфрут може с портокал да се смеси). Да пие 3-4 пъти преди храна.
-         Храна само ако има глад. Без месо, мляко и яйца.


                                                                             
  ГАРГАРА
Гаргарата е локално средство, което въздейства директно върху възпалената лигавица на гърлото. Тя е средство от народната медицина, което всички знаят, но понякога се подценява. Забелязала съм, че тя е доста интересна на децата и я възприемат с лекота. Би могло с малко насърчение на родителите да се научи и практикува от децата. От всички изброени гаргари по-долу смятам за едни от най-ефикасните гаргарата със смрадлика, със сребърна вода и прополис. Добре повлиява и гаргарата с лайка. Аз прилагам най-често  гаргара с смрадлика, а понякога и с лайка. Прополисов разтвор  и екстракт от грейпфрут  разредени с вода в вид на гаргара също дават чудесни резултати.

                                                                        ПРАКТИЧНИ ПОХВАТИ ПРИ ГАРГАРА:
От 50- 100 мл.От чая  или разтвора за гаргара се отпива и се вдига главата нагоре, така че течността да отиде в гърлото. Не се гълта а се издава специфичен гъргорещ звук. След това се изплюва и отпива отново. Гаргарата с пивки чайове като лайка, липа, градински чай, лечебна ружа или  сребърна вода  и прополисов разтвор, може да се гълта.Със смрадлика не се гълта.

                                                                               ИНХАЛАЦИЯ

Инхалацията е един от основните похвати от народната медицина при простудните заболявания. Тя се прави най-често с лайка, която е силно противо възпалителна билка. Но би могло да се направи с други билки, каквито има в наличност- напр. смесен горски чай, липа ,вода с евкалиптово масло , сварен овес , сварен картоф с корите , лечебна ружа , градински чай  и др.
Тя може да се прилага при всички простудни заоблявания, независимо от комбинацията на симптоми и усложнения. Ако се ползва като основен способ, желателно е да се прави няколко пъти дневно, като не се излиза на студа няколко часа след това. Но дори и един път дневно приложена, тя подпомага значително лечебния процес.
 ПРАКТИЧЕСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ: Лично аз, като млада майка , съм ползвала описанието на инхалацията от „1001 въпроса за природосъобразен живот”дадена от д-р Кирова.
"816.Как се прави инхалация? В съд с 1л. Вряща вода се поставят 2 супени лъжици цвят от лайка, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 5-6 капки йодна тинктура и 1 супена лъжица мед. Главата се покрива с кърпа и се диша над парата10 мин. Следва измиване на лицето с хладка вода.Тази инхалация е полезна и при ларингит, фарингит и бронхит.”

Използвани понятия: 
Болно гърло – има се пред вид всички форми на възпалителни процеси в гърлото с простуден характер, част от респираторните заболявания на горните дихателни пътища –простуди протичащи с болно гърло, вирусни и бактериални инфекции с зачервено гърло, ангини и гнойни ангини, възпаления на ларингса и фарингса.

Простуда(и), настинка -   има се предвид респираторните заболявания на горните дихателни пътища, вирусни и бактериални инфекции, причинени от комплексни фактори и придружени  с настиване. Съзнателно автора не конкретизира диагнозите с медицинска терминология, поради насочеността на книгата към широка аудитория. За това ползва разговорния език, близък до народното изразяване.


Автор : Божанка Гатева
Публикувано във ФБ "Бележки "

=============================================================

НАРОДНА МЕДИЦИНА ПРИ ХРЕМА

СИМПТОМИ: Гъделичкане и дразнене в областта на носната кухина и носоглътката. Кихане, водно-слузесто течение, а по-късно сгъстен секрет, който запушва носа и пречи на дишането.
     Всички средства , които споделям са лично изпитани и силно ефикасни.Дори прилагането на едно от тях е ефикасно. Да се има предвид, че всяко заболяване е строго индивидуално. Препоръчвам избор на лечение според симптомите, интуицията и колкото е възможно лечението да бъде комплексно с вътрешни и външни методи и промяна на режима към  почивка. Важно е пиенето на вода, редовното проветряване и препоръчвам да се съчетае с аромо-терапия (инхалация) и акупунктура /натиск на точките за хрема/ ,лечение на локалното място и общо укрепващи средства за постигане на цялостност  в  лечението.

1.СРЕДСТВА ЗА ЛОКАЛНОТО МЯСТО:
       Първа стъпка:
      ПРОЧИСТВАНЕ НА НОСА: При мен това  е първата стъпка. Важно е защото при хрема слузестия секрет образува тънък  слой върху възпалената лигавица. Капвайки капките ,при непочистен нос, те не успяват да достигнат до възпалената лигавица. При прочистване на носа се отлепва секрета и вече можем да лекуваме лигавицата.Желателно е прочистването да става преди всяко капване и при усещането, че има секрет, особено в областта на носоглътката. Ефекта от прочистването е отпушване на носа и лекота на дишането. Приготвя се разтвор – 1 кафена бъркалка сода за хляб в1/4 чаша вода / може и вода със сол или само топла вода или чай лайка/
        Втора стъпка : ПОДСУШАВАНЕ: Подсушаването е  важно за мен за ефикасността на капките. Лигавицата докато е мокра все още се намалява ефекта от капките.Те се плъзгат по мократа повърхност на лигавицата, но не се задържат. Освен това подсушаването с топъл въздух е въздушен масаж на поразените области и своеобразна нагревка.
        Извършвам го с подръчни средства – смъркам топъл въздух над електричен котлон, сушоар за коса, климатик, печка-духалка, газов котлон, акумулираща печка или всякаква печка. Диша се топъл въздух през носа , докато се усети, че е подсушен отвътре.
         Трета стъпка: КАПКИ
          Лично аз предпочитам  лечебните капки от Народната медицина  и съм          изпробвала многократно високата ефикасност на следните:

-         меден разтвор – подбира се чист домашен мед, и се разтваря в лъжичка наполовина с вода /хладка/ или в някаква   капачка . Капват се няколко капки в двете ноздри.Ще  вмъкна, че и аз съм подценявала в началото това средство, чудейки се какво ще помогне меда. Впоследствие разбрах за мощната лечебна сила на меда, който е събран от хиляди билки и преработен с лечебните ензими на пчелите. Хремата минава от 1-2капвания особено, ако е в началото. Противо възпалителната сила се равнява на антибиотик. При синузит подсилвам с 1 щипка настърган сух плод от див кестен.

-         сок от лук – няколко резенчета лук се счукват в хаванче с щипка захар /за да отпусне сок/ добавям половин чаена лъжичка вода, не повече.За деца сока може да е по разреден (със супена лъжица вода) Капва се няколко пъти дневно и преди сън. Всеки път сока е прясно изцедедн. Хремата минава от 1-2 капвания особено, ако е в началото.
-         сок от чесън – по горе описания начин,  по-ефикасен е  от сока от лук. И при двата щипе за кратко, но отпушва веднага и се диша с лекота. Чесъна има голяма противо възпалителната сила, той е природен антибиотик  . Хремата често минава от няколко капвания особено, ако е в началото. При синузит подсилвам с 1 щипка настърган сух плод от див кестен.
-         коластра -   това е изсушена коластра от крава с доказано противо възпалително и имуно-стимулиращо действие. Тя е компромисен вариант, защото не щипе. Затова е подходяща за деца. Прави се така:  ¼ капсула се разтваря в лъжичка с 4-5 капки вода. Разтвора се ползва еднократно, защото след няколко часа изветрява. За следващо капване се приготвя отново. Ако е в началото хремата минава от 1-2 капвания.
-         Пчелен клей – Той също е природен антибиотик.Спиртния разтвор наполовина разреждам с вода за да не щипе много. При деца може и по-разреден. Хремата минава от 1-2 капвания особено, ако е в началото. При усложнения –капвам 4-5 пъти дневно.

-         Разтвор от извлек от грейпфрут. (От аптеката –следвай предписанието) Хремата минава от 1-2 капвания особено, ако е в началото.При усложнения –капвам 4-5 пъти дневно. Противо възпалителната сила се равнява на антибиотик.

-          сребърна вода - природен  антибиотик е. (От аптеката –следвай предписанието).
-          солена вода, или физиологичен разтвор от аптеката, по един капкомер 4-5 пъти  или морска вода за промивки.
-          соден разтвор по един капкомер 4-5 пъти  или  за промивки.
-          сок от червено цвекло с мед наполовина. Капва се по 3-4 капки 5-6 пъти дневно във всяка ноздра.

       Всички гореизброени капки не могат да се предозират, могат да се съчетават с лекарствено лечение. Капват се от 2 до 5-7 пъти дневно, според интензивността на хремата.

           ЧЕТВЪРТА СТЪПКА - мехлем в ноздрите.
    След лечебни капки,  поставям мехлема, колкото грахово зърно във всяка ноздра и лежа до стичането на мехлема до гърлото.

Ползвам прополисов мехлем домашен или невен домашен мехлем, или восъчен.  Поставям, колкото царевично зърно във всяка ноздра. Подсилвам мехлема с мед 1:1, наполовина мед наполовина мехлем, и 1 щипка  хлебна сода бикарбонат.  Лежа с вдигната назад и нагоре глава, смръквайки навътре, и стоя така до стичането на мехлема до гърлото.
Това с мехлема не е за подценяване! Силна хрема, синузит дори облекчава невероятно и минава от 2-3 поставяния.
            
           НАГРЕВКИ    3-4 пъти дневно, и/или вечер преди сън:

1.     С топла морска сол е класическата нагревка от Народната медицина.Солта я загрявам и поставям в торбичка (чорап). Поставям я на челото и носа докато изстине.Подменям я с топла сол и след това не излизам на вън най-малко-от 2 до 4 часа, ако е студено и са минусови температурите. Правя я  поне веднъж, два пъти дневно, обикновено след загряване на краката, и вечер непосредствено преди сън.
2.     С ел. Възглавница или грейка с топла вода. Поставям я  на челото и носа.
3.     С нагряващ уред – някаква печка с електрически реотани, камина, печка на дърва. Стоя на приятно топло разстояние, около 30см често, 3-5 минути и се напичам на червената светлина.
4.      С сушоар, духалка.
Критерия е да  следвам чувството за приятност на нагряването и да направя серия от ритмични нагревки. Например 3 пъти дневно от 3 до 5 дни.
         Нагревка с ЛЮТ ПИПЕР – пипвам  с ръка лют пипер и  докосвам областите на носа леко. Този начин го описвам само от експериментална гледна точка. Не препоръчвам да се прилага.( По допустим е  поставяне на загряващ пластир на точките за хремата).Следва загряване и зачервяване на областа и до няколко часа хремата спира. Това не е за хора с слаби нерви.Само за възрастни! ВНИМАНИЕ: Много внимавам  да не попадне в очите. Не  втривам силно поради опастност от  прегаряне. Трудно е да се прецезира колко е лют пипера.
         
АРОМОТЕРАПИЯ  ИТАМПОНИ в НОСА И УШИТЕ:


-         резенче лук – поставям го в двете ноздри и вдишвам аромата. А също може съзнателно да  съобразя готвенето и направя яхния.  Като режа лука и дишам  изпаренията.
-         Тампон със сок от лук - поставям го в двете ноздри и в двете уши и вдишвам аромата. Остават така през нощта.
-         тампони с ракия  - памучета с ракия, изцеждам и поставям в ноздрите и ушите. По-добър е ефекта ако останат през ноща.
-         тампони с пчелен клей – спиртен разтвор на пчелен клей се ползва за тампоните за поставяне в ноздрите и ушите.
-         тампони в ушите – тампони с ракия силна или спирт. Изстисквам добре и поставям в ушите за няколко часа  или повече, обичайно по време на сън за цялата нощ.
-         с ароматно масло от евкалипт –  с ароматна лампа се ароматизира стаята, или се вдишва от шишенцето няколко минути, няколко пъти дневно поне.
-         с ароматно масло от евкалипт  - инхалация с купа вряла вода, няколко каки масло и дишам с нос и уста.

             ВЪНШНО МАЗАНЕ ОКОЛО НОЗДРИТЕ, ЧЕЛОТО
-         С  “Виетнамско чудо” - намазвам  ноздрите отвътре и зоните отвън - носа, около него и челото.
Аюрведичен мехлем за простуда при настинка и грип - намазвам  ноздрите отвътре и зоните отвън - носа, около него и челото. Няколко пъти  дневно , колкото повече толкова по-добре .
-         Восъчен пчелен мехлем. С масажни движения мажа областите на челото и вътре ноздрите докъдето се стига и около носа.
-         С прополисов мехлем. С масажни движения  мажа областите на челото и вътре в ноздрите и около носа. След лечебни капки, може да се постави мехлема, колкото грахово зърно във всяка ноздра и се лежи с вдигната назад и нагоре глава, до стичането на мехлема до гърлото.
-         Мехлем невен. С масажни движения  мажа областите на челото и вътре в ноздрите и около носа.
Съпътстващо основните стъпки при хрема ползвам и  нещо от по-долу изброените средства за постигане на цялостност на лечението:


2.ОБЩО УКРЕПВАЩИ СРЕДСТВА:

        
 ЗАГРЯВАНЕ НА КРАКАТА ИЛИ УДАРНО ЗАГРЯВАНЕ ПРИ ХРЕМА
            Когато почувствам първите симптоми на хремата: гъделичкане в носа, дразнене или болки в гърлото, отпадналост, главоболие и др. има шанс да пресека болестта в корена и. Особено, ако реагирам първите няколко часа. Ако нямам възможност – при първа такава. Аз наричам това ударно загряване. Народната медицина препоръчва загряване на краката с топла вода и морска сол до изпотяване при всички простудни заболявания. Краката потапям в кофата с приятно топла вода (38-40 градуса). Щом посвикнат краката с температурата се добавя гореща вода , като се следи да е поносимо и приятно топла. Гърба и тялото  намятам с одеалото. След около петнадесет минути краката се зачервяват, след което изпивам  чашата с чай (лайка, липа, топла вода). Изпивам го на веднъж, или на няколко големи глътки за около минута – две за постигане на изпотяването. Ако не се получи изпивам още една чаша чай.  Изчаквам хубво да се изпотя завита с одеалото и с краката в легена. Следва преобличане след изтриване добре на потта и обуване на краката с топли чорапи. Добре е да последва нагревка, и почивка и сън в топло легло.
            Ако нямам възможност (не съм в къщи) мога да загрея поне ходилата. Например с електрическа възглавница, печка духалка, топла грейка с вода (импровизирана от пластмасово шише налято с гореща вода от бойлера). Стар народен метод е загряване с тухла., която стои на печката в повечето селски домове. Тя е винаги топла и при настинка се стъпва върху нея.
            Друг начин е да разтрия ходилата с мас и сол, олио, зехтин или просто да направя загряваща разтривка с ръце.

            ИНХАЛАЦИИ ПРИ ХРЕМА
-         С горена захар. Тази инхалация е бабина рецепта от автентичната Народна медицина. На силно нагрят ел.  котрон посипвам щипка захар, която се топи и дими. А аз съм над нея и вдишвам дима. 4-5 пъти смъркам, което едновременно подсушава и отпушва и става нагревка. Люти на очите, излизат сълзи и секрети. Не  излизам  на студа 2 часа поне. Правя го 3-4 пъти дневно.
-         инхалация с лайка – 2-3 лъжици лайка ги заливам с половин литър вода, добявям лъжица мед и лъжица сода за хляб, покривам главата над съда 10-15 минути. Правя го от един до 3 пъти дневно или вечер преди сън.
-         Инхалация с масло от евкалипт. -1-3капки в1/2 или 1литър  вряща вода.Завивам се и дишам с носа и гърлото, а с ръце обгръщам съда и насочвам изпаренията към лицето.Много е ефикасно.Резки подобрения настъпват от първата инхалация. Хремата минава от 3 до 5 инхалации.най-добър е ефекта, ако се направи  в ранен стадий на простудата.
     
                 МАСАЖ
-         точков – масажирам  точките за хремата. Всяка точка е своеобразен бутон, който алармира и мобилизира вътрешните защитни сили и резерви на организма на дадената област за справяне с проблема.Точките за хрема, които аз ползвам са две двойки симетрични точки. Едната двойка е в най-широката част на носа, в основата на гънките, симетрично от двете страни. Другата двойка точки е  на горната част на носа, симетрично върху самата гърбица. Редувам  натиск, и отпускане по 10 пъти, 3-5 пъти дневно. Ефекта е по голям при нагряване на точките с мокса. Добър резултат дава и поставяне на  загряващ пластир  върху всяка точка. Пластирите са лейкопласти със загряващо вещество върху тях и така се продават в аптеките. Моксите са помощни средства  в акупресурата  и в източната медицина и са руло от билки колкото пура, които се запалват. Обработват се температурно точките за по-голям ефект.
-         със ставите на юмруците на двете ръце и кокалчетата на палците с  допустим на приятност натиск  масажирам 5-6 минути областите на  челото и носа от 3 до 5 пъти дневно. Редувам с потупвания (барабанене)  с върховете на пръстите и поглаждания.
-          Масаж на ходилата, дланите и ушите. С  чувството на приятен натиск масажирам 5-6 минути областите на  ушите, дланите и ходилата от 3 до 5 пъти дневно. И един път да го направя, пак има положителен ефект.
-         Изпукване на ушите.Това е оздравителен Народен метод, който дава чудесни резултати при всички уши-нос - гърло проблеми.

             ХРАНЕНЕ.
         Храненето ми е с плодове и зеленчуци и гледам да е 2/3 от обема на храната (зеле, лук, чесън, грейпфрут, лимон, ряпа, горчица) или  топли ястия – супи, яхнии, пюрета. И то ям само , ако се чувствам глад.  Избягвам слузо-образуващите храни – преработени многократно храни,  от бяло брашно, сладкиши и белтъчнини, животински продукти, особено пържени и мазни.
      Включването на грейпфрут на гладно съкращава срока на лечението, отпушва носа, сваля температурата. Хапвам го по 1/3  грейпфрут на гладно 30 мин. преди храна. Ако нямам апетит, не ям друго.

            ТЕЧНОСТИ
С пречистваща цел се пие по-голямо количество вода за предпочитане топла като чай, или лимонов сок разреден на вкус с вода и подсладен с мед, сок боровинка, сок арония, сок малина, фреш грейпфрут, вода  с добавен лимон, джинджифилова вода. Билков чай – липа, лайка , градински чай, мащерка.

    
        В ПОМЕЩЕНИЕТО: Поставя се открит съд със няколко литра вода в стаята на болния.
Няколко пъти се измива пода. Невидимите изпарения улавят болестните микроорганизми и падат на пода.Така се прочиства стаята от бацилите.

                              
ЗА РАБОТЕЩИ. КРАТКИ МЕТОДИ ПРИ АКТИВЕН РЕЖИМ

Ако по някакви причини не мога да си позволя да съм на домашен режим, ползвам есенцията на това което знам в движение.
Сутрин преди работа, промивка със сода на носа и обиране на гърлото със сода.
Капки  5 % ратвор от прополис с 1 щипка сода приготвям в шишенце с капкомер. Капвам сутрин,  през деня при всяка възможност, и вечер в къщи.
Прополисова тинктура.     Нося я с мен и 4-5 пъти, (и 6-7 може)  пия по 20 капки.

Грейпфрут плод нося с мен и ям през 2-3 часа.
Смуча джинджифил или хрян като бонбон през целия ден.
Поставям семена на су-джок точките и стоят там стегнати с лекопласт няколко денонощия.
Вечер в къщи промивка със сода на носа и обиране на гърлото със сода, капки, инхалация и нагревка.
Загряване на краката вечер и изпотяване и преобличане.
Още една нагревка преди сън.

            За синузит:
    Основно средство от Надодната медицина са нагревките ( народа го прави с морска сол). Но едно нещо не е достатъчно. Всичко за хрема умножено по три. Тройно повече усилия прилагам. Прочиствам  носа 3 пъти дневно, капки домашни (клей разреден или чеснов сок подсилени с настърган сух КОНСКИ КЕСТЕН, 6 пъти дневно, инхалация масло евкалипт 3 пъти поне, мехлем невен (прополисов) наполовина с мед щипка сода 3 пъти след капките.  Ям МНОГО ЧЕСЪН, поне вечер, и/или грейпфрут през 3 часа по резен.

                           
ЗА ДЕЦА И  МАЙКИ ПРИ  ХРЕМА:     

Майките са милостиви. Жалостивоста на майките често е преграда да опитат изброените природни методи за справянето с хремата. Често майките смятат, че детето ще плаче и страда. Лично аз съм изхождала от следното мислене: Детето не плаче ли като е болно? Когото е зле – не може да диша, да суче и да спи, не плаче ли? Когото му  помагам да се справи с хремата, то ще плаче 1-2 минути, а хремата ще премине за 1-2 дни. Това  е по-добрия вариант за мен.

За хрема  при сладурчовците:

-         прочистване на нослето с вода и сода (и/или сол или физиологичен разтвор) -  по горе описаните начини
-         подсушаване –  държа детето срещу духалка, климатик и т.н.
-         капки – коластра, меден разтвор, сок от чесън разреден с 1-2 лъжици вода капвам в носа /в тази разредена форма не щипе , но е ефикасно поради качествата на чесъна като природен антибиотик/.
-         Загряване на краката (както по горе, само слагам в водата и играчки)
-         зехтин – 1-2 капки , 3-5 пъти капвам  на ден в носа.
-         разтопено масло – 1-2 капки, 3-5 пъти на  ден.
-         бадемово масло – 1-2 капки капвам 3-5 пъти  на ден.
Нагревки - с морска сол, ел. възглавница и др.
Външно мазане с Виетнамско чудо или мехлем от Аюрведа за простуда
Инхалации с евкалиптово масло или лайка . Майката държи детето под одеало.
Натиск на точките за хрема – масаж на точките на носа.
Сок от грейпфрут (3 - 4 пъти дневно, може разреден с вода) или смес с портокал – като природен антибиотик.
Обиране на гърлото, за да се предотврати слизане на настинката надолу.(2-3 пъти дневно,виж по долу)
Аз следвам подсказката на  вътрешното чувство, и интуицията.  Средствата съобразявам с това, което имам в къщи или е лесно да набавя.


ПРИ СИНУЗИТ
За синузита: основно средство са нагревките ( народа го прави с морска сол). Но едно нещо не е достатъчно. Всичко за хрема умножено по три. Тройно повече усилия. Прочистване на носът - 3 пъти дневно, капки домашни (клей разреден или чеснов сок подсилени с НАстърган сух КОНСКИ КЕСТЕН, 6 пъти дневно, инхалация масло евкалипт 3 пъти поне, мехлем невен (прополисов) наполовина с мед щипка сода 3 пъти след капките. ДА СЕ ЯДЕ МНОГО ЧЕСЪН, поне вечер, или грейпфрут през 3 часа по резен.

Автор : Божанка Гатева
Публикувано във ФБ "Публични бележки "

Лекция на 26 април в Пловдив, от НароднияЛечител Владимир Бошнаков – дядо Владо.

ЛЕЧЕНИЕ НА ТРУДНОИЗЛЕЧИМИ И СЧИТАНИ ЗА НЕИЗЛЕЧИМИ БОЛЕСТИ САМО С ПРИРОДНИ СРЕДСТВА НА НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

 БЛАГОДАРЕНИЕ НА Божанка Гатева  ФБ -Публични бележки

Лекция на 26 април в Пловдив, от  НароднияЛечител Владимир Бошнаков – дядо Владо.
Медицината е наука  за болестите и тяхното лечение. Тя е връстница на човечеството. Преди да е имало стройна медицинска наука помощ за здравето на хората са оказвали Народните лечители. Те са открили лечебните своиства  и  как може да се лекува с билки и други вещества,намиращи се в изобилие в природата. Народа лекува с билки, чайове, разтривки,компреси и други.
Представата ни, че древните хора са били примитивно-мислещи същества е дълбоко погрешна. Древните цивилизации са имали много развита медицина.
В пещерни и скални  рисунки са изобразени преди хилядолетия много сложни операции, дори и трапанация - отваряне на черепа.
В древен Китай преди 4000г е създадена многомерната медицина наречена от тях  система ДО-ИН, която има  по-прости и по-достъпни методи, за диагностика и лечение   дори от съвременната  официална медицина. Изучава се в много странии в много институти на Запад и в Русия

В България медицината е извървяла своето историческо развитие през вековете. При княз Борис Първи и Симеон Велики е имало  разцвет на културата и науките.Йоан Екзарх описва анатомията на човешкото тяло. През възраждането много лечители сапомагали на хората.

Според преданията Боян Мага син на цар Симеон  и неговия последовател Василий Врач са поставили началото на българската медицина.
Боян  Мага е бил високо образован, просветен и интелигентен. Той е учил в  в Магнаурската  школа в Константинопол. Там се е запознал  с достиженията на  Египетската и Елинската медицина. За съжаление  книжнината от възрождането е била унищожена през турското и византийско робство.

Преди освобождението на България  лечителите са били и свещеници и учители и просветители на народа. Отец Матей Преображенски Миткалото  и йеромонах Неофит Калчев са най-известните лечители от това време.
Неофит Калчев е награден от цар Фердинанд и цар Александър Втори Освободител за заслугите си и издадената му книга „Народен домашен лекар”събрала неговия 60 г опит и събраните рецепти от народните лечители от неговото време.
Отец Матей Преображенски е учил в Света гора и донесъл оттам рецепти послужили на Народната медицина у нас.
Истински подвиг е извършил най-големия Български Народен лечител Петър Димков, който ни е оставил в наследство  три тома БългарскаНародна медицина и други негови книги.

Въпреки тези достижения Народната медицина, тя е  е често подценявана  и пренебрегвана от официалната медицина.
Всяка година в началото  на есента медиите започват да ни плашат с грипни епидемии. Започваме да се запасяваме с скъпи лекарства или да се имунизираме, ако не дай си Боже ни тръшне някой щам. В издадената у нас 1993г.книга на австралийската лечителка Мария Требен са описани лечебните ползи на дивия чесън. Няколко капки от него взети с чаша вода  профилактично предпазва от грип. Благодарение на дивия чесън аз и близките и пациентите ми не боледуваме от грип от няколко години.

Ще приведа още няколко примера от детството ми до днес доказващи ефикасността и съвършенството  на Народната медицина..

Бил съм на 5 години, а брат ми на седем. Брат ми бягаше, а аз го гонех. Много се стараех да го стигна и в старанието си не съм забелязал,че той е прескочил едно огнище на железарската работилница на съседа и съм стъпил в него. Извикал съм от болки и за кратко време вместо ходила имах два големи мехура на краката, като балони.
Майка ме взе на ръце и ме занесе в къщи. Там беше баба ми Мария, която спокойно каза, че няма страшно и да ме занесе в долната стая. Там ме сложиха на леглото, а баба сложи картофи да се варят. Нареди на мама да ми изтрие краката с разредена с вода ракия. После взе червен лук, обели го и го счука в едно хаванче. Щом картофите се свариха тя ги охлади със  студена вода и ги смачка на пюре с една вилица. Размеси ги с лука и на стла на две кърпи с които уви двата ми крака.Обясни на мама, че трябва да ме обслужва на леглото до утре вечерта и тогава ще ме развърже. От тази вечер не помня повече нищо, защото болките стихнаха и съм заспал като агне на детелина.Излезе от стаята помитайки пода с дългата си фуста. През цялото време я наблюдавах какво правеше. От нея лъхаше увереност,Тя не се суетеше, действаше спокойно и уверено, като човек който не се съмнява в резултата. На другия ден баба спокойно си шеташе за гости, а вечерта ме развърза.Изтри ходилата ми с разредена ракия. Каза да стъпя на краката си. Краката нямаха мехури и не чувствах никакви болки, а всяко ходило си имаше вече по пет пръста. Така ми премина и не остана и следа от това изгаряне. Остана ми само спомен от невероятната ми и умна баба Мария, която можеше да прави всичко, като вълшебниците в приказките.  
Имам и спомен, че тя ме е лекувала и с акупресура. Как и откъде е знаела това ще остане за мен тайна.
По късно тази година през февруари моята съученичка Йотка ми се обади, че си е изгорила ръката с вряла вода и  има големи мехури и страшни болки. Казах и как ме е лекувала баба. Тя направи това и на другия ден се обади, че няма и следа от болките и мехурите.
Бях на 7 г когато вършачката вършееше житото в бащиния ни двор и ние си играехме наоколо. През почивката скачахме от нея. Така си контузих коляното.То ме заболя много и се поду. Правихме студени компреси по съвет на лекаря, но от това болката не премина. Заведоха ме при един чакръкчия дядо Бойо с една каруца в съседното село. Той разтри продължително със свинска мас коляното. После хвана с две ръце и с рязко и въртеливо движение го намести.Каза, хайде момче, ставай и тръгвай пеш за твоето село. Ходенето щяло да помогне оттока да се разнесе. Татко му предложи пари, но той отказа да ги вземе....

СЪВРЕМЕНАТА МЕДИЦИНА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В РЕЛИГИЯ, В МЪДРОСТА НА КОЯТО НИКОЙ СМЪРТЕН НЯМА ПРАВО ДА СЕ СЪМНЯВА

29 април 2015 ; Втора част от лекцията  на 26 април в Пловдив, от  Народния Лечител Владимир Бошнаков – дядо Владо.

Било е през 1939 г. баща ми се разболя за пръв и последен път откакто го помнех.Схвана го кръста и легна на легло, обездвижен напълно. Лежа така 10 на дни. Един ден дойде един човек от съседното село Вълчи Трън да го търси. Каза да го извикам, че му трябвал за нещо. Обясних му, че е на легло и не може да стане. Той дойде да го види. Влезе вътре и веднага определи, че е ишиас.Каза, че е срамота един пчелар да не знае как се лекува тази болест. Трябвало да си слага пчели на гърба да го жилят, първия ден една, втория две и така докато станат 20. Нямаше проблем със пчелите. Имахме голям пчелин в двора.Нямаше кой и аз се заех със задачата. Умеех да ловя пчелите за крилцата  на чешмата в коритото, където идваха да пият вода. Слагах сламки във водата за да не се давят.Рецептата излезе вярна. Баща ми напусна леглото към 30-тия ден, но направихме рецептата до края. Повече до края на дългия си живот не е страдал от болки в кръста. Това беше първата ми изява като лечител.
Бил съм единадесет годишен, а брат ми малко по-голям. Няколко години имаше туморче между носа и  окото. То растеше бавно, но непрекъснато и му пречеше да отваря и затваря окото. Един ден ми каза, че това туморче много го дразни.Бях наблюдавал бабите в селото как лекувт подобни кожни образувания,брадавици и други образувания. Те капеха мляко от една билка, която пуска бяло мляко. Виждал бях тази билка да расте на една голяма поляна при гара Александрово, на 6 километра. Казах му, че мога да го излекувам. Той веднага се съгласи, и тръгнахме към тази поляна. Билката беше цъфнала. Накарах го да легне и да си затвори очите. Дошло ми е на ума, че трябва да жуми. Слава Богу. По-късно разбрах, че ако попадне в окото, може да ослепее. Късах  стръкчета и капех  капки от млякото върху туморчето. Така докато туморчето падна. Повече никога не се появи. Това беше втората ми изява като лечител. След много години, като си спомних за тази билка, откъснах един стръки отидох в Института по ботаника в Б Академия на Наулите на консултация. Исках да разбера как се казва, защото я нямаше в справочниците за фитотерапия и билко лечение не е описана като лечебно растение. Старши научен сътрудник Люба Евстатиева веднага я позна, отвори справочника и ми даде да прочета за нея. Казва се обикновена млечка  на латински еуфобия кипарисиас, не е споменато, че е лечебна, и пише че е отровна. Но народа знае лечебните и качества, и как се ползва за да не нанася вреда.
Години след това бяхме на планина с група туристи за билки. На едно място видях обикновена млечка в голямо количество.Казах  им лечебните своиства на тази билка и как се използва. Те оставиха раниците и започнаха да си капят, кой където има кожни образувания.  Всички кожни израстъци изчезнаха за часове.
През 1999г жена ми се разболя от пиелонефрит. Получаваше остри кризи със много силни болки. Приеха я в Александровска болница, където се оказа наш съсед, лекар който я пое. Той направи всичко възможно, но не успя да и помогне. Изписаха я, но беше зле. Помощта дойде от най-неочаквано място. Една съседна баба видяла жена ми, че се превива и я питала какво я боли. Отиде си в къщи и после донесе корени изсушени от магданоз, и указания как да ги използва.Същата вечер направихме отварата със сок от лимони и мед.След две седмици жена ми беше напълно здрава и повече не страда от бъбреци. Рецептата за пиелонефрит е приложена в подготвената ми за издаване книга тази година.

След това скоро се разболя от хепатит синът ми. Разболяха се почти целия клас след имунизация. Бащата на един от съучениците донесе камък от теле проболедувало от същата болест. Каза, че се казва реза. Отнесохме се с недоверие към това лечение. Това ни косваше два месеца болнично лечение и в резултат и наднормено тегло. Съученикът на сина ми след една седмица беше на училище. Бяхме се само наказали само една година след като Народната медицина излекува жена ми.

През 61г на средната става на безименния пръст на дясната ръка ми излезе твърдо туморно образувание. При натоварване на ръката се цепваше и кървеше.Бях преподавател във Висше учебно заведение и всеки ден пишех на дъската с тази ръка.Лекаря на учебното заведение ме заведе при хирург.Той ми предложи операция и го отстрани. След четири месеца то излезе отново и порасна по-бързо от първото. Отидох пак при хирурга. Той ми предложи да го изгори със лупа. Съгласих се, отидохме на слънце и започна изпитанието. Изгаряне на тумор без обезболяващи. Наоколо  замириса на скара-бира.Макар и изгорено, след време пак се появи и започна да расте още по-бързо.През лятото отидохме на туристически поход от Троян до Сопот по Блакана. По пътеката на слизане към Сопот  видях същата тая млечка. Пуснах напред децата и жената и през цялото време на слизането капех върху туморчето мляко от нея.Решихме да обядваме при при манастира точно където Иван Вазов описва как Огнянов учи четниците на стрелба. Като седнахме да обядваме на реката,видях че туморчето е паднало.Отдолу имаше тънка розова кожичка без кръв. Беше отстранено до последната клетка без да засегне здравата тъкан. Това не е ли едно чудо на природата.Отидох при хирурзи и кожни специалисти, но никой от тях не прояви никакъв интерес към случая. Явно според тях това противоречи на медицината и не заслужава внимание. Повече това туморче не се появи и няма следа.
На 38г. възраст се разболях гастрит, колит и от кървяща язва.Не можех да приемам никаква храна. Изпратиха ме във Хисаря.Бях на строга диета и пиех вода там.На третия ден корема ми се поду толкова,че не можех да закопчея панталона.Лекарите обсъдиха случая и решиха да ме изпишат. Не дадоха обяснение, нито указания как да продължа лечението.Допуснах,че става дума за най-лошото.След завръщането ми  в София направих проби какви храни мога да приемам. Открихме, че мога да ям в много малки количества само домашно припечен сухар, обикновенни бисквити и мляко с ориз без захар. Така изкарах 7 месеца на полугладен режим без да прекъсвам работа. Отслабнах много, но язвата се затвори и гастрита и колита и оплакванията изчезнаха, и то без лекарска помощ. Не са се обаждали от тогава до сега 47 години.Мога да ям всичко, но се придържам към щадящ режим. И поддържам еднакво тегло 83 кг., колкото тежах в казармата, преди 67 години.Тогава се убедих с личен опит в лечебната сила на глада, за което ще стане дума в последната част от лекцията.
През 1979г бях назначен за директор на научно-изследопвателския институт за медицинска техника в София. Имах възможността да се убедя във високата квалификация на медицинските кадри в системата на здравеопазването и истинския им подвиг в борбата за здравето на народа ни.
В същото време не мога да забравя много случаи на пренебрежително отношение към Народната  медицина от много медици, в това число и на такива от висшия ешалон на системата.
Ето един случай в подкрепа на това твърдение. Един ден бях повикан от директора на лечебно профилактична дейност в министерството на медицинската техника.Там имаше един лекар, който беше дошъл да се посъветва при кой лекар да се оперира от хемороиди, за да избегне риска от засягане на нерва на ануса(свинктера). Нараняването на този нерв превръща човека в мъченик, защото изпражненията само произволно излизат, без да може съзнателно да се владее.Не се стърпях и казах на лекаря в коя билкова аптека има билката водно пипериче и да се излекува без каквито и да е рискове от хемороидите. И то най-много  за 10 дена. Директора пребледня, изгуби контрол и избухна, че няма да позволи да разпространявам невежество в неговия кабинет.Напуснах кабинета и не влязох повече в него. Този директор беше уважаван човек, заслужил поста си. Имаше голям авторитет. Избухна защото не можа да понесе превъзходството на Народната медицина над научната, модерната. И други лекари реагираха по подобен начин при подобни случаи.
Съвремената медицина се е превърнала в религия, в мъдроста на която никой смъртен няма право да се съмнява. В същото време и Нане и Вуте знаят, че тази билка, която народа нарича маясълче, безпроблемно лекува хемороидите. И аз съм излекувал с нейна помощ стотици болни хора, в това число и влиятелни личности. Предоставям на аудиторията да прецени кой от двама ни е проявил невежество.
Бях 77 годишен когато пострадах от шипове на шийните прешлени, на гръбнака и на колените. Живота ми изведнъж стана много труден Не можех да си изправя главата, не можех да карам кола и да се обслужвам. Болките бяха нетърпими. Зае се да ме лекува един мад лекар рехабилитатор от 42 поликлиника, който не можа да ми помогне. Един ден се обади дъщеря ми и със бодър глас и ме помоли да записвам. За да излекуваме шиповете трябваше да смеся в едно бурканче чесън, свинска мас, газ за осветление, морска соли йодна тинктура в определени пропорции.. На това място и аз не издържах като горния директор, и попитах слагат ли се в бурканчето хлебарки и миши опашки. Не можех да допусна че с такива прости средства мога да се излекувам, след като за три години модерната медицина не можа да ми помогне.Тя се обиди и затвори телефона. На другия ден донесе сместа и бурканчето и даде указания на майка си как да се използва. Оказа се е след двадесет дни бях напълно излекуван. Не знаех как да се извиня на дъщеря си.Рецептата била китайска. Тя чула случайно как една жена разказвала как се е излекувала и като добър стенограф, записала рецептата. Извиних се на детето си. Досега съм излекувал стотици болни от шипове и съм получил много благодарности по този повод.
Исках да споделя за мнението на официалната медицина по този въпрос. Отидох веднага след излекуването си при младия лекар, който не можа да ме излекува, а  много се стараеше. Той ме погледна и каза, че много се радва на излекуването ми, но не пожела да вземе рецептата.
След това посетих завеждащия в катедрата по нервни болести в ВМА, който твърдеше, че шиповете са неизлечимо заболяване. Той взе рецептата, но вероятно я е хвърлил в кошчето за боклук, защото и днес официалната медицина твърди, че шиповете са неизлечимо заболяване.
През 2010г си купих книгата „Болести”на д-р С.Бахчеванов, където пише следното: „Шипове. Те не могат да бъдат излекувани завинаги. Причиняват остра болка, притискат нервини влакна  и нервни коренчетата и могат само да бъдат облекчавани техните симптоми”
През 1990г се пързулнах на заледена улица и паднах и се ударих лакета на ръката. Поду се много бързо. В болницата се оказа, че има скъсана торбичка на ставата. Това е торбичката в която ставата има смазващо вещество. Лекарите казаха, че предлагат да се подложа на операция веднага, при която да приложат зашиване на торбичката. Било възможно лечението само чрез зашиване. Не се съгласих защото  при такива интервенции има значителен риск от засягане на нерви и обездвижване на ръката.
(III част от лекцията...)
    Прибирайки се срещнах един бивш колега и приятел, който ме успокои, че е алпинист и има средство с което многократно си е лекувал подобни проблеми. Отидохме до тях и той ми даде два конски кестена. Прибрах се и по указанията направих тесто от пшенично брашно, която от едната страна поръсих със праха от смяните кестени. Поставих питката на лакета и я превързах. След няколко дни питката изсъхна, напука се и взе да ми наранява кожата. Намокрих я, тя омекна и я свалих. Отока беше спаднал и от тогава не съм имал никакви проблеми. Оказа се, че ставата се е  зашила сама.  Не мога да си обясня само как се е зашила, и кой я заши, но приемам факта за излекуването си с благодарност. Разбира се това е необходимо е навреме да се направи, до седмици след инцидента. Отидох след това при лекарите, които искаха да ме шият и им казах как съм се излекувал. Не проявиха никакъв интерес.
Разбрах, че мой приятел доцент Тодор Дечевски е в болница. Поддържаше постоянно висока температура 38.5 и нищо не помагаше да бъде свалена. Безуспешните опити стигнаха до там, че въпреки че му вливаха системи по два пъти дневно със антибиотик четвърто поколение, много скъп, по 180 лева на ден, той вдигнал 42 градуса и изпадна в кома, в безсъзнание. Изписаха го като безнадежден след два месеца безуспешно лечение. Близките му бяха отчаяни. Помолих съпругата му да опитам да му помогна с Народна медицина. Тя се изплаши като и казах, че смятам да ползвам керосин, авиационно пречистено гориво. Обади се на сина си, и той се съгласи, да опитам, след като според лекарите случая беше безнадежден. Давах му по 8 капки капани на бучка кафява захар  по три пъти на ден. На шестия ден след лечението ми, темературата му закова на 36,7 и дойде в съзнание. По малко започна да се храни и след два месеца беше на крака и ми донесе плодове и зеленчуци за благодарност. Близките му ме обявиха за негов спасител и направиха угощение по случая. Според лекарите керосина е чиста отрова. Но забравят, че те самите ползват химически вещества, които също в по-големи дози са отровни. Дозата лекува, дозата убива, е казал античния учен Парацелз. Керосина трябва да е пречистен в лаборатория от антифриза.
     Минавам към последната тема, рака. На 12 септ 1998г съм загубил съзнание навън в София, съм паднал пред една железария. Нямах никакви признаци на слабост и главозамайване преди това. Като се събудих, се оказа, че лежа напреки на тротоара, а хората ме прескачат и заобикалят, без никой да ми помогне или попита какво ми е. Тръгнах  с такси и се прибрах в къщи, като допуснах че е сучайно. Вечерта в къщи се повтори, като припадането си бях ударил главата и беше изтекла доста кръв. Сутринта отидох във ВМА, изследваха ме обстойно11 дни.Откриха ми 4 според тях сериозни и според тях неизлечими заболявания. Рак на простатата, мозъчно съдова болест, абсолюта аритмия.  исхемична болест на съцето със  полу-запушени сърдечни артерии.Започнаха да ме лекувт трима лекари, без да се познават. Съвременната медицина е стигнала до абсурд. Всеки специалист лекува само един орган и  не се интересува от другите органи и организма му  като цяло.Да не  говорим за пълно отсъствие на всякакъв интерес към психиката и душата му.Представях си как всеки е закачил в кабинета си на ченгел моя орган, и го лекува компетентно, без да се интересува на кой принадлежи. Резултата  беше плачевен. От лекарства се отрових, след седем месеца лечение, след като изпих огромни количества синтетични лекарства.Нямах сили да стана пред огледалото да се обръсна, трудно ходих до тоалетна.Предчувствайки близкия край си приготвих пари и дрехи за погребение. Казах наедно от децата си къде съм ги сложил и то плака дълго. Аз също си поплаквах насаме по малко.След кратко колебание се отказах от помощта на тримата си лекари, и реших да се лекувам със средствата на Народната  медицина, по метода на Луи Куне.
     Петър Димков го признава за свой учител.Той е казал, че  всички болести независимо  от тяхното название  и симптоми, неизменно възникват  по една и съща причина, а именно поради замърсяване с вредни вещества. Нелепо е да се лекува е отделен орган. Всеки орган е част от тялото и да се лекува само органа, отделно от организма, а не цялото, е върхът на псевдонаучната глупост.Това го казва Луи Куне, в „Нова лечебна наука”. И аз реших по неговата методика да се лекувам.Накупих си и книги по Народна медицина, отделих всичко което ми направи силно впечатление и ми вдъхна вяра, че ще се излекувам. Практикувах глад 1 път седмично по 1 ден. За 16 месеца, по метода на пробите и грешките, прочистих организма си, възстанових имунната си система и се излекувах напълно от четирите си свръх тежки заболявания считани за неизлечими.
Вече шестнадесет години от тогава съм жив и здрав, не съм изпил повече нито една синтетична таблетка, разхождам се по планините, събирам билки помагам на близки, познати и непознати да се излекуват.
    Ще завърша изложението  си с проблема за лечение на рака. Това е заболяване с много стара история. Казват, че в пирамидите, при изследването на мумиите са открити ракови клетки. Днешно време рака е едно от най-тежките и най-разпространените  заболявания. Той е спътник нависоко развитите цивилизации. Той е спътник на техническия прогрес поради замърсяването, което причинява.За борба с рака се влагат огромни средства. През1971 президента на САЩ Ричард Никсън обявявява война на рака с закон. За съжаление се поставя акцент на борба с последиците, но не с причинителите. През последните 4 десетилетия са похарчени над два трилиона долара, това са две хиляди милиарда долара . Всеки 4-ти американец е болен от рак. Очевиден е провала на официалната медицина, както при профилактиката така и при лечението му. Много лекари, в това число онколози, специалисти, биолози, визиолози, открито  заявяват, че подхода за диагностика и  лечение на рака е погрешен, свързана с облъчване и сриване на имунната система на болните. А и терапията по схемата операция, химио и лъчетерапия, според самите тях в 80% от случаите завършва със смъртен изход.
Разполагам с една статия на един лекар и опитен стар онколог, в която на две страници,  той казва че смъртността не е от рака, а от самите химио и лъче терапии.
   Клиниката на Джон Хопкинс, една от най-успешните клиники за борба с рака в САЩ, излязоха със становище, което притежавам, че са открили истината за рака и метода за неговото лечение. Те твърдят,  че операцията е вредна при рак, понеже създава предпоставки за разпространяване на метастази в организма, химията е опасна понеже отравя целия организъм, а не само раковите клетки, а лъчетерапията има много вредни странични ефекти.
Моят опит показва че най-ефикасна е методиката на Лудолф Бройс, австрийски лечител, която прочиства организма с лечебна храна.   Тя се състои изцяло от зеленчукови сокове и билки в рамките на 42 дни.
     Друга*** успешна методика е методиката на Реймънд Райф, който е лекувал успешно рак през 1930г и чиито постижения са укривани и премълчавани през годините. Той лекува със био резонанс, който е подаване на организма и настройване на определена честотна вълна, на чиято дължина раковите клетки измират. Това е радио апарат с електроди които се държат с ръце и се пуска слаб ток с тази дължина на вълната и трептене. Това мори паразитите в тялото и помага изчистването на организма.
Аз работя с тази методика от много години за различни заболявания.
      В интернет, в ютуб има видео клип, който показва заснет опит, при облъчване с тази методика на изменена ракова клетка. На клипа се вижда как при подаването на честотата клетката се пръсва и изчезва.
     В книгата си „Здраве от аптеката на Господ” Мария Требен пише кои билки успешно лекуват рак.
Препоръчвам и книгата на Тай Болинджър „Да оцелееш извън матрицата” където са дадени 31 метода за лечение на рак.

   Моят опит и практика до тука показва,  че най-успешно с рака се справят следните методи:
Билко лечение
Зеленчукови сокове по Рудолф Бройс (лечебна храна)
Метода на Р.Райф
Уринотерапия

    Моите рецепти и методика  за лечение на рака са публикувани в списание 8.

До сега съм лекувал 1700 болни.Голяма част успешно.А тези на които на които не успях да помогна, искам да ги помоля да ме извинят. Не ми са достигнали знанията и опита, защото се занимавам с лечителска дейност само от 17 години.

*** Аудио записа от тук се прекъсна, Края на лекцията е възпроизведох по записките си и по памет.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА  Божанка Гатева  ФБ -Публични бележки

======================================================================

СЪВРЕМЕНАТА МЕДИЦИНА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В РЕЛИГИЯ, В МЪДРОСТА НА КОЯТО НИКОЙ СМЪРТЕН НЯМА ПРАВО ДА СЕ СЪМНЯВА

 *****            Втора част от лекцията  на 26 априлв Пловдив, от  Народния Лечител ВладимирБошнаков – дядо Владо.

Било е през 1939 г. баща ми серазболя за пръв и последен път откакто го помнех.Схвана го кръста и легна налегло, обездвижен напълно. Лежа така 10 на дни. Един ден дойде един човек отсъседното село Вълчи Трън да го търси. Каза да го извикам, че му трябвал за нещо. Обясних му, че е на легло и неможе да стане. Той дойде да го види. Влезе вътре и веднага определи, че еишиас.Каза, че е срамота един пчелар да не знае как се лекува тази болест. Трябвалода си слага пчели на гърба да го жилят, първия ден една, втория две и такадокато станат 20. Нямаше преблем със пчелите. Имахме голям пчелин в двора.Нямаше кой и аз се заех със задачата. Умеех да ловя пчелите за крилцата  начешмата в коритото, където идваха да пият вода. Слагах сламки във водата за дане се давят.Рецептата излезе вярна. Баща ми напусна леглото към 30-тия ден, нонаправихме рецептата до края. Повече до края на дългия си живот не е страдал от болки в кръста. Това беше първата миизява като лечител.
Бил съм единадесет годишен, абрат ми малко по-голям. Няколко години имаше туморче между носа и  окото. То растеше бавно, но непрекъснато и мупречеше да отваря и затваря окото. Един ден ми каза, че това туморче много годразни.Бях наблюдавал бабите в селото как лекувт подобни кожни образувания,брадавици и други образувания. Те капеха мляко от една билка, която пуска бяломляко. Вихдал бях тази билка да расте на една голяма поляна при гараАлександрово, на 6 километра. Казах му, че мога да го излекувам. Той веднага сесъгласи, и тръгнахме към тази поляна. Билката беше цъфнала. Накарах го да легнеи да си затвори очите. Дошло ми е на ума че трябва да жуми. Слава Богу. Покъсно разбрах, че ако попадне в окото, може да ослепее. Късах  стръкчета и капех  капки от млякото върху туморчето. Така докатотуморчето падна. Повече никога не се появи. Това беше втората ми изява католечител. След много години, като си спомних за тази билка, откъснах един стръки отидох в Института по ботаника в Б Академия на Наулите на консултация. Исках да разбера как секазва, защото я нямаше в справочниците за фитотерапия и билко лечение не еописана като лечебно растение. Старши научен сътрудник Люба Евстатиева веднагая позна, отвори справочника и ми даде да прочета за нея. Казва се обикновенамлечка  на латински еуфобия кипарисиас,не е споменато, че е лечебна, и пише че е отровна. Но народа знае лечебните икачества, и как се ползва за да не нанася вреда.
Години след това бяхме на планинас група туристи за билки. На едно място видях обикновена млечка в голямоколичество.Казах  им лечебните своиствана тази билка и как се използва. Те оставиха раниците и започнаха да си капят,кой където има кожни образувания.  Всички кожни израстъци изчезнаха за часове.
През 1999г жена ми се разболя отпиелонефрит.Получаваше остри кризи със много силни болки. Приеха я вАлександровска болница, където се оказа наш съсед, лекар който я пое. Той направивсичко възможно, но не успя да и помогне. Изписаха я, но беше зле. Помощта дойдеот най-неочаквано място. Една съседна баба видяла жена ми, че се превива и япитала какво я боли. Отиде си в къщи и после донесе корени изсушени отмагданоз, и указания как да ги използва.Същата вечер направихме отварата съссок от лимони и мед.След две седмици жена ми беше напълно здрава и повече нестрада от бъбреци. Рецептата за пиелонефрит е приложена в подготвената ми заиздаване книга тази година.

След това скоро се разболя отхепатит синът ми. Разболяха се почти целия клас след имунизация. Бащата на единот съучениците донесе камък от теле проболедувало от същата болест. Каза, че секазва реза. Отнесохме се с недоверие към това лечение. Това ни косваше двамесеца болнично лечение и в резултат и наднормено тегло. Съученикът на сина мислед една седмица беше на училище. Бяхме се само наказали само една година следкато Народната медицина излекува жена ми.

През 61г на средната става набезименния пръст на дясната ръка ми излезе твърдо туморно образувание. Принатоварване на ръката се цепваше и кървеше.Бях преподавател във Висше учебнозаведение и всеки ден пишех на дъската с тази ръка.Лекаря на учебното заведениеме заведе при хирург.Той ми предложи операция и го отстрани. След четири месецато излезе отново и порасна по-бързо от първото. Отидох пак при хирурга. Той мипредложи да го изгори със лупа. Съгласих се, отидохме на слънце и започнаизпитанието. Изгаряне на тумор без обезболяващи. Наоколо  замириса на скара-бира.Макар и изгорено, следвреме пак се появи и започна да расте още по-бързо.През лятото отидохме натуристически поход от Троян до Сопот по Блакана. По пътеката на слизане къмСопот  видях същата тая млечка. Пуснахнапред децата и жената и през цялото време на слизането капех върху туморчетомляко от нея.Решихме да обядваме при при манастира точно където Иван Вазовописва как Огнянов учи четниците на стрелба. Като седнахме да обядваме на реката,видях че туморчето е паднало.Отдолу имаше тънка розова кожичка без кръв. Бешеотстранено до последната клетка без да засегне здравата тъкан. Това не е лиедно чудо на природата.Отидох при хирурзи и кожни специалисти, но никой от тяхне прояви никакъв интерес към случая. Явно според тях това противоречи намедицината и не заслужава внимание. Повече това туморче не се появи и нямаследа.
На 38г. възраст се разболях гастрит,колит и от кървяща язва.Не можех да приемам никаква храна. Изпратиха ме въвХисаря.Бях на строга диета и пиех вода там.На третия ден корема ми се поду толкова,че не можех да закопчея панталона.Лекарите объдиха случая и решиха да меизпишат. Не дадоха обяснение, нито указания как да продължа лечението.Допуснах,че става дума за най-лошото.След завръщането ми  в София направих проби какви храни мога даприемам. Открихме, че мога да ям в много малки количества само домашно припеченсухар, обикновенни бисквити и мляко с ориз без захар. Така изкарах 7 месеца наполугладен режим без да прекъсвам работа. Отслабнах много, но язвата се затвории гастрита и колита и оплакванията изчезнаха, и то без лекарска помощ. Не са сеобаждали от тогава до сега 47 години.Мога да ям всичко, но се придържам къмщадящ режим. И поддържам еднакво тегло 83 кг., колкото тежах в казармата, преди67 години.Тогава се убедих с личен опит в лечебната сила на глада, за което ще стане дума в последната част отлекцията.
През 1979г бях назначен задиректор на научноизследопвателския институт за медицинска техника в София. Имахвъзможността да се убедя във високата квалификация на медицинските кадри всистемата на здравеопазването и истинския им подвиг в борбата за здравето нанарода ни.
В същото време не мога да забравямного случаи на пренебрежително отношение към Народната  медицина от много медици, в това число и натакива от висшия ешалон на системата.
Ето един случай в подкрепа натова твърдение. Един ден бях повикан от директора на леч профилак дейност вминистерството на мед техника.Там имаше един лекар, който беше дошъл да сепосъветва при кой лекар да се оперира от хемороиди, за да избегне риска отзасягане на нерва на ануса(свинктера). Нараняването на този нерв превръща човека в мъченик, защото изпражненията самопроизволноилизат, без да може съзнателно да се владее.Не се стърпях и казах на лекаря вкоя билкова аптека има билката водно пипериче и да се излекува без каквито и дае рискове от хемороидите. И то най-много  за 10 дена. Директора пребледня, изгубиконтрол и избухна, че няма да позволи да разпространявам невежество в неговиякабинет.Напуснах кабинета и не влязох повече в него. Този директор беше уважаванчовек, заслужил поста си. Имаше голям авторитет. Избухна защото не можа дапонесе превъзходството на Народната медицина над научната, модерната. И другилекари реагираха по подобен начин при подобни случаи.
Съвремената медицина се епревърнала в религия, в мъдроста на която никой смъртен няма право да сесъмнява. В същото време и Нане и Вуте знаят, че тази билка, която народа наричамаясълче, безпроблемно лекува хемороидите. И аз съм излекувал с нейна помощстотици болни хора, в това число и влиятелни личности. Предоставям нааудиторията да прецени кой от двама ни е проявил невежество.
Бях 77 годишен когато пострадахот шипове на шийните прешлени, на гръбнака и на колените. Живота ми изведнъжстана много труден Не можех да си изправя главата, не можех да карам кола и дасе обслужвам. Болките бяха нетърпими. Зае се да ме лекува един мад лекаррехабилитатор от 42 поликлиника, който не можа да ми помогне. Един ден се обадидъщеря ми и със бодър глас и ме помоли да записвам. За да излекуваме шиповететрябваше да смеся в едно бурканче чесън, свинска мас, газ за осветление, морска соли йодна тинктура в определени пропорции.. На това място и аз не издържах катогорния директор, и попитах слагат ли се в бурканчето хлебарки и миши опашки. Неможех да допусна че с такива прости средства мога да се излекувам, след като затри години модерната медицина не можа да ми помогне.Тя се обиди и затворителефона. На другия ден донесе сместа и бурканчето и даде указания на майка сикак да се използва. Оказа се е след двадесет дни бях напълно излекуван. Не знаехкак да се извиня на дъщеря си.Рецептата била китайска. Тя чула случайно какедна жена разказвала как се е излекувала и като добър стенограф, записаларецептата. Извиних се на детето си. Досега съм излекувал стотици болни отшипове и съм получил много благодарности по този повод.
Исках да споделя за мнението наофициалната медицина по този въпрос. Отидох веднага след излекуването си при младиялекар, който не можа да ме излекува, а  много се стараеше. Той ме погледна и каза, чемного се радва на излекуването ми, но не пожела да вземе рецептата.
След това посетих завеждащия вкатедрата по нервни болести в ВМА, който твърдеше, че шиповете са нелечимозаболяване. Той взе рецептата, но вероятно я е хвърлил в кошчето за боклук,защото и днес официалната медицина твърди, че шиповете са нелечимо заболяване.
През 2010г си купих книгата „Болести”на д-р С.Бахчеванов, където пише следното: „Шипове. Те не могат да бъдатизлекувани завинаги. Причиняват остра болка, притискат нервини влакна  и нервни коренчетата и могат само да бъдатоблекчавани техните симптоми”




*Следва продължението....
Свалям лекцията от записа и ставабавно. J

 БЛАГОДАРЕНИЕ НА  Божанка Гатева  ФБ -Публични бележки
=====================================================================

III Част"ЛЕЧЕНИЕ НА ТРУДНОИЗЛЕЧИМИ И СЧИТАНИ ЗА НЕИЗЛЕЧИМИ БОЛЕСТИ САМО С ПРИРОДНИ СРЕДСТВА НА НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

 
 
      Лекция на 26 априлв Пловдив, от  Народния Лечител Владимир Бошнаков – дядо Владо.
   През 1990г се пързулнах на заледена улица и паднах и се ударих лакета на ръката. Поду се много бързо. В болницата се оказа че има скъсана торбичка на ставата. Това е торбичката вкоято ставата има смазващо вещество. Лекарите казаха, че предлагат да се подложа на операция веднага, при която да приложат зашиване на торбичката. Било възможно лечението само чрез зашиване. Не се съгласих защото  при такива интервенции има значителен риск от засягане на нерви и обездвижване на ръката.
    Прибирайки се срещнах един бивш колега и приятел, който ме успокои, че е алпинист и има средство с което многократно си е лекувал подобни проблеми. Отидохме до тях и той ми даде два конски кестена. Прибрах се и по указанията направих тесто от пшенично брашно, която от едната страна поръсих със праха от смяните кестени. Поставих питката на лакета и я превързах. След няколко дни питката изсъхна, напука се и взе да ми наранява кожата. Намокрих я, тя омекна и я свалих. Отока беше спаднал и от тогава не съм имал никакви проблеми. Оказа се, че ставата се е само зашила.  Не мога да си обясня само как се е зашила, и кой я заши, но приемам факта за излекуването си с благодарност. Разбира се това е необходимо е навреме да се направи, до седмици след инцидента. Отидох след това при лекарите, които искаха да ме шият и им казах как съм се излекувал. Не проявиха никакъв интерес.
Разбрах, че мой приятел доцент Тодор Дечевски е в болница. Поддържаше постоянно висока температура 38.5 и нищо не помагаше да бъде свалена. Безуспешните опити стигнаха до там, че въпреки че му вливаха системи по два пъти дневно със антибиотик четвърто поколение, много скъп, по 180 лева на ден, той вдигнал 42 градуса и изпадна в кома, в безсъзнание. Изписаха го като безнадежден след два месеца безуспешно лечение. Близките му бяха отчаяни. Помолих съпругата му да опитам да му помогна с Народна медицина. Тя се изплаши като и казах, че смятам да ползвам керосин, авиационно пречистено гориво. Обади се на сина си, и той се съгласи, да опитам,след като според лекарите случая беше безнадежден. Давах му по 8 капки капани на бучка кафява захар  по три пъти на ден. На шестия ден след лечението ми, темературата му закова на 36,7 и дойде в съзнание. По малко започна да се храни и след два месеца беше на крака и ми донесе плодове и зеленчуци за благодарност. Близките му ме обявиха за негов спасител и направиха угощение по случая. Според лекарите керосина е чиста отрова. Но забравят, че те самите ползват химически вещества, които също в по-големи дози са отровни. Дозата лекува, дозата убива, е казал античния учен Парацелз. Керосина трябва да е пречистен в лаборатория от антифриза.
     Минавам към последната тема,рака. На 12 септ 1998г съм загубил съзнание навън в София, съм паднал пред една железария. Нямах никакви признаци на слабост и главозамайване преди това. Като се събудих, се оказа, че лежа напреки на тротоара, а хората ме прескачат и заобикалят, без никой да ми помогне или попита какво ми е. Тръгнах  с такси и се прибрах в къщи, като допуснах че е сучайно. Вечерта в къщи се повтори, като припадането си бях ударил главата и беше изтекла доста кръв. Сутринта отидох във ВМА, изследваха ме обстойно11 дни.Откриха ми 4 според тях сериозни и според тях неизлечими заболявания. Рак на простатата, мозъчно съдова болест, абсолюта аритмия.  исхемична болест на съцето със  полу-запушени сърдечни артерии.Започнаха да ме лекувт трима лекари, без да се познават. Съвременната медицина е стигнала до абсурд. Всеки специалист лекува само един орган и  не се интересува от другите органи и организма му  като цяло.Да не  говорим за пълно отсъствие на всякакъв интерес към психиката и душата му.Представях си как всеки е закачил в кабинета си на ченгел моя орган, и го лекува компетентно, без да се интересува на кой принадлежи. Резултата  беше плачевен. От лекарства се отрових, след седем месеца лечение, след като изпих огромни количества синтетични лекарства.Нямах сили да стана пред огледалото да се обръсна, трудно ходих до тоалетна.Предчувствайки близкия край си приготвих пари и дрехи за погребение. Казах наедно от децата си къде съм ги сложил и то плака дълго. Аз също си поплаквах насаме по малко.След кратко колебание се отказах от помощта на тримата си лекари, и реших да се лекувам със средствата на Народната  медицина, по метода на Луи Куне.
     Петър Димков го признава за свой учител.Той е казал, че  всички болести независимо  от тяхното название  и симптоми, неизменно възникват  по една и съща причина, а именно поради замърсяване с вредни вещества. Нелепо е да се лекува е отделен орган. Всеки орган е част от тялото и да се лекува само органа,отделно от организма, а не цялото, е върхът на псевдонаучната глупост.Това го казва Луи Куне, в „Нова лечебна наука”. И аз реших по неговата методика да се лекувам.Накупих си и книги по Народна медицина, отделих всичко което ми направи силно впечатление и ми вдъхна вяра, че ще се излекувам. Практикувах глад 1 път седмично по 1 ден. За 16 месеца, по метода на пробите и грешките, прочистих организма си, възстанових имунната си система и се излекувах напълно от четирите си свръх тежки заболявания считани за неизлечими.
Вече шестнадесет години от тогава съм жив и здрав, не съм изпил повече нито една синтетична таблетка, разхождам се по планините, събирам билки помагам на близки, познати и непознати да се излекуват.
    Ще завърша изложението  си с проблема за лечение на рака. Това е заболяване с много стара история. Казват, че в пирамидите, при изследването на мумиите са открити ракови клетки. Днешно време рака е едно от най-тежките и най-разпространените  заболявания. Той е спътник нависоко развитите цивилизации. Той е спътник на техническия прогрес поради замърсяването, което причинява.За борба с рака се влагат огромни средства. През1971 президента на САЩ Ричард Никсън обявявява война на рака с закон. За съжаление се поставя акцент на борба с последиците, но не с причинителите. През последните 4 десетилетия са похарчени над два трилиона долара, това са две хиляди милиарда долара . Всеки 4-ти американец е болен от рак. Очевиден е провала на официалната медицина, както при профилактиката така и при лечението му. Много лекари, в това число онколози, специалисти, биолози, визиолози, открито  заявяват, че подхода за диагностика и  лечение на рака е погрешен, свързана с облъчване и сриване на имунната система на болните. А и терапията по схемата операция, химио и лъчетерапия,според самите тях в 80% от случаите завършва със смъртен изход.
Разполагам с една статия на един лекар и опитен стар онколог, в която на две страници,  той казва че смъртността не е от рака, а от самите химио и лъче терапии.
   Клиниката на Джон Хопкинс, една от най-успешните клиники за борба с рака в САЩ, излязоха със становище, което притежавам, че са открили истината за рака и метода за неговото лечение. Те твърдят,  че операцията е вредна при рак,понеже създава предпоставки за разпространяване на метастази в организма, химията е опасна понеже отравя целия организъм, а не само раковите клетки, а лъчетерапията има много вредни странични ефекти.
Моят опит показва че най-ефикасна е методиката на Лудолф Бройс, австрийски лечител, която прочиства организма слечебна храна.   Тя се състои изцяло от зеленчукови сокове и билки в рамките на42 дни.
     Друга*** успешна методика е методиката на Реймънд Райф, който е лекувал успешно рак през 1930г и чиито постижения са укривани и премълчавани през годините. Той лекува със биорезонанс, който е подаване на организма и настройване на определена честотна вълна, на чиято дължина раковите клетки измират. Това е радио апарат с електроди които се държат с ръце и се пуска слаб ток с тази дължина на вълната и трептене. Това мори паразитите в тялото и помага изчистването на организма.
Аз работя с тази методика от много години за различни заболявания.
      В интернет, в ютуб има видеоклип,който показва заснет опит, при облъчване с тази методика на изменена ракова клетка. На клипа се вижда как при подаването на честотата клетката се пръсва и изчезва.
     В книгата си „Здраве от аптеката на Господ” Мария Требен пише кои билки успешно лекуват рак.
Препоръчвам и книгата на Тай Болинджър „Да оцелееш извън матрицата” където са дадени 31 метода за лечение на рак.

   Моят опит и практика до тука показва,  че най-успешно с рака се справят следните методи:
Билко лечение
Зеленчукови сокове по Рудолф Бройс (лечебна храна)
Метода на Р.Райф
Уринотерапия

    Моите рецепти и методика  за лечение на рака са публикувани в списание 8.

До сега съм лекувал 1700болни.Голяма част успешно.А тези на които на които не успях да помогна, искам да ги помоля да ме извинят. Не ми са достигнали знанията и опита, защото се занимавам с лечителска дейност само от 17 години.

* Лекцията я свалих от audio запис на диктофона.
** Твърдейки това, те сами се самонаказват, защото самите те, лекарите,  страдат от шипове.
***Oт тук записа прекъсна и съм възстановила по записките си и и памет края на лекцията.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА  Божанка Гатева  ФБ -Публични бележки

РАЗГОВОРА МИ С ДЯДО ВЛАДО - 7.8.2015г

 БЛАГОДАРЕНИЕ НА  Божанка Гатева  ФБ -Публични бележки

Поради това, че искам да дам повече изпитани народни рецепти в книгата си,  бях  при Народния лечител Владимир Бошнаков.
Лечителя ме посрещна:
-Здравей, до къде стигна с книгата?
-Пиша, имам още малко. Това което е моя опит за простудите го описах, сега включвам мои случки  на други хора и  лечители. Ще имам и глава за цялостния подход, какво представлява и как аз стигнах до него. Иска ми се и… да вдъхновя повече хора да се обърнат към природните методи. Те са напълно свободни и достъпни, и на една ръка разстояние, но много хора ги подценяват. Бих включила и твои рецепти и каквото намериш за добре да споделиш с читателите.
-Например хората много се притесняват от температурата при простуди. Какво ще кажеш, трябва ли да се сваля тя, какво е твоето мнение?
-Температурата е естествена реакция на възпалението. Няма защо да се сваля. Ако е много висока, над 38-39 градуса, аз имам изпитан метод, с който я свалям. Рецептата е изпитана на деца, на внуци, на правнуци и на много други хора. Една част от домашен оцет, ябълков, или винен, се размесва с 3 части топла вода. Извършвам разтривка на цялото тяло, като си топя ръцете в оцедената вода и ратривам. Това продължава около половин час.След това болния се завива добре с одеало и още топли завивки, за да се изпоти добре. Обичайно спада от първия път. Ако има необходимост, при по-тежки и интензивни настинки, се повтаря, като това ми се случва много рядко.
-Често простудите и вирусните протичат с разтройство, ти как се справяш, какво препоръчваш при този случай?
-Изпитано средство за разтройство е топъл чай от джоджен или от живовлек. Обичайно от една чаша минава, но ако има необходимост се пие и повече пъти.От това минава и повръщането.
-Често хората се затрудняват от кашлиците при простуди.Можеш ли нещо да препоръчаш за кашлици?
-Кашлиците са много видове.Има суха, влажна, с храчки, без храчки, хронична и още много…Имам една проста народна рецепта, изпитана е и е много ефикасна за всички видове кашлици.
Четрири големи глави лук се обелват и им се махат брадите. Нарязват се и се поставят в тавичка в гореща фурна да се опекат до покафеняване. След като изстинат се насипва печения лук в буркан, като се броят лъжиците. Колкото са, толкова и лъжици мед се слага и разбърква. Тук искам да наблегна, че за да има ефект, меда е нужно да е истински пчелен мед, а не кръщаван. Държи се буркана на хладно и се яде по 1 чаена лъжичка на всеки час-два няколко дни. Помага при най- тежките и хронични кашлици.
Ето един случай… Една жена идваше при мен на сеанси по био-резонанс.Сеансите не можехме да проведем спокойно, защото постоянно кашляше, та чак се задушаваше. Оплака се, че е така от много време и е лежала в белодробната болница в София, Градоболната, без никакъв успех. Изписали я и казали, че е нелечима хронична кашлица. Казах и рецептата, и щом се прибрала я направила следобед.На другия ден, първия след това, дойде, и за целия сеанс се изкашля късо само три пъти. Идваше всеки ден шест дни.Втория и останалите дни не се изкашля нито един път. А са я изписали от болницата  и лекарите са казали, че е неизлечима хронична кашлица.
-Ти боледуваш ли от простуди, как се справяш с тях?
-От 17 години не боледувам от нищо. Тогава направих основно прочистване на организма по повод на четирите ми неизлечими заболявания, в тяхно число и рак и така подсилих имунната система, че от тогава не съм боледувал.Имам рецепти за имунната система и нейното укрепване с билки, плодове и други.
-От какво отслабва имунната система?
-Най-вече от лекарства и особено от антибиотиците. Антибиотиците унищожават имунната система.( Тук дядо Владо повиши тон и говора му стана строг и рязък.)
-Оправдано ли е при някои случаи да се дават антибиотици? И при какви?
-Според мен никога и при никакви случаи не е оправдано да се дават антибиотици. Достатъчно сме прекалили с тях. Достатъчно сме увредени от тях. Откривателя на антибиотиците е един английски лекар, Александър Флеминг. Той е дал 3 ограничения, при които да се употребяват, а никой в България не ги спазва. Превърнали са тази  фармацевтика в индустрия за пари, а не за здраве. Имам познати, които умствено и физически са увредени, не, направо са унищожени от антибиотици.
-Доктор Гайдурков смята че само при живото-застрашаващи ситуации в спешната помощ е оправдано да се дават антибиотици.
-Флеминг е написал, че първо организма се тества за поносимост и алергия. След това да се взема антибиотика до излекуване на заболяването, за което е предназначен.Да се контролира и наблюдава хода на заболяването.
И трето да се прекрати вземането, веднага щом е настъпило подобрение.
-Казват, че на запад правят посявка какви са бактериите, изследване какъв вид са и това определя какъв да е антибиотика. А тук никой не го прави.
-Тук ги изписват за максималния срок от 6-7 дни и повече и никой не контролира и не наблюдава има ли или няма необходимост да се продължава. В много случаи изписват веднага втори и трети....Има достатъчно природни методи, за да си причинм това зло. Болно ми е и ми е мъчно за това което прави медицината. Ето тази жена която си тръгна. Направили са и курс със химиотерапия, отровила са я напълно, имунната система е срината, унищожена. Появили са се разсейки и са я изписали без никакво лечение. Как може така? От декември до август са десет месеца…Отровили са я и са я оставили напълно, да си умре, каква е тая хуманност? Това е жестоко. Много страдам от това отношение. Защото много са болните, а аз съм един. Аз се съгласих да изляза по телевизията и да съобщя на цялата общественост, че ракът е лечим и съм помогнал на много хора. Дадох и рецептите и обясних всичко. И си поех поледствията, вече десет месеца от потока от хора съм преуморен и нямам почивка, нямам време да обядвам, вечер си лягам късно, а първите пет месеца най-рано в 2 часа през ноща си лягах. Аз знаех че ще стане така, и отказвах, но се съгласих накрая, за да разбере медицината, лекарите да научат и да започнат да помагат на хората. Никой лекар не е дошъл, нито един, да поиска методите. Идват да се лекуват, когато те се разболеят. Но иначе мълчание. Писах на министъра на здравеопазването. Той е длъжен до един месец да ми отговори. Но нямам отговор. Три месеца вече тишина. Много ми е мъчно.
...Ето вчера се обади мой болен от Бургас, голям тумор, колкото юмрук с туморен маркер над 400 единици. Преди четиридсет дни им дадох рецептите и след като са спазили всичко са отишли вчера да направят изследвания. Туморния маркер е 5 единици, и е в норма в долната граница. Как да не се радвам? Ето това са моите радости…

…Бях свидетел, как дядо Владо преди час, изпрати жената с рака. Тя настояваше да остави пари, а той строг тон, но усмихнато едновременно и каза : „-Ще ми заплатиш със стриктно изпълнение на рецептите, и със хубавата новина, като Бургазлията, че си добре. Това е моето заплащане,  аз пари не вземам…”
Оценява ли своите лечители Българския народ? Дали разбират хората за какво става въпрос?
Tръгнах си с  благодарност за отделеното време. 
Лечителя ми даде някои от своите рецепти, които ще поместя от негово име в книгата си.   Той също напредва с неговия труд и като мен се надява да го довърши тази година.             7.08.2015г

 БЛАГОДАРЕНИЕ НА  Божанка Гатева  ФБ -Публични бележки

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА