четвъртък, 8 юни 2017 г.

Pianeta Verde (The Green Planet) 1/2


Il Pianeta Verde (The Green Planet) 1/2 by luca-fuardo
Il Pianeta Verde (The Green Planet) 2/2 by luca-fuardo

Базално- клетъчен карцином . Boswellia sacra

Третиране на базално- клетъчен карцином на кожата с  тамян  (есенциално масло) от Boswellia sacra: клиничен случай
Преводът е непрофесионален и безвъзмездно направен. Моля ползвайте оригиналният текст за пълна достоверност. 


за изтегляне тук:



Въведение
Базално-клетъчният карцином (БКК) е най-разпространенята форма на кожен рак. Случаите на БКК нарастват скоростно в световен мащаб  и това е свързано с увеличение на разходите за здравеопазване. За пациентите диагностицирани с БКК има различни лечения вариращи от операция, електро-изсушаване, радиация, фотодинамична терапия и неинвазивни терапевтични подходи. Традиционно използвана в ароматерапията, основана на изобилието от високо летливи ароматични съставки, тамяна от есенциално масло  добито чрез хидродистилация растителна смола от Boswellia sacra също така притежава анти-раково действие, което може, потенциално, да даде опция за нехирургическо и не-инвазивно третиране на БКК чрез прилагане на място/местно приложение. Този клиничен случай разглежда третирането на БКК на кожата чрез изпозване на есенциално масло от ливан/тамян на Boswellia sacra.
Клиничен случай
Представяме пациент, мъж, с два foci (на ръката и гърдите) на БКК, лекуван с местно приложение на есенциално масло от тамян, някоко пъти на ден, за период от 20 седмици. Биопсии са дадени преди и след третирането с  есенциално масло от тамян. Патологичното проучване показа пълно изчезване на БКК на ръката и значително намаление на БКК на гърдите сле третирането им. Наблюдава се значително увеличение на апоптопичните клетки в остатъчния карцином на гърдите. Местното приложение на есенциално масло от тамян не е причинило зачервяване, подуване, ерозия, кори, мехурчета, люспи, сърбеж или бодене или каквито и да е локални странични ефекти при този пациент.
Заключение
Локалното приложение на есенциално масло от тамян може да осигури не хирургическа алтернатива за лечение, с никакви или минимални странични ефекти за карцинома  на място, минимално инвазивна карцинома и пред-канцерогенни състояния като actinic keratosis. Трябва да се направи проучване с по-голям брой пациенти с плоскоклетъчен карцином и с БКК за да се потвърдят нашите текущи открития.
Въведение
Ракът на кожата е най-често срещаният от всички видове рак, а базално-клетъчен карцином БКК е най-честата му форма. Оценява се, че всяка година в САЩ се диагностицират повече от 2 милиона случая на БКК. В допълнение, поради увеличения ръст на БКК в световен мащаб, това представлява сериозен проблем за разходите в здравеопазването. Въпреки, че множеството БКК растат бавно и рядко се разпространяват към други части на тялото, БКК може да предизвика значително местно разрушаване и дисфрагментация като "напада" заобикалящите го тъкани. Пациентите също така може имат повтарящи се, местно уголемяващи се или метастазни БКК. За третирането на локализиран и напреднал БКК се използват няколко варианта включително хирургически интервенции и не-хирургически алтернативи.
Ароматични растителни смоли ,добити от рода Boswellia (семейство Burseraceae, също така известно и като смола, се използват в аюрведичната и традиционната китайска медицина за да лекуват различни свързани със здравето проблеми. Растителните смоли от видовете Boswellia съдържат активни съставки, които имат ефикасно антираково действие. Екстракти от ливан/тамян потискат туморното развитие и намаляват туморната апоптоза при животни. В клинично исзледване на пациенти облъчени срещу мозъчни тумори , екстракт приготвен от Boswellia serrata намалява церебралната едема с антиракова дейност. Въпреки че есенциални малса от ливани/тамяни добити чрез хидродестилация  са били използвани в ароматерапията, ие показваме, че есенциалното масло от тамян добито чрез свободна от химикали екстракция притежава анти-туморно действие в потискането на пролиферацията/разпространяването и предизвикава апопроза при различни човешки клетъчни линии в култури и в животинслки модел.
В този клиничен случай ние представяме случай на локално приложение на есенциално масло от смола приготвено от Boswellia sacra, добито чрез оптимизирана хидродестилация на две отделни БКК на един пациент и което приложение доведе до тотално премахванне/разнасяне на единия тумор и значително намаляване на размера другия тумор и без видими странични ефекти. Ние заключаваме, че есенциалното масл от тамян може да бъде ефективно не-хирургическо средство за леение на БКК.
Клиничен случай
56 годишен мъж при посещение при доктора си, показва кожна лезия в горната част на лявата ръка (фиг 1А) и на дясната гърда (фиг 2А). Твърди, че те са се появили преди няколко месеца. Лезиите не са сърбели, нито са били болезнени. Пациентът е имал история на плоскоклетъчен  карцином преди три години с хирургическа интервенция. Няма семейна история на кожен рак или меланома. Свалена е биопсия и от двете лезии. Тази ан ръката е диагностицирана като възлест БКК (фиг 1Ц и 1Д), а лезията н гърдите е била диагностицирана като БКК  - повърхностен, възлест  и инфилтриращ растящ (фиг 2Д и 2Е). И двата вида показват непълно изряаване с остатъчен БКК останал в пациента. Патологичните проби са погледнати и от друг сертифициран анатом-патолог (д-р КМ Фунг), който е потвърдил диагнозата.
Мениджмънт и резултати
Месно прилжение на есенциално масло  от смола- хидродестилат, е прилагано няколко пъти на дени на двете лезии за период от 4 месеца. В края на лечението, БКК на ръката е изцяло изчезнал (фиг 1Б) и се наблюдава гладка кожа. Биопсия всета от това място показва само фокална и лека, хронична възпалителна клетъчна инфилтрация (фиг 1Е и 1Ф) и белег, без видим остатък от БКК.
Лезията на гърдите показва прогресивно свиване по време на курса на лечение )фиг 2Б и 2Ц). До края на лечението първоначалната лезия се е смалила до около 20% от първоначалния си размер (фиг 2Ц). Хистологично изследване показва голям белег-формация. Има остатъчен БКК (фиг 2Фи 2 Г) с размер 1.3мм, който е оценен да съставлява приблизитлено 10% от обема на биопсийния материял от хистологията. Наблюдават се голям брой пикнотични/апоптотични клетки в тази лезия след третирането й (с тамяна) (фиг 2Г)  в сравнение с оригиналната биопсия (фиг 2Е), където се виждат само малко, разпиляни пикнотични/апоптотични клетки. ВЪпреки че в оригиналната биопсия има инфилтрираш компонент, биопсията след лечението е съставена главно от въслести БКК.
Дискусия/Обсъждане
Повърхностният БКК обикновено се третира с местни, нехирургически терапии. Консервативните леения, включително фотодинамична терапия и местни лекарства са на разполжение на пациенти диагностицирани с БКК. При третирането на БКК от Агенцията по Храните и Лекарствата (FDA) са одобрени две лекарства за мазане - imiquimod и  fluorouracil. Пет процентния крем imiquimod 5% се маже на мястото в продължение на шест седмици или повече и успеваемостта му е между 80% и 90%. Пет процентния крем fluorouracil 5% се маже два пъти на ден за пеприод от 3-6 седмици и успеваемостта е над 80%. Има значителни вариации в избора на мазило от хората, а всички характеристики на лечение определят избора на третиране. В допълнение към шанса за изчистване и разходите свързани е тези лечения, пациентите често се притесняват и за козметичната страна на нещата и възможните странични ефекти.
Растителната смола от тамян е използвана като компонент в антираковите лекарства в традиционната китайска медицина. Ние оптимизирахме хидродестилационните условия за приготвяне на есенциално масло от тамян на Boswellia sacra с потенциално антираково действие. Ние наблюдавахме, че есенциалното масло от тамян може да притежава силното свойство да потиска растежа и апоптозна индукция (?) и по-специално в култивирани ракови клетки  човешки пикочен мехур, гърди, дебело черво и панкреас прямо техните нормални клетки (без рак).  
**************************** Продължение:
Антитуморна ацтивност предизвикана от есенциалното масло  също се наблюдава в хетеротопичен  ксенографски  човешки панкреатичен модел при мишки. Настоящия клиничен случай за местно прилагане на есенциално масло от дистилирано от Boswelli carterii смоли потвърждава и предходно проучване за ефективно третиране на меланома при коне.  Най-важното, при използването на това масло, не се наблюдават никакви странични ефекти през целия курс на лечение, за разлика от описаните вече странични ефекти като зачервяване, подуване, ерозия, кори, вени, люспи, сърбеж и болка причинени от imiqiumod, fluorouracil и фотодинамичната терапия. Липсата на страничнин ефекти при използването на есенциално масло съвпадат и с предишен доклад за химическата екстракция на Boswellia serrata смоли, при които също не се наблюдават странични ефекти при пациенти облъчвани за мозъчен тумор.
Антираковата дейност на есенциалното масло може да се дължи на комбинация от анти-размножителнии анти-апоптотични свойства. Това може да се дължи на потиснатo  активиране на фосфати-дилиносотил-3-киназа/протеинова киназа Б (PI3K/ Akt) и потискане на прогресията на клетъчния цикъл чрез едновременна повишена експресия на гените отговорни за спиране на растежа.

"Frankincense
essential oil-induced apoptosis
is caspase-dependent based on the
cleavages and activation of caspase-3,
-8, -9 and poly (ADP-ribose) polymerase
(PARP) in various human
cancer cell lines14,1  "

Реакцията на БКК при третиране с есенциално масло в случаи на увеличена апоптоза следва модела и на нашето наблюдение в различни други експериментални модели.
Анти-раковата сила на есенциалното масло от смола зависи от методите на дестилация и химическата композиция на крайнит епродукти. Във фаза 2 на клиничния случай, се изучава химически екстракт от видове на  растителни смоли от Boswellia като адювант при пациенти с висока степен на глиоми, като ударението се слага на босвеличните киселини. Въпреки че тези киселини се считат за главен компонент  в растителните смоли на видовете Boswellia, отговорни за анти-туморната активност, ние докладвахме, че  има и други съставки освен босвеличните киселини, оито може да бъдат с еднаква важност или дори по-важни при анти-раковата модулирана активност с есенциални масла от смола. Много съставки могат да действат синергично за да допринесат за анти-раковата активност на есенциалното масло. Въпреки че може да не е лесно да се изолира група съставки работещи синергично, то е важно да се определи един/много  съединение/я, които за в бъдеще да се знаят с анти-раковото си действие.
Vismodegib, първтот анти-раково орално лечение на БКК беше наскоро одобрено за пациенти с местно напреднал или метастазен БКК и чийто рак е неподатлив на стандартното лечение или които не са кандидатствали за операция или радиация. Най-често срещаните странични ефекти от Vismodegib, включват лека до средна загуба на коса, мускулни крампи, загуба на вкус и тегл. По оценка месечното лечение с Vismodegib е 7,500 долара. . И по-важно, тази формула е намалила значително страничните ефекти като виене на свят, гастро-интестинални раздразенния, диария след орално приемане (данните не са показани). ФОрмлата, която съдържа повече съставки с по-високо молекулярно тегл може да бъде полезна за лечение на напреднал или метастазирал БКК чрез орално приемане. 
Заключение

Есенциалното масло от смола добито чрез хидродестилация на растителни смоли от видовете Boswellia притежава анти-ракови свойства и действа като модулира множество сингални пътеки и активира апоптоза зависима от каспаза в раковите клетки. Чрез по-добро разбиране на биологичните съставки и механичните взимодействия, есенциалното масло  от смола може да стане безопасно и ефективно средство за алтернативно лечение на БКК чрез лкално приложение.

1.Хуанг MT , Badmaev V , Динг Y , Лиу Y , Сие JG , Ho CT . Анти-туморна и анти-канцерогенни дейности на тритерпеноид, β-бозвелова киселина . BioFactors. 2000 ; 13: 225 - 230 . Google Наука Medline
2.Winking М , Sarikaya S , Rahmanian А , Jodicke А , Boker DK .Бозвеловата киселини потискат растежа глиом: нова възможност за лечение? J Neurooncol. 2000 ; 46: 97 - 103, . Google Наука Medline
3.Hostanska К , Daum G , Saller R . Цитостатици и апоптоза-индуцираща активност бозвелова киселини към злокачествени клетъчни линии ин витро . Anticancer Res. 2002 ; 22: 2,853 -2,862 . Google Наука Medline
4.Флавин DF . А липоксигеназа инхибитор на рак на гърдата, мозъчни метастази . J Neurooncol. 2007 ; 82: 91 - 93 . Google Наука Medline
5.Франк MB , Ян Q , Osban J ,. Ливан масло, извлечено отBoswellia carteri индуцира туморна клетъчна специфична цитотоксичност . BMC Допълване Altern Med. 2009 ; 9: 6 . Google Наука Medline
6.Suhail ММ , Wu W , Cao А ,. Boswellia Сакра етерично масло индуцира туморна клетка-специфична апоптоза и подтиска тумор агресивност в култивирани човешки ракови клетки на гърдата . BMC Допълване Altern Med. 2011 ; 11: 129 . Google Наука Medline
7.Ni X , Suhail ММ , Yang Q ,. Ливан етерично масло получено от хидродестилация от Boswellia Сакра дъвка смоли индуцира човешки рак на панкреаса клетъчна смърт в култури и в миши модел на ксенографт . BMC Допълване Altern Med. 2012 ; 12:253 . Google Наука Medline
8.Dozmorov MG , Yang Q , Wu W ,. Диференциални ефекти на селективен тамян (Ru Xiang) етерично масло в сравнение с неселективни сандалово дърво (Tan Xiang) етерично масло от култивирани клетки, рак на пикочния мехур: микрочип и биоинформатика проучване . Chin Med. 2014 ; 9: 18 . Google Наука Medline
9.Уули CL , Suhail ММ , Смит BL ,. Химическа диференциация наBoswellia Сакра и Boswellia carterii етерични масла чрез газова хроматография и хирална газова хроматография-масова спектрометрия . J Chromatogr А. 2012 ; 1261: 158 - 163 . Google Наука Medline
10.Vishal AA , Mishra А , Raychaudhuri SP . Двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано клинично проучване оценява началото на ефикасността на aflapin при пациенти с остеоартрит на коляното . Int J Med Sci. 2011 ; 8: 615 - 622 . Google Наука Medline
11.Стойнев S , Ристич-Петрович А , Величкович LJ ,.Симптоматичен значение на муцин експресия в уротелиален рак на пикочния мехур . Int J Clin Exp Pathol. 2014 ; 7: 4945 -4958 . Google Наука Medline
12.Inoue-Choi М , Sinha R , Gierach GL , Ward МН . Червени и преработени меса, нитрити и хема желязо прием и след менопауза риска от рак на гърдата в NIH-AARP Диета и здраве изследване . Int J Cancer. 2016 ; 138: 1609 - 1618 . Google Наука Medline
13.Чан JM , Гонг Z , Холи EA , Bracci PM . Хранителните навици и риска от рак на панкреаса в едно голямо проучване случай-контрола, базирано на популацията в района на залива на Сан Франциско . Nutr рака. 2013 ; 65: 157 - 164 . Google НаукаMedline
14.Майлс Флорида , Чанг SC , Моргенщерн H ,. Сдружения на червено и преработено месо с оцеляване сред пациентите с рак на горния aerodigestive пътища и белите дробове . Nutr Res. 2016 ; 36: 620 - 626 . Google Наука Medline
15.Farvid MS , Чен Уайоминг , Микелс KB , Чо Е , Уилет WC ,Eliassen AH . Плодове и зеленчуци консумация в юношеството и началото на зрелостта и риска от рак на гърдата: население кохортно проучване на базата . BMJ. 2016 ; 353: i2343 . Google Наука Medline
16.Яо B , Yan Y , Ye X ,. Приемът на плодове и зеленчуци и риск от рак на пикочния мехур: доза-отговор мета-анализ на наблюдателни проучвания . Рак Предизвиква Control. 2014 ; 25: 1645 - 1658 . Google Наука Medline
17.Kunzmann AT , Колман HG , Хуанг Уайоминг , Кантуел ММ ,Kitahara CM , Берндт SI . Плодове и зеленчуци, прием и риска от рак на дебелото черво и на инцидентите и повтарящи аденоми в скрининг на рака на съдебния процес PLCO . Int J Cancer. 2016 ; 138: 1851 - 1861 . Google Наука Medline
18.Бредбъри KE , Апълби PN , Key TJ . Плодове, зеленчуци и фибри прием във връзка с риска от рак: констатации от Европейския Кандидат разследване на рака и храненето (EPIC) . Am J Clin Nutr. 2014 ; 100 ( доп 1 ): 394S - 398S . Google Наука Medline
19.Luo Q , Asher GN . Допълнителна и алтернативна употреба медицина в цялостен център рак [публикувани онлайн май 4 ,2016 г. ]. Integr Cancer Ther. Дой: 10.1177 / 1534735416643384Google Наука Link
20.Richardson MA , Sanders T , Palmer JL , Greisinger А , Singletary SE . Допълнителна / алтернативно използване медицина в цялостен център рак и последиците за онкологията . J Clin Oncol. 2000 ; 18: 2505 - 2514 . Google Наука CrossRef , Medline
21.Morales-Oyarvide V , Meyerhardt JA , Ng K . Витамин D и физическата активност при пациенти с колоректален рак: епидемиологични доказателства и терапевтични последици .Cancer J. 2016 ; 22: 223 - 231 . Google Наука CrossRef , Medline
22.Лийч HJ , Danyluk JM , Нишимура KC , Culos-Рийд SN .Предимства на 24 срещу 12 седмици на упражнения и уелнес програми за жени, подложени на лечение за рак на гърдата[публикувани онлайн юни 16 , 2016 г. ]. Подкрепа рака Care.Дой: 10.1007 / s00520-016-3302-3 . Google Наука CrossRef
23.Abdel-Tawab М , Werz О , Schubert-Zsilavecz М . Boswellia Serrata : цялостна оценка на ин витро, предклинични, фармакокинетични и клинични данни . Clin Pharmacokinet.2011 ; 50: 349 - 369 . Google Наука Medline
24.Togni S , Maramaldi G , Bonetta А , Giacomelli L , ди Пиеро F .Клинична оценка на безопасността и ефикасността наBoswellia -базирани крем за предотвратяване на адювант радиотерапия увреждане на кожата в карцином на млечната жлеза: рандомизирано плацебо-контролирано проучване . Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015 ; 19: 1338 - 1344 . Google Наука Medline
25.Lalithakumari K , Krishnaraju AV , Sengupta K , Subbaraju GV ,Чатерджи A . Безопасност и токсикологична оценка на нова, стандартизиран 3-О-ацетил-11-кето-б-бозвелова киселина (AKBA) обогатена Boswellia Serrata екстракт (5-Loxin®) . Toxicol Mech методи. 2006 ; 16: 199 - 226 . Google Наука Medline
26.Krishnaraju AV , Sundararaju D , Vamsikrishna U ,. Безопасност и токсикологична оценка на Aflapin: нова Boswellia извлечен противовъзпалително продукт . Toxicol Mech методи. 2010 ; 20: 556 - 563 . Google Наука Medline
27.Sengupta K , Alluri KV , Сатиш AR ,. Двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване на ефикасността и безопасността на 5-Loxin® за лечение на остеоартрит на коляното . Arthritis Res Ther. 2008 ; 10: R85 . Google Наука Medline
28.Деви PR , Adilaxmamma K , Рао GS , Srilatha C , Радж MA .Оценката на безопасността на алкохолен екстракт отBoswellia ovalifoliolata стволови кора при плъхове . Toxicol Int.2012 ; 19: 115 - 120 . Google Наука Medline
29.Фунг KM , Suhail ММ , McClendon B , Уули CL , Young ГД , Лин HK . Управление на базално-клетъчен карцином на кожата с помощта на ливан ( Boswellia Sacra ) етерично масло: описание на случай . OA Altern Med. 2013 ; 1: 14 . Google Наука
30.Mikhaeil BR , Maatooq GT , Badria ФА , Амер ММ . Химия и имуномодулаторна активност на тамян масло . Z Naturforsch С2003 ; 58: 230 - 238 . Google Наука Medline
=======================================================

Boswellia sacra essential oil induces tumor cell-specific apoptosis and suppresses tumor aggressiveness in cultured human breast cancer cells.

https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-11-129

Целият текст - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3258268/

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА