сряда, 10 януари 2018 г.

Виданга (Embelia ribes)

виданга
Виданга (Embelia ribes) е пълзящо растение, което принадлежи към сем.Myrsinaceae. Среща се из хълмисти терени в Индия, Шри Ланка и Малайзия. Поради ценните си качества и все по-голямото търсене, в природата растението се среща все по-рядко и за това е предимно култивирано.
Видангата е високо ценено растение в аюрведическата медицина порадимощното си противоглистно действие. Споменава се и в трите древни аюрведически текста. С развитието на науката са разкрити и други полезни действия на видангата и през 1966 година, е включена като медицинско средство в Индийската фармакопея.
Растението е известно още като „лъжлив пипер“, тъй като плодовете му много приличат на семената на черния пипер.
В голяма степен биологичната активност на видангата се дължи на съединението ембелин, като най-голямо количество се съдържа в плодовете.
Поради големия интерес към плодовете на видангата, както и присъщата стерилност на семената, растението се среща все по-рядко.
Масовото търсене на безценните плодове не е случайно, тъй като освен ембелин плодовете съдържат още танини, христембин, вилангин и др. Интересния химичен профил на растението обуславя и разнообразните му биологични ефекти. Проявява антибактериална активност, противовъзпалителна, противоглистна, антитуморна и др.
В индийската народна медицина, видангата се е използвала за лечение на хронични възпалителни процеси, сърдечни заболявания и неразположения на уринарния тракт. Антибактериалната ѝ активност я прави подходяща при гъбични инфекции.  
Източник : znaharia.com
виданга
При проведени клинични проучвания е установено, че етаноловия екстракт от виданга е ефективен до 80% при случаите на аскариоза – заболяване, причинено от кръглия червейAscaris lumbricoides.
За ембелина е характерно, че притежава аналгетична активност и е по-приемливо болкоуспокояващо средство от морфина, тъй като не проявява наркотичен ефект.
Билката е полезна при коремни болки, лошо храносмилане и запек. Оказва благоприятно действие върху стомашно-чревния тракт като подпомага храносмилането и може да проявява и разхлабващ ефект. Също така може да засили метаболизма, тъй като има укрепващо действие върху храносмилателната система. Отпуска коремната стена при подуване на стомаха и намалява болката. Освен това намалява симптомите на гастрит.
Отвара от корените на видангата се прилагат за лечение на хемороиди. Също така може да се приема превантивно при същото състояние, тъй като поддържа храносмилателната система в добро състояние.
Видангата е полезна още при заболявания на белите дробове и пневмония. Отвара от листата се използва като гаргара при възпаление на гърлото, афти и язви в устната кухина.
Екстракт от виданга подобрява циркулацията на кръвта и има тонизиращо действие.
Може да се прилага и при различни кожни заболявания, екземи и рани, както и за подобряване еластичността на кожата.
Видангата проявява засилен ефект при комбинация с други растения за лечение на различни заболявания и не е случайно, че е присъства в редица рецепти от аюрведическата медицина.
Противопоказно е приемането на виданга от бременни жени, тъй като ембелинът може да проявява абортивен ефект!
Не бива да се превишава предписаната доза на екстракта!

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА