сряда, 10 февруари 2016 г.

Йод - универсалното хранително лекарство

Йод - универсалното хранително лекарство

Оригиналната публикация можете да намерите тук: http://www.health-science-spirit.com/iodine.html
 
 

Медицинските учебници съдържат множество жизнено важни откъси дезинформация относно изключително важния елемент йод, които може да сa предизвикали повече човешко нещастие и смърт от двете световни войни заедно! - д-р Гай Абрахам



Настоящата ситуация, в която се намираме в самото начало на двадесет и първи век, изисква бързо да реорганизираме медицината - не само основното алопатично течение, но и всички разклонения и алтернативи. Сега се създава съзнание около заключението, че основната част от хората днес страдат от хронично отравяне. Не само поради факта, че приливът от токсични химикали се увеличава и те се акумулират в нашите клетки и кръвоносни потоци, създавайки физическа, емоционална и ментална бъркотия, но също има и явен спад в количеството и качеството на ключовите хранителни съставки, които се консумират. Йодът е перфектен пример: в днешния свят последното нещо, което искаш да бъдеш, е дефицитен на йод.
Йодът се съдържа във всеки орган и всяка тъкан в тялото.
Можем да дебатираме относно оптималната доза, обаче бързо ще стигнем до съгласие, че йодът е абсолютно необходим за здравата щитовидна жлеза, както и за здрави яйчници, гърди и простата. Освен по-високия риск за рак на гърдата при жени, които са дефицитни на йод, има убеждаващи доказателства, че дефицитът на йод също така увеличава риска от рак на щитовидната жлеза. Това са само няколко от причините да се заинтересоваме от йода. При актуално увеличаващите се въздействия на токсини, всички имаме нужда от повече, а не от по-малко йод, защото той има много специфични, предпазващи ефекти срещу множество обичайни отрови като флуор и бром, а в по-малка степен помага да се изхвърлят оловото и живака от тялото. Д-р Себастино Вентури изяснява в „Еволюция на хранителните антиоксиданти – ролята на йода“, че йодът е решаващ антиоксидант и индуктор на апоптоза с антитуморно и антиатеросклеротично действие. Когато си доставяме йод, виждаме повишена антиоксидантна дейност (1) и функция на имунната система (2).


Йод, рак и фиброцистична болест

Множество изследвания демонстрират връзката между ниския прием на йод и фиброцистичната болест на гърдите при жени и при лабораторни животни (3).

Д-р Дейвид Дери казва: луголовият разтвор е разтвор на йод във вода, който се използва от медицинската практика през последните 200 години. Една капка (6,5 мг йод/капка) разтвор на Лугол дневно във вода, сок от портокал или мляко постепенно ще елиминира първата фаза на развитието на рак, а по-точно казано фиброцистичната болест на гърдите, така, че няма да започне да се развива нов рак. Също така ще убие анормалните клетки, които циркулират из области в тялото, които са отдалечени от първоначалния рак. Изглежда, че този подход работи при рак на простата, доколкото ракът на простата е в много отношения подобен на рака на гърдите. Всъщност, най-вероятно ще помогне при повечето видове рак. Също така, високи дози на йод са необходими при възпалителен рак на гърдата. Също така знаем, че големите дози интравенозен йод са безопасни и това ни кара да се зачудим, какъв ефект би имало това върху развитието на рака.




Понеже дефицитът на йод води до увеличаване на задържането на йод  в щитовидната жлеза, дефицитните на йод индивиди от всички възрасти са по-податливи на индуциран от радиация рак на щитовидната жлеза.

Йодът играе решаваща роля в елиминиращата система на тялото, като индуцира апоптоза или това, което се нарича програмирана „клетъчна смърт“. Това е жизнено важно, защото този процес е съществен за развитието и растежа и за унищожаването на клетките, които представляват заплаха за целостта на организма, като например раковите клетки и клетките, инфектирани с вируси.
Открито е, че жените с гуша – видимо, нераково увеличаване на щитовидната жлеза, като следствие на дефицит на йод – са изложени на три пъти по-висок риск  от развитието на рак на гърдата. Високият прием на йод е свързан с ниска честота на рак на гърдата и ниският прием е свързан с висока честота на рак на гърдата.
- д-р Доналд Милър Младши

Йодът е много важно основно хранително вещество по отношение на здравето и оздравяването на хората. Толкова съществен е йодът за живота, че тези, които имат негов недостиг, страдат от широко разнообразие от здравни проблеми, включително рак, които е трудно да бъдат проследени обратно до този следови минерал. На йода се отдаваше много по-голямо значение, дотолкова, че до преди 20 години беше използван рутинно като добавка към хляба. „Колко е вероятна липсата на йод  при рак? При вътрешно проучване  60 пациенти болни от различни типове рак бяха подложени на йодно натоварващ тест (iodine-loading test) и след това беше измерено отделеното количество йод в урината. Беше установено, че всичките 60 пациенти са сериозно дефицитни от гледна точка на телесни резерви на йод, а някои имаха огромни излишъци на бром. Най-добрият случай изхвърли едва 50% от погълнатия йод, а най-лошият изхвърли само 20%, което означава, че е задържал 80%. Хора, това са сериозни числа!
100% от тези раково болни се оказаха дефицитни на йод. Уверявам ви, че проблемът е сред цялото население.“, пише д-р Робърт Ролан.

60 милиона японци консумират средно 13,8 мг елементен йод дневно и те са една от най-здравите нации, на база на цялостно благосъстояние и статистики за ракови заболявания. (4)

Йодът е наличен в малки количества в някои соли, но здравните служители не вземат предвид това, че по-голямата част от йода се изпарява, докато солта седи върху кухненската маса. В САЩ  45% от домакинствата купуват сол без йод и през последните три десетилетия хората, които използват йодирана сол са намалили консумацията ѝ с 65%. Американците консумират по-малко йод, когато в действителност имат нужда от повече.

Антисептикът йод

Йодът е най-добрият антибиотик, антивирусно и
антисептично средство на всички времена.
- д-р Дейвид Дери

Антисептичните качества на йода се използват за стерилизиране на всяка повърхност и всеки материал в болниците. Йодът е отличен микробицид с широк обхват на действие, включващ почти всички важни, свързани със здравето микроорганизми, като ентерични бактерии, ентерични вируси, бактериални вируси, гъби и протозойни цисти.(5) Минималният брой молекули йод, които са необходими, за да се унищожи една бактерия варира сред видовете. За Х. инфлуенца  е пресметнато, че са необходими 15 хиляди молекули йод на клетка. Когато бактериите са третирани с йод, възприемането на неорганичен фосфат и консумацията на кислород от техните клетки незабавно престава. (6)

Въпреки, че йодът убива всички едноклетъчни организми, като вече изброените, той не се използва за вътрешен прием от съвременните лекари при борба с вътрешни инфекции, което е, разбира се, голяма грешка. Д-р Дери казва, че „йодът е ефективен за стандартните патогени, като стафилококи, но също така йодът има най-широк обхват на действие, най-малко странични ефекти и не е възможно да се развие резистентност към него от страна на бактериите“. Някои доктори докладват, че той е отличен за третирането на мононуклеоза.
Йодът е в състояние да проникне бързо през клетъчните стени на микроорганизмите.

Йодът е смъртен враг на едноклетъчните микроорганизми, съответно може да бъде нашият най-добър приятел. Йодът не е бил наличен за тези форми на живот в началото на еволюцията и едва когато водораслите го концентрирали, той се включил в по-високите форми на живот. Поради тази причина най-елементарното ниво  на живота не може да толерира йода. Йодът убива едноклетъчните организми като се комбинира с аминокиселините тирозин и хистидин, когато те са изложени на извънклетъчната среда. Всички единични клетки, които имат тирозин в техните външни клетъчни мембрани, биват убивани моментално вследствие на проста химическа реакция с йода, който денатурира протеините. Природата и еволюцията са ни дали важен механизъм за контролиране на патогенните форми на живот и трябва да го използваме и да му се доверяваме така, че той да ни предпазва по начин, по който антибиотиците не могат. Както ще видим по-надолу, йодът е толкова мощен в предпазващия смисъл, че той помага на тялото да се освободи не само от вредните химикали и тежки метали, но също така освобождава тялото от анормални клетки, което означава, че той се квалифицира като противораков агент.
Елементният йод е потентен микробицид с широк спектър на действие и ниска токсичност към тъканите. Разтвор, съдържащ 50 ppm (части на милион) йод убива бактериите за една минута и спорите за 15 минути. Йодът е слабо разтворим във вода, но лесно се разтваря в етанол, което увеличава неговата антимикробна дейност. Йодна тинктура, която съдържа 2% йод и 2,4% натриев йодит, разтворени в 50% етанол, се използва като дезинфектант за кожа. Силната йодна тинктура, която съдържа 7% йод и 5% калиев йодит, разтворени в 95% етанол, е по-потентна, но също така по-дразнеща от обикновената йодна тинктура. Разтворът на йод съдържа 2% йод и 2,4% натриев йодит във воден разтвор. Използва се като недразнещ антисептик при рани и абразии. Силният разтвор на йода (разтвор на Лугол) съдържа 5% йод и 10% калиев йодит във воден разтвор. Йодофорите (например повидон йод, който се съдържа в йодасепта) са водноразтворими комбинации на йод с детергенти и мокрещи агенти (разтворители) и други носители. Те бавно отделят антимикробния агент йод и са широко използвани като кожен дезинфектант, особено преди операции.

Медицинската йодофобия достигна пандемични размери. Тя е силно заразна и всява хаос в медицинската практика и населението на Съединените Щати.
- д-р Гай Абрахам

Според настоящите статистики на Световната Здравна Организация (WHO), повече от 3 милиарда хора в света живеят в държави с дефицит на йод и е известно, че дефицитите на селен, витамин А и желязо могат да усилят ефектите от дефицита на йод. В анализа на „Изпитни Проучвания на Националното Здраве и Хранене“ (National Health and Nutrition Examination Surveys) сега са налични данни за средна до остра липса на йод при значителна част от американското население с ясна, увеличаваща се през последните 20 години тенденция, която е причинена от намаленото използване на йодирана готварска сол (7). Заедно с магнезия и селена, йодът е един от най-дефицитните елементи в нашите тела. Йодът е съществен за синтеза на щитовидните хормони, но селен-зависимите ензими (йодотиронин дейодиназа) също са необходими за превръщането на тироксин Т4 в биологично активния щитовиден хормон - трийодотиронин Т3. Селенът е основният елемент, отговорен за конверсията на Т4 в Т3 в черния дроб. Селенът е абсолютно съществен и необходим във времето на живачна токсичност, защото е перфектният антидот срещу въздействието на живака. Буквално вали живак навсякъде по света, но особено в северното полукълбо и, разбира се, със зъболекарите, които отравят пациенти от цял свят с живачни зъбни амалгами и с докторите с техните заредени с живак ваксини, селенът е по-важен, отколкото повечето от нас могат да си представят. Трябва да се запомни, че живакът ограбва селена от тялото, тъй като запасите на селен бързо се използват вследствие на неговия голям афинитет към живака.
Йодът е агентът, който разпалва и поддържа пламъка на живота. С помощта на нашата щитовидна жлеза, в която йодът се манифестира, той може или да намокри този огън или да го разпалва така, че да избухне пожар.
- Шолц 1990


Симптомите на недостиг на йод включват:

  • мускулни спазми, 
  • студени ръце и стъпала, 
  • склонност към качване на тегло, 
  • слаба памет, 
  • запек, 
  • депресия, 
  • главоболия, 
  • едема, 
  • миалгия, 
  • слабост, 
  • суха кожа, 
  • крехки нокти. 


Източниците на йод включват:

  • повечето морски храни (океанска риба, но не свежа риба, миди и особено стриди), 
  • нерафинирана морска сол, 
  • келп и други водорасли, 
  • бульон от риба, 
  • масло, 
  • ананас, 
  • артишок, 
  • аспержи,  
  • тъмнозелени зеленчуци, 
  • яйца. 

Някои зеленчуци, като зеле и спанак, могат да блокират абсорбирането на йод, когато се консумират сурови или неферментирани и се наричат гойтрогени. Но яденето на риба няма да ти даде йод в количества от порядъка на милиграми. За да получиш 13,8 мг йод трябва да изядеш 5-10 килограма риба на ден.(8) 
Йодът е необходим в микрограми за щитовидната жлеза, милиграми за гърдите и другите тъкани и може да се използва терапевтично в грамове. (9) - Д-р Дейвид Милър


Неорганичният, нерадиоактивен йод/йодид е основна храна, а не лекарство. Съответно тялото има метаболитен механизъм за благотворно използване на неорганичния йод – ефективно и безопасно. Йодът е толкова безопасен, колкото магнезиевият хлорид, с документирана 180-годишна история на използване в медицината. Публикуваните данни потвърждават неговата безопасност, дори когато се използва при хора с белодробни заболявания, в количества 10 пъти на четвърта степен по-големи от препоръчителната дневна доза в Щатите (10). Когато пациенти приемат между 12.5 и 50 мг йод на ден, изглежда се увеличава чувствителността на тялото към щитовидните хормони (11). Оптимален прием на йод в количества 100 пъти по-големи от тези, които са необходими за контрол на гуша, могат да бъдат необходими за йодизиране на хормонните рецептори (12).
Йодът ни помага да използваме нашите протеини правилно. По всяка вероятност, човек, който има недостиг на йод, ще бъде и дефицитен на протеини.
- д-р Брайс Викъри
Йодът е основната съставка в синтеза на щитовидни хормони. Ако той е дефицитен, синтезът на протеини ще бъде нарушен.  Щитовидните хормони имат два физиологични ефекта - те увеличават синтеза на протеини в, на практика, всяка тъкан на тялото и увеличават консумацията на кислород, зависеща от Na+ -K+ ATPase (натриева помпа). Щитовидната жлеза има нужда от йод, за да синтезира тироксин (Т4) и трийодотиронин (Т3) – хормоните, които регулират метаболизма и направляват развитието и растежа. Щитовидните хормони са основополагащи за живота, защото те регулират ключови биохимически реакции, особено синтеза на протеин и ензимните действия в целеви органи, каквито са развиващият се мозък, мускулите, сърцето, хипофизата, бъбреците (13). Т.е. йодът е критически важен за развиващия се ембрион.
Увреждането на транспорта на йод може да бъде донякъде коригирано чрез администрирането на разумно високи дози аскорбинова киселина
или по-натурален витамин Ц. 



Щитовидните хормони се синтезират във фоликуларните клетки на щитовидната жлеза. Първата стъпка в синтеза на хормони е вкарването на йодид във фоликуларните клетки. Тироидният хормон регулира митохондриалния синтез на протеин чрез стимулирането на синтеза на модулатори на митохондриалния синтез на протеин, така че специфичните тъканни модулатори (стимулаторни в черния дроб и инхибиторни в бъбреците) могат да бъдат произведени от хормона (14). Достатъчността на йод за цялото тяло е критично средство за борба със страничните ефекти на лекарствата за щитовидна жлеза (Синтроид и т.н.).  Дългосрочното използване на тези лекарства е свързано с изчерпване на йода в щитовидната жлеза и тъканите, както и с увеличена честота на заболяване от рак. Всички, които се лекуват от проблеми със щитовидната жлеза, трябва да бъдат на терапия с йод.
Йодът е мощно хранително вещество с широк спектър медицински ефекти и преди 100 години е използван универсално от повечето доктори. От 1900 година до шестдесетте години на ХХ век почти всеки лекар в Щатите използвал разтвор на Лугол като суплемент в своята практика - както за хипо- , така и за хипертиреодоизъм, както и при много, много други състояния, винаги с отлични резултати. Всъщност йодът бил смятан за панацея за всички човешки заболявания. Нобеловият лауреат д-р Albert Szen–Gyorgyi (1893 – 1986 г.), който открил витамин Ц, пише: „Когато изучавах медицина, йодът във формата на калиев йодит беше универсалното лекарство. Никой не знаеше, какво прави той, но той правеше нещо и правеше нещо хубаво.“ Днес знаем, какво прави йодът и колко много може да помогне на хората, но съвременната алопатична медицина е заспала и оставя хората да страдат и да умират заради липсата на йод.

Йодът е пазител на целостта на млечните жлези

„Цисти на гърдите, яйчниците и кожата - в допълнение към това, че оправя почти всички случаи на цисти на гърдите, йодът също има забележителен оздравителен ефект върху цистите на яйчниците“, казва д-р Робърт Ролан. Въпреки че малко хора знаят това, подутите яйчници са състояние подобно на гушата, когато щитовидната жлеза се подува в отговор на недостига на йод. В резултат на заболяването гуша, често се появява хормонален дисбаланс, който води до хипотиреоидизъм. В случая на полицистичния синдром на яйчниците, гладуването на яйчниците предизвиква това, че те да станат циститни, подути и в края на краищата не са в състояние да регулират синтеза на техните хормони, което води до дисбаланси и безплодие. Руски изследвания на фиброцистичната болест на гърдата също открили, че колкото е по-голям дефицитът  на йод, толкова е по-голям броят на цистите в яйчниците. От 1928 година се знае, че концентрацията на йод в яйчниците е по-висока, отколкото в който и да е друг орган, с изключение на щитовидната жлеза. Д-р Браустин открил по време на своите изследвания, че с високи дози на йод, цистите на яйчниците стават по-малки и започват да изчезват. Също открил, че либидото при жените и мъжете се увеличава.
Необходимо е 20 до 40 пъти по-голямо количество йод от това, което е необходимо за предпазване от гуша, за да се контролира рак на гърдата и фиброцистична болест.

В достатъчни количества, йодът  може не само да настрои  неправилно функциониращата щитовидна жлеза, но може също да помогне в множество ендокринни дисбаланси, както и широк кръг от вътрешни и външни бактериални, гъбични и вирусни проблеми. Йодът има много неендокринни биологични ефекти, включително ролята, която играе във физиологията на възпалителния отговор. Йодидите увеличават движението на гранулоцитите в зоните на възпаление и подобряват фагоцитозата на бактерии от гранулоцитите и възможността на гранулоцитите да убиват бактериите. (15)
Д-р Робърт Роуен информира, че йодът намалява активността на липопротеин(а). Когато е повишен, този протеин може да доведе до прекомерно кръвосъсирване и съдова болест. Йодът се използва успешно при главоболия, образуване на келоиди, камъни на подушните канали, контрактури на Дюпюитрен и Пейрони. Дози до шест пъти по-високи от препоръчителния дневен прием са ползвани безопасно в продължение на месеци за справяне с прекомерния мукус при хронични белодробни заболявания. Той също отбелязва, че йодът се намира в големи количества в мозъка (включително частите на мозъка, свързани с болестта на Паркинсон) и в цилиарното тяло на окото – следователно липсата на йод е възможен фактор за развитието на глаукома.
„Един френски доктор през 1860 година по невнимание дал йодна тинктура, вместо дигиталис, на жена с болестта на Грейв. Тя се възстановила за три седмици. Когато открил грешката си, докторът подновил лечението с дигиталис и нейните симптоми се завърнали. Отново се върнал към лечението с йот и постигнал ремисия“, докладва д-р Роуен.
При сърдечно-съдови заболявания често се наблюдава недостиг на йод. Дефицитът на щитовидни хормони се отразява върху сърдечно-съдовата функция под формата на намалена свиваемост на миокарда и увеличено периферно съдово съпротивление, както и с промени в метаболизма на липидите. Проведено е изследване с участието на 42-ма пациенти със сърдечно-съдово заболяване, разделени в 5 подгрупи на база наличие на високо кръвно налягане, застойна сърдечна недостатъчност, кардиомиопатия, коронарна недостатъчност и аритмия. При изследване на урината, най-ниската концентрация на йод била установена в подгрупите с аритмия и застойна сърдечна недостатъчност. Увеличено ниво на TSH било установено при 3-ма пациенти, а увеличение в метаболизма на липидите (холестерол, триглицериди) било налично при всички групи, освен тази с аритмия. Изследователите заключили, че суплементирането с йод може да предотврати влошаващия ефект от дефицита на йод върху развитието на сърдечно-съдовата болест. (16)
Йодът направил своя скок в медицинската история, когато швейцарския лекар, д-р Жан Франсоа Конде обявил, че йодът  може да намали увеличената щитовидна жлеза (гуша). В този момент модерната медицинска наука се родила, защото за първи път в историята било налице специфично нарушение, което се проедолява със специфично лечение. Много иронично е да се отбележи, че първите стъпки на алопатичната медицина били свързани с хранително, а не химическо лекарство – йодът е обичаен минерал, срещащ се в морето.
Необходимото дневно количество йод (RDA) е едва достатъчно за предпазване на щитовидната жлеза от увеличаване, както RDA за витамин Ц в днешно време е достатъчно само за предпазване от развитието на скорбут, но не е достатъчно за предпазване на пред-скорбутни синдроми или сърдечно-съдова болест.

Докторите Абрахам, Флекас и Браустин тествали повече от 4000 пациенти, които приемали йод в дневни дози от 12,5 до 50 милиграма, а при тези с диабет – до 100 мг на ден. Тези изследователи открили, че йодът наистина обръща фиброцистичната болест. Техните пациенти с диабет се нуждаели от по-малко инсулин, хипотироидните пациенти - от по-малко тироидни лекарства, симптомите на фибромиалгия изчезнали и пациентите с мигрена престанали да имат главоболия. Можем дори да очакваме по-добри резултати, когато йодът се комбинира с магнезиев хлорид.
Повечето лекари и хирурзи гледат на йода от тясна перспектива и това е една от най-големите трагедии на алопатичната медицина. Повечето здравни специалисти са химически терористи под прикритие, доколкото игнорират токсичното натрупване, което е налице при голяма част на обществото и нямат намерение да информират това общество, какво може то да направи относно проблема. Живакът е перфектен пример. Живакът е токсичен, независимо от какъв източник идва в тялото, но докторите и зъболекарите все още настояват да се използва, което ни поставя здраво в съвременната ера на медицинска и зъболекарска варварщина. Ние обичаме да мислим, че сме напреднала раса на интелигентни същества, но се оказва, че тези, които би трябвало да бъдат най-добрите и най-интелигентните от нас, тровят млади и стари с живак. Дори вече отвъд криминалното е това, което те правят и отричат.
На всичкото отгоре, тези здравни представители дори нямат разбиране за основните лекарства, които вече се използват - като йод, магнезиев хлорид, сода бикарбонат, всички субстанции от спешния кабинет, които спасяват човешки животи всеки ден. За повечето доктори йодът е антисептик, който дезинфекцира питейната вода и предпазва от инфекция на хирургически рани, а щитовидна жлеза се нуждае от него за да произвежда щитовидни хормони и това е всичко. Но доктор Джордж Флекас отбелязва, че много от неговите пациенти диабетици имат нужда от намаляване на дозата инсулин и лекарствата за диабет след попълването на йодните дефицити, а също така и други учени забелязват същото нещо. Нещо се поклаща пред нас - медицинска мистерия, която ще ни просветли относно нашето невежество за това, колко са важни минералите за живота. И общи, и медицински учени могат да обяснят, защо диабетиците и другите получават толкова големи ползи от суплементирането с големи количества йод. Дали алопатските лекари ще послушат? Не разчитайте на това.
Йодът се използва от всеки хормонален рецептор в тялото. Липсата на йод предизвиква хормонална дисфункция, която може да бъде
забелязана на практика при всеки хормон в тялото.
- д-р Джордж Флекас

Това донякъде е достатъчно, за да се обясни, защо доктор Флекас вижда такива драматични резултати при своите пациенти диабетици. Защо множество хора, които приемат йод, биха докладвали, че имат по-добро самочувствие, повишена енергия и премахване на мозъчната мъгла? Те се чувстват по-топли в студена среда, имат нужда от по-малко сън, подобрява се тяхната кожа и по-регулярно ходят по голяма нужда. Най-очевидният отговор е, че йодът е следови минерал, който се използва за синтезиране на хормони и също така е минерал, който е много важен за това, как хормоните функционират на места, където има хормонални рецептори.
Тироксин и трийодотиронин стимулират и поддържат нормалния сърдечен ритъм, кръвно налягане и телесна температура (17). „Въпреки общата медицинска зависимост от специални хормонални тестове като TSH и т.н., телесната температура изглежда е много по-точна за оценка на функцията на щитовидната жлеза. През последното десетилетие открих, че 90% от индивидите имат температура под нормалната. Оралната температура, преди да се стане сутрин от леглото, трябва да бъде 97,6 градуса по Фаренхайт (36,44 градуса по Целзий), или по-висока. Следобената температура трябва да бъде 98,6 градуса по Фаренхайт (37 градуса по Целзий). Температурата е най-лесната мярка за базовата метаболитна скорост – ключова функция на щитовидната жлеза.“, казва доктор Норман Шиъли, който предлага дози на йод от 1500 мкг дневно, за 4 - 6 седмици. Ако базовата температура се приближи до нормалната, тогава дозата може да бъде намалена на 600 мкг на ден.
Изглежда, способността на йода да съживява хормоналната чувствителност значително подобрява инсулиновата чувствителност. Доктор Флекас казва: „Когато третирах голяма, тежаща 320 паунда (145 килограма) жена с инсулин-зависим диабет, открих ценен урок относно йода във функцията на хормоналните рецептори. Тази жена беше дошла през спешното отделение с много висока произволна захар от 1380 mg/dl. Беше й назначен инсулин по време на нейната хоспитализация и й беше обяснено как да използва домашен глюкомер. Тя трябваше да използва този глюкомер два пъти на ден. Две седмици по-късно, когато се върна за контролен преглед на нейният инсулин-зависим диабет, тя беше информирана, че по време на болничния физически преглед е открито, че има фиброцистична болест на гърдите. Беше й препоръчано да започне с приема на 50 мг йод – 4 таблетки. Една седмица по-късно тя ми се обади, искайки да намали количеството инсулин поради проблеми с появата на хипогликемия. Беше й казано да намалява нивата на инсулин, когато се появява хипогликемия и да наблюдава кръвната захар внимателно с глюкомера. Четири седмици по-късно, по време на посещение, данните от нейният глюкомер бяха свалени на моя компютър. Данните показаха, че има средно произволно ниво на кръвна захар захар – 98. Аз похвалих пациентката за нейните старателни усилия да контролира своята диета и за добрата й работа в контролирането на захарта с инсулина. Тя тогава ме информира, че е спряла инсулина преди три седмици и не е взимала никакви лекарства за намаляване на кръвната захар. Когато беше попитана, каква е била голямата промяна според нея, тя отговори, че смята, че нейният диабет е под контрол поради използването на йод.“

Повишената скорост на метаболизъма увеличава нуждата за йод. Ако човек не получава достатъчно йод и е на щитовидни лекарства,
става по-дефицитен на йод.

Доктор Флекас (18) докладва, че 2 години по-късно, със 70 паунда по-лека (около 32 кг), гореспоменатата пациентка продължава да има отличен контрол над глюкозата, вземайки 50 мг йод на ден. „Оттогава направихме изследвания върху 12 диабетици и в 6 случая бяхме в състояние да прекратим всякакво използване на лекарства за диабет при тези пациенти. Количеството приеман йод дневно беше между 50 и 100 милиграма. Всички пациенти бяха в състояние да намалят общото количество лекарства, необходими за контролиране на техния диабет.“
Липсата на йод в кожата се проявява като много суха кожа и кожа, която не се изпотява, когато на човек му е горещо.
- д-р Джордж Д. Флекас





Всички са съгласни, че липсата на йод в диетата предизвиква спектър от заболявания, който включва в увеличаващ се ред според тежестта – гуша, хипотиреоидизъм, умствено забавяне и кретенизъм. Йод-дефицитните хора, като ендемичните кретени, страдат от физически, неврологични, ментални, имунни и репродуктивни болести. Йодът е важен за правилното функциониране на нервната система и д-р С. Кънан (19) твърди, че „йодът е основното, селектиращо мозъка, хранително вещество  в еволюцията на човешкия мозък.“.
Дефицитът на йод е основна причина за слабо функциониращия интелект (20). Д-р Флекас се съгласява: „При новородените деца, йодът е отговорен за развитието на коефициента на интелигентност на бебетата. Наскорошно изследване показва, че дефицитът на йод вероятно е причината за АДД при деца“. „Имаме абсолютна епидемия на аутизъм в тази държава“, казва представителят Дан Бъртън (Р-Индиана). „Родители и доктори се борят да намерят подходящи възможности за лечение“. Каква полза биха имали неврологично увредените деца от йод, не е изследвано все още, но йодът и магнезият е логично да бъдат някои от първите неща, към които трябва да посегнат родителите. Със сигурност ще открием наука за създаването на основа за използването на йод преди, по време и след бременност.


Дефицитът на йод изглежда предизвиква повече увреждания в развиващите се ембриони и в действителност, при бременните жени, дефицитът на йод предизвиква аборт или плодова смърт (мъртво родени деца) (21). Дефицитът води не само до риск за развитието на кретенизъм, но също и за самото оцеляване на новороденото. Адекватното количество йод може също да предпази от инфекции и увреждане от ваксини. В изследване, извършено върху 617 бебета на възраст между 6 седмици и 6 месеца, живеещи в йод-дефицитна зона, е открито, че с добавянето на 100мг йодно масло към диетата на бебетата, коефициентът на смъртност значително се намалил в сравнение с тези, които са без никаква суплементация (22).

Дефицитите на магнезий и йод са причините за автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, а не „излишният йодид“.

 Дефицитът на йод носи значителни допълнителни репродуктивни рискове, включително явен хипотиреоидизъм и безплодие. Хипотиреоидизмът предизвиква липса на овулация, безплодие и гестационна хипертония (23). Адекватното количество йод в тъканите помага да се насочи естрогена по благоприятни пътища, които поддържат правилното функциониране на женските полови хормони. Йодът допринася за формирането на тестостерон. При жените това допринася за здравословно сексуално влечение; при мъжете тестостеронът е жизнено важен за функционирането.
Йодът е моят избор за лекарство. Аз го използвам за всичко. Отглеждам децата си и внуците си с йод. Моят син трябваше да претърпи операция за премахване на сливиците и аз реших да мажа неговите сливици с йод. Той никога повече нямаше проблеми с гърлото. Взех шишенце с помпичка, сипах в него малко йод и пръсках неговите сливици. Както знаете, йодът бързо изсъхва, така че той на практика не е глътнал никакво количество. Това проработи за 24 часа
след напръскване на гърлото.

Според  д-р Джон Майер, йодът има значителен, директен ефект върху съкращаването на мускулите. Той успокоява схващанията на мускулите на краката, също облекчава болката в перикарда, която според д-р Майер е подобна контракция на сърдечните мускули, и (йодът) има значителен ефект върху мускулната енергия и съкращаването на всички мускули в тялото. Д-р Майер също твърди, че йодът играе решителна и критична роля, що се отнася до лимфната система и лимфните жлези. Отеклите субмандибуларни жлези омекват и регресират в рамките на минути след като се разтвори йодиран калций (iodized lime) в устата.



Йодът е много ефективен метод за пречистване на водата. Неговото действие е зависимо от концентрацията му, водната температура и продължителността на контакт между двете вещества. Например концентрация от 8 мг на литър вода, при 20 градуса целзий, унищожава всички патогени, ако се остави за 10 минути. При по-ниска концентрация и по-ниска температура на водата се изисква по-дълъг период на действие. По време на Втората Световна Война били разработени йодни таблетки за дезинфекциране на малки количества вода за спешно или временно използване. Няколко капки йодна тинктура или йодни таблетки са популярни при кемперите, както и при военните, за дезинфекциране на водата. Остатъчен йод от 0,5 до 1 мг на литър трябва да се поддържа, като при тази концентрация йодът не дава никакъв или дава съвсем слаб вкус или мирис на йодид.


Когато се комбинира приемът на йод с други минерали (йодът в комбинация със селен увеличава действието на тип 1 дейодиназа (Д1) и глутатион пероксидаза (GSHPx) (24)), могат да бъдат очаквани силни и позитивни промени във физиологията на клетките. Йод с магнезий, с помощта на натуралната хелация, ще разреши тежки, упорити проблеми, които са устойчиви на други третирания. Ортомелекулярната медицина на доктор Линус Паулинг, която се отнася до концепцията за създаване на оптимална молекулярна среда в тялото, е трябвало да бъде фундаментален камък за медицината, но е заместена от система, която масово разрушава животите на хората и тяхното здраве с фармацевтични отрови. Алопатите живеят с илюзията, че дозата прави отровата, т.е. те винаги предполагат, че в техните лекарства има твърде малко отрова, за да бъдат вредни. Ние едва сега започваме да разбираме, колко трагично грешни са били те и каква е потресаващата цена на тази грешка, от гледна точка на загубени животи.
Дефицитът на йод и/или селен може да измени разпределението
и хомеостазата на други минерали (25).

Когато нашето тяло работи без достатъчно минерали, това е като кола, която работи без масло. Нашите двигатели на клетъчен живот започват да блокират, особено бързо днес, поради замърсяванията в нашата храна, въздух, вода, а също така заради медицинските и денталните лекарства и субстанции. Минералите са мощни лекарства, защото точно те директно влияят върху жизнената телесна физиология.
Можете дори да си представите, че има конспирация, която ни държи дефицитни на йод, защото ако ние сме дефицитни на йод, нашата воля да се съпротивляваме е намалена, нашият интелект, енергия и виталност също са намалени и ние сме значително по-податливи на дисфункция на щитовидната жлеза, липса на баланс в ендокринната и хормоналната система, рак на гърдата, на яйчниците и на простатата жлеза. Много добри лекари се чудят защо препоръчителната дневна доза за йод е поставена толкова ниско и защо много от предишните източници на йод са ограничени или премахнати и заменени с неща като бромиди и флуориди, които изчерпват йода без да предлагат ценна компенсация за това заместване.
Доктор Даниел Х. Дъфи използва някои много остри, но заслужени думи, когато задава ясни въпроси за йода. „Не е ли странно, че правителството раздава йод за предпазване от радиоактивен йод, вследствие на ядрено бедствие, когато медицинските шарлатани дават същият този радиоактивен йод на пациенти с проблеми на щитовидната жлеза, в глупави опити да излекуват болестта, която е предизвикана от липсата на елементен йод в неговото натурално състояние, което се среща в природата?



Натуралният йод предпазва нашата щитовидна жлеза от възприемането на биологично деструктивния радиоактивен йод и все пак медицинските шарлатани използват подобен радиоактивен йод, за да унищожат нашите щитовидни жлези. Защо докторите престанаха да използват Луголов разтвор – сигурното лекарство за щитовидна болест? Защо медицинските шарлатани дават антищитовидни лекарства и гойтрогени, за да убият щитовидната жлеза, когато йодът е използван толкова дълго време с толкова голям успех?“
Президентът Рузвелт веднъж казал: „Нищо в правителството и политиката не се случва случайно. Можете да бъдете сигурни, че ако нещо се е случило, то е било добре планирано.“ Дж. Едгър Хувър казва: „Индивидът е с вързани ръце, когато се срещне лице в лице с конспирация, която е толкова зловеща, че той не може да повярва, че тя съществува“. Когато става дума за йода, предполагайте най-лошото за здравните лица във високите етажи на правителството, които изглежда само искат да отровят обществото. Какво може да каже някой, например за Агенцията по Храните и Лекарствата (FDA), която продължава да твърди, че аспартамът е безопасен, когато учените от целия свят откриват, че е най-лошата добавка към храната, която някога е била използвана. Сега, когато има завръщане към йода, очаквайте FDA да ограничи неговата достъпност.
Ортойодо-суплементация трябва да бъде част от цялостна хранителна програма, наблягаща на магнезий, а не на калций. - д-р Гай Абрахам


Ортойодо-суплементацията включва суплементи с елементен йод, докато щитовидната жлеза и други йод-чувствителни части на тялото достигнат достатъчни нива на йод. В действителност няма причина да се страхувате от йода, ако се подходи с внимание и разум (26), защото той ще стимулира процеса на детоксикация от тежки метали и особено от халогени. Всички доктори използвали йод преди 100 години, а най-добрите го използват и днес.
На всеки 17 минути, всяка капка кръв в нашето тяло преминава през щитовидна жлеза и ако тя има достатъчно количество йод, бактериите и вирусите в кръвта се убиват, когато кръвта преминава през щитовидната жлеза.

Ние едва сега започваме да преоткриваме изключителните лечителни сили на йода. Въпреки, че той може да не е панацеята, което едно време се твърдяло, когато се използва сам, то когато е комбиниран с магнезиев хлорид, алфа-липоева киселина и, в особения случай на рак, с натриев бикарбонат, ние ще открием нещо наистина забележително. Survival Medicine for the 21st Century съдържа революционен протокол за рак на гърдата, който включва магнезиев хлорид, йод и натриев бикарбонат. Тези три лекарства, когато са комбинирани и използвани коректно, ще доведат до революция в сферата на онкологията, но ще заплашат фармацевтичната индустрия, чиито печалби ще пострадат много силно поради широката употреба на тези евтини, безопасни и ефективни хранителни лекарства.
Медицинската истина е ясна и видима като бял ден, но през по-голямата част от времето тя не съвпада с конвенционалното мислене. Но когато се остави време, медицинската наука ще достигне до очевидното. Както можете да видите относно трансдермалната магнезиева терапия, вече има изследвания, които показват, че магнезиевият хлорид е номер едно шампионът в тежка категория в медицинския свят, който е в състояние да спаси животи при спешни ситуации. Той, заедно с други хранителни субстанции, концентрирани за медицински цели, са отговорите, които търсим, за да предпазим нас и нашите обични в ерата на токсичност, през която, за жалост, всички преминаваме.
Mark Sircus Ac., OMD
Director International Medical Veritas Association
http://www.imva.info
http://www.magnesiumforlife.com

Коментар на Уолтър Ласт:

Увеличавайте приема на йод бавно, докато следите вашето самочувствие. Според наличните медицински предупреждения, йодът може да потисне функциите на щитовидната жлеза. Все пак дозата, която е необходима, за да се потисне функцията на щитовидната жлеза е около 750 милиграма йод, докато една капка разтвор на Лугол има само 6,5 милиграма йод.
Наситен разтвор на калиев йодид се използва като спешно средство за третиране при хипертиреоидизъм, защото високите количества йодид временно потискат отделянето на щитовидни хормони от щитовидната жлеза. Дозата за това е 5 капки наситен разтвор на калиев йодит, съдържащи 250 милиграма йод под формата на йодид – 3 пъти на ден. Препоръчителната доза за защита на щитовидната жлеза от радиоактивно замърсяване е 100 мг йод на ден – 2 капки наситен разтвор на калиев йодид или стандартно 130-милиграмово хапче могат да се използват ежедневно при ядрени инциденти, за да се възпрепятства възприемането на радиоактивен йод.
Основната причина за потиснати функции на щитовидната жлеза са кандида, живак и флуор. До 1970 година флуоридът е предписван от докторите, като потискащо щитовидна жлеза лекарство за пациенти със свръхактивна щитовидна жлеза!

Някои симптоми на подактивната щитовидна жлеза включват:

  • изтощеност, 
  • ниско или високо телесно тегло, 
  • запек, 
  • замъглено мислене, 
  • суха кожа, 
  • ниско кръвно налягане, 
  • задържане на течности, 
  • депресия 
  • бавни рефлекси. 


Когато се използват високи дози йод, внимавайте за признаци за свръхактивна щитовидна жлеза:

  • безпокойство, 
  • безсъние, 
  • бърза загуба на тегло, 
  • диария, 
  • висок пулс, 
  • високо кръвно налягане, 
  • чувствителни или подути очи 
  • проблеми със зрението.
Суплементите с йод имат тенденцията да нормализират състояния на свръхактивна щитовидна жлеза, включително автоимунни състояния и рак на щитовидната жлеза. Все пак, ако размера на щитовидната жлеза е увеличен, както е при заболяването гуша, тогава допълнителният прием на йод първоначално ще предизвика допълнителна стимулация. За да се нормализира размерът и функциите на щитовидната жлеза, дозата на йод трябва да бъде увеличавана много бавно и временно намалявана, когато се получи прекомерно стимулиране, и след известно време отново да бъде увеличавана.
Друг проблем е, че йодът е стимулант на сърцето и ако използвате лекарства за щитовидната жлеза и други стимулиращи лекарства в допълнение, тогава може да има твърде голяма стимулация и да се появи сърцебиене. В този случай трябва да се намали количеството на тези стимуланти, за да се разреши проблема.
Според моите опит и разбиране, основната полза от високия прием на йод, е неговата ефективност в убиването на кандида и други гъбички и микроби. Това също може да бъде причина за неговата ефективност при рак на гърдата и фиброцистична болест на гърдите, яйчниците и матката. Тайната на този успех може да бъде във факта, че йодът и гъбичките имат афинитет към мукусните мембрани. Поддържайки тези мембрани в добро здраве, йодът силно помага при преодоляването на автоимунни заболявания, проблеми със синусите, астма, рак на белия дроб и други белодробни проблеми, и също така стомашно-чревни болести, включително възпалителни състояния и рак. Изследванията показват, че най-добрите суплементи с йод са тези, които включват молекулярен йод, защото такъв се предпочита от тъканите на гърдите.
Обичайната употреба на йод като антимикробен агент, е 4 пъти по 6 до 8 капки, или три пъти по 10 капки луголов разтвор за три седмици. FDA напоследък забрани продажбата на повече от 30 мл разтвор на Лугол, но в Щатите все още може да се сдобиете с Йодорал (таблетки йод) и 2% разтвор на йод и да взимате 5 пъти повече капки от тези, които са посочени за луголовия разтвор, но бъдете сигурни, че използвате воден разтвор на йод, а не йод в алкохол, който може да предизвика реакции. Йосол – лекарство с йод и амониев йодит има 1,8 мг йод/йодит на капка.
Може да наблюдавате функцията на щитовидната жлеза, като проверявате температурата си сутрин, преди ставане. Измерването под езика е по-надеждно, отколкото под мишницата. Жени преди менопауза трябва да мерят температурата си в първата половина от цикъла, преди овулация и най-добре в първата седмица след началото на новия цикъл. Температурата трябва да бъде 36,5 градуса целзий или по-висока, в противен случай щитовидната жлеза най-вероятно е с понижена активност. Все пак, уверете се, че нямате повишена телесна температура поради лечебна реакция или инфекция.
За друга, отлична статия относно йода, вижте „Йод за здраве“ на Доналд Милър. Ето един параграф от тази статия: „Повече от 4000 пациенти в този проект приемали йод в дневни дози между 12,5 и 50 мг, а при тези с диабет – до 100 мг на ден. Тези изследователи открили, че йодът в действителност обръща фиброцистичната болест, техните пациенти с диабет имат нужда от по-малко инсулин, хипотироидните пациенти имат нужда от по-малко лекарства за щитовидната жлеза, симптомите на фибромиалгия изчезват и пациентите с мигрена престават да имат главоболие. За да парафразираме доктор  Szen–Gyorgyi, тези изследователи не са сигурни как точно работи йодът, но той прави нещо хубаво."

Прочети още: "Хашимото - защо се появява и как да се отървем от него"

Референции:

[1] Saker KE, Fike JH, Veit H, Ward DL (2004) Brown seaweed-(Tasco) treated conserved forage enhances antioxidant status and immune function in heat-stressed wether lambs.  J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 88:122-30.
[2] Saker KE, Allen VG, Fontenot JP, Bagley CP, Ivy RL, Evans RR, Wester DB (2001) Tasco-Forage: II. Monocyte immune cell response and performance of beef steers grazing tall fescue treated with a seaweed extract. J Anim Sci  79:1022-31
[3] Ghent, W., et al, Can. J. Surg., 36:453-460,1993.  Eskin, B., et al, Biological Trace Element Research, 49:9-19, 1995.
[4] Abraham, G.E., The historical background of the iodine project. The Original Internist, 12(2):57-66, 2005.
[5] http://www.ispcorp.com/products/pharma/content/brochure/pvpiodine/antiact.html
[6] STERILIZATION ACTION OF CHLORINE AND IODINE ON BACTERIA AND VIRUSES IN WATER SYSTEMS;  JOHNS HOPKINS UNIV BALTIMORE MD SCHOOLOF HYGIENE AND PUBLIC HEALTH; Final rept. 1 Jul 1962-30 Jun 1966;   http://stinet.dtic.mil/oai/oai?&verb=getRecord&metadataPrefix=html&identifier=AD0476804
[7] Hollowell JG, Staehling NW, Hannon WH, et al. (1998) Iodine nutrition in the United States. Trends and public health implications: iodine excretion data from National Health and Nutrition Examination Surveys I and III (1971-1974 and 1988-1994). J Clin Endocrinol Metab 83: 3401-3408
[8] Съдържанието на йод в повечето храни зависи от съдържанието на йод в почвата, в която те са били отглеждани. Морската храна е богата на йод, защото морските животни могат да концентрират йода от морската вода. Някои типове водорасли, например лакаме, също са много богати на йод. Обработените храни могат да съдържат малко по-високи нива на йод  поради добавянето на йодирана сол или добавки към храната като калциев йодат и калиев йодат. Млечните продукти са сравнително добър източник на йод, защото йодът обикновено се добавя към животинския фураж в Съединените Щати. Във Великобритания и северна европа нивата на йод в млечните продукти имат тенденцията да бъдат по-ниски през лятото, когато добитъкът пасе в пасища, където почвата има по-ниско съдържание на йод. http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/minerals/iodine/
[9] Iodine Metabolism;  http://iodine4health.com/overviews/clinicians/miller_clinician.htm
[10] Лимитите за дневен прием (необходимо количество, RDA) на витамини и минерали са установени след Втората Световна Война. Един от последните основни елементи, включени в RDA системата, е йодът, като лимитът е установен през 1980 година и потвърден през 1989 година. RDA за йод е базиран на количеството йод/йодит, необходимо за предпазване от гуша, екстремна глупост и хипотиреоидизъм. Оптималното изискване на цялото човешко тяло за йод никога не е било изследвано, следователно оптималното количество от този елемент за физическо и умствено благосъстояние не е известно. На база на демографически изследвания, японците консумират средно 13,8 мг йод дневно и те са едни от най-здравите хора на планетата. Една таблетка йодорал съдържа 12,5 мг йод/йодит – количеството, което е съвсем близко до 13,8 мг среден прием на йод на  японците.
[11] Abraham, G.E., Flechas, J.D., Hakala, J.C., Orthoiodosupplementation: Iodine sufficiency of the whole human body. The Original Internist, 9:30-41, 2002.
[12] Abraham, G.E., Flechas, J.D., Hakala, J.C., Orthoiodosupplementation: Iodine sufficiency of the whole human body. The Original Internist, 9:30-41, 2002.
[13] http://www.moh.gov.my/opencms/export/sites/default/moh/download/16_chat.pdf
[14] Nippon Naibunpi Gakkai Zasshi. 1985 Nov 20;61(11):1249-58.Induction of cytosolic proteins controlling mitochondrial protein synthesis by thyroid hormone.
[15] Stone OJ (1988) The role of the primitive sea in the natural selection of iodides as a regulating factor in inflammation. Med Hypotheses. 25:125-129
[16] [Iodine deficiency in cardiovascular diseases];  Molnar I, Magyari M, Stief L.Orv Hetil. 1998 Aug 30;139(35):2071-3.
[17] http://www.sirinet.net/~jgjohnso/endoreview.html 
[1][18] Orthoiodosupplementation in a Primary Care Practice; Jorge Fleches, M.D. http://www.optimox.com/pics/Iodine/IOD-10/IOD_10.htm
[19] Cunnane SC (2005)  Survival of the Fattest: The Key to Human Brain Evolution.  World Scientific Publishing Company (Hardcover)
[20] J Clin Endocr and Met 1998; 83:3401-08
[21] Dunn JT, Delange F (2001) Damaged reproduction: the most important consequence of iodine deficiency. J Clin Endocrinol Metab 8:2360-3
[22] Infant Survival Is Improved by Oral Iodine Supplementation;  Cobra et al; The Journal of Nutrition Vol. 127 No. 4 April 1997, pp. 574-578  http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/127/4/574
[23] Damaged Reproduction: The Most Important Consequence of Iodine Deficiency; Dunn and Delange 86 (6): 2360. (2001)   http://jcem.endojournals.org/cgi/reprint/86/6/2360
[24] Department of Nutrition and Food Hygiene, School of Public Health, Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan 430030, People's Republic of China. Biol Trace Elem Res. 2006 Summer;111(1-3):229-38.
[25] Tissue distribution of Fe, Mn, Cu, and Zn, the essential trace elements associated with oxidant and/or antioxidant processes, was examined in iodine- and/or selenium-deficient rats.  Biol Trace Elem Res. 2003 Dec;95(3):247-58   Entrez Pubmed  
[26] Терапията с йод не е чак толкова освободена от странични ефекти, както магнезият, но в сравнение с медицинските лечения, лекарства за щитовидна жлеза и всички останали  – йодът е много безопасен. Просто действайте с внимание, следвайте указанията стриктно и внимателно наблюдавайте вашите резултати. Винаги е добре да се използва висококачествен йоден суплемент и да се започне с ниски дози, които лека по лека се увеличават.
 

Жена с тумор в мозъка се подобрява от билката дебелец.

Тези дни си споделихме много рецепти. Мисля, че е дошло време да си споделяме за добри билколечители и такива, които се занимават с алтернативни методи на лечение. Аз ще започна първа, защото от близо месец съм свидетел на нещо, което наистина ме изненада много приятно. Моя приятелка от блога го закъса много яко в края на миналата година. Постъпи в болница, където й откриха рак на мозъка и отказаха да я оперират, защото бил на място, с ограничен достъп. Била е в състояние близко до кома, неподвижна и говореща единични думи. В един такъв момент си е спомнила за мен и е накарала дъщеря си да ми пише и да ме помоли за помощ. Знаете, аз никога не съм твърдяла, че съм лечител и направо се хванах за главата. Тя е от гр. Хасково и препоръчах на дъщеря й да се свърже с г-н Васил Дамянов от гр.Ст.Загора. Тя се е свързала с него и след като е взела майка си с колата, направо са отишли там. Това се случи през януари, ден преди да падне големия сняг и слава богу, че е така. Дамянов е завел дъщеря й извън Ст.Загора на място, където са успели да набрат някой от лечебните видове дебелец, после й дал извлек от златен коре, Чародейник и напътствия за лечение. От тогава често си говоря с нея по телефона и всеки път ми разказва, как майка й става все по-добре. В началото беше, как започва да спада отокът й на едната ръка, после как той изчезва напълно, започва да движи едната ръка и единият крак....започва да се върти в кревата..започва да говори цели изречения, идва в съзнание и започва да плаче, осъзнавайки състоянието си... и трудно спи през нощта...успокоява се и започва да наддава килограми, увисналата кожа се опъва. Днес ми каза, как вече седи спокойно в седнало състояние и с помощ вече се изправя права, питала кога ще дават на печат новата й стихосбирка и какво име са измислили за нея. Изпитала е най-после глад и си е хапнала добре, след което е поискала да се разхожда в центъра на Хасково. Да кажа само, че освен лечението на В.Дамянов й прилагат билковите чайчета на В.Бошнаков, който ги публикува наскоро като свой сполучлив опит в лечението на рак по метода на Бройс. Дават й чай от маточина, който Бройс препоръчва при тумори. И така тя става все по-добре, а нашата медицина я изписа като ненадежден случай и я остави да си умре в къщи. Нейният съпруг и дъщеря й са неотлъчно до нея, нямам представа как издържат физически и финансово, но за мен те са герои. А жената си заслужава усилията, направо е магнетична, тя е една от тези, заради които започнах да публикувам в блог.бг. Тя миналата година навърши 60 г., а душата й е млада и добра. Молете се за нея, дано да види бял ден и да се порадва на мъж, дъщеря и внуци.

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА