петък, 16 юни 2017 г.

Ваксиниране на новородени с Първични (вродени) имунодефицитни заболявания. Опасно ли е ?

Първичните (вродени) имунодефицитни заболявания (PID) са група наследствени болести на имунната система, предразполагащи към различни проявления, включително повтарящи се инфекции, ваксинални усложнения, автоимунитет и др. Има редица PID, податливи на много тежки БЦЖ усложнения, включително описани случаи на смърт, такива бебета и деца не трябва да се ваксинират. Проблемът идва от това, че повечето бебета са диагностицирани, след като вече са ваксинирани в родилното.
Такива PID са: хронична грануломатозна болест (CGD), тежка комбинирана имунна недостатъчност (SCID), менделова податливост към микобактериални болести (MSMD) и още около 150 други.
В една от статиите се посочва, че е доказано неразкриването на някои PID до появата на ваксиналните усложнения. Даже някои БЦЖ реакции се явяват като подсказка за имунодефицит. Същевременно, ранното откриване на PID (напр. SCID) може да бъде животоспасяващо, а и да предотврати последващи тежки постваксинални последствия.
По тези причини в някои страни е стартиран скрининг за някои имунодефицити като рутинна програма за новородени (напр. в САЩ от 2008 г.).
Някои PID са по-често срещани в страни с високи нива на родствени бракове (у нас също), обаче именно тези страни са силно насърчаващи БЦЖ ваксинацията при раждане (и безогледното ваксиниране на конвейер).
Силно се препоръчва ранното диагностициране на лица с PID, прецизен контрол и мерки, насочени за избягване прилагането на БЦЖ при раждане при бебета с фамилна анамнеза за повтарящи се инфекции и имунодефицит. Предварителното познаване на фамилната анамнеза при такива пациенти може да е животоспасяващо или да избегне тежки постваксинални реакции (и смърт).
Въпросът е на какво ниво са тези мерки в България и какво се случва с тези ваксинирани пациенти. Мисля, че отговорът е ясен на всички...

Подбор и текст : К. Асенова

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА