ЛЕЧЕБНОТО ХРАНЕНЕ
ЦАРИЦАТА НА ПОЛЕТОТези златисти, скрити под листата и пухкавите метлички, мамули на дълги зелени стъбла индианците от Централна и Южна Америка са смятали за дар от Бога, изобразявали са ги в барелефи, използвали са ги като сюжет на стенописи на грънчарски изделия. 

Христофор Колумб, който пръв от европейците видял царевица, разказвал, че индианците са използвали като храна не само зърната, но и метличките, а със зелената маса хранели животните.
Европейците бързо оценили новата култура и от зърната започнали да пекат питки и да правят каша, а от брашното - да приготвят тестени изделия.
Новите изследвания показват, че царевицата е “склад” на много необходими витамини и микроелементи. Най-голямо в нея е съдържанието на витамините В1, В2, РР и Е, а по съдържание на витамин К тя няма равна. Изобилието от желязо, цинк и калий при незначителното съдържание на натрий дава възможност царевицата да бъде включена в диетата на сърдечно-болните. Тя съдържа много фосфор, което подобрява работата на мозъка, укрепва костите и зъбите, помага за бързото освобождаване на енергия в тъканите, а така също регулира дейността на нервната система.
Царевицата е богата на целулоза. Влакнестата растителна съединителна тъкан (целулоза) не просто стимулира дейността на червата: тя поглъща и неутрализира всеки попаднал в нашия организъм канцерогенен продукт. Освен това, ускорявайки храносмилането, неразтворимата целулоза намалява времето за контакт между канцерогените и съединителната лигавична обвивка на червата.
Царевицата съдържа каротиноиди, които придават този красив жълт цвят на зърната и са мощен антиоксидант, а това е своеобразна плофилактика на рака.
Царевичните трици до голяма степен снижават нивото на холестерола в кръвта. По същия начин действа и царевичното масло. То съдържа така необходимите за организма полиненаситени мастни киселини. Ако включим в менюто си тези продукти, ние ще направим добра профилактика на атеросклерозата.

ВНИМАНИЕ! 
При ранен стадий на атеросклероза помага следната смес: царевични зърна, плодове от глог, корени от девесил, цветове от ливадна детелина и копър. Всичко се смила, после от сместа се взема 20 грама, залива се с един литър вода и се държи на водна баня за десет минути. Оставя се да се утаи за един час и се прецежда. Пие се по четвърт чаша три пъти на ден 30 минути преди ядене. Такава смес е желателно да си приготвяте два пъти в годината и да я приемате в продължение на един месец, добавяйки към нея мед.

ТЯ “ОТВАРЯ” И ОЧИТЕ 
Диетолозите твърдят, че възрастните хора биха допринесли за запазване и подобряване на зрението си, ако се хранят правилно. Нарушенията на зрението могат да бъдат избегнати, ако консумираме зеленчуци и плодове с естествено жълта пигментация, а така също съдържащи определена група витамини. Жълтите мамули на царевицата, съдържащи голямо количество каротиноиди, са едно от най-добрите защитни средства за зрението, наред с морковите, тиквата и портокала. Само не забравяйте, че за варене трябва да се избират крехки мамули, млечно-восъчни на вид, а не стари и твърди. Презрелите зърна със своята груба структура трудно се усвояват от организма.

ХРАНА “ЗА МОЗЪКА” 
Въглехидратите се делят на два основни вида: прости и сложни. Простите въглехидрати се съдържат във всичко онова, което е вредно: захарта, бонбоните, сладоледа, тестените изделия, шоколада, сладката. Бързо разтворили се до глюкоза, простите въглехидрати водят организма до състояние на аврал (всички възможни сили, целият екипаж са насочени към извършване само на една работа). Отначало глюкозата се оказва твърде много и организмът хвърля за нейната преработка всичкия възможен инсулин, а след това тя остава много малко. Нервните клетки на мозъка, нуждаещи се от постоянно подхранване, просто не успяват да получат своя дял.
Съвсем по друг начин стоят нещата със сложните въглехидрати, които в основата си представляват нишесте: царевица, хляб от грубо брашно, зеленчуци, бобови растения. Попадайки в стомаха, те се разтварят до нужното състояние бавно и постепенно, обезпечавайки по този начин непрекъснатото подхранване на мозъка.

ЛЕЧЕБНОТО МАСЛО 
Полезен лечебен продукт е и царевичното масло особено ако е приготвено от царевични зародиши. Съдържанието на масло в царевичните зародиши достига 50 процента. То притежава способността да намалява нивото на холестерола в кръвта и затова може да се приема за профилактика и лечение на атеросклероза. Царевичното масло съдържа много витамин Е, продължаващ нашия живот и отдалечаващ старостта. Неслучайно в козметиката се използват добавки от царевично масло. То подобрява еластичността и защитните свойства на кожата, а освен това образува на повърхността на кожата полупроницаема влагоустойчива пелена (пласт).

УНИКАЛНИ РЕЦЕПТИ ОТ ЦАРЕВИЦА 1. Ефикасна за жлъчката настойка: една супена лъжичка царевични влакна се завират с чаша вода до кипване, след което престояват един час и се прецеждат. От сместа се пие по 50 грама 30 минути преди ядене.
2. Отварата от царевични влакна има диуретично действие и се използва при отоци, свързани със заболявания на сърдечно-съдовата система и бъбреците. Полезна е и при проблеми с пикочните пътища и простатата. Добре е да се приготвят заедно с овес. Две супени лъжици от сместа се залива с половин литър вода и се оставя 15 минути на бавен огън. Отварата се изстудява, прецежда се и се приема по една трета чаша четири пъти на ден.
3. Съдържанието на витамин К в царевичните влакна повишава съсирването на кръвта, затова настойката може да се приема като кръвоспиращо средство. Добре е при приготвянето й да се използва и коприва. Една супена лъжичка смес от царевични влакна и коприва се заливат с чаша вода и се приема по една чаена лъжичка на всеки три часа.

КРАТКА СПРАВКА ЧУДОДЕЙНИТЕ ВЛАКЪНЦА (МЕТЛИЧКИ) Приличат на дълги копринени нишки със златист цвят. Древните инки са ги смятали за вълшебни и ненапразно. В народната медицина се използват като диуретици и кръвоспиращо средство. В царевичните “метлички” се съдържат много биологично активни съединения, които са много полезни за жлъчката. А това, от своя страна, е много важно при лечение на холицистит и хепатит.
Царевичните “метлички” се събират в периода на млечно-восъчната зрялост на мамулите и се сушат на проветриво място.

ИЗПИТАНО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ 
МАМАЛИГА ЗА ЗДРАВЕ 
Ситно смляно царевично брашно се изсушава във фурната и се пресява през сито. След това внимателно на тънка струйка се изсипва във вряща вода, като непрекъснато се разбърква. Съотношението трябва да бъде една част царевично брашно към три части вода. Съдът, в който се приготвя, трябва да бъде с дебели стени и дъно. Вари се 35-40 минути на много слаб огън при постоянно бъркане с дървена лъжица, докато се сгъсти. След като се сгъсти до степен, до която да се отделя от стените на съда, се изсипва върху чиста тъкан и се реже на парчета. Подправя се с настърган кашкавал, мляко, каймак, масло, яйца, чесън.

Източник :  https://www.blitz.bg/article/922