събота, 12 март 2016 г.

Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm. - рак

Антитуморни съединения открити в Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm - корен
Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm

"Открити за пръв път съединения се оценяват с  антитуморни действия срещу HepG2 (човешки хепатоцелуларен карцином), MG-63 (човешки остеосаркомни клетки), B16 (меланомни клетки) и HeLa (човешки карцином на шийката на матката клетки) линии по метода на МТТ. Едно от изолираните съединения показва значително инхибиране на растежа на туморните клетки. " 

*машинен превод , възможни са неточности

Източник : Antitumor constituents from Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm. - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24761904

Директно през преводач - тук



Anthriscus sylvestris (L.) Hoffm   в България се среща с названието  Кервел , Див кервиз,Трибула Шушан Балдаран Балдаранолистен азмацук , антрискус и др. Едногодишно растение от рода керевиз, Сенникоцветни .На пръв  поглед листенцата напомня на тези на  магданоза , но самото растение е много по-високо(40 -60 см. ), с по-дебели стебла и цъфти в бели нежни цветове  от април до юни. Има лека аромат на анасон. 
   Трибула расте в почти всички европейски страни, с изключение на Италия, Испания, Скандинавия и Англия. Намерено в Турция, Ирак, Иран, Кавказ и Централна Азия. В Русия, разпространена на територията Краснодар и Ростов региона.
 Зелената листна маса и стеблата са източник на протеини, рутин, витамин С, провитамин А, гликозиди, минерали и други хранителни вещества. Свежите зелени листа съдържат голямо количество ароматични етерични масла.(анетол, метилхавикол, b-феландрен и др.)Плодовете съдържат етерично масло (около 1%), тлъсто масло (до 16%), кумарини и др.
Съставът на 100 грама зелена маса включва: вода, 
7,2 грама-пепел, диетични фибри  - 11,3 грама, 50 мг витамин С, витамини от група В  - 1.99 мг,  5850 мг- витамин A, цинк - 8.8 мг, 0,44 мг мед, 29.3 мкг  - селен, 2.1 мг - магнезий, 450 мг фосфор, желязо 31,95 мг, Натрий - 83 мг Калций -  1346 мг ,Магнезий -  130 мг,  Калий - 4740 мг.

Рандеман. От 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.Заради сладникавия анасоноподобен аромат и пикантен вкус често се използва в кулинарията. 
  •  Противовъзпалително
  •  Общоукрепващо
  •  Кръвоспиращо
  •  При хемороиди и кожни обриви
  •  Понижава кръвното налягане
  •  Деуретично действие
  •  При лениви черва
  •  За овлажняване на очите ( чай )
  • Пролетен кръвочистител ( сокът на свежото растение )
  • При увеличени жлези у лимфатични деца. ( много добро действие )

* Използването на билки ,ОСОБЕНО за деца ,трябва да става винаги след консултация със специалист.

Благодарение на високото съдържание в листата на  провитамин A , растение може да се използва широко в народната медицина.  Каротеноиди са полезни заради своите мощни антиоксидантни функции . Редовната употреба на керевиз в храна ще помогне за възстановяване на метаболизма ви и може да разреши проблеми с наднорменото тегло. Може да повлияе положително състояния на  депресия и забравяне .
Трибула има стимулиращи, тонизиращи, диуретични  и отхрачващи свойства.
Полезни свойства на Трибула  се израсяват и в способността да нормализира кръвното налягане , играе решаваща роля за формирането на здрава сърдечно-съдовата система. Използването на листата в храната помага за стимулиране функцията на бъбреците и дихателната система.
Отвара от листата на растението се препоръчва за хора, страдащи от заболявания на черния дроб и подагра. Освен това, сокът от листата ,добавен в  лосиони,  за лечение на артрит, оток и постоянни проблеми с кожата. Смачкани те листа  от растението имат добър лечебен ефект при рани.
Тинктура от пресни листа може да е чудесен инструмент за тези, които желаят да отслабнат бързо и безопасно.

 

Внимание !!!

Когато се събират листа и корени от това растение  трябва да бъдете внимателни, тъй като  може да бъде объркано с   Бучиниш (силно отровно растение) ! Смачканите листа  на Бучиниша/МАНГУНА(CONIUM MAKULATUM ) излъчвт много неприятна миризма, така може да ги различите! Кервелът не става много висок(до около 60 см.) и се разклонява от ниско,докато Бучинишът расте с право стъбло на височина около два метра, ако е на влажно място и до три метра, и много късно започват да се появяват разклонения от началото на листата.
=====================================

Растението се използва по Великден в определени райони в Европа: яде се като част от церемонията на Велики четвъртък. Шушанът се свързва с Възкресение Христово, защото ароматът му е подобен на този на смирната и защото ранните пъпки символизират възраждането. Може би затова
 познаваме това растение още от малки ,от градината в село- бабите боядисват яйцата с него. ( едно листо се намазва с олио и се залепя за свареното яйце , затяга се с тънко парче плат и се боядисва -отбелязват се красиви листенца на яйцето )
 Един от начините да се запази ароматът му е като се постави във винен оцет. Тъй като миризмата на подправката е много силна, съвсем малко количество е достатъчно като се добавя към храните. Ако се съхранява в найлонов плик и в хладилник, растението може да издържи до седмица.

          ВИДОВЕ :


РУСЕНСКИ ЛОМ

Още няколко снимки за помощ при разпознаване на растението : 







Среща се и с името Cerfeuil sauvage

http://www.botanickafotogalerie.cz/fotogalerie.php?lng=cz&latName=Anthriscus%20sylvestris&title=Anthriscus%20sylvestris%20|%20kerbl%C3%ADk%20lesn%C3%AD&showPhoto_variant=photo_description&show_sp_descr=true&spec_syntax=species

Превод и подбор от публични източници : Десислава Иванова "ЛЕК ЗА НАС - ОТ ПРИРОДАТА ЗА ЗДРАВЕТО "

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА