вторник, 12 март 2019 г.

Инфаркт на миокарда


Рискови фактори 

  • Лоши навици (пушене, алкохол). 
  • Високо кръвно налягане, хипертония. 
  • Ревматизъм със сърдечни мембрани. 
  • Инфекциозни заболявания, причинени от стрептококи, стафилококи. 
  • Повишен холестерол в кръвта, образувайки атеросклеротични плаки. Значително намаляване на кръвта на липопротеинов холестерол с висока плътност, който събира "лошия" холестерол от стените на артериите. 
  • Намалени триглицериди (клетките вземат енергия от него за жизнена активност). Значително намаляване на физическата активност. 
  • Възрастови промени, пенсионна възраст (мъже след 40 г., жени след 50 г.). 
  • Мъжки пол. 
  • Замърсяване на околната среда в мястото на пребиваване. 
  • Диабет, затлъстяване. 
  • Болест на сърцето. 
  • Заболявания на имунната система. 
  • Преди това са имали инфаркти на малък стадий и големи фокални инфаркти.

Источник: http://oserdce.com/serdce/ibs/infarkty/krupnoochagovyj.html
Питание после инфаркта миокарда
Инфаркт на миокарда възниква, когато коронарните артерии образуват кръвен съсирек (кръвен съсирек), който предотвратява богата на кислород кръв на сърдечния мускул. Липсата на кислород боли сърдечен мускул. Образува се кръвен съсирек, ако малките артерии се отделят от стената. плака и тромбоцити са прикрепени към него. Мащабът на щетите зависи от степента артериални оклузии и скорости на възстановяване на кръвния поток
Регулярни ехографии през 3 месеца
Маркер за миокардна  некроза - СК-МБ, тропонин ( венозна кръв ) 
 Изследването на ензимите на сърцето включва изследване в кръвта на ензима креатин фосфокиназа (креатинкиназа, CPK, CK)      и протеина тропонин (TnI, TnT). Ниски нива на този ензим и протеин се откриват нормално в кръвта. При увреждане на сърдечния мускул, както е при инфаркт на сърцето се увреждат мускулните клетки на сърцето и в кръвта се освобождават от клетките креатин фосфокиназа и тропонин, което води до повишаване на нивата им в кръвта. 
  Креатинкиназа и тропонин може да се открият и в други тъкани и при увреждането им също могат да се повишават нивата им в кръвта. Изследването на CK и тропонин е добре да се прави едновременно с електрокардиограма и преглед от лекар. Чрез този тест може да се определи дали проведена терапия – перкутанна коронарна интервенция, тромболиза са довели до успешно възстановяване на кръвообращението в коронарните артерии.Изследването трябва да се повтори след няколко часа, за да се сравнят резултатите. Обикновено проби от кръв се вземат на всеки 8-12 часа в рамките на 1-2 дни след инфаркт на сърцето. Следи се повишаването и понижаването на показателите.Нормални стойности:
    Нормалните стойности могат да варират между различните лаборатории .
    Нормални стойности на тропонин (TnI, TnT):
    Нормални стойности на TnI < 0,3 mcg/L
    Нормални стойности на TnT < 0,2 mcg/L
    Отклонения от нормата: 
   Повишените стойности на тропонин могат да се дължат на увреждане на сърдечния мускул. Нивата на тропонин в кръвта се повишават до 4-6 часа след инфаркт на сърцето, най-високи нива се достигат до 10-24 часа и спадат до нормални до 10 дни.  
  Изследването може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:
  •    При други заболявания – мускулна дистрофия, някои автоимунни заболявания, синдром на Reye.
  •   При други състояния или заболявания на сърцето – миокардит, някои форми на кардиомиопатия.
  •    При поставяне на мускулни инжекции.
  •    След спешни манипулации – кардиоверсио, дефибрилация.
  •    При прием на лекарства, които понижават холестерола – от групата на статините.
  •    При злоупотреба с алкохол.
  •    При бъбречна недостатъчност.
  •    След тежка физическа активност.
  •     След операция или травма.
  •     https://medpedia.framar.bg
Понякога повишените стойности на тропонин имат друга причина – например при белодробна емболия (запушване на белодробна артерия от тромб). Други възможни причини са нараняване на сърцето при злополука, операция или някои сърдечни заболявания.    bolenzdrav.com

     Тропонин – това е белтък, съдържащ се в съкратилния миокард. lechenie.bg
      Описаните до сега в литературата тропонини са три основни вида: тропонин I (TnI), тропонин T (TnТ) и тропонин С (TnС). TnI предотвратява мускулната контракция в случаите на ниска или липсваща калциева концентрация. TnТ свързва тропониновия комплекс към веригата на тропомиозина. TnС е калций свързващ белтък, който регулира активирането на актиновите филаменти. Освен функционално, тропонините се различават по аминокиселинния си състав и молекулно тегло: mamatatkoiaz


    През първата година се появява втори инфаркт при 10–20% от пациентите. Мъжете в този смисъл са по-уязвими от жените.Освен това е необходимо рязко да се ограничат всички бонбони, особено прости видове захари, които се абсорбират бързо, което допринася за рязкото покачване на нивата на кръвната захар, а това от своя страна води до развитие на синдром на непоносимост към въглехидрати, метаболитен синдром, захарен диабет, повече атеросклероза, хипертония, инфаркт.Трябва да се ядат най-малко 400 грама плодове и зеленчуци. Картофите не се броят, защото това е чисто нишесте. 
   
      Сокът Патанджали Арджуна Амла е комбинация от екстракт от кора на Арджуна и сок Амла. Той е естествен източник на витамин С. Арджуна е най-добрата билка за сърдечни заболявания. предотвратява и помага при възстановяването на ангина и лекува сърдечната тъкан. Той стимулира сърцето; лечение на различните заболявания поради наличието на хидролизуеми танини и съставките на витамин С.  Той е полезен за изчистване на сърдечни блокажи и други сърдечни проблеми, озопороза, буен натиск. Сокът Патанджали Арджун Амла изчиства артериите, съсирването на кръвта и увеличава притока на кислород към сърцето, като по този начин значително намалява нивото на холестерола в кръвта. * Той е полезен и при възпаление, оксидативен стрес, уринарна инфекция, левкорея и храносмилателни проблеми.* Възраст (5-12 години) - 2 лъжици с равно количество вода, празен стомах сутрин и вечер. * Възраст (13 и повече години) - 4 лъжици с равно количество вода, празен стомах сутрин и вечер.Плодове Amla (Emblica officinalis Gaertn.) Arjun chaal (Terminalia arjuna (Roxb.) Wight & Am.) Лимонена киселина (безводен) калиев сорбат (хранителен клас) натриев бензоат (хранителен клас)https://www.netmeds.com/non-prescriptions/patanjali-arjun-amla-juice-500ml
    







Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА