неделя, 8 януари 2017 г.

КЮШЕТНИК (КЬОШЕТНИК )

 Днес попаднах на нещо , което може би ще е интересно за всички българи , а именно КЮШЕТНИК или КЬОШЕТНИК .
Снимката е публикувана от г-жа Даниела Василева в общодостъпната Фейсбук група " Схеми и шевици "  .

 Даниела разказва , че кюшетникът е стоял окачен под снимката на нейните баба и дядо , която е била закачена в ъгъл ( той е висял под снимката). 
Със сигурност в тази шевица има закодирана символика и описва сакрални моменти , който да се случат с хората , но тази символика може да се разчете само от опитни специалисти .


Николина Радева предполага , че вплитането на червено и синьо в комбинация с  шевиците са знаци , които да предпазват семейството. Таня Дъганова пък пише , че първото , което й идва на ум е , че това е нещо като семеен талисман за здраве , сила и живот. Тя предполага , че "пискюлите " може да да се възприема като символика за роене на рода , тъй като всеки един по-надолу се свързва с други два "пискюла" .  

Христина Митова допълва , че това е *оберег-талисман   и че двете отстрани са  *Елбетици , а това по средата е много по-сложно. 
Бабата и дядото на Даниела , под чиято снимка е висял КЮШЕТНИКЪТ ,  са от село Превала (фердинандско) монтанско.

Г-н Николай Митрофанов пояснява , че " оберег " е на руски , като дава пример , че за тях мартеничката също е оберег.
Господинка Ангелова е дала много полезен линк , от който ще цитирам извадки тук.


 "Оберегите на нашите предци съхраняват в себе си таен сакрален смисъл. С тях се добива силата, мощта на Рода и тясната връзка с природата. Всички Обереги притежавали силни защитни действия.
Славяните носели Обереги със себе си по време на път, използвали ги във всекидневния живот, защитавали живота си, дома и семейството.Нашите предци умеели съвършено да възприемат окръжаващия ги свят. Езичеството се основавало на уважение и поклонение пред Природата, както и почитането на нейната сила и могъщество. За да оградят себе си от различни нещастия, негативни въздействия и въздействието на ниски вибрации, славяните използвали обережни (защитни) символи.Днешните обереги изглеждат по същия начин, както и техните прародители.И днешните езически талисмани притежават такава сила и мощ. Те също така предпазват своите притежатели от нападението на зловредни духове, опасности, уроки и несправедливост. В замяна на това внасяли благоприятни ситуации, благополучие и успех във всички начинания и дела.

Древните славяни разделяли символите на женски и мъжки.На жените прилягало да носят големи Обереги – тъй като те се явяват Пазители и Защитници на Рода. За изготвянето на магическите талисмани отговаряла най-възрастната жена в семейството/рода.Тя ги изготвяла в пълно усамотение и тишина. По време на изготвянето на сакралните предмети намеренията трябва да са чисти, а мислите ясни.

Мъжки защитни Обереги


Мъжките защитни символи на първо място подпомагали 

успеха в битки, помагали в ежедневните дела и защитавали по

 време на лов. Оберегите за мъжете славяни били по-

опростени от тези за жените. Най-вече се носели като шевици

 по дрехи, символи по гривни, закопчалки и др.




Най-мощният талисман се явявал този, който бил изготвен от

 ръцете на  жената. Много славянки сплитали гривни за 

мъжете си от собстветните си коси – такива амулети

 защитавали мъжете във всекидневните походи и в битките. 

Силно магическо значение имали ноктите и зъбите на дивите

 животни, хванати по време на лов."

Цялата статия прочетете тук : www.selenabg.com



Всички тези шевици могат да бъдат разчитани по подобни разтълкувани от специалисти значения :

Изображение : http://www.selenabg.com/  Превод : Галина Христова






Публикацията е изготвена от ЛЕК ЗА НАС - ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА от материали от интернет .
Благодарности към г-жа Даниела Василева , че е запазила и качила снимката за да остане за децата ни , да знаят що е то кюшетник . Благодарности към създателя на групата "Схеми на Шевици" - Георги Марков 




======================================================================

Dina AlBadawi - Преди време в групата научих за особен вид карета, които са се шили от бродираните части на ризи. И понеже ми стана много интересно, се порових в нета и открих няколко такива.
Информация от Maria Angelova "Подобни неща са се събирали и изработвали веднага след войните в началото на 20 век. Обедняването е принудило жените да продават износените си ризи, заради шевиците, а от новите са ползвали платното за дрехи на семейството си , а частите с шевици са продавали.
Заможни жени са купували тези шевици, за да помогнат на осиротелите семейства. Правили са групи в които са комбинирали, разменяли и съединявали частите за да го запазят и употребяват. Има много покривки, възглавници, ковьори за стена, изработени по този начин , в етнографския музей в София, в къщата музей на Славейков, в антикварните магазини все още могат да се намерят.
Такава група е имала и известната ни майсторка на шевици и авторка на най-големия албум с шевици Росица Чуканова."
Три от каретата имат повече от една снимка.
Една от снимките е кредит на Serjo Mustisimo


































Докозахексаенова киселина (DHA)

Докозахексаенова киселина (DHA) е от съществено значение за растежа и функционална развитието на мозъка при кърмачета. DHA и е необходим за поддържане на нормалната мозъчна функция при възрастни. Включването на изобилна DHA в храната подобрява способността за учене, като има предвид недостатъците на DHA са свързани с дефицити в обучението. DHA е заета от мозъка с предимство пред други мастни киселини. Оборотът на DHA в мозъка е много бърз, повече, отколкото обикновено се реализира. Зрителната острота на здрави, доносени, изкуствено хранените бебета се увеличава, когато тяхната формула включва DHA. През последните 50 години, много бебета са били хранени с адаптирано диети липсват DHA и други омега-3 мастни киселини. DHA недостатъци са свързани с фетален алкохолен синдром, хиперактивно разстройство с дефицит на внимание, кистозна фиброза, фенилкетонурия, униполярна депресия, враждебност агресивен и адренолевкодистрофия. Намаляване на DHA в мозъка са свързани с когнитивно отклонение по време на стареене и с появата на спорадична болест на Алцхаймер. Водещата причина за смърт в западните народи е сърдечно-съдово заболяване. Епидемиологичните проучвания показват силна корелация между консумацията на риба и намаляване на внезапна смърт от инфаркт на миокарда. Намалението е приблизително 50% с 200 мг дневно -1 на DHA от риба. DHA е активната съставка на риба. Не само, че рибеното масло намаляване на триглицеридите в кръвта и намаляване тромбоза, но също така предотвратява сърдечни аритмии. Асоциацията на дефицит на DHA с депресия е причината за стабилна положителна корелация между депресия и инфаркт на миокарда. Пациенти със сърдечно-съдови заболявания или диабет тип II често се препоръчва да приемат ниско съдържание на мазнини диета с високо съдържание на въглехидрати. Изследване с жените показва, че този тип диета повишава плазмените триглицериди и тежестта на диабет тип II и коронарна болест на сърцето. DHA е в мазни риби (сьомга, риба тон, скумрия) и майчиното мляко. DHA присъства в малки количества в месо и яйца, но не е обикновено присъстват в храните за кърмачета. EPA, още една дълга верига п-3 мастни киселини, също присъства в тлъстата риба. По-кратката верига п-3 мастни киселини, α-линоленова киселина, се превръща много добре на DHA в човека. Тези longchain п-3 мастни киселини (известни също като омега-3 мастни киселини) сега стават достъпни в някои храни, особено адаптирано мляко и яйца в Европа и Япония. Рибеното масло намалява пролиферацията на туморни клетки, като има предвид, арахидонова киселина, а longchain п-6 мастни киселини, увеличава тяхната пролиферация. Тези противоположни ефекти се наблюдават с възпаление, особено ревматоиден артрит, и с астма.DHA има положителен ефект върху заболявания като хипертония, артрит, атеросклероза, депресия, възрастни захарен диабет, инфаркт на миокарда, тромбоза, и някои видове рак.

  ИЗТОЧНИК :  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043661899904954

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА