събота, 25 юли 2015 г.

Капки срещу "перде " на очите .

Капки, съдържащи ланостерол - тетрацикличен тритерпеноид, от който произлизат стероидите, се оказаха ефикасни за ограничаване на катаракта у кучета.
Те дават надежди за разработване на лечение на това очно заболяване, от което са засегнати голям брой възрастни хора в света.

Екип под ръководството на Лин Чжао от университета в Чънду в китайската провинция Съчуан установил, че лечение на базата на ланостерол може да ограничи катаракта ин виво у кучета.

Заболяването в момента може да се лекува ефикасно единствено чрез хирургична намеса.

В рамките на експерименти кучета, засегнати от катаракта, били подложени на лечение с капки, съдържащи ланостерол. Шест седмици след началото на лечението помътняването на очната леща у кучетата намаляло, като по този начин намаляла и сериозността на заболяването. Сходни резултати са получени с при зайци.

Получените резултати могат да доведат до създаване на първата превантивна терапия срещу катаракта у хората, смятат експерти. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър", допълват от БТА.
===================================================================

Ето малко разяснение по темата от гледна точка на билколечение .

Ланостерол - тетрацикличен тритерпеноид
(Ланостерол — тетрациклический тритерпеноид, предшественник всех природных стероидов. Образуется из оксида сквалена с помощью фермента циклазы.)

 Котешки нокът(Uncaria tomentosa)
 Най-високата концентрация на алкалоиди се открива в корените и кората.Водният екстракт от котешки нокът съдържа 0,025-0,100 mg/ml оксиндол-алкалоиди, стимулиращи продукцията на интерлевкин-1 и 6, показателен за имуностимулиращите възможности.
     Алкалоидите са много важна група химически съединения. Открити са приблизително 55 вида. Те са тетрациклични оксиндол-алкалоиди (ТОА - ринхофилин, изоринхофилин), пентациклични оксиндол-алкалоиди ( ПОА - птероподин, изоптероподин, ункарин F, митрафилин) и индол-алкалоиди (хирсутин, дехидрокоринантеин). Тези алкалоиди са изцяло физиологично активни продукти.

====================================================================

Цялата статия :
Котешки нокът
Брой: 10, 11 March 2010 - БЕЗСЪНИЕТО
     Котешкият нокът (Uncaria tomentosa) е увивно растение, най-разпространено в Амазонската джунгла. Индианските племена, живеещи в перуанската част на Амазонската джунгла, са употребявали котешкия нокът още преди 3000 години за лечение на астма, остеоартрит, ревматизъм, възпаление на уринарния тракт, следродилно възстановяване, дълбоки кожни рани.
     Котешкият нокът произхожда от семейството на Rubiaceae. То е голямо дървесно увивно растение, което често достига височина до около 30 метра. Името произлиза от бодлите, които растат по стеблото - напомнят на котешки нокти. Uncaria tomentosа се оприличава с Uncaria guianensis, което вирее в Суринами и Гаяна. Първото има малки, жълтениково-бели цветове, докато второто има червеникаво-оранжеви цветове и закривени бодли.
     Котешкият нокът от Амазонската джунгла не трябва да се бърка с мексиканско растение, което носи същото име и което може да бъде токсично. (Бел. ред. Най-високо качество котешки нокът от Амазонската джунгла ще намерите във всички магазини „Лечител“.)
     Австрийският етнолог Кеплингер въвежда котешкия нокът в Австрия и Германия като лечебна билка през 70-те години на миналия век и патентовал екстракта. През следващите 30 години неговата употреба се увеличава.
     Алкалоидите определят имуностимулиращите и антиракови свойства на котешкия нокът. Множеството възможности за приложение включват лечение на левкемия, автоимунни заболявания и в частност ХИВ-инфекция. Най-високата концентрация на алкалоиди се открива в корените и кората. Водният екстракт от котешки нокът съдържа 0,025-0,100 mg/ml оксиндол-алкалоиди, стимулиращи продукцията на интерлевкин-1 и 6, показателен за имуностимулиращите възможности.
     Алкалоидите са много важна група химически съединения. Открити са приблизително 55 вида. Те са тетрациклични оксиндол-алкалоиди (ТОА - ринхофилин, изоринхофилин), пентациклични оксиндол-алкалоиди ( ПОА - птероподин, изоптероподин, ункарин F, митрафилин) и индол-алкалоиди (хирсутин, дехидрокоринантеин). Тези алкалоиди са изцяло физиологично активни продукти.
     ТОА основно въздейства върху нервната система (периферната и централната), докато ПОА действа върху имунологичните клетки, съответно върху клетъчния имунитет. Ринхофилините и изоринхофилините са описани като блокиращи калция в съдовете, от които зависи налягането. Понижават кръвното налягане и нормализират активността на сърцето. Проявява се значителен интерес към ПОА заради свойството им да противодействат на пролиферацията (деленето) на HL60 и U937 левкемични клетки, без да се спира развитието на здравите кръвни клетки. Ункарин F и изоптероподините показват най-добра активност, задълбочено тестване за нарастващото неинвазивно лечение на левкемия. Важно е да се отбележи, че ПОА в малки концентрации не е с цитотоксичен ефект. (Бел. ред. В много по-високи количества ПОА се съдържа в специалния вид Ункария томентоза - Саменто.)
     Шанхайският колеж по традиционна китайска медицина е провел проучване относно ринофелините и тяхната способност да ограничават струпване на тромбоцити и възникване на тромбози. Това предполага, че котешкият нокът, като източник на алкалоиди, може да бъде полезен за предотвратяване на пристъпи и намаляване на риска от сърдечен удар, като понижава кръвното налягане, подобрява кръвообращението, ограничава образуването на плаки по артериалните стени и кръвосъсирването в мозъка, сърцето и артериите. Недостатък на алкалоидите в котешкия нокът е потенциалното им взаимодействие с медикаменти, понижаващи кръвното налягане (ринхофелинът понижава кръвното налягане).
     Котешкият нокът съдържа квиновик или квиновикова киселина. Това е пентациклинов тритерпеноид, дикарбоксилинова киселина, неразтворима във вода, но разтворима в алкална среда заради две карбоксилни киселинни групи. В растението се разпространяват като гликозиди (открити са осем) или като естери. Квиновиковата киселина има ясно изразени антивирусни качества срещу риновируси и ВСВ (васкуларно-стоматитен вирус). Освен това има много силни антипролиферативни свойства за предизвикване на апоптоза у различни туморни клетки - карцином на белите дробове, на яйчника, на кожата, мозъчен тумор, карцином на дебелото черво. С други думи, с антиракови свойства. Между 1984 и 1989 г. Мирекс лекува с котешки нокът повече от 2000 пациенти в Перу с различни форми на рак, особено вече в почти смъртоносна фаза. При повече от пациентите се открива намаляване на размера на туморите и техните метастази. Показателно е също така и намаляването на раковата болка.
     Котешкият нокът съдържа и стеролна фракция, в която бета-ситостеролите са най-важни заедно със стигмастеролите и кампестеролите. Несъмнено флавоноидите също присъстват, основно катехините и някои флавоноли.
     Според Кларинс екстрактът от котешки нокът потиска липозния липопротеин (ЛПЛ) - ензима, който разрушава големите мастни молекули на по-малки фрагменти, за да облекчи натрупването на мазнини в клетките. Следователно котешкият нокът може също да бъде категоризиран като локално вещество за отслабване, въпреки че това приложение е относително маловажно в сравнение с потенциала на продукта.
http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=4&b=218
=================================================

Още по темата :


Химичен състав на CYSTOSTOP RAPID и на CYSTOSTOP CHRONO

Биологично–активните вещества влизащи в състава на Cystostop Rapid и на Cystostop Chrono са от естествен произход. Двете фармацевтични форми на Cystostop съдържат едни и същи активни вещества в различни количества, в зависимост от терапевтичните потребности в острата и в хроничната фаза на ИУТ.

Активните вещества в състава на Cystostop са D-маноза, стандартизиран екстракт от плодовете на червена боровинка и стандартизиран екстракт от листата на бреза.

D–маноза

D-маноза

D–маноза

D-манозата е монозахариден изомер на глюкозата, присъстваща естествено в дървесината и плодовете на множество растителни видове. D-манозата участва в най-много клетъчни процеси в сравнение с другите основни захари.

Множество биохимични проучвания описват ролята на D-манозата в комуникацията между клетките, потискане на туморния растеж и предпазване от паразитни, бактериални, вирусни и гъбични инфекции, както и с основната º роля при тъканното ремоделиране.

D-манозата е необходима за производството на цитокини, с което се подпомага имунната система. Доказателства за противовъзпалителното действие на D-маноза се намират в изследванията при пациенти с ревматоиден артрит.

В проучване на Glycobiology Institute at Oxford е установено, че макрофагите имат манозни рецептори, които активират имунните атаки.

Химични вещества в стандартизирания екстракт от плодовете на червена боровинка (Vaccinium macrocarpon)

Основните биологично – активни вещества, които се откриват в стандартизирания екстракт са: А-тип проантоцианидини (PACs), тритерпеноиди, фруктоза, лeктини, катехини, аскорбинова киселина, бензоена киселина, хининова киселина, оксалова киселина, лимонена киселина и ябълчена киселина.

С най-голямо значение в лечението на ИУТ от съставките на екстракта са тип-А проантоцианидините (PACs) — клас на флавоноидите, наричан по-рано кондензирани танини, известни също и като олигомерни проантоцианидини (ОПЦ)

Тип А проантоцианидини

Тип А проантоцианидини

Химични вещества в стандартизирания екстракт от листата на бреза

Стандартизираният екстрактът от листата на бреза е с богат химичен състав. Няколко основни групи химически вещества присъстват в състава му — флавоноиди, бетулорентична киселина, танини, дамаранови тритерпени, калиев нитрат.

Флавоноиди

Флавоноидите съставляват един от най-характерните класове химични съединения при висшите растения. Много флавоноиди са идентифицирани като пигменти в повечето цветни растения. Освен в цветовете, флавоноидитe се срещат и в други части на растенията. Флавоноидите са полифенолни съединения, притежаващи 15 въглеродни атома, които структурно представляват 2 бензенови пръстена свързани линейно с верига от 3 въглеродни атома.

Флавоноиди

Флавоноиди

Повечето флавоноиди са представени в растенията в свързано състояние със захариден остатък (гликозиди), но се срещат и несвързани форми (агликони). Най-често срещаните захаридни остатъци са D-глюкоза и L-рамноза.

До сега в растенията са идентифицирани над 6000 флавоноида.

Голямото им разнообразие се дължи на многото възможни комбинации между флавоноидни агликони и захариди. В Cystostop е установено наличието на Хиперозид (кверцетол-3-галактозид), мирицитрозид (галактозил-3 мирицетол), кверцетин-3 глюкоронид, кверцетин-3 галактозид, кверцетин-3 арабинозид, глукоронил-3 кверцетол, кверцитрин и др.

Терпени

Терпените влизат в състава на етеричните масла на растенията и имат изопренова структура. Химичната им формула е C10H16 и се срещат под формата на дитерпени, тритерпени и тетратерпени (C20, C30, и C40), както и хемитерпени(C5) и сесквитерпени(C15). Когато тези съединения съдържат допълнителни елементи, най-често кислород, те се наричат терпеноиди. В брезовите листа са идентифицирани химически и спектроскопично дамаранови тритерпени

Терпени

Терпени

Дамаранови тритерпени

В Cystostop е установено наличието главно на тетрациклични тритерпени от дамаранов тип – 6%. Такива тетрациклични тритерпени от дамаранов тип са бетулафолиентриолът и бетулафолиентетролът.

Танини

Танини е общо описателно име за група полимерни фенолни съединения, които имат способност да боядисват (tanning) естествена кожа, както и да преципитират желатина. Тяхното молекулно тегло варира между 500 и 3000.

Танините се срещат в почти всяка част на растението.

Тенини
http://neopharm.bg

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА