събота, 27 февруари 2016 г.

Кандидоза (от Уикипедия )

Кандидозата е вид гъбична инфекция. Причина Candida и най-вече от вида Candida Albicans. Този вид гъбички са най-разпространени и най-упорити за лечение. Kандида се среща в малки количества в стомашно – чревния тракт и влагалището. Кандидозата може да се разпространи на всяко място в тялото. Едно от по-неприятните е на езика или влагалището. При здравите хора пробиотиците бифидус и ацидуфилус обитават дебелото и тънкото черво и контролират количеството на вредните бактерии и гъбички. Кандидозата се появява когато състоянието на полезната микрофлора се наруши поради стрес, вследствие на замърсяване, прием на антибиотици (антибиотиците убиват бактериите и тяхното място се заема от Кандида Албиканс), най-различни лекарствени медикаменти като анаболи, отслабнала имунна система. В червата ни има  слузни канали, през които нормално преминават различни хранителни вещества. Когато кандида се развие в червата, прораства в тези канали като дълги израстъци. Така чревната стена се влошава и частично преработените протеини и кандида преминават в кръвопотока и причиняват токсичност, алергични и имунни реакции.

Съдържание

Симптоми

Някои от неприятните симптоми, които започваме да усещаме са сърбеж, зачервяване, течение, парене при уриниране, подуване на стомаха, чести киселини след хранене, неприятно усещане около ануса, обложен език, силно течение от влагалището, което може да бъде жълтеникаво и парещо.

Лечение

След първата поява на гъбичките е желателно добра хигиена и то дълго време, поемане на повече витамин С и повече кисели вещества, за да може да се възстанови киселинният баланс на организма. Гъбичките се развиват добре в среда с по-висока киселинност и за това е хубаво по време на лечението да се ограничава захарта, да се яде повече ниско маслено кисело мляко или да се пие сок от грейпфрут. Може да се приемат и пробиотици като Лактобацилус Булгарикус и Бифидус. Трябва да се засили имунната система с приемане на повече витамин С, да се пие цвят от бъз (трамбъз).
Ефикасно средство за вътрешно лечение е консумирането на сурово, нерафинирано, студенопресовано кокосово масло. Кокосовото масло съдържа каприлова киселина (известна още като октаноична киселина), която унищожава цитоплазмената мембрана на гъбичките. Приемът за вътрешна употреба на кокосовото масло започва с една чаена лъжичка на ден по време на хранене до достигането на три супени лъжици на ден, като това зависи от това как се понася, тъй като при убиването на голям брой гъбички организмът може да почувства отпадналост, главоболие, обрив или диария докато се възстанови. Кокосовото масло се продава основно във хипермаркетите, био магазините и в интернет.
При кандида в устната кухина, същата се маже със канела на прах след всяко хранене и стои така 10 минути. След това се изплаква без да се гълта, тъй като съдържа множество бактерии и гъбички. За съжаление кандидата е много упорита и е препоръчително да се прибегне до някакво лекарство за кандида в устната кухина. Когато симптомите са само обложен език, се маже със канела на прах след всяко хранене и стои така 10 минути без да се гълта, жабури или прави гаргара, след което се изплюва, а езикът може да се почисти леко със шпатула или лъжица. Канелата има противогъбични, антибактериални и антисептични свойства. Препоръчително е да се комбинира лечението и с приемането на разтвор на прополис вътрешно. За около 2 седмици езика ви ще се изчисти, но лечението продължава и две седмица след изчезване на симптомите, за да има траен ефект.
Содата за хляб е прекалено слаба в борбата с кандида. Комбинацията от мазане с мед и сода се дава за малките деца, за да се притъпи вкуса на содата. Медът атакува гъбичките по-няколко начина, като това може да доведе до тяхната смърт, но процесът на действие на меда е доста бавен! Мазането с Аспирин убива много ефикасно и бързо кандида, но е прекалено силен и ако не се маже само върху езика, може да нарани лигавицата в устната кухина!
За облекчаване на симптомите (сърбеж, течение, парене при уриниране) желателно е да се правят промивки с кисело мляко (с доказано наличие на Лактобацилус Булгарикус в концентрация 10000000 на грам) и отвара от смрадлика. Най-ефективното средство в момента са флуконазолите. Това са триазолови антимикотици. Гъбичните инфекции, включително и тези с „Candida“, се лекуват с упоритост от страна на пациента. Има случаи на кандидоза, които се лекуват с години, тъй като затихването на инфекцията за момента не е гаранция, че тя пак няма да се появи. Кандидоза може да се появи не само по половите органи, а и по други части на тялото, например кожни гънки. При мъжете може да засегне препуциума и главичката на пениса. Лечението е по-успешно ако се комбинира с перорален прием, напр. на Фунголон – 150 мг през седмица, особено ако хронифицира. Лечението не трябва да се прекъсва, докато симптомите не изчезнат напълно (зачервяването, бялото течение, сърбежът) и дори да се продължи след това с разреден прием (мазилата веднъж-два пъти седмично, таблетките веднъж месечно). Самолечение никога не трябва да се започва. Лекар трябва да определи дали вида на гъбичките е Кандида и се назначава съответното лечение. Взема се влагалищен секрет и се правят посевки с него. Обикновено при Кандида или каквато и да е инфекция кръвните изследвания показват повишено ниво на левкоцити.
След прекарана кандидоза за препоръчване е бельото да се пере на ръка с бебешки сапун, като най-неутрален и много гореща вода.
Алое Вера е член на семейството на лилиите към което спада и чесъна. И двете спират растежа на кандида.
Канела потиска развитието на микроорганизмите като гъбичките кандида.
Ябълков оцет потиска развитието на гъбичките, заради киселинното си съдържание.
Екстракт от листа на маслиново дърво също има свойството да спира растежа на кандида.
Масло от риган дехидратира гъбичките като по този начин забавя развитието им.
Масло от мента потиска растежа на гъбичките.
Масло от Чаено дърво спира развитието на гъбичките и убива повечето от вида Кандида. То се употребява само външно!
Препоръчително е да взимате вътрешно 30% спиртен или воден разтвор на прополис (клеева тинктура) докато трае лечението ви в комбинация с екстракт от грейпфрут!
Ефикасни метода за лечение:
-Доказано най-ефективното срещу външна кандидоза е екстракт от грейпфрут разреден с вода без да се добавя нищо друго! Пропорцията е 50 капки вода към една капка екстракт от грейпфрут. Разрежда се тъй, като е прекалено силно и може да нарани нежната кожа. Това е най-доброто но трябва да се комбинира с приемането на екстракт от грейпфрут и вътрешно! Лечението трае минимум един месец препоръчително е да е едва месеца, защото кандида е изключително упорита!
- 30% спиртен разтвор на прополис (клеева тинктура) който се маже директно, ще ви избави от проблема временно тъй като Прополиса спира растежа на кандида но може да останат от гъбичките и пак да се развие.
- Масло от чаено дърво със екстракт от грейпфрут. Екстрактът от грейпфрут е много силен и може да изгори кожата на гениталните органи, и затова се разрежда една капка от екстракта към 50 капки вода (1 капка на 2мл вода). При маслото от чаено дърво пропорцията е 2 капки към 50 капки вода (1 капка към 1мл вода). Трябва да се намажат и участъците около засегнатото място. Може да почувствате хладнина при третиране на гениталната област но тя изчезва след няколко минути. Помага при повечето видове кандида като лечението трае минимум един месец.

Хранене

Ограничете употребата на продукти, съдържащи въглехидрати, захар, сладки плодове, сладко вино, тестени изделия от бяло брашно.
Изключете от менюто си пълномасленото мляко, но наблегнете на киселомлечните продукти с живи бактерии. Така се нормализира микрофлората и се намалява Кандида за сметка на полезните бактерии. Можете да ядете от половин до една кофичка ниско маслено кисело мляко на ден като добавите половин лъжичка канела която също е противогъбична. Можете да допълните с взимането на пробиотик със Лактобацилус Булгарикус като най-добре действа когато се взима с киселото мляко.
Яденето на чесън ще забави развитието на гъбичките. Можете да допълните с взимането на масло от чесън на капсули.
Полезно е да приемате и витамини от групата В, препарати с фосфор, желязо и калций.

УИКИПЕДИЯ  


Хранителни добавки подходящи при кандидоза

Наръчник по алтернативна медицина Д-р Гари Нъл

 www.virtualnabiblioteka.com
ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН ТУК : 

http://www.virtualnabiblioteka.com/images/upload/books/Novi/al_medecina2.pdf


======================================================================
 http://www.vzonata.com/thezone.pdf  -
           ЗОНАТА     Д-р Бари Сиърс
 
Основоположник  на този хранителен режим  и автор на книгата „Влизане в зоната”, Д – р Бари Сиърс , съветва да се храните всеки ден според едно  желязно правило:
-      Въглехидрати 40 % от менюто ви
-      Протеини 30 % от  менюто ви
-      Мазнини 30 %  от менюто ви
По този начин ще поддържате баланса на инсулин и глюкагон в организма.
 Също така е важно след всяко хранене да се изчисляват калориите – на основно хранене 500 ккал и  междинно хранене 100 ккал.  Този диетичен план не е замислен да трае една или две седмици, а трябва да стане начин на живот.
„Зоната” се определя като състояние на организма, в което той работи максимално и оптимално. Тази диета главно е разработена, да помогне в  борбата със сърдечно - съдовите заболявания. Още с първите седмици ще се чувствате будни, отпочинали, заредени с енергия.
 Благоприятните ползи от „Зоната”:
-      Когато започнете да поддържате нивото на кръвната захар, ще забележите, че се концентрирате и мислите много по – добре.
-      Ще премахнете излишните килограми – не се притеснявайте, след като видите, че свалянето не става веднага. На първо време ще изгубите ненужните течности.
-      Ще сте в много добра физическа форма – енергични през целия ден, а следобедното отпускане ще оставите в миналото.
-      Няма да огладнявате между храненията.
-      Намаляване на риска от сърдечно –съдови заболявания и диабет.

Правила в „Зоната” – „зонови блокове”
-      1 блок протеини съдържа 7 гр. протеини
-      1 блок въглехидрати съдържа 9 гр. въглехидрати
-      1 блок мазнини съдържа 1.5 гр. мазнини

Как да разберем колко количество продукт да изядем,  за да се снабдим  с нужното количество блок?

За да намерим колко грама се съдържа в продукта за един протеинов блок, ще разделим 100 на 25 и ще получим колко грама продукт се съдържат  един грам протеин.  Това количество ще умножим по седем, тъй като един блок съдържа седем грама протеин и ще получим колко грама продукт съдържат седем грама протеин, или колко грама продукт да изядем за да сме хапнали един протеинов блок.
 През първата седмица до вас ще трябва да има калкулатор, ще ви се наложи да изчислявате количеството мазнини, протеини и въглехидрати.

 Хранителният режим на „Зоната” е комбинация  от малки количества белтъчини ( във всяка порция ), плюс растителни мазнини и въглехидрати от богати на фибри зеленчуци и плодове.  Стремете се да хапвате на равни интервали и основните хранения да бъдат в точно определи часове.
Спазвайте правилното съотношение на протеини, въглехидрати и мазнини.  Към всеки изяден протеинов блок, добавяйте по един блок  въглехидрати и един мазнини.

Старайте се да изпивате поне 1,8 – 2 л. вода на ден.  При храненето в „Зоната”, тялото на човек превключва от режим на изгаряне на въглехидрати към режим на изгаряне на мазнини. Затова се изисква ежедневен прием на повече вода.
Основен източник на въглехидрати, нека бъдат зеленчуци и по – малко плодове. По този начин ще си набавяте и така нужните антиоксиданти. Хапвайте по – малко храни с въглехидрати с висока плътност ( макаронени изделия, хляб и други).
Консумирайте качествени протеини – сьомга и риба тон. Това са риби с по – тъмно месо, съдържащи в състава си  Омега  - 3 мазнини и протеини, които са богати на веществата цинк и калций.
Ограничава се приема на млечни продукти,  допуска се консумацията само на нискомаслени или обезмаслени  продукти.
Хубаво е да включите физическо натоварване, ходене или упражнения с малки тежести.

Поддръжниците на този хранителен режим, съветват храната да не се възприема като източник на калории, а като инструмент за регулиране на хормоните.  Едно от предимствата на „Зоната” е, че тя е много лесна за изпълнение. Човек трябва да поставя в чинията си белтъчини колкото дланта си, а останалото място да бъде заето от зеленчуци.http://www.modenita.bg

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ТУК : http://www.vzonata.com/vlez-v-zonata/

================================================
ТЯЛОТО ЖАДУВА ЗА ВОДА - Д - р Ф. Батманжелидж  -pdf
====================================================================
Кратък наръчник за дълъг живот
============================================
Зофия Шчербак

Камъни лекуват болести

Камъни лекуват болести
  
Всеки знае, че диамантите са най-добрият приятел на момичетата, но кой се досеща, че тези блещукащи камъчета могат да лекуват болести?
Кристалолечението е един от най-модерните алтернативни методи на лечение с корени на изток и печелещо популярност на запад. Подобно на други техники, произхождащи от тази част на света, целта на този тип лечение е да се помогне на заболелия посредством възстановяване на енергийния му баланс.Практикуващите вярват, че кристалните и матовите скъпоценни камъни са източник на енергия, абсорбирана от околната среда в продължение на хиляди години. Когато се поставят на седемте различни чакри (енергийни центрове) на тялото, скъпоценните камъни действат като отключват блокираните енергийни канали или пренасочват енергията, стимулирайки лечебен ефект. Веднъж установили баланс и възстановили здравето, кристалите могат да поддържат тялото във форма. Въпреки че скептиците могат да определят лечението със скъпоценни камъни като нищо повече от модерна измишльотина, тази практика всъщност има доста древни корени. Една от най-древните философии е аюрведа - холистична лечебна система, възникнала сред индийските брамини преди повече от 5000 години. Дисциплини на аюрведа са йогата, тантрическата медитация и ведическата астрология. Древните ведически астролози са свързвали конкретни камъни с определени планети и са предписвали тинктури и носене на амулети за предпазване от вредното болестотворно влияние на някои планетарни движения. Въпреки че някои модерни лечители използват есенции, добити чрез потапяне на камъни в пречистена вода, повечето се фокусират върху силата на лечебното докосване и поставянето на камъни върху правилното място на тялото на пациента. Пациентът се отпуска на масата и лечителят му помага да достигне състояние на пълна отпуснатост чрез дълбоки вдишвания. После индивидуална комбинация от камъни се поставя по тялото в конфигурация, която съответства на оплакванията на лекувания. Самата комбинация е базирана както на знанието за различните чакри и качествата на скъпоценните камъни, така и на интуицията на лечителя. Поради липсата на научни доказателства, повечето лечители избягват да правят директни твърдения, че скъпоценните камъни лекуват конкретни болести, а по-скоро наблягат на това, че те действат срещу негативните мисли и емоции, които причиняват болежките.
Лечението, твърдят практикуващите, е резултат не само от енергийния заряд на скъпоценния камък, но и от лечебната сила на допира на терапевта.
Успешното лечение може да завърши и с една сесия, но може и да се извършва периодично в продължение на месеци. Но лечителите твърдят, че ключът към поддържане на добро здраве е промяна в начина на живот, която да помогне да се поддържа енергийният баланс в тялото. Препоръчителните практики включват: йога, диети, медитация и носене на правилно предписания скъпоценен камък.
Например вярва се, че розовият кварц има благотворно влияние върху четвъртата чакра или сърцето и може да помогне да се поддържа чувство на удовлетвореност и вътрешен мир. Лечителите препоръчват използването на поне три камъка за лечение - един поставен върху чакрата на сърцето (в центъра на гръдния кош, между гърдите) и по един над и под тази точка.
Цитринът, който влияе върху втората чакра (зоната на пъпа), може да се използва за облекчение на болки, причинени от лошо храносмилане или бъбречни инфекции. Червени или зелени гранати, използвани в комбинация върху първата чакра в основата на гръбначния стълб прочистват кръвта и стимулират сексуалното желание. Аметист, поставен в центъра на челото, където е шестата чакра, облекчава главоболието. Диамантите са считани за едни от най-ефикасните камъни за цялото тяло.

Както при повечето неща в живота, и тук качеството е от значение. Практикуващите твърдят, че синтетичните камъни са безполезни в лечението. А тези, които са истински, но лишени от хубав блясък, биха имали по-слаб ефект. Някои лечители вярват, че камъните с лошо качество могат дори и да предават негативна енергия. Ако не можете да си позволите високата цена на висококачествен рубин, твърдят те, по-добре да си намерите по-евтин скъпоценен камък, но за сметка на това с добро качество, като например червен турмалин или червен гранат.
Естествено силата на скъпоценните камъни е нещо приятно за почитателите на бижутерията. Следващия път, когато се загледате в някое красиво бижу и се чудите дали да си го купите, може би в полза на покупката ще натежи и факта, че освен всичко друго носенето му е полезно и за вашето здраве.
Ето и списък на някои оплаквания заедно с камъните, които могат да им повлияят позитивно:


Абсцеси - кехлибар, оникс
Артрит - андалузит, лабрадор, магнетит, флуорит
Артроза - кехлибар, магнетит
Акне - авантюрин, родохрозит, талк
Анемия - хематит
Алергии - аквамарин, апофилит, кехлибар, клиноптило-лит, талк, хелиодор, циркон
Ангина - кианит, тюркоаз, хелиодор, хризокола
Астма - кехлибар, тигрово око
Безапетитие - карнеол, сапфир
Безпокойство - амазонит, йолит, клиноптилолит, огнен опал, пирит, планински кристал, празем
Безпокойство при пътуване - кианит, хелиодор
Белези от рани - калцит, карнеол
Болки - биотит, диоптаз, карнеол, кунцит, лабрадор, мол-давит, обсидиан, розов кварц, сугилит
Белодробни проблеми - кехлибар, оливин, пирит, тигро-во око, тюркоаз
Биоинтервенции - аналцим, планински кристал, розов кварц, турмалин, флуорит
Бременност, оплаквания - ахат, жадеит, карнеол, лунен камък, хелиотроп
Бронхит - кехлибар, тигрово око, циркон
Бъбреци, проблеми - жадеит, клиноптилолит, мьхест ахат; нефрит, хелиотроп
Венци, възпаления - карнеол, кехлибар
Витилиго - кехлибар
Виене на свят - кехлибар, нефрит
Видения - нефрит, планински кристал
Воля, отслабване - лабрадор, сапфир, ставролит, суги-лит, хелиодор
Газове - пирит, цитрин, яспис
Гастрит - клиноптилолит, пирит, яспис
Главоболие - амазонит, ахат, кехлибар , лазурит, опал, перла, розов кварц, смарагд, целестин
Главозамайване - ахат, кехлибар, смарагд, турмалин
Грип - кехлибар
Гласни струни, проблеми - аквамарин, кианит, лазурит, топаз, халцедон
Гърло, проблеми - кианит, тюркоаз, халцедон, хризокола
Гърчове-циркон
Дебело черво, възпаления - клиноптилолит
Дерматит - калцит, кехлибар, талк
Дископатия - лабрадор
Депресии - амазонит, апатит, клиноптилолит, лазурит,нефрит, огнен опал, пирит, тигрово око, тюркоаз, хелиодор
Дихателни алергии - кехлибар
Дихателни пътища, възпаления - апофилит, малахит, празем, родонит
Диабет - клиноптилолит, пирит, цитрин, яспис
Епилепсия - кунцит, смарагд
Жлези, нарушени функции - азурит, жадеит, опал, сода¬лит, хризопраз
Жлъчен мехур, раздразненост - диоптаз, клиноптилолит, розов кварц, яспис
Заекване - огнен опал, пирит
Запек - клиноптилолит, яспис
Задържане на течности - клиноптилолит, сребро
Зрение, замъгляне - планински кристал
Зъби, проблеми - исландски шпат, кехлибар
Изгаряния - планински кристал, хризокола
Изпотяване - клиноптилолит, талк
Изтощеност - гранат, диамант, корал, огнен опал, рубин, ставролит, смарагд
Изтръпване на крайниците -лабрадор, флуорит
Импотентност - родонит, рубин
Имунна система, проблеми - диамант, кехлибар, клиноптилолит, корал, лабрадор, лазурит, молдавит, перла, планински кристал, рубин, сугилит, тюркоаз, турмалин, унакит, флуорит, хелиодор, яспис
Ишиас - биотит, лабрадор
Кашлица-кехлибар, хелиодор
Киселини в хранопровода - йолит, карнеол, опал, сребро
Камъни в бъбреците - клинотпилолит
Краста, лишеи - кехлибар
Климактериум, проблеми - клиноптилолит, корал, лунен камък, турмалин, яспис
Кисти - сардер, сардоникс, турмалин
Кожа, проблеми - авантюрин, калцит, каменна сол, кехлибар, оливин, оникс, талк
Контузии - карнеол, розов кварц
Коремни болки - кехлибар, малахит
Кос а, проблеми - авантюрин
Кости , проблеми - апатит, исландски шшат, лабрадор, опушен кварц
Крака, умора, отичане - клиноптилолит, халцедон, хематит
Кръвна захар, повишена - клиноптилолит, пирит, слюда, цитрин
Кръвно налягане, хипертония - амазонит, йолит, клиноптилолит, лазурит, нефрит, празем, содалит, хризопраз
Кръвно налягане, хипотония - рубин
Кръвно оросяване, проблеми - гранат, кехлибар, лабрадор, родохрозит, турмалин
Кръвообращение, проблеми - авантюрин, аквамарин, йолит, каменна сол, карнеол, кунцит, лабрадор, обсидиан, родох¬розит, розов кварц, слюда, хелиотроп, хематит
Кърма, недостиг - халцедон
Ларингит - кианит, лазурит
Лимфна система, проблеми - аквамарин, мъхест ахат
Лумбаго - лабрадор, флуорит
Мигрена - амазонит, кехлибар, нефрит, перла, планински кристал, сугилит, тигрово око
Мускулни проблеми - лабрадор, обсидиан, опушен кварц, турмалин
Миоми - сардер, сардоникс, турмалин
Мастопатии - карнеол, турмалин
Мозъчна дейност, преумора - азурит, аквамарин, аметист, исландски шпат, нефрит, опал, родохрозит, содалит, флуорит, хаулит
Нервна система, проблеми - аметист, клиноптилолит, нефрит, огнен опал, лабрадор, планински кристал, флуорит, цитрин
Нервни възпаления - планински кристал
Напрегнатост - аметист, ахат, клиноптилолит, нефрит, обсидиан, пирит, планински кристал, празем, смарагд, содалит, сугилит, тигрово око, флуорит, хризоберил, хризокола
Натрапчиви мисли - апофилит, кианит, пирит, планински кристал
Нощно напикаване при деца - розов кварц, пирит
Нокти, проблеми - исландски шпат
Отпадналост - диамант, гранат
Обмяна на веществата, смущения - каменна сол, клиноптилолит, магнезит, мъхест ахат, хаулит, опал, родохрозит, топаз, унакит
Обриви-калцит
Остеопороза - лабрадор, корал
Очни проблеми - аквамарин, апатит, ахат, малахит, оникс, розов кварц, рубин, смарагд, хелиодор, хематит, хризоберил, целестин
Облъчване - розов кварц   
Простудни заболявания - аквамарин, кехлибар, слюда
Псориазис - кехлибар
Простата, хипертрофия - клиноптилолит, лабрадор
Панкреатични оплаквания - клиноптилолит, мъхест ахат, пирит, цитрин
Паралич, частичен - апофилит, планински кристал
Плахост - апатит, лабрадор, огнен опал, сребро
Подагра - андалузит, диамант, топаз
Повръщане - йолит
Подтиснатост - лабрадор, огнен опал, пирит
Памет, отслабване - аметист, диамант, опал, сугилит
Преумора - ставролит, унакит
Психологически проблеми в семейството - аналцим, планински кристал, хризопраз
Равновесие, смущения - ахат, кехлибар, смарагд, турма¬лин
Разсеяност - гранат, исландски шпат, слюда, хелиотроп, хризоберил, цитрин
Рахит - андалузит
Раздразнителност- клиноптилолит, планински кристал,топаз, тюркоаз
Разширени вени - хематит Рани - карнеол, празем Ранички в устата - кехлибар
Ревматични проблеми - андалузит, лабрадор, магнетит, сапфир
Радикулит - лабрадор
Свръхвъзбуда - йолит, клиноптилолит
Стрес - диамант, клиноптилолит, опушен кварц, пирит, планински кристал, серпентин, хелиодор, хризокола, цитрин
Ставни възпаления - андалузит, лабрадор, магнетит, опушен кварц, тигрово око, флуорит
Страхова невроза - авантюрин, амазонит, апофилит, жадеит, йолит, клиноптилолит, нефрит, обсидиан, огнен опал, пирит, розов кварц, турмалин
Сърбежи - калцит, кехлибар
Сливици, възпаления - кианит, топаз
Сексуални проблеми - гранат, жадеит, лабрадор, лунен камък, опушен кварц, родонит, розов кварц, рубин, хризопраз, яспис
Сенна хрема - кехлибар
Склерози - аметист, диамант, исландски шпат, калцит, смарагд, турмалин
Стомашно-чревни проблеми - клиноптилолит, опушен кварц, пирит, серпентин, слюда, тюркоаз, цитрин, яспис
Сън, смущения - аметист, жадеит, клиноптилолит, пирит, розов кварц, халцедон, хематит
Сърце, проблеми - авантюрин, гранат, диоптаз, кехлибар, клиноптилолит, кунцит, малахит, нефрит, оливин, празопал, родонит, розов кварц, сапфир, серпентин, унакит, флуорит, хелиотроп, хризопраз
Синузит - аметист, каменна сол, соколово око
Токсикация - слюда, клиноптилолит, хаулит
Температура - ахат, жадеит, кехлибар, халцедон, хризокола
Тромбофлебит - диамант
Тумори - сардер, сардоникс, турмалин
Умствен труд, изтощеност - аметист, диамант
Ухапвания от насекоми - карнеол
Уш и , проблеми - турмалин
Фарингит - кехлибар, кианит
Фобии-родонит
Хемороиди-хематит
Хормонални проблеми - лунен камък, перла
Хълцане - аквамарин
Херпеси - кехлибар
Хепатит - кехлибар, яспис
Храносмилане, проблеми - биотит, карнеол, пирит, флуорит, целестин
Чернодробни проблеми - азурит, диоптаз, розов кварц, слюда, тигрово око, хелиодор
Шипове - лабрадор
Щитовидна жлеза, смущения - азурит, лазурит; сапфир, содалит
Язва на стомаха - клиноптилолит, топаз
Яйчници, проблеми - карнеол

Източник : http://snow4eva.blog.bg
 Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   

Причини и лечение на рака



В цивилизованите страни ракът се среща по-често.
Д-р Тоб от Канада изброява 20-те най-важни причини за рака по
реда на тяхната значимост:  
1. Химични добавки към храната. 2. Ра­
финирани храни. 3. Пушене. 4. Диета, богата на протеини. 5. Преко­
мерна употреба на млечни продукти. 6. Изкуствени мазнини и мас­
ла, особено когато се обработват термично по няколко пъти. 7. Ди-
етил силбестрол. 8. Хормонални и контрацептивни медикаменти.
9. Хидрогенирани мазнини. 10. Рафинирана захар. 11. Нитрати и
нитрити. 12. Лекарства. 13. Мононатриев глутамат. 14. Изкуствени
подсладители. 15. Биопсии и други хирургични интервенции. 16. За­
мърсители на въздуха. 17. Рентгенови лъчи. 18. Козметика, детер-
генти и сапуни. 19. Хлорирана, флуорирана и по други начини кон-
таминирана вода. 20. Алуминий.
Увреждащ здравето начин на живот
и хранителни навици
Няма следствие без причина. Това важи и за рака. Лекарите
твърдим, че ракът е заболяване на цивилизацията, защото се сре­
ща изключително рядко извън „цивилизования" свят. Ракът е
резултат от увреждащия здравето начин на живот и от хранител­
ните навици, които водят до биохимичен дисбаланс и физично и
химично дразнение на тъканите в тялото. При адвентистите от
седмия ден (АСД) ракът на дебелото и правото черво се среща с
50% по-малко в сравнение с останалото население, тъй като те
са вегетарианци, а също така се въздържат от алкохол, цигари,
кафе и чай. Това е причината, поради която те живеят средно със
7 години повече.
5

През 1945 г. 1 от 15 души е умирал от рак; през 1971 г. цифрите
са били 1 от 6; през 1976 - 1 от 5; сега са 1 от 4. Ако светът оцелее
дотогава, към 2008 г. цифрите ще бъдат 1 от 3, а към 2025 - 1 от 2.
Не е познато заболяване, което може да унищожи силата на здра­
вото тяло. Ключът за това е в диетата, бедна на белтъци, масти и
нишесте, но богата на ензими и витамини, осигуряваща алкална
среда и богата на минерали.
1. Индустриално
замърсяване
В най-напредналите страни броят на заболелите от рак е най-
голям, тъй като хората там живеят в неестествена среда и все по-
далеч от природата. Този начин на живот е свързан с повече за­
мърсители и води до рак. Д-р Шнек от Германия казва, че „по
естество индустриалната цивилизация е токсична във всякакъв сми­
съл. Отровата е отличителният й белег, отровата е неотделима
част от нея!". Друг лекар казва: „Храната ни през последните де­
сетилетия е така променена и контаминирана с химикали, че аб­
солютно всичко, което ядем, съдържа по някакъв начин уврежда­
щи вещества".
2. Остарели и денатурирани храни
Оказва се, че колкото по-малко развита и по-примитивна е ед­
на нация, толкова по-малка е честотата на раковите заболявания
сред нея. Освен това примитивните хора са значително по-устойчи­
ви срещу рака. Колкото по-развита е цивилизацията, толкова по­
вече менюто й се отдалечава от естествената диета, толкова пове­
че и диетата й се състои от денатурирани храни. Доказано е, че
човек не може да живее далеч от природата, без да увреди сериоз­
но здравето си.
3. Замърсяване на храната
Защо „цивилизацията" уврежда здравето ни?
Неправилен начин на живот и погрешна диета. Основните при­
чини, поради които ракът рядко се среща в първобитните общест­
ва, е фактът, че те не са били подложени на влиянието на лекарс­
твата, рентгеновите лъчи, смога, кафето, чая, тютюна, химични­
те добавки, замърсяването на храните, въздуха и водата с отро­
ви. Колкото цивилизацията е по-напреднала в развитието си, тол­
кова повече тя се отдалечава от естествената диета. В наши дни
диетата се състои от големи количества денатурирани храни, от
които жизненоважните съставки са били премахнати чрез оцветя­
ване, избелване, термична обработка, подобрители, консерванти
и химикали. Д-р Колат казва: „Уважението към естествените про­
дукти е основното изискване за правилно хранене. Неправилният
начин на живот и неправилната диета са фактори с продължи­
телно действие, предразполагащи към рак."
Рак се образува в слабите места на тялото. Тъканта или е здра­
ва, или не е здрава. Или е податлива към развитието на рак, или е
резистентна. Когато човек се лекува със синтетични лекарства, той
потиска хроничните заболявания и така провокира появата на дру­
го заболяване. След това търси средства, за да се справи с ефектите
от лекарствата, използвани за лечението на първичното заболява­
не. Например рентгеновото лъчение, радиацията и лекарствата,
които се използват, за да повлияят рака, също предизвикват рак.
4. Химични вещества, вируси и радиация
Д-р Бойланд твърди, че около 9/10 от случаите на рак при мъже­
те са причинени от химични вещества, а останалите - от вируси и
радиация. Д-р Снок и д-р Хилър доказали, че цивилизованите диети
водят до отравянето на организма и до образуването на свободни
радикали. Допреди 100 години ракът е бил изключително слабо
познат. С усъвършенстването на технологиите към храната се доба­
вят много химикали, подобрители и консерванти. Естествената хра­
на се е превърнала в изкуствена, за да се съхранява по-дълго.
Как рафинираната храна
се отразява на кръвта?
/. Елиминиране на хранителни вещества
Хранителните вещества, витамините и ензимите в храната се
елиминират в процеса на преработката й и се добавят конесерван-
ти. В резултат на консумирането на такава храна кръвта се наси­
ща с чужди материи и не може правилно да осъществява функци­
ите си и да поддържа тялото в добро здравословно състояние. Из-
7

вестно е, че само няколко дози или дори единична доза канцеро­
генно или причиняващо рак химично вещество, приложено върху
млади животни, може да предизвика рак в средна или напреднала
възраст. Това обяснява произхода на много заболявания. Д-р Бер-
глас изброява факторите, които променят регулаторните механиз­
ми на организма: увреждащи индустриални агенти, денатурира-
на храна, изкуствени подобрители и натрупване на инсектициди
в хранителните продукти.
2. Замърсяване на кръвта
Доказано е, че туморът може да се превърне в рак, ако кръвта
е дълго време замърсена. Когато токсините се елиминират, те не
причиняват никаква вреда. Проблемите започват, когато се нат­
рупат в кръвта. Тя може да поеме определено количество отпа­
дъчни продукти, след което започва да ги отлага там, където в
тялото има слабо място.
3. Чуждите вещества причиняват рак
Ние храним кръвта си с вещества, чужди за естеството ни, ко­
ито не могат да бъдат използвани за изграждането на здраво тяло.
Рак може да се развие от химичен дразнител, който е вдишан в
белия дроб или е абсорбиран през кожата, или е приет чрез храна­
та. Химикалите преминават през тези пътища.
Веществата, които не се адаптират към тялото, са чужди за не­
го и пречат на нормалното му функциониране. Клетките на тяло­
то не могат да използват нещо, което не ги укрепва. Те се нуждаят
от вещества, които пречистват тялото, елиминират отпадните про­
дукти и поддържат нормалната му функция. Нашите тела се изг­
раждат от храната, която ядем. Функцията на всеки орган претър­
пява загуби, които се въстановяват чрез храна.
Повечето случаи на рак се дължат на акумулираните през годи­
ните различни карциногени - това се отнася не само до причиня­
ващите рак дразнители, а за всички видове дразнители.
Тялото се нуждае от безвредни органични вещества. Всички
клетки са изградени от органични вещества, които участват в об­
мяната на организма. Тялото не може да използва всички орга­
нични вещества. Растенията превръщат неорганичните вещества
в органични. Получените растителни продукти също трябва да бъ­
дат безвредни и да участват в обмяната на веществата в тялото.
Ракът може да се появи тогава, когато отровите са достатъчно
силни и когато достатъчно дълго се задържат в тяло, чиято ус­
тойчивост е слаба. Има случаи, когато инжектирането на някои
вещества в тялото може да предизвика рак, докато ако същите се
приемат през устата, не го предизвикват. Нетоксичните вещества
също могат да се превърнат в канцерогенни, ако бъдат отклонени
от естествените им метаболитни пътища.
Съвременните методи за лечение
на рака сами предизвикват рак
Съвременните методи за лечението на рак са: лъчетерапията,
химиотерапията и операциите, но те самите също могат да предиз­
викат рак.
Д-р Евън Камерун показва, че пациентите с терминален ста­
дий на рак живеят 4 пъти по-дълго, когато им се назначи огромна
доза витамин С.
Оказва се, че лечението на един вид рак може да причини друг
вид рак. Според доклад в едно ново английски медицинско списа­
ние при жените, които се подлагат на химиотерапия заради рак на
яйчниците, съществува по-голям риск да развият левкемия през
следващите 4-6 години, макар че рискът за това продължава да
съществува и през следващите 10 години.
Д-р Деви от Мичиганския университет е наблюдавал през 45-
годишната си практика единични случаи на рак, излекувани чрез
хирургична интервенция или лъчетерапия.
Ракът не е мистериозно заболяване. То е резултат от хронично
отравяне на тъканите на тялото в течение на десетилетия.
Ракът -
заболяване, свързано с храненето
Ракът е заболяване, предизвикано от неправилно хранене и от
абсорбцията на токсични лекарства. Основната причина за рака е
в кухнята и трапезарията. Изследване на италиански учени, интер­
вюирали 250 жени с рак на гърдата и 499 здрави жени, показва, че
9

жените с рак на гърдата са консумирали повече пълномаслено мля­
ко, високомаслено сирене, месо и яйца. При жени, които приемат
повече наситени мазнини или животински белтъци съществува 2-
3 пъти по-голям риск от рак на гърдата в сравнение с тези, които
са били на нискомаслена диета. По отношение на рака на гърдата
знаем, че жените, които раждат за първи път след 35-годишна въз­
раст, са 3 пъти по-застрашени от жените, които раждат за първи
път преди тази възраст. Освен това при жените, абортирали през
първите три месеца на първата си бременност, съществува 2 1/2
пъти по-голям риск от рак на гърдата. Освен това употребата на
орални контрацептиви също увеличава риска от този вид рак.
Според някои изследователи 90% от случаите на рак се предиз­
викват от увреждащи фактори. Диетата е причина за 30-60% от
всички случаи на рак при хората.
Ензими и рак
При консервирането на храните при температура над 42°С ен­
зимите се денатурират (ензимите са белтъци). Следователно ди­
етата, включваща предимно консервирани храни, не съдържа ен­
зими. Преди няколко години една лекарка направила експеримен­
ти, при които хранила мишки и плъхове с консервирана храна, и
открила, че те са по-предразположени към рак от животните, хра­
нени с нормална храна.
Витамин С се разрушава от топлината. Готвените храни съ­
държат 2/3 от количеството витамин С, който с« е съдържал в тях
преди термичната преработка. Няколко изследователи са доказа­
ли, че при пациентите с рак нивото на витамин С в кръвта е ниско.
Намалено клетъчно дишане
Д-р Р. А. Холман, лекар от Уелс, смята, че причината за рака е
в нарушеното клетъчно дишане. Когато кислородът се комбини­
ра с някои вещества, се получава водороден пероксид, който е от­
рова за живите тъкани. Ензимът каталаза, който съществува във
всяка клетка, има функцията да разгражда водородния пероксид
до вода и кислород. Ако няма достатъчно каталаза, която да разг­
ради водородния пероксид, настъпват трайни промени, които мо-
10
гат да предизвикат рак. Изследователите потвърждават тази те­
ория, доказвайки, че тези части на храносмилателната система,
които имат по-малко каталаза, по-често се засягат от рак.
Консумирането на месо и рака
1. Консумацията на месо
Когато е бил създаден, човекът е бил вегетарианец, а не месо-
ядец. Това е отразено във физиологията ни, в типа на зъбите и чер­
вата ни. По тази причина „месото никога не е било най-добрата
храна. Но употребата му сега е двойно по-вредна, тъй като болести­
те по животните се увеличават бързо". Когато се сравнят различни­
те раси между хората, статистиката показва, че най-много болни от
рак има между хората, които най-много ядат месо. Най-голям е броят
им в една част от Австралия, където консумацията на месо на глава
от населението е най-висока в света. Когато ядем месо, вкарваме в
организма си токсини, съдържащи се в кръвта на животното.
Много народни лечители вярват, че неправилната диета е основ­
ната причина за рака. Д-р Висек от университета „Корнел" казва,
че високото ниво на протеини в диетата на американците е свърза­
но с високата честота на рака. Освен това знаем, че „възприемчи-
востта към заболявания десетократно нараства, когато се яде ме­
со". В тази връзка Д-р Роберт А. Гууд, имунолог от университета в
Минесота, открил, че плъховете и мишките десет пъти по-рядко
заболяват от рак на гърдата и кръвта, ако се ограничи приема им на
протеини. Той установил, че хроничното ограничаване на проте­
ините намалява 10 пъти възприемчивостта на организма.
2. Защо яденето на месо причинява рак?
Месните храни не съдържат никакви влакнини (фибри). Сле­
дователно тези храни причиняват рак, тъй като се задръжат в
червата и гният, преди да бъдат изхвърлени от организма, а така
отравят цялото тяло. Един от отпадъчните продукти при разг­
раждането на месото е амонякът, който уврежда човещкия орга­
низъм - уврежда клетките и увеличава вероятността те да се пре­
върнат в ракови.
Според д-р Дш. X. Келог индолът е изключително деструктивна
отрова, образуваща се в дебелото черво от разградения от бактери-
11

ите триптофан, на който животинските белтъци са изключително
богати - особено овчето месо, телешкото месо, рибата и яйцата.
Д-р Роберт Бел пише: „Когато попадне в стомаха ни, плътта на
мъртвите животни не само претърпява сериозни процеси на разг­
раждане, но и отделя множество токсини. Освен това се задържа
по-дълго в червата, което удължава процеса на тяхната абсорб-
ция." Месото също така предизвиква констипация (запек).
3. Ракът между месоядците
Д-р X. М. Шелгон твърди, че ракът е широко разпространен
между хората и животните, употребяващи месо. В здравите тъка­
ни никога не се развива рак. М. О. Гартен, народен лечител, казва:
„Месото увеличава киселинността на кръвта и позволява натруп­
ването на токсини в тъканите. Богатата на мазнини диета води до
втвърдяване на кръвоносните съдове, сърдечна недостатъчност,
инсулт, бъбречни заболявания и рак".
Солта като причина за рак
Повечето лекари са съгласни с това, че със солта се злоупотре­
бява и че тя е една от причините за образуването на рак. По тази
причина диетата на болните от рак е обикновено безсолна. Солта,
пикантните подправки и пикантните храни е добре да се избягват.
Продължителността на човешкия живот зависи от употребата
на сол.
Средно човек консумира около 12 г сол на ден, а препоръчител­
ното количество е 5-6 г. Това е 2 пъти повече от необходимото, ф.
Т. Марвуд е забелязал, че в Дания, където консумацията на солена
риба е най-висока в Европа, ракът е най-разпространен от всички
европейски страни. Дания е на второ място по рак на стомаха в
света. На първо място е Япония, където освен със сол рибата се
подправя и с мононатриев глутамат, който също е натриева сол.
Тъй като е неорганично вещество, а не храна, големите количес­
тва сол са опасни. Тя уврежда тъканите на тялото, тъй като е мо­
щен стимулант на клетъчния метаболизъм. Д-р Хенри Шерман твър­
ди, че солта е свързана с абсорбирането на храната чрез свръхсти-
мулиране на храносмилателния тракт. Според него излишната сол
може да наруши осмотичното равновесие в тъканите. Излишъкът
12
от сол причинява и отоци - задържане на вода в тъканите. Всеки
грам сол задържа 70 мл вода. Като отрицателни ефекти, резултат
от натрупването на вода, могат да се появят много заболявания.
Токсините причиняват рак
Токсинемията предшества рака. Професор Байланд казва: „Пове­
чето случаи на рак при хората, вероятно при 9/10 от тях, се причиняват
от химични вещества, а останалите - от вируси и радиация. Най-фра-
пиращите примери за токсикация на организма са прекомерното пу­
шене, атмосферното замърсяване, промишлените канцерогени и хра­
нителните добавки". Неорганичните химикали, включително и лекар­
ствата, могат да се отложат в тялото на човека. Докато тялото се опитва
да намери максимално бърз начин, за да ги елиминира, те навлизат в
тъканите и често увреждат деликатните клетъчни структури, които се
превръщат в ракови, и процесът на ракообразуване започва. Рак може
да се предизвика и от химични дразнители, вдишани в дробовете, аб­
сорбирани през кожата или приети с храната, която ядем. Чрез тях
тялото изпада в химичен дисбаланс. Ракът може да е резултат от пос­
тепенното акумулиране на токсини в организма, с които кръвоносната
система се претоварва.
Отровите се произвеждат от микроби в зоните, където има ци-
катрикси, мускулни спазми и наранявания, където адекватното
кръвообращение е нарушено и тъканите не се снабдяват с доста­
тъчно кислород. Много експерти по хигиена са доказали, че ракът
е състояние, при което кръвоносната система е претоварена от
токсини. Те са лекували рака, очиствайки организма от тези ток­
сини. Д-р Бъкли казва, че токсините, произведени от много мик­
роорганизми, се генерират в резултат на недостатъчните движе­
ния на червата и на гниенето на чревното съдържание, което е
реална причина за рака.
Медицината търси отрова
Медицината търси отрова, която да убие раковите клетки, без
да увреди нормалните клетки на тялото. Тя търси отрова, която да
убие микробите, без да убие пациента.
Няма нищо необикновенно в това отровата, достатъчно силна
да убие раковите клетки, да убива и здравите клетки. Много ле-
13

карства против рак сами по себе си са доказано канцерогенни,
т.е. сами причиняват рак.
Лекарства и рак
Много често използвани лекарства се считат от много изс­
ледователи за канцерогенни. „Дрогирането" на организма го
разболява. Но най-правилният начин да възстанови човек здра­
вето си е този, чрез който може да се поддържа здравето. Ле­
карствата подсилват причините за рака, превръщайки остри­
те симптоми в хронично състояние. За хората, които използ­
ват лекарства, потискащи имунната система, е много по-веро­
ятно да развият рак, отколкото хората, които не използват
такива лекарства.
Имунната систе не може да предотврати образуването на рак,
ако е здрава. Опитите да се лекува рак чрез това, което го причи­
нява, са ирационални и нелогични. Аксиома в медицината е, че
„няма безвредно лекарство".
Лекарствата, които лекуват рака, провокират множество забо­
лявания като пневмонии и сърдечни заболявания. Те водят до хро­
ничен метаболитен дисбаланс, в резултат на който се влошават
функциите на клетките и защитните сили на организма намаля­
ват. Повечето видове рак, като рака на дебелото черво, белите
дробове, панкреаса и стомаха, не се повлияват от химиотерапия в
даден момент от развитието си.
Химикалите и ракът
• Натриев флуорид. Според д-р Алфред Тейлър от университе­
та в Тексас дори натриевият флуорид във флуорираната вода е
свързан с развитието на рака.
• Пестициди. Много пестициди са канцерогенни - например
ДДТ, който е бил използван, но сега е забранен в много европейс­
ки страни. В Калифорния обаче този препарат все още се използва
за торене на люцерната, лука, цитрусовите плодове и пипера. Въз­
духът, водата и храната ни съдържат хиляди изкуствени химика­
ли, повечето от които са потенциално канцерогенни. Всеки хими­
чен консервант или добавка унищожава ензимите.
14
• Лекарства, потискащи имунната система (имуносупресори).
Доказано е, че пациентите с трансплантирани бъбрек или сърце,
потискащи имунната си система с имуносупресори, за да не бъдат
отхвърлени присадените органи от тялото им, развиват рак 80 пъ­
ти по-често от другите хора.
• Цикламати и захарин. Изкуствените подсладители причиня­
ват рак на стомаха и останалите органи на храносмилателната сис­
тема. При експеримент с опитни животни захаринът причинява
рак на пикочния мехур и на матката.
• Хексахлоран. Като бактерицидно и бактеростатично вещес­
тво той може да предизвика тумор в мозъка.
• Ауспухови газове. Те съдържат 8 компонента, свързани с ра­
ка: бензпирен, алдехиди и въглеводороди. Бензпиренът се съдър­
жа в тютюневия дим и в асфалтовите изпарения.
• Хлорирана и флуорирана вода. Има връзка между рака на
дебелото и правото черво и на пикочния мехур и хлорираната
вода, тъй като витамин Е в тялото се унищожава. Повечето хими­
кали са с кумулативен ефект и разрушават ензимите и полезните
за тялото микроорганизми.
Един изследовател от Тексаския университет установил, че нат­
риевият флуорид, с който се флуорира водата, сериозно провоки­
ра развитието на рака на гърдата при опитни животни.
Киселинност и рак
Киселинността предизвиква болка
Алексис Карол, френски учен, успял да задържи живо пилешко
сърце в алкален разтвор в продължение на 28 години. Той казва, че
са важни 2 неща: правилното хранене и изхвърлянето на отпадъч­
ните материи. Клетките на тялото ни са заобиколени от течности,
които трябва да бъдат леко алкални, за да бъде поддържан живо­
тът. Тежките упражнения предизвикват повърхностно дишане, умо-
ряемост, мускулни схващания, които са резултат от натрупването
на млечна киселина в мускулите поради неефективното окисление
на глюкозата. Това е причината за леко киселата реакция на кръв­
та, което предразполага към простуда и др. Когато течностите в
организма станат по-кисели, се получават усещания като главобо­
лие, болки в гърдите и в стомаха. Ацидозата е коренът на много от
15

заболяванията на тялото. Причинява се от употреба на готвени хра­
ни, месо, сладкиши, бял хляб, бяло брашно.
Свръхконсумацията на масти предизвиква малигнизиране (зло­
качественост) на клетките.
Някои клетки в това състояние умират, но други, вместо да умрат,
се приспособяват към новото състояние и се превръщат в анормални
(малигнени), известни още като независими от кислород клетки, ко­
ито повече нямат нужда от външен кислород. Те продължават да
съществуват чрез процесите на ферментация. Един съвсем обичаен
начин да се предизвика кисело състояние е свръхконсумацията на
масти. Мастите запушват артериите и капилярите и спират достъпа
на кислорода и хранителните вещества чрез тях. Това причинява смър­
тта на клетките покрай запушените капиляри, а сами по себе си мър­
твите клетки предизвикват киселото състояние на кръвта.
Киселинността може да предизвика левкемия
Д-р Джордж В. Крил казва: „Няма естествена смърт. Всички ви­
дове смърт поради т.нар. естествени причини са крайният стадий
от натрупването на киселини". Марк Хогл казва: „Ацидозата пред­
шества и провокира заболяванията". Киселинността в кръвта също
предизвиква увеличаване на белите и намаляване на червените кръв­
ни клетки, което е началото на една евентуална левкемия.
Освен това киселинността в извънклетъчната течност уврежда
нервните клетки, а киселинността на вътреклетъчната течност ув­
режда клетъчните ядра, които контролират клетъчния растеж. Ра­
ковите клетки живеят в „кисело" кръвообращение. При това със­
тояние всички кисели храни като мастните храни, богатите на
белтъци храни и рафинираните храни трябва да бъдат елимини­
рани от диетата.
Алуминий и рак
Д-р Кийнс от Лондон, Англия, стигнал до заключението, че гот­
венето в алуминиеви съдове също играе важна роля в развитието
на раковите заболявания. Алуминият е токсичен за тъканите само
ако е в разтворено състояние. Натрият, сярата и амонякът изг­
лежда имат свойството да изваждат алуминия от основното му със­
тояние, правейки го свободен и разтворим, способен да взаимо-
16
действа с другите елементи и да предизвиква образуването на ток­
сични компоненти. Готвенето в алуминиеви съдове със сигурност
допринася за утежняването на следните състояния: язви в устата,
спазми на хранопровода и стомаха, стомашна язва, колит, а мно­
го от тези състояния преминават в рак.
Д-р Томлинсън казва: „Аз съм лекар от 40 години и категорично
считам, без никакво съмнение, че употребата на алуминия в при­
готвянето на храната и хранителните продукти е един от най-увреж-
дащите фактори в съвременната цивилизация". В своята книга д-р
Холдер дава над 100 примера, показващи, че алуминият предизвик­
ва заболявания, и го класифицира като протоплазмена отрова.
Недостатъчното
клетъчно окисление -
основна причина за рака
Липсата на клетъчно окисление предизвиква рак
Раковите клетки са анаеробни, което означава, че могат да съ­
ществуват в безкислородна среда. Нормалните клетки изискват
кислород, за да функционират правилно. Когато се изчерпи енер­
гията, получена в клетките чрез окислителните процеси, те пре­
минават на анаеробен метаболизъм, т.е. обмяна без кислород. Не­
достатъчният кислород предизвиква промяна в механизмите на
клетката и вместо окисление в нея се извършва процес на фермен­
тация, който не изисква външен кислород. Така, в резултат на кис­
лородния недоимък, нормалните клетки се превръщат в ракови.
фактори, намаляващи количеството кислород, достигащо до
организма, са серните газове във въздуха, цигарите и тютюневи­
ят дим, както и лаковете за коса.
Отровните вещества не позволяват на кислорода да достигне
клетките.
Д-р Варбург от Германия, който два пъти е получил Нобелова
награда за работата си в областта на физиологията, твърди, че лип­
сата на кислород причинява рак. Според него всяка една клетка
може да се превърне в ракова, ако й се отнеме кислорода. Всеки
химикал, лекарство или вирус, които имат способността да отне­
мат кислорода от клетките, може да ги превърне в ракови. Белите
17

кръвни клетки, отговорни за борбата с инфекциите и нежеланите
за тялото микроби, произвеждат водороден пероксид, който изпол­
зват, за да окисляват тези микроорганизми. Това е причината, по­
ради която водородният пероксид, озонът и другите видове кисло­
родни терапии са ефективни при лечението на рака. Раковите клет­
ки не могат да съществуват, ако е налице адекватно окисление.
В червата на хората в САЩ и Великобритания, където често­
тата на рака на дебелото черво е много висока, се съдържат мно­
го повече анаеробни бактерии, т.е. бактерии, които не използват
кислород, в сравнение с количествата им при хората в Уганда,
Южна Индия, където заболяването се среща изключително ряд­
ко. Животинската мазнина в диетата ни увеличава броя на ана­
еробните бактерии, които произвеждат канцерогенни вещества.
В организмите на вегетарианците като цяло има много повече
аеробни бактерии.
Ракът - растеж,
подобен на дрождите и гъбите
Анаеробният метаболизъм като понятие е подобно на дрожде-
вия метаболизъм. Всяка химична промяна в тялото, която предиз­
виква растежа на дрожди, предизвиква и появята на рак. Нивото
на калия е добра индикация за скоростта на окисление на клетки­
те. Това е причината, поради която д-р Герсон с такъв успех леку­
ва рака с богати на калий храни.
Ракът - недоимъчно заболяване
Липсата на витамини и минерали може да предизвика рак
Ракът трябва да се възприема като недоимъчно заболяване, ко­
ето може да бъде предотвратено и контролирано чрез подходяща
балансирана диета, богата на витамини.
Експериментално е доказано, че дори малък дефицит на холин
предизвиква рак на черния дроб. Холинът е витамин от В-комп­
лекса, който е нужен за адекватната функция на черния дроб. Не­
достигът на витамин Е увеличава риска от рак и левкемия. Недо­
имъкът на йод предизвиква рак на щитовидната жлеза. Недоимъ-
18
кът на различните В-витамини води до увреждането на черния дроб,
а след това и до различни злокачествени заболявания. Сериозни­
ят цинков недоимък предизвиква рак на простатата. Недоимъкът
на витамин А намалява защитата на тялото срещу канцерогените
и предизвиква образуването на тумори. Дефицитът на магнезий
също е свързан с развитието на рак. Д-р форбес Рос доказва, че
ракът е резултат от недоимъка на калий и състоянието на пациен­
та се подобрява, ако започне да приема калий. Той твърди, че ка­
лият е солта на тъканите както и на телесните течности. Изслед­
ване на растителния свят показва, че калият е елемент от физи­
ологията на зеленчуковите клетки. Малигнени клетки се образу­
ват там, където има недоимък на панкреасния ензим химотрип-
син, който смила хранителните протеини. Недоимъкът на храни­
телни вещества е изключително разпространен и е една от най-
важните причини за развитието на рак.
Консервираните храни
могат да предизвикат рак
Витамин С се разрушава от топлината. Консервираните храни
претърпяват термична преработка 2 пъти - когато се консервират и
когато се сервират. Така те загубват над 2/3 от съдържащия се в тях
витамин С. Доказано е, че морските свинчета, които боледуват от
скорбут, са по-податливи към заболяване от рак в сравнение с дру­
гите морски свинчета.
Ензимите се разрушават от топлината така, както и от консер­
вирането при температура 122° по фаренхайт.
Топлина, мазнини и рак
Термично преработената мазнина може да причини рак
Твърди се, че никоя храна не подобрява хранителните си ка­
чества след готвене. Най-добрата растителна мазнина, когато се
загрее до висока температура, над 350° по фаренхайт, става кан­
церогенна. Смята се, че термично преработените мазнини до го­
ляма степен са причина за рака на гърдата при жените. Храни­
те, които се приготвят във фритюрници, като чипса, пържените
19

ядки, пържената риба, както и кексовете и сладкишите, са кан­
церогенни храни.
Когато растителното олио се преработи термично, мастните мо­
лекули се разрушават и се преобразуват. В повечето случаи тези хи­
микали не могат да се абсорбират от организма и да участват в хра­
носмилателните и метаболитните процеси. Резултатът от това е драз­
ненето на организма и превръщането им в карциногенни агенти. До­
казано е при лабораторни животни, че сусамовото масло, което се
нагрява до 350°, причинява рак. Животинските мазнини при тази тем­
пература не се променят съществено в химично отношение. Това,
разбира се, не е причина да ги използваме, тъй като те съдържат
много холестерол. Основен принцип при употребата на зеленчукови­
те мазнини е да не се нагряват.
Богатата на масти диета
може да предизвика рак
Доказано е, че богатата на масти диета увеличава риска от рак
на гърдата, на простатата, на матката и на дебелото черво. Има
изследвания, които показват, че хората, които ядат много месо,
по-често страдат от рак, което може да се дължи на високия при­
ем на масти и белтъци, на липсата на влакнини или на комбина­
цията от всички тези фактори.
И най-добрите храни гранясват бързо. Това се отнася особено до
естествените, непреработени термично, здравословни храни като
пшеничения зародиш, олиото от пшенични кълнове, слънчогледо­
вото семе, сусаменото семе и пълнозърнестото брашно. Те трябва
да се консумират абсолютно пресни. Кислородът във въздуха е при­
чина за много бързото им гранясване. В процеса на гранясване се
образуват много вредни химични вещества като пероксидите. Ра­
кът на гърдата, на дебелото черво и на простатата се среща рядко,
когато диетата е бедна на масти. За да резорбира мазнините, хра­
носмилателният канал отделя вещества, наречени жлъчни кисели­
ни, които, изглежда, стимулират ракообразуването. Колкото по-мал­
ко мазнини поемате, толкова по-малко жлъчни киселини ще се об­
разуват. За разлика от въглехидратите, с мазнини човек лесно може
да преяде, тъй като те не създават усещане за ситост.
20
В преработените термично мазнини се неутрализира вита­
мин А!
Експерименти с локално прилагане на термично преработени
мазнини показват образуване на тумор на мястото на апликаци­
ята. Памучното масло, нагорещено до 220°, не предизвиква обра­
зуване на злокачествени тумори. Това показва, че опасността от
образуване на рак в резултат от топлинната преработка на мазни­
ната зависи от температурата, до която тя е била нагрята. Дори
растителните масти, преработени термично, могат да предизви­
кат рак. Всъщност полиненаситените растителни мазнини след наг­
ряване са много по-опасни от наситените, тъй като съществено
променят химичната си структура. Много видове мазнини след тер­
мична преработка образуват антивитамин А-фактор, който уни­
щожава биологичната активност на витамин А.
Високата температура
разрушава
витамините
При високи температури витамините А, Е и К се разрушават.
Беатрис Хънтер казва: „Незаменимите мастни киселини (НМК)
се разрушават и променят в анормални токсични масти, които са
антагонисти на НМК. Такива синтетични масти образуват нови
молекулни структури, които са неприложими към човешката фи­
зиология".
Ензимите се разрушават при температура около 120° по фарен-
хайт (42° по Целзий). Готвената храна съдържа по-малко витамини
и минерали, които също се разрушават при различни температури.
Пастьоризирането разрушава витамините А и С!
След термична обработка на храни, съдържащи витамин А, ви­
тамин А губи активните си свойства и се трансформира в свободни
радикали. Хората, които ядат предимно пържени храни, постоян­
но страдат от дефицит на този витамин и именно този дефицит е
известен като канцерогенен фактор. Дори и пастьоризирането на
млякото при 60°С разрушава основната част от витамините А и С.
Доказано е, че пастьоризирането намалява правилното усвояване
на калция от млякото. При едно проучване е установено, че при
хора, които пият по 2 чаши мляко на ден, съществува 2 пъти по-
21

голям риск от рак на простатата в сравнение с тези, които пият
само по 1 чаша. 3 чаши мляко на ден увеличават риска 2 1/2 пъти.
Но когато се използва обезмаслено мляко, рискът е нулев.
Термично преработени масти
Д-р Йоана Будвиг, известна като най-добрата биохимичка в
Германия, говори против това, което тя нарича фалшива мазни­
на. Тези увреждащи масти се продават под множество имена -
„хидрогенирани", „частично хидрогенирани" и „изкуствено по-
линенаситени" мазнини. Тя твърди, че химичното преработване
на мастите разрушава жизнените им съставки. В резултат на то­
ва мазнините не могат да се свързват с кислорода и се отлагат
като мастни депа в сърдечния мускул, блокират кръвообращени­
ето, увреждат действието на сърцето, потискат подновяването на
клетките. За да функционират ефикасно, клетките се нуждаят от
ненаситени мастни киселини, които се съдържат в естествените
растителни мазнини.
Хормони и рак
ДЕС и рака
Около 1940 г. се обърна внимание на факта, че и жените, и
мъжете страдат от хормонален недоимък. Тъй като учените ме­
дици често са опитвали да коригират природата и вместо диета­
та на засегнатите болни, те търсели лекарство, което да възста­
нови нарушения баланс. И открили синтетичния хормон диетил-
силбестрол или накратко ДЕС. ДЕС впоследствие се оказва един
от най-сериозните фактори, причиняващи рак. Днес е известно,
че ДЕС, предписван на бременни жени, е причина за рак, когато
те станат на 40-50 години, а също така предизвиква рак на вла­
галището и други видове рак при хиляди млади жени, родени от
майки, които по лекарско предписание са вземали ДЕС. Той е
бил предписван, за да се предотвратят спонтанните аборти. По-
късно обаче се установява, че увеличава риска от рак на влагали­
щето, който преди това се е срещал изключително рядко при
младите жени.
22
ДЕС е токсичен и за експерименталните животни
ДЕС в изключително високи количества е токсичен за лабора­
торни мишки. Той предизвиква левкемия и цистит при животни­
те. При хората провокира образуването на рак на гърдата, фиб-
розни тумори, стерилитет и импотентност при мъжете и спиране
на растежа при децата.
Д-р Розалинд Алфинслатер от университета в Калифорния смя­
та, че жените, които вземат хормонални таблетки, увеличават рис­
ка от развитие на анемия. Освен това те имат по-голяма нужда от
витамин В ] Г
Лекарствените контрацептиви имат над 50 опасни
странични ефекта. Те предизвикват рак на гърдата, на шийката
на матката, на яйчниците, тромбемболизъм, диабет и атероск­
лероза, чернодробни заболявания, сърдечни заболявания във връз­
ка с понижаването на HDL холестерола и повишаването на LDL
холестерола. Хормоните се използват за лечение на простатните
проблеми, при бременност, при хормонални смущения при жените,
при проблеми по време на менопаузата.
Мононатриев глутамат (МНГ)
• МНГ може да предизвика рак на стомаха
Производителите на храни бяха много щастливи, когато се въведе
подобрителят мононатриев глутамат. Обърнете внимание, че моле­
кулата му съдържа и натриев атом. Твърдеше се, че и най-неприятна­
та храна след добавяне на мононатриев глутамат придобива добър
вкус. МНГ е L-формата на глутаминовата киселина и се получава
при хидролизата на растителните белтъци. Той значително подобрява
вкуса на много храни. Японците държат два световни рекорда: 1. при
тях консумацията на МНГ на глава от населението е най-висока и 2. в
света от рак на стомаха страдат най-много мъжете в Япония, а жените
са на второ място като има сериозни причини да се смята, че вторият
рекорд е резултат от първия. Ракът на стомаха в Япония е 7 пъти по-
често срещан в сравнение със САЩ. Японците използват много МНГ
в храната си. МНГ присъства неизменно на всяка маса във всеки рес­
торант и се използва като подправка към всеки вид храна.
• МНГ причинява различни заболявания
фактите показват, че МНГ причинява мозъчни лезии, увреж­
да ретината, води до стерилитет, напълняване, мастна дегенера-
23

ция на черния дроб, проблеми с очите, бъбреците, пикочния ме­
хур, простатата и таза. Всъщност днес използваният МНГ е син­
тетичен, а не естествен продукт, както в миналото. МНГ е натри­
ева сол на глутаминовата киселина, която е естествен продукт и в
действителност се метаболизира в мозъка. Но мозъкът „не харес­
ва" синтетичните храни. Това, което трябва да използваме, за да
подобрим вкуса на храната си, са билките.
• МНГ подобрява вкуса на храната
Китайците също използват много МНГ. Преди няколко години
лекарите са описали разстройство, което са нарекли „синдром на ки­
тайския ресторант". Те открили, че причината за него е в МНГ. Съ­
държащият се в храната МНГ има зашеметяващ ефект - придава
деликатен вкус дори на най-безвкусната храна. Глутаминовата кисе­
лина е естествена аминокиселина. След като МНГ е модификация
на естествено вещество, той самият не е естествено вещество. Изсле­
дователят Тоб твърди, че дори не е хранително вещество, а вкусът му
е резултат от способността му да дразни вкусовите рецептори и да
кара консумиращия храната човек да мисли, че тя е с добър вкус.
Нитрати и нитрити
• Те предотвратяват ботулизма
Нитратите и нитритите се добавят към много продукти, за да
бъде предотвратен ботулизмът. Те придават розовеещия цвят на
всички меса. Без тях месата ще бъдат със сиво-кафяв цвят, който е
и истинският цвят на готвеното месо. Нитратите са специфичен
подобрител. Те потискат растежа на бактериите, убиват всички
бактерии и микроорганизми, но не селективно. Когато ядем хра­
ната, те започват да убиват всички микроорганизми в тялото ни -
и добрите, и лошите. Оттук и опасността от консервантите. След
като прекомерната употреба на месо може да причини рак, тези
вещества само увеличават риска от него.
• Те образуват карциногенни нитрозамини
Нитратите в месото предотвратяват ботулизма, но увеличават
риска от рак на стомаха, тъй като образуват нитрозамини, които
са канцерогенни. Освен това предизвикват образуването на тумо­
ри в много органи при всички видове животни, с които са правени
експерименти.
24
• Витамин С неутрализира нитрозамините
Нитратите и нитритите могат да навлязат в тялото чрез водата,
която пием, тъй като тя е контаминирана от съдържащи нитрати
изкуствени торове. Преди няколко години Министерството на здра­
веопазването в щата Минесота докладва за 139 случая на отравяне
на деца, от които 14 смъртни в рамките на 2 1/2 години, от нитратни
соли, съдържащи се във водата, с която са били приготвени бебеш­
ките храни. Д-р Мирвиш от Небраска установил, че витамин С по­
мага за неутрализирането на нитрозамини в стомаха.
Преяждане и рак
• При хората с наднормено тегло съществува по-голям риск
от рак
Повечето експерти твърдят, че наднорменото тегло е една от
основните причини за т.нар. дегенеративни заболявания като арт­
рит, диабет, рак и сърдечни заболявания. Пълните хора обикно­
вено имат по-високо ниво на холестерол и триглицериди и при
тях рискът от коронарна болест (ангина пекторис, гръдна жаба)
се увеличава. Триглицеридите са слабо познати кръвни масти,
които се транспортират чрез кръвообращението дори повече от
холестерола. Тези вторично образуващи се вещества навлизат в
тялото чрез високия прием на рафинирани въглехидрати, като
захар и сладкиши, или поради приемането на твърди животинс­
ки мазнини. Те запушват артериите. Твърдите масти се отлагат
върху митохондриите на клетките, в резултат на което клетките
не могат да получат необходимото им количество кислород, за
да изгорят напълно хранителните вещества до получаването на
енергия, въглероден двуокис и вода. Изследванията показват, че
тези заболявания при пълните хора са много повече, отколкото
при хората с наднормено тегло.
Рискът от рак на гърдата нараства с 40% с всеки допълнителни
1 000 г мазнини, които изяждаме ежемесечно. Учените са изчис­
лили, че 35% от смъртните случаи в резултат на рак са причинени
от погрешната диета, 30% - от тютюнопушенето, 2% - от замър­
сения въздух и 1% - от хранителните добавки. Това означава, че
68% от всички смъртни случаи от рак са резултат от неща, които
сами си причиняваме.
25

Гладните години по време на и веднага след двете световни вой­
ни са довели буквално до изчезване на рака, както и на повечето
от останалите дегенеративни заболявания. Когато храната е ра­
зумно ограничена, заболяването от рак спада до нивото от двете
световни войни.
• Ограниченията в диетата предотвратяват рака
В експеримент с преяждане 2 групи мишки били подложени на
еднаква диета, но на едната група било позволено да яде колкото
поиска, което се оказало около 3 г на ден. На другата група било
позволено да яде само 2 г на ден.
При „ограничените" в храненето мишки не е било наблюдава­
но развитие на рак. При „неограничените" в храненето мишки по­
вече от половината развили рак след 90 седмици. Досега не е отк­
рит тумор, който да не се повлиява от ограничаването на диета­
та. На една група мишки били давани 3,2 г храна на ден и 54% от
тях развили рак. На друга група били давани само 2,3 г храна и
22% от тях развили рак, а на трета били давани само 2 г храна и
никоя не развила тумори.
• Свръхтеглото уврежда най-вече сърцето
Наднорменото тегло съкращава значително човешкия живот.
Рискът от рак при хората с наднормено тегло е 55% при жените
и 33% при мъжете. Наднорменото тегло убива и никоя друга част
на тялото не е така засегната, както сърцето.
Слънчева светлина и рака
• При рак на кожата смъртността е по-ниска
Множество научни изследвания са доказали, че продължител­
ното излагане на ултравиолетова светлина може да предизвика
образуването на рак на кожата. Очилата без рамка концентрират
слънчевите лъчи и са особено опасни - те могат да бъдат причина
за много от случаите на рак на лицето. 85% от ултравиолетовите
лъчи преминават през озона и облаците. Ракът на кожата се сре­
ща по-често при мъжете, отколкото при жените, защото мъжете
повече работят на открито и по-често излагат тялото си на слън­
це. Хората, които лесно почерняват, имат много пигментни клет­
ки, съдържащи меланин - пигмент, предпазващ от изгаряне - и
боледуват по-рядко от кожен рак. Един на всеки 3 нови случая на
26
рак е рак на кожата. Един от видовете рак на кожата е злокачест­
веният меланом. При рак на кожата смърността е ниска, а в 95%
от случаите той е лечим.
• Витамините СиЕ предпазват от рак на кожата
Д-р Блек и д-р Лоу, изследователи от Тексас, открили, че след
прекомерно излагане на кожата на УВ-светлина холестеролът в
нея се окислява и образува би-продукти. Един от би-продуктите,
резултат от това окисление, е холестероловият алфа-окис, извес­
тен като канцерогенен химикал. Също така е известно, че този
канцероген се наутрализира чрез антиоксиданти като витамини­
те А, С и Е. Приема на тези витамини увеличава концентрацията
им в кожата и като антиоксиданти те намаляват образуването на
холестерол алфа-окис. Това проучване показва, че когато се при­
емат допълнително антиоксиданти, те отиват в кожата и предотв­
ратяват образуването на канцерогени, индуцирани от ултравиоле­
товата светлина.
ПАМБА е подходящ лосион при слънчево изгаряне.
Един от най-ефективните лосиони при слънчево изгаряне е В-
витамина пара-амино-бензоена киселина или накратко ПАМБА.
5% разтвор на ПАМБА в алкохол е високоефективен лосион сре­
щу изгаряне. Британски изследователи открили, че комбинацията
от 25 000 единици витамин А и 120 мг калциев карбонат под фор­
мата на таблетки е много полезна за предотвратяване на слънче­
вото изгаряне.
• Витамин D и калцият предпазват от рак
Доказано е, че при хората, които живеят на слънце и поемат
достатъчно калций, съществува по-малка опасност от рак, тъй ка­
то получават повече витамин D чрез слънчевата светлина. Хората
в северните части на САЩ страдат по-често от рак в сравнение с
хората, живеещи на слънчеви места. Тези, които работят на отк­
рито, като спасители и фермери, не страдат повече от рак на кожа­
та в сравнение с тези, които работят в затворени помещения, тъй
като те постепенно увеличават излагането си на слънце, докато
тези, които работят на закрито, могат да получат сериозна УВ-
доза за кратък период от време. Следователно излагането на слънце
трябва да става постепенно. Съгласно един доклад витамин D в
27

по-високи дози може да помогне на хората, живеещи в зони със
сериозно замърсяване на въздуха, да избегнат рака на гърдата и
дебелото черво. Ниските нива на витамин D са свързани с 5-крат-
но увеличаване на риска от рак на дебелото черво и удвояват рис­
ка от рак на гърдата.
• Някои химикали правят кожата фоточувствителна
Има много лекарства и химикали, които са известни като фото-
сенсибилизиращи вещества. Между тези агенти са антихистамини-
те, антибиотиците, диуретиците и антидиабетичните лекарства. Те
увеличават чувствителността на кожата към слънцето и при това
излагане на слънце, вместо да се получи само леко изгаряне, се пре­
дизвиква пареща болка, фоточувстителност може да бъде предизви­
кана от антибактериални сапуни и много козметични лосиони.
Захар, катрани и рак
• Веществата, получаващи се след изгаряне, са канцерогенни
Катраните са доказано канцерогенни. Те се получават при ви­
соки температури. Образуват се от всички органични вещества,
които са подложени на висока температура за достатъчно дълъг
период от време. Хляб, картофи, яйца, месо, захар, кафе, целина
и други храни, които се подлагат на печене, пържене или се наго-
рещяват по други начини до придобиване на тъмнокафяв или че­
рен цвят, съдържат катрани.
Пиенето на кафе може да доведе до рак на долния уринарен
тракт, включително и на пикочния мехур. Това засяга хората, ко­
ито пият над 3 чаши кафе на ден. То може да действа тератогенно,
т.е. да предизвика анормални структури в ембриона (зародиша),
което води до сериозни деформации в плода. Ако майката пие мно­
го кафе по време на бременността, това може да доведе до ражда­
нето на бебе с ниско телесно тегло, аборт, преждевременно раж­
дане и сърдечни пороци. Едно изследване доказва, че хората, ко­
ито пият кафе, са по-застрашени от рак на пикочния мехур от те­
зи, които не пият.
Експериментите са показали, че въглищният катран и негови­
те продукти също са канцерогенни. Въглищният катран се изпол­
зва за получаването на изкуствени оцветяващи вещества както и в
28
храните, безалкохолните напитки, козметиката, лекарствата и
др. Тези агенти действат като дразнещи вещества за тъканите на
тялото и по тази причина предизвикват рак.
През 1938 г. изследователят Дакизава успял да създаде при миш­
ките карцином чрез продължително инжектиране на концентри­
ран захарен разтвор. Нонака, друг изследовател, създал карцином
при плъхове след многократно повтарящо се инжектиране на глю-
козен разтвор. Не е трудно да се разбере, че захарта е силно канце­
рогенна, което е категорично доказано от много изследователи.
• Туморите виреят добре в захарна среда
При производството на захар захарната тръстика се вари, дока­
то се получи черна смолиста маса. Тогава чрез химични процеси и
избелващи вещества тази маса се превръща в прозрачна бяла за­
хар. Лалорд казва, че обикновените статистики показват увелича­
ване на малигнените клетки при увеличен прием на захар и на
преработени въглехидрати. Варбург доказва, че глюкозата е ва­
жен фактор в развитието на злокачествените тумори - от 100 ми-
лилитра кръв ракът използва 70 мг глюкоза, докато за нормални­
те тъкани са нужни само от 2 до 16 мг. Това показва, че раковите
тъкани изискват много глюкоза.
Д-р Ото Майерхоф от университета в Пенсилвания, нобелов ла­
уреат за 1923 г., показва, че способността за растеж на раковите
тъкани може да бъде прекратена, ако биохимиците намерят безо­
пасен начин да овладеят „апетита" на туморите за захар. Д-р Мел-
вин Пейдж от Флорида твърди, че не помни дори един случай на
рак, при който нивото на кръвната захар да е било нормално -
нещо, което при хората без рак може лесно да се предотврати чрез
диета без захар. Той описва случай на рак на кожата на лицето,
който се изчистил в рамките на няколко месеца, когато пациен­
тът престанал да пие по 12 бутилки на ден от широко разпростра­
нените безалкохолни напитки.
• Захарта дава само калории
Не трябва да си затваряме очите пред факта, че рафинираната
захар не носи нищо друго на човешкото тяло освен калории и вреда.
Неоспорим научен факт е, че тялото не се нуждае от рафинирана
захар под каквато и да е форма. Диетолозите твърдят, че произведе-
29

ната захар е представител на най-дегенеративните храни. Тя дори
трудно може да се нарече храна. По-скоро е подправка и същевре­
менно едно от най-увреждащите вещества в диетата ни под каквато
й форма да е консумирана. Нека използваме здравословни, нерафи-
нирани, естествени подсладители като меда вместо захар.
• Други канцерогенни продукти
Продукти на въглищния катран. Практически всички храни
съдържат избелващи вещества, консерванти и други изкуствени
съставки, които се добавят - те са канцерогенни. Механичното,
физичното или химичното дразнене може да предизвика рак. Смо-
гът, съдържащ канцерогенни химикали като въглероден окис, азо­
тен диоксид и други замърсители, често разстройва човешкото
здраве и води до рак на белите дробове и на дихателни органи.
Натриевият флуорид, с който се флуорира питейната вода, уско­
рява растежа на рака на гърдата при женските мишки. 98% от
лекарствата за простуда, 90% от сиропите за кашлица, лаксативи-
те (разхлабителните), алкализиращите вещества, пените и лако­
вете за коса, минералните масла се произвеждат от въглищен кат­
ран, който предизвиква образуването на рак на правото черво.
Замърсен въздух. Институтът „Солан Кетъринг" за изследва­
ния на рака е създал машина, която е „вдишвала" въздух от ниски­
те части на Ню Йорк в продължение на 6 месеца. Натрупаният в
нея катран след това бил поставен на гърба на мишки. 90% от
мишките развили рак на кожата. От 1914 до 1950 г. ракът на бели­
те дробове при мъжете се е увеличил с 1 900%. Това нарастване е
пропорционално на увеличаването на употребата на газ в САЩ
през тези години. Също така е известно, че ракът на белите дробо­
ве при мъжете е намалял с 35% от 1941 до 1945 г. с намаляването
на употребата на газ по време на Втората световна война.
Алергени от птици у дома. Датски изследователи открили, че
при хората, които имат птици в къщите си, съществува почти 7
пъти по-висок риск от развитие на рак на белите дробове. Те смя­
тат, че причината е в алергените и прахта, които любимите птици
отделят във въздуха, а хората вдишват. Ракът и лечението на рака
са много стресиращи за тялото, а стресът сам по себе си провоки­
ра развитието на рака.
30
Акция
срещу дребната шарка и рака
• Ваксинирането
Ваксинирането е обществена мярка, която е инициатива на пра­
вителствените организации, основаващи се на отговорността към
обществото и имащи за цел предотвратяването на епидемии като
дребната шарка в миналото например. Изглежда логично, че човек
не може да носи сам отговорност за собственото си здраве, тъй като
представлява опасност за цялото общество и може да зарази други­
те хора, ако се разболее. За самия човек ваксинирането представ­
лява „замърсяване" на кръвта му със серуми като чужди вещест­
ва, които тялото се стреми да елиминира толкова бързо, колкото е
възможно.
Ваксината срещу дребната шарка например е стандартно при­
готвена жива вирусна ваксина, която се използва за имунизация.
Като жив вирусен продукт обаче тя представлява чужда отровна
субстанция, която не принадлежи на тялото и е добре да се изпол­
зва само докато епидемията от дребна шарка върлува. Това се от­
нася и до почти всички останали ваксини.
• Ваксинацията като причина за рак
Д-р Роберт Бел, британски специалист по рака, казва: „В резул­
тат на много инжекции, серуми, токсини и ваксиниране в кръвта
навлизат много отровни вещества, факт е, че токсикацията пред­
шества появата на рака".
Д-р В. Б. Кларк от Индианаполис казва: „Ракът практически е
бил непознат, докато не започна ваксинирането за дребна шарка.
Сега имам поне 200 случая на рак, докато в периода преди вакси­
нирането нямах нито един".
Д-р Е. Дж. Пост от Берлмонт, Мичиган, казва: „Премахвал съм
рак от ваксинирана ръка точно на мястото, където е направена
ваксината".
Д-р Милард, президент на националната лига за предотвратя­
ване на гръбначните изкривявания, казва: „Забранете ваксинаци­
ите и ще намалите наполовина смъртността от рак". Д-р Глен Со-
йер, президент на канадското общество по рака, твърди: „Ужасно
31

е да разбереш, че повечето деца между 5 и 19 години умират от рак
в комбинация със заболявания като детски паралич, скарлатинна
треска, тиф и диария именно в годините, през които повечето уче­
ници се ваксинират".
Емоции и рак
• Щастливите хора по-рядко страдат от рак
Все повече и повече изследвания показват, че личностната харак­
теристика има важна роля за развитието на рака. Дж. Родейл твърди,
че „щастливите хора не страдат от рак". Много изследователи са стиг­
нали до извода, че хората, които са по-малко способни да се справят
с острия емоционален стрес и конфликтите, са по-предразположени
към рак. На едно събрание за психиатри понятието „стрес" било оп­
ределено в общи линии като антипод на „живот". Човешките същес­
тва обаче не могат да живеят без стрес. Ние трябва да се приспособя­
ваме към стресовите ситуации и ако останем здрави, те няма да ни
увредят. Д-р Кисен от южната главна болница в Глазгоу открил, че
пациентите с рак на белия дроб са със слаби емоционални „отдушни­
ци". Хората, които потискат чувствата си, са по-нараними и подат­
ливи на рак на белия дроб от хората с добри емоционални „отдушни­
ци". Консин, английски изследовател, потвърждава едно по-раншно
швейцарско откритие, че жените, които не развиват рак, са по-екст-
равертни и по-отзивчиви личности.
• Емоционалният контрол намалява риска от рак
Изследване на 24 пациенти с рак от Бансон показва, че те са
били потиснати и нежелани от обществото - те били социални
конформисти до такава степен, че и най-леките личностни прояви
на останалите хора са им се отразявали зле. Освен това в минало­
то си всички са имали много близка връзка с родителите си.
Към XIII в. европейските лекари забелязали, че острият емо­
ционален шок, като смъртта на любим човек, допринася до голя­
ма степен за отключването и развитието на рака. Катър отбеляз­
ва, че умствената депресия често е част от рака. Той смята, че
заболяването може да бъде излекувано чрез подходяща диета плюс
стимулиране на желанието за живот у пациента. Следователно ра­
кът засяга личности, които изпитват отчуждение, враждебност,
32
безнадеждност, липса на цел или обективност, което може да се
изрази с една дума - депресия. Депресията удвоява риска от смърт
от рак. Едно изследване показва, че пациентите с рак като цяло
имат повишено ниво на кортизон в организма си - хормон, който
потиска имунната система няколко месеца, преди да починат. Кол­
кото по-дълго пациентът вярва, че има надежда, толкова по-дълго
производството на кортизон в организма му е със занижени нива.
Когато се изгуби надежда, производството на кортизон нараства и
имунната система се потиска, ракът излиза извън контрола на тя­
лото и пациентът умира. Когато д-р Полинг започнал да дава на
пациентите си с рак големи количества витамин С и ги насърча­
вал, удължил живота им много повече.
• Ракът се причинява от слабата устойчивост на тялото
Хората, които се тревожат много и са по-малко способни да се
справят с емоционалните проблеми, конфликтите и стреса, тези,
които изпитват самота, неадекватност, безнадеждност и като ця­
ло са били нещастни, са по-предразположени към рак, тъй като
тези състояния увеличават биохимичната нестабилност на орга­
низма им и дават възможност на рака да се развие. Следователно
най-сериозната причина за рака е намалената устойчивост на те­
лесните сили срещу физични, химични, емоционални и уврежда­
щи стресови състояния. Стресът потиска имунната система и така
предразполага организма към заболявания. Това предполага съ­
ществуването на връзка между заболяването и обикновеното емо­
ционално състояние. Ракът по-рядко засяга щастливите хора.
Едно проучване на д-р Ле Шан показва, че най-висока честота
на рака има при хората, които са овдовели, следващата група са
разведените, най-ниска е честотата му при хората, които никога
не са се женили, а женените са в средно положение. Хората, които
живеят сред природата, по-рядко страдат от рак в сравнение с граж­
даните. Ар Уеарлан от Швеция казва: „Ние не се справяме със
заболяванията. Само объркваме начина си на живот. Елимини­
райте грешките и заболяванията сами ще изчезнат".
Пациентът трябва да вярва в силата на организма си да се про­
тивопостави на рака и че естествените сили на тялото могат да го
излекуват. Ендорфините увеличават броя на Т-лимфоцитите, ко­
ито агресивно търсят и унищожават раковите клетки.
33

Радиация и рак
• Рентгеновата диагностика може само да предизвика рак
Научно доказано е, че не само допълнителните рентгенови лъ­
чи, но дори и тези, които се използват в профилактиката или
диагностиката от лекарите и зъболекарите, могат да предизви­
кат рак и левкемия. Левкемията при децата в късните им години
обикновено е предизвикана от пренатално (преди раждането) об­
лъчване на корема на майката с рентгенови лъчи по време на
бременността. Обикновено при всеки човек с рак се наблюдава
състояние на преканцероза (анормално състояние, предшества­
що рака). Радиацията не може да разруши всички преканцерози,
а дори и да го направи, не може да възстанови здравето. Не може
да премахне причините, предизвикали образуването на прекан-
церозата. Не може да предотврати развитието на нови преканце­
рози и в края на краищата на рак.
• Ракът се възприема като нелечима болест
При радиационни изгаряния най-лошите резултати обикнове­
но закъсняват и смъртта може да настъпи след много години. Един
след друг пионерите на медицинската радиология са умирали от
рак, причинен от радиационните изгаряния, получени 20 до 40 го­
дини по-рано. Мария Кюри починала от рак на 67 години. Дъщеря
й, Ирен Жолио Кюри, починала от рак на 59 г., което е резултат от
работата им с радий. Лекарите казват: „Лечението на рака включ­
ва операции, радиация, рентгеново лечение и лекарства, но никой
не си дава сметка, че „лечението" прави рака нелечим."
• Радиоактивни
изотопи
Радиоактивните изотопи като стронций 90 и йод 131, резултат
от атомни експерименти и бомби, все още се срещат по земята. Те
причиняват левкемия, рак на костите и на щитовидната жлеза и
навлизат в тялото чрез храната, която ядем - особено чрез мляко­
то, получено от тревата, която ядат кравите.
34
Видове рак
1. Рак на пикочния мехур
Д-р Лоу от университета в Лома Линда успял да излекува рака
на пикочния мехур при мишки с помощта на парвум (ваксина) и
чесън. Чесънът е ефективен срещу инфекциозни микроорганиз­
ми, предотвратява окислението на мастните киселини, блокира
образуването на свободни радикали, предпазва от тежки метали
и изчиства организма от продуктите на Т-клетките.
2. Рак на гърдата
• Кърменето намалява честотата на рака на гърдата. Известно
е, че жените, които кърмят, много по-рядко заболяват от рак на гър­
дата в сравнение с тези, които не кърмят. Хормоналната активност,
стимулирана от бебето, осигурява здравето на млечната жлеза. Още
повече, че природата осигурява през първите 4 дни след раждането
специална течност, наречена коластра, която съдържа всичко необ­
ходимо за бебето. Ако майката реши да не кърми бебето си, тялото й
се пренасища с веществата от коластрата, а бебето не ги получава и
гърдите се подготвят за функцията, която изпълняват.
• Ракът на гърдата при хората е свързан с диета, богата на
масти - особено животински масти. Доказано е, че храни като
пържените картофи, твърдите мазнини, всички пържени храни,
някои млечни продукти и белия хляб са свързани с рака на гърда­
та. Всички те, с изключение на белия хляб, пресищат организма с
мазнини.
• Недоимък на незаменими ненаситени мастни киселини. Смя­
та се, че една от причините за рака на гърдата вероятно е недо­
имъка на незаменими ненаситени мастни киселини (ННМК). Те
се намират в големи количества в семената - пшеница, овес, лен,
сусам, царевица, ориз и други. Именно от тези ННМК тялото об­
разува хормони, които го предпазват от рак и други заболявания,
но при рафинирането на храни, като хлебните изделия и зърнени­
те храни, те се разрушават. Ракът на гърдата се среща 5-6 пъти по-
често в Северна Америка и Северна Европа, отколкото в Азия и
Африка. Като цяло това е заболяване на цивилизацията.
• Обикновено, когато в организма има достатъчно йод, заболе­
ваемостта от рак на гърдата е много по-ниска. Минералът селен,
35

изглежда, има същия добър ефект. Когато се добави селен към пи­
тейната вода, давана на мишки, честотата на рака на гърдата нама­
лява от 82% до 10%. Жените, които през по-голямата част от живо­
та си са били вегетарианки, са по-защитени от рак на гърдата.
• Ракът на гърдата и млякото. Възможно е, но засега не е до­
казано, че предизвикващият рак вирус в кравето мляко може да
преминава в човешкия организъм чрез консумацията на краве мля­
ко. Вирусни частички, които могат да предизвикват рак, са откри­
вани дори в човешкото мляко. Освен това чрез употребата на мля­
ко човек е изложен на хормона ДЕС. А богатата на масти диета
води до произодството на големи количества стеролови химикали
и жлъчни киселини в червата. Бактериите могат да променят те­
зи химикали и да ги превърнат в канцерогенни.
• Естрогени, засягащи гърдата. Най-силно свързани с увеличе­
ната честота на рака на гърдата са млечните продукти - особено
високомасленото сирене и пълномасленото мляко. На второ мяс­
то след млечните продукти са животинските мазнини и месото.
• Термично преработените мазнини и ракът на гърдата. Тер­
мично преработените полиненаситени мастни киселини увелича­
ват риска от рак на гърдата, тъй като увеличават количеството на
хормона пролактин. При жените, които раждат първото си дете
след 35-годишна възраст, съществува 3 пъти по-висок риск в срав­
нение с тези, които раждат за първи път преди тази възраст. Едно
проучване сред 10 000 жени по света показва, че има здрава връзка
между обилния прием на наситени масти и високия риск от рак на
гърдата сред жените след менопаузата. Високият прием на вита­
мин С намалява риска от рак на гърдата при всички жени.
• Роднините на пациентите с рак на гърдата. Доказано е, че дъще­
рите и сестрите на пациентките с рак на гърдата са 2-3 пъти по-застра-
шени от това заболяване в сравнение с тези, които нямат близки с рак
на гърдата. Една от всеки 14 жени заболява от рак на гърдата.
• Естроген. Изследване показва, че жените, употребяващи ест­
рогени дълго време, увеличават с 10% риска от рак на гърдата, а
ако приемът продължи 9 години, рискът се повишава на 70%. Ес-
традиолът, силна форма на естрогена, е най-често предписван и е
най-висок рисков фактор, а естриолът е по-слаб естроген. Естро-
генът има предразполагащ към рак ефект, понеже стимулира рас­
тежа на клетките на гърдата и лигавицата на матката.
36
• Захар. Експерименти с животни показват, че яденето и пиене­
то на храни с високо съдържание на захар предизвиква по-бърз рас­
теж на тумора и по-висока смъртност. При мишки, подложени на
диета, богата на захар, съществува 3 пъти по-голяма вероятност да
умрат в сравнение с мишките, подложени на диета с ниско съдър­
жание на захар. Захарта е благоприятна среда за развитието на ту­
морите. В страните, където не се консумира много захар, като Япо­
ния и Хонконг, се наблюдава ниска смърност от рак на гърдата, а в
страните с най-висок прием на захар, като САЩ и Великобритания,
се наблюдава най-висока смъртност от рак на гърдата.
• Специално изследване. Изследването на 24 адвентистки меж­
ду 64 и 83 години, половината от които били вегетарианки повече
от 25 години, показва, че вегетарианките приемали повече влак-
нини и имали значително по-ниски нива на естрадиол и естрон -
два хормона, свързани с развитието на рак. По-ниските нива на
тези хормони са свързани и с по-малък риск от рак на гърдата.
Смята се, че стероидните хормони се свързват с влакнините (съ­
държащи се най-вече в пшеничените трици, овесените ядки и це­
лулозата) и бързо се елиминират от организма. Изследване във
Франция показва, че при жените, които употребяват голямо коли­
чество кисело мляко, се наблюдава най-ниска честота на рака на
гърдата.
3. Рак на дебелото черво
Богатата на мазнини диета създава подходяща среда за разм­
ножаването на анаеробните бактерии, които могат да живеят без
кислород. Тези бактерии могат да променят жлъчните киселини
от храносмилателните пътища в канцерогени като дезоксихоли-
евата и литохоличната киселини. От друга страна, диетата с мал­
ко мазнини стимулира аеробните бактерии, т.е. тези, които се нуж­
даят от кислород, не причиняват рак и са полезни. Едно проучва­
не, проведено в САЩ, Канада и Китай показва, че консумацията
на наситени масти е довела от 4 до 7 пъти по-висока честота на
рака на дебелото черво при китайците в Америка, отколкото при
китайците в Китай. Диетата, богата на влакнини и бедна на мас­
ти, намалява „транзитното време" на храната през червата. Това
потиска образуването на канцерогени. Богатата на масти и бедна
на влакнини диета, характерна за повечето американци, е много
37

подходяща за образуването на рак на дебелото черво - второто по
честота раково заболяване в САЩ. От друга страна, при финланд­
ците, които също имат диета, богата на масти и бедна на влакни-
ни, се наблюдава ниска честота на рака на дебелото черво, но ви­
сока честота на коронарната болест. В други масови изследвания
се оказва, че тези, които имат само 10% мастно-калорична диета,
практически не са застрашени от рак на дебелото черво.
4. Рак на белия дроб
В Съединените щати 1 от всеки 3-ма мъже пуши, докато в Япо­
ния пуши 2/3 от населението. Въпреки това честотата на рака на
белия дроб в Япония е най-ниска в индустриалния свят. Причина­
та за това е в ниските нива на мазнините в диетата на японците.
Сърдечните заболявания също са рядкост в Япония, въпреки мно­
гото пушачи. Интересно е да се отбележи, че пушачите вегетари­
анци в САЩ също страдат рядко от рак на белия дроб.
Едно ново проучване показва, че диетата, включваща зеле, пред­
пазва от рак на гърдата и белия дроб. А друго проучване показва,
че метастазирането, или разпространението на тумора на вторич­
но място, може да бъде предотвратено. На експериментални жи­
вотни били инжектирани живи ракови клетки от рак на гърда. Из­
следователите наблюдавали колко от тях ще достигнат белия дроб
и ще го заразят с рак. След 2 месеца при животните, хранени със
зеле, се наблюдавала 2 пъти по-малка честота на рака спрямо те­
зи, които били хранени с храна без зеле. Но зелето трябва да бъде
сурово, а не готвено.
Аборти
Изглежда, че абортите допринасят за образуването на рак на
гърдата, тъй като премахването на бременността кара тялото да
изживее „екстремно" раждане. Едно проучване на М. С. Пайк и
колегите му показва, че абортът през първите 3 месеца на бремен­
ността сериозно увеличава риска от рак на гърдата.
• Лекарствените контрацептиви допринасят за рака на гърда­
та. Лекарствените контрацептиви допринасят за рака на гърдата по
същата причина. Те променят нормалната функция на женското тя­
ло. Д-р Розалин Алфинслатер смята, че жените, приемащи лекарст-
38
вени контрацептиви, трябва да увеличат приема си на витамини или
да поемат риска от анемия. Те се нуждаят от витамин В2 . Според
научните изследвания лекарствените контрацептиви имат над 50 опас­
ни странични ефекта. Д-р Рой Херц от Националния здравен инсти­
тут твърди, че продължителната употреба на лекарства, съдържащи
полови хормони, води до постепенното образуване на рак на гърдата
и на шийката на матката, до увеличаване на кръвосъсирването, до
диабет и до атеросклероза.
Д-р Лестър Б. Андерсън от Лос Анжелис твърди, че хормонал­
ните хапчета са особено опасни и никога не би ги препоръчал на
жените като най-добър контрацептив.
• Естрогенова терапия. Д-р Левисън открил, че жените над 45
г., подложени на естрогеново лечение, са два пъти по-податливи
към рак на гърдата от жените на същата възраст, които не вземат
хормони. Д-р Ратнър описва хормоналните таблетки като едни от
най-опасните лекарства, използвани от здравите хора, водещи до
сериозни усложнения.
Това е и най-разпространеното лекарство, приемано от здравите
жени. Естрогените, които се приемат орално, засягат някои видове
клетки и ги превръщат от нормални в ракови. Те увеличават риска
от рак на ендометриума (лигавицата, покриваща матката отвътре).
Употребата на естрогени от жените в менопауза успокоява симпто­
мите на менопаузата, но увеличава риска от рак на гърдата, въпре­
ки че някои проучвания показват намаляване на този риск. Кръс­
тоцветните зеленчуци елиминират естрогените от тялото.
• ДЕС. Бременните жени продължават, без да знаят, да при­
емат диетилсилбестерол (ДЕС) чрез храната, който е доказано от­
ровен при много опити с мишки и птици.
• Рак на шийката на матката. Тези, които използват лекарст­
вени контрацептиви са по-застрашени от развитието на рак на
шийката на матката. Д-р Бътеруорт от университета в Алабама
казва, че 10 мг фолиева киселина на ден може да прекрати пре-
канцерозното разрастване на маточната лигавица при тези же­
ни, които използват лекарствени контрацептиви, аспирин, диуре-
тици, антиациди и намаляващи холестерола медикаменти, пре­
дизвикващи дефицит на фолиева киселина.
фолиевата киселина се съдържа в големи количества в бирена­
та мая, соята, люцерната, житните кълнове и овесените ядки. Про-
39

учване, засягащо 189 жени с рак на шийката на матката и 227 жени
без рак, показва, че рискът от рак на шийката на матката намалява
наполовина, ако се приемат витамините С и В и бета-каротин.
5. Рак на кожата
Един човек имал над 40 тумора на кожата, които премахнал
оперативно, след което открил маслото от жожоба - то много му
помогнало да се излекува.
Естество на заболяванията
Неврозите могат да бъдат причинени от претоварване, тревоги,
грижи за децата, неправилна диета и липса на достатъчно сън.
Отпадъчните материи в организма навлизат в кръвта, причинявай­
ки раздразнителност, главоболие и др. Храната в стомаха засяга
цялата нервна система, понеже това, което ядем и пием, храни це­
лия организъм, включително и нервите. Трябва да използваме проста
храна, приготвена по най-обикновен начин, така че фините мозъч­
ни нерви да не бъдат отслабени или парализирани.
Причини за нервните заболявания
1. Чай и кафе
Чаят възбужда нервите, кофеинът има същото действие; и двете
са много увреждащи. Употребата на чай и кафе провокира нуждата
от тютюн, която от своя страна стимулира нуждата от алкохол."
2. Невралгия
Болка по хода на нерва, която възниква при внезапно усилие.
Обикновено се причинява от токсини в организма, проникващи
чрез зъбни инфекции или „задръстване" на червата. Лечението се
40
състои в пречистване на червата чрез пиене на голямо количество
вода, налагане на топло и студено върху засегнатия участък и кон­
сумиране на сурови храни в продължение на една седмица.
3. Влажност
Влагата в къщите особено през дъждовните сезони прави спал­
ните влажни и тези, които спят в такива помещения, страдат от
ревматизъм, невралгия, белодробни оплаквания.
4. Лекарства
Калиевите таблетки се продават в магазините за здравословни
храни - те повлияват състоянието на организма в този случай добре.
5. Парализа
Парализата е резултат от заразяването с вирус, атакуващ нерв­
ната система - състояние, известно като полиомиелит. Той пречи
на белите кръвни клетки да си вършат работата в борбата с виру­
сите и атакува нервната система.
Как да лекуваме
нервните заболявания
• Базисно лечение на нервните заболявания - почистване на
червата. Вземайте парни бани, пийте много вода, хранете се пра­
вилно, лягайте си рано, релаксирайте, когато работите, дишайте
чист въздух, спете в спални чували на земята, масажирайте гърба
и врата си. Успокояващи нервите чайове са чайовете от котешки
нокът, лют червен пипер и лобелия. Топлите масажни бани с про­
дължителност 1 час имат чудесен ефект. Внимателните масажи
също много помагат. Използвайте клизми и билкови разхлади-
телни за очистване на организма.
• Крампи. Мускулите се контролират от нервната система, чи­
ето правилно функциониране зависи от В-витамините. През пери­
одите на стрес организмът има повишена нужда от тези витами­
ни. Дефицитът или дисбалансът на калция, магнезия, фосфора,
калия и др. може да предизвика мускулни спазми, тикове или тре-
мор. Алкохолът, алергените, антиацидите, диуретиците, транк-
41
Източник : http://pleven.sdabg.net

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА