Изображение : ВКУСНО С БЕНИ (стандартна рецепра с 2 кг сол за 50 литра вода) |
"Бог ни е дарил с Лактобацилус плантарум "
Много хора питат за точната рецепта на проф. Караджов и киселото зеле с прополис на прах. Качвам видеото и кратка извадка на по-важните стъпки от интервюто.
Рецептата на Проф. Караджов е за 100 литров бидон, в който се поместват 50 кг. зеле и 50 литра ИЗВОРНА ВОДА! За тези 50 литра вода нужни за зелевият сок той препоръчва да се сложи само 900 грама МОРСКА СОЛ! (За сравнение стандартната рецепта за този вид ферментация по готварските рецептурници е между 3 и 5 килограма морска сол за 100 литра вода или за 50 литра би следвало да се добави между 1,5 и 2,5 кг сол). Професор Караджов счита,че солта трябва да е по-малко,само толкова,колкото е необходимо за да протече качествена ферментация.Идеята му е сокът да е с близък % сол както е физиологичният разтвор и смята за 100 литра обем - 900 грама сол (50 кг. зеле и 50 литра вода) Методът описан подробно във видеото е следният:
* От пакет морска сол (1 кг ) премахва 100 грама за да останат 900 гр, който ще ползва.
* Правят се малки дупчица на кочана и се помества по 1 с.л. сол във всяка зелка, нареждат се в бидона (със солта на горе), а останалата сол от тези 900 грама се разтваря в малко топла вода от 50 - те литра , разтваря се добре и се връща към водата за зелето.
* Залива зелето и добавя по 2-3 ябълки, 2-3 лимона, 2-3 дюли, 2-3 кочана царевица и една червена зелка
* Когато зелето е готово (ph - около 3,5- 4, казано от него в друго видео) , което зависи от температурата, но в общият случай след около 20-30 дни, зелето се "пресича " с 370 гр. ПРОПОЛИС НА ПРАХ и 0,5 кг настърган сочен хрян ( с дебелина около 5-6 см) Той се бори с вирусите заради лютивите глюкозиди, които съдържа.
УПОТРЕБА : Приема се по 150 мл 3-4-5 пъти дневно на гладно.
N.B. Ако се притеснявате,че солта е малко и зелето може да се развали увеличете леко солта до 1,1 кг за 50 литра вода. Зелките трябва да се покрият с вода и отгоре да се притиснат с нещо тежко. До 20 ден зелето се претака всеки ден чрез канелка или се надува с маркуч,който трябва да се постави така, че да стига до дъното на бидона.
Източник на видеото: ТЕЛЕВИЗИЯ ШУМЕН