четвъртък, 14 септември 2017 г.

МОМИНСКА ВРАТИГА ПРИ ПАРАЗИТИ

    Попаднах на важна информация и рецепта срещу паразити в мозъка. Информацията е споделена от Николай Драганов , член на ФБ групата " Билки, разпознаване, използване и събиране с Невена Босилкова.

 Към няколко красиви снимки на Моминската вратига има следната полезна, според мен, информация: 

 "Моминска вратига (Tanacetum parthenium syn.)
моминска вратига, съдържа агент, който убива стволовите клетки на левкемията, съобщава сп. "Блъд". Лечебните свойства на цветето са познати още от древността. Древногръцките лекари са предписвали моминска вратига за лечение на възпаления, понижаване на температурата, главоболие и артритни болки. Сега учени от онкологичния център към Университета Рочестър са установили, че партенолидът - главен компонент в растението, убива стволовите клетки, причиняващи левкемия при човека. Той е първият известен досега самостоятелен агент, който действа при миелоидна левкемия на ниво стволови клетки. "
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=36415

Изображение : ФБ ГРУПА " Билки, разпознаване, използване и събиране с Невена Босилкова.

Самата рецепта е следната: 
Всеки ден приемайте по 1-2 големи или 3-4 по-малки пресни листа от моминска вратига (по време на или след хранене) намаля отделяне на серотонин и глутамат – невротрансмитери, които повишават болковата чувствителност и са основните отключващи фактори. Моминската вратига ограничава освобождаването на простагландин. Божур червен - Paeonia peregrina, Peony, Red. Използват се цветовете и корените - като успокояващо и портивогърчово средство, а също при хемороиди, тумори и др., във фитотерапията и хомеопатията. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Тази рецепта се отнася само за Градинската вратига,що се касае за употреба срещу паразити, уточнява авторът на коментара с рецептата. Освен,че се използва при бледи, посърнали и нервни моми, се е използвала и при Епилепсия заедно с Божур (т.е. трепе паразити, поразили мозъка) , допълва той.


Невена Босилкова дава още допълнителна информация за употребата на растението "Моминска вратига (Tanacetum parthenium syn.)

Използвани части: листата. Вратигата се употребява за лечение и профилактика на мигренозно главоболие. Клиничните проучвания доказват, че тя намалява остротата на симптомите, включително проблемите със зрението и гаденето. Въпреки че точният механизъм на действието й не е окончателно установен, според лабораторни тестове терапевтичният й ефект се дължи на противовъзпалителните й и болкоуспокояващи свойства, както и на качествата й на мускулен релаксант.

Пресните листа понякога се дъвчат с медицинска цел. Но приета по този начин, билката може да провокира странични ефекти като афти в устата, затова се предпочитат промишлено произведените екстракти.

Не се препоръчва при бременност или кърмене." 

Да не се бърка с Щитовидна вратига (Тanacetum corymbosum)

Снимка Невена Босилкова

В допълнение по темата паразити , още една рецепта от Невена Босилкова , но с Вратига (Tanacetum vulgare L.)



Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА