вторник, 21 юли 2015 г.

Кутия "ДОБРАТА НОВИНА" Клуб за борба с рака - dir.bg

http://clubs.dir.bg

Полска челебитка

полска челебитка
Описание: Полската челебитка най-често ще намерите в посевите през зимна пшеница и ръж, в старите люцернови ливади и лоза и сред окопните култури, както и в залежите и в изоставените ниви. Ще я срещнете също по сухите поляни и сред разредените дъбови гори и храсталаци. Ето и белезите, по който най-лесно ще я разпознаете.
Полската челебитка е високо до петдесетина сантиметра сиво-зелено, често и със синкав оттенък, едногодишно тревисто растение. Стъблото и е изправено, слабо разклонено, с последователно приседнали листа, петурите на които са 2 – 3 пъти пересто разсечени на ланцетно-шиловидни делчета.
Полската челебитка започва да цъфти през юни и цъфтежът и продължава до октомври. Цветовете и са гълъбовосини или синкавозелени до белезникави, изпръстрени със зелени жилки. Те са единични, връхно разположени. Имат правилен околовръстник, съставен от 5 свободни, хоризонтално разперени, венчевидно обагрени чашелистчета. Петурката им е почти закръглена, но на върха е късо заострена, а в основата – изведнъж стеснена в дълъг нокът. Нормално венче липсва. Всички венчелистчета, те са 8 – 10 на брой, са видоизменени в малки двуустни нектарници, всеки с бледа синьо-виолетова дръжка, белезникавосиня горна и зеленикава долна устна, изпъстрена с виолетови жилки.
полска челебиткаТичинките са белезникавосини или зеленикави, с островърхи прашници. Плодниците са най-често 3 – 5 , рядко 8, сраснали от основата докъм средата си. Плодовете са сборни, съставени от сраснали също докъм средата мехунки. Семената са дълги около 2 мм, триръбести и са почти черни, поради което в някои краища на страната наричат полката челебитка и с името черника.
Полската челебитка е вредно плевелно растение.
Химичен състав: Етерично масло, тлъсто масло, сапонини, алкалоиди, гликозиди, дъбилни вещества, горчиви вещества и др.
Действие: Газогонно, очистително, противоглистно. Семената на билката оказват и противомикробно действие, увеличават жлъчната секреция, успокояват коликите в червата и изгонват газовете, действат пикочогонно и увеличават кърмата.
Приложение на билката: При хроничен запек, лениви черва, смущения в храносмилането с образуване на газове, жлъчни колики, оскъдна кърма, микробни инфекции в червата и пикочните пътища и др.
Share Button
  Източник
http://lubopitko-bg.com

Доктор Павел Табаков извърши медицинско чудо.

Български лекар извърши медицинско чудо: доктор Павел Табаков ръководи екип от хирурзи, изправили на крака парализиран мъж в Полша.
След брутално нападение с нож 38-годишният Дариуш Фидика остава парализиран от кръста надолу. Многобройните намушквания в гърба са прекъснали нервите в гръбначния му стълб.
„Когато пациентът дойде при нас, той не усещаше краката си, нито можеше да ги движи. Той дори не можеше да стане от инвалидната количка. Новата хирургическа техника предизвика ефекта на регенерацията. Подобен резултат не е наблюдаван при подобен род пациенти”, разказа д-р Табаков.
Нашият сънародник сътворява чудото в университетската болница в полския град Вроцлав. Вдига Дариуш на крака след уникална по рода си операция.
Една от обонятелните луковици, разположени в мозъка на пациента е изрязана. Съставената от нервни клетки тъкан е трансплантирана на мястото, където е прекъснат гръбначният мозък на пациента. Надеждата е, че клетките ще се свържат помежду си и ще образуват мост.
И, действително - чудото се случва. Специалисти сравняват постижението на доктор Табаков със стъпването на човек на Луната. Лекарят, който е от смесен брак между българин и полякиня е по-скромен за постижението си: „Можем да кажем, че сме стъпили на Луната, но за момента не знаем как да се върнем оттам”.
ВИДЕО - http://btvnovinite.bg
Павел Табаков е роден в София и завършва Немската гимназия преди точно 20 години. През 1994 г. обаче избира да продължи живота и кариерата си във Вроцлав. 39-годишният специалист говори перфектен български и пази чудесни чувства към другата си родина.„Ситуацията е много особена, защото... Ако кажа, че съм българин, майка ми ще се разсърди, а ако кажа, че съм поляк, ще се разсърди баща ми... Гордея се, че имам български корени...”, казва лекарят.

 
21.10.2014 
Клиника в Полша - 

Neuro-surgery Consultation

Advisor for patients in experimental therapy program
Dr n. med. Paweł Tabakow
Registration aksonaxis@wp.pl
http://aksonaxis.pl/index.php/en/consultation

===============================================================
 

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА