понеделник, 25 април 2016 г.

Българска горчивка - рецепта за билково елексирно питие


Българска горчивка - рецепта за билково елексирно питие

Провокиран от „Шведската горчивка” от книгата на Мария Требен, билкарят от русенския край Друми Сименов предлага използването на български билки за следното елексирно питие:
  • 10 г Алое ( Dloe Capensis ) – може да се замени с бял пелин, тинтява или червен кантарион.
  • 5 г Мира (Myrrha) е смола (гума), която изтича от кората на растението Камифра абесинияка – съдържа до 60% гума, около 30% смола, до 6% етерични масла, мравчена и оцетна киселина, горчиви вещества и др. Може да се замени със силно ароматичния черен тамян.
  • 0,2 г Шафран (Crocus) от рода на минзухарите – използват се близалцата на плодника за фармацевтично приготвяне на тинктура „Стигмата кроки”. Съдържа висши въглеводороди, горчиви вещества, етерично масло др. Употребява се като стомашно стимулиращ. Може спокойно да се замени с по 10 г бял равнец и 10 г чубрица.
  • 10 г Майчин лист – има го, общоизвестен е.
  • 10 г Камфор (Camphora japonica vera – echter japan – Kampfer) – общоизвестно. За предпочитане е естественият, от камфоровото дърво.
  • 10 г корени от Ревен (Rhizoma Rhei sinensis) – от аптеката – имат слабително и укрепващо влияние, прочистват черния дроб. Може да се заменят с корени от цикория (синя жлъчка).
  • 10 г корени от Куркума (Rhizoma Zeodoariae) – съдържа до 1,5% етерично масло, нишесте, смола, гума, слуз и др. Употребява се като стомашно и ароматично средство в чайове и тинктури. Може да се заменят с по-добре действащи билки: комбинация от по 10 г жълт кантарион (звъника), мащерка, корен черен оман.
  • 10 г Манна (Manna canellata). Това е сгъстен сок от растението мъждрян – дърво (черен ясен – мъжки), има очистително (слабително) действие. Може да се замени с кори зърнастец или корени от цикория (синя жлъчка), които имат също слабително действие срещу запек.
  • 10 г Териакр венециан (Theriak venezian ( Electuarium Theriaca) – представлява кашица (смес) от някакъв прах териак с консистенция на мед или тесто. Няма заместител. Не се нарушава лечебното влияние на горчивката.
  • 5 г от Стъблена решетка (Radix Carlinae) – имат пикочогонно и противовъзпалително действие върху бъбреците и пикочния мехур – отводняващо. Могат да се заменят успешно със следната билкова комбинация: по 10 г камшик (агримония), полски хвощ, еньовче.
  • 10 г Корени от Ангелика (Radix Angelicae) – възбужда нервната система при спазми (припадъци и гърчове), засилва храносмилането. Ако не се намери, може да се замени с корени иглика, мащерка или салвия (градински чай), а така също като допълнение корени дилянка (валерияна) – също 10 г.
Начин на приготовление: Целият комплекс от билки за Българска горчивка – около 160-170 г, се поставят в стъклен съд (буркан) и се заливат с 1,5 – 2 л плодова ракия (до 40 градуса). Престоява на слънце или близо до печката на топло 14 дни и повече, като всеки ден се разбърква.
Показания: Горчивката има комплексно действие и е за предпочитане да се използва като допълнение към съответната рецепта за даден вид заболяване – на прием по 1 чаена лъжичка. Предвид органичната специфичност и природната настройка на всеки отделен човек приемането й съответно се нагажда адекватно. Не може да се приеме, че ползването на горчивката самостоятелно – като специалитет за дадените в „Стария ръкопис” около 46 вида заболявания, води до трайни резултати, тъй като проявите на различните степени в развитието на тези заболявания е обусловено индивидуално. В отделни по-сериозни заболявания е допустимо да се ползва по 2 супени лъжици на ден – сутрин и вечер, към билковата отвара.
За да се получат по-трайни резултати от предприетото лечение, е необходимо да се спазва съответният хранителен режим, предвидим за даден вид заболяване. По време на лекуването да се избягват колбаси, много животински мазнини, особено от свинското месо, както и много соленото.

zdravnitza.dir.bg 

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА