Artemisia absinthium l.
Използваема част: Надземната част без долните одървенели стъбла (Herba Absinthii).
Действие и приложение: Изпитано домашно средство. Възбужда апетита и подобрява храносмилането, т.к. стимулира секрецията на храносмилателните жлези и засилва отделянето на панкреатичен и жлъчен сок. Прилага се вътрешно при храносмилателни смущения, стомашни колики, гастрит, свръхкиселинност, метеоризъм, при жлъчни и чернодробни заболявания и при анемия; пелинът се препоръчва още при безсъние и при лош дъх в устата. Дрогата се прилага вътрешно под форма на запарка: 1-2 ч.л. ситно нарязан пелин на 1 ч.ч. вряща вода (доза за 1 ден) или под форма на тинктура. Препаратите от пелин се приемат от 1 час до 30 мин преди ядене. Използва се и като инсектицидно средство. Не се препоръчва продължителното му приемане.
Българската народна медицина препоръчва пелина освен при посочените по-горе заболявания още и при скрофули (подути лимфни възли), туберкулоза, хемороиди, ставен ревматизъм, епилепсия, при недостатъчна и нередовна менструация, бяло течение и против глисти.
Куркумов пелин
Artemisia cina Berg
Използваема част: Използват се изсушените съцветия (Flores cinae, наречени още Semen cinae).
Съдържание, действие и приложение: Съдържат 2% сантонин - кристален прах с горчив вкус, без мирис. Сантонинът е силно действащо лекарство против паразити. Отпуска се само по лекарско предписание в съответна за възрастта доза. След приемането болния трябва да приеме пургативно средство.
Изсушените съцветия (Flores cinae) се приемат обикновено размесени с мед в доза:
от 1-3 години - 0,25-0,75 гр;
от 4-6 години - 1,0-1,5 гр;
от 7-9 години - 1,75-2,25 гр;
от 10-14 години - 2,5-3,5 гр;
15 години - 4 гр;
възрастни - 5 гр;
Морски пелин, сантонинов пелин
Artemisia maritima l. var. maritima
Използваема част: Неразтворените кошнички (Flores Artemisiae maritimae).
Действие и приложение: Стритите на прах кошнички, примесени с мед (10:100), са добро противоглистно средство.
Див или магарешки пелин
Artemisia vulgaris l.
Използваема част: Надземната част с листата и цветовете без долните одървенели стъбла (Herba Artemisiae).
Действие и приложение: Дивият пелин е препоръчван като средство, което повишава апетита и подобрява храносмилането; действа спазмолитично и седативно. Предписва се от народната медицина при аменорея като успокояващо средство, епилепсия, дисменорея, безсъние и нервни припадъци, при чревни паразити и зъбобол при малки деца. Дрогата се приема вътрешно под форма на запарка - по 3 ч.л. нарязана дрога на 1 1/2 ч.ч. вряща вода (доза за 1 ден)
ИЗТОЧНИК :http://clubs.dir.bg
Синоними на билки
пелин (виж пелин бял)
пелин азиатски Artemisia cina Berg.
Сем. Compositae (Asteraceae) - Сложноцветни
Синоними: куркумов пелин, сантоника
пелин бял Artemisia absinthium L.
Сем. Compositae (Asteraceae) - Сложноцветни
ОТРОВНО (стрък)!
Синоними: горчив пелин, обикновен пелин, пелин, ситен пелин
пелин градински Artemisia dracunculus L. = Taragon
Сем. Compositae (Asteraceae) - Сложноцветни
Род: Artemisia = Полынь
Вид: Artemisia abrotanum = Полынь-абротан, божье дерево (Художник И.Каплицкая)
Вид: Artemisia absinthium = Полынь горькая [настоящая], вермут; Англ.: Absinthium (Художник И.Каплицкая)
Вид: Artemisia cina Berg ex Poljak. = Полынь цитварная, дармина (Красная книга СССР)
Вид: Artemisia dracunculus Linnaeus = Эстрагон, тархун; Польск.: Estragon (Художник И.Каплицкая)
Вид: Artemisia frigida = Полынь холодная
Вид: Artemisia glauca = Полынь серая
Вид: Artemisia hololeuca Marschall von Bieberstein ex Bess. = Полынь беловойлочная (Красная книга РСФСР)
Вид: Artemisia martjanovii Krasch. = Полынь Мартьянова
Вид: Artemisia nitrosa = Полынь селитряная
Вид: Artemisia paniculata = Полынь метельчатая
Вид: Artemisia rupestris Linnaeus = Полынь каменная
Вид: Artemisia salsoloides Willdenow = Полынь солянковидная (Красная книга РСФСР)
Вид: Artemisia senjavinensis Bess. = Полынь сенявинская (Красная книга СССР) (Красная книга РСФСР) (Красная книга РСФСР)
Вид: Artemisia sieversiana = Полынь Сиверса
Вид: Artemisia vulgaris Linnaeus = Полынь обыкновенная, чернобыльник; Польск.: Bylica (Художник И.Каплицкая)
Artemisia cina Berg http://tisyachelistnik.ru/lekarstvennye-rasteniya/polyn-tsitvarnaya-darmina.html
Информация в този блог не е средство за самолечение. Преди употреба
се изисква задължителна консултация с лекар - специалист !!!
Рецепта за традиционен змейовски пелин:
1. Старо, домашно и хубаво вино от предната година. Качеството на виното е от значение за качеството на пелина. С купешко вино не става.2 Бяло или червено десертно грозде, прясно набрано и изключително внимателно почистено от гнили или наранени зърна. Препоръчват се ароматни сортове, от които зависи вкусът на пелина.
3. Сушени стръкове "бял" (сладък) пелин. Суши се, след като е събран през лятото.Не бъркайте с дивия пелин, който е много по-горчив.
4. Съвсем малко сушен горчив пелин.
5. Синапено семе (хардал) или натриев бензоат.
6. Кориандър.
7. По желание пресни дюли и ябълки обелени и нарязани на малки кубчета, добре узрели.
8. Богат набор от билки, чиято комбинация е фамилна тайна.
Необходимо е специално дъбово буре с правоъгълен или кръгъл отвор в горната част на бурето с големина за свободно прокарване на ръка през него. Отворът се използва за да се наложат продуктите на пластове на дъното на бурето. Отворът трябва да има капак, който да го затваря плътно.
Първо се слага първия пласт от билката "бял" пелин на стръкове върху дъното на бурето. Следва един пласт от прясно набраното и добре почистено десертно грозде. Гроздето се слага с чепките. След това се прави втори пласт от белия пелин и отново грозде. И така до запълване на бурето до една трета от обема му. По желание между пластовете могат да се слагат ситно нарязани ябълки или дюли в умерени количества. Те подобряват вкусовите качества на крайния продукт. За аромат и вкус се слагат и начукани зърна кориандър в торбички.
След това се долива старо минало годишно вино до пълното запълване на буренцето. В малка торбичка се слага китката горчив пелин и се потапя във виното, без да се опира в долните наложени пластове от останалите продукти. За да се избегне повторна ферментация на виното от прясното грозде, в него се поставя по стара рецепта торбичка със синапено семе или натриев бензоат, който спира ферментацията.
Зреенето на пелина е най-важната част от направата му. Всеки ден в продължение на 40 дни пелинът се претака . След четири-пет дни от началото на зреенето, горчивият пелин се изважда.Ако той остане до края, пелинът ще стане прекалено горчив. На вкус може да се добавя извлек от горчив пелин в минимални количества, за да се достигне оптимално горчивия привкус на пелина. На четиридесетия ден пелинът е готов за консумация.
Няма коментари:
Публикуване на коментар