неделя, 15 март 2015 г.

Силно токсични растения

Силно токсични растения


Кои растения попадат в групата на смъртоносните?
Градинарството със сигурност представлява за много хора едно изключително приятно хоби, което обаче може остави траен белег върху съзнанието на всеки човек, особено ако не познава добре растенията. По целия свят съществуват всякакви видове диви растения, които човешкото око не е виждало. В тази статия сме събрали три от най-отровните и красиви растения, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми, дори и смърт.
Олеандърът, или още познат като зокум, е много красиво храстовидно растение с бели цветчета.oleandar
То обаче е силнотоксично, което го прави много опасност за хората и животните, особено за малките деца. Дори допирът до цветчетата или листата му могат да причинят тежки последици. В случай, че листата му бъдат погълнати, част от здравословните проблеми, с които човек може ще се сблъска са гадене, повръщане и обилно слюнкоотделяне Семената на това красиво растение се използват като средство за самоубийство в много държави от Близкия изток като Индия например. Много растения, които притежават висока токсичност, се срещат у нас, в това число и редица билки, които дори при изсушаване за дълго време или варене намаляват частично силата на отровата си, но никога не я губят напълно. Други здравословни проблеми, които погълнатите олеандрови семена могат да причинят са сърдечна недостатъчност,  както и стомашно-чревни проблеми.
Жълтата акация намира своето място в дългия списък на високотоксичните растения.
laburnum
Цветовете, както и семената й наподобяват бобени зърна, които могат да бъдат  дори смъртоносно отровни. Симптомите, които могат да се оприличат на тези на отравянето са задух, проблеми в респираторните функции, повръщане, гадене, парене в устата и треперене.
Змийското мляко е широко използван лек в народната медицина за заздравяване на рани.
ranunculus-ficaria=lesser-celandine(1)
То обаче може да бъде изключително опасен метод на лечение особено при предозиране, при което настъпва парализа на цялото тяло. При силно отравяне може да се стигне до парализа на сърдечния мускул, при което настъпва смърт.
Степента на токсичност на дадено растение се определя главно от два фактора – фаза на развитие и възраст. Не съществува равно разпределение на отровата. Тя може да бъде съсредоточена в цветовете, листата или сока. Най-често срещаните видове отравяния са чрез поглъщане по заръка на неуки билкари шарлатани, които не познават растенията.
В случай на отравяне всеки човек може да помогне сам на себе си като се опита да отстрани отровата от храносмилателната си система чрез повръщане. При невъзможност се оказва изкуствено предизвикване от медицинско лице.

 Източник : http://cheti.info· August 11, 2014

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА