понеделник, 28 март 2016 г.

The Life of Death - анимация

" ...И веднъж когато... смъртта се влюби в живота ... "

 ПУРПУРЕН НАПРЪСТНИК ( Digitalis purpurea )

При изследване на лечебните свойства на растението през 2003 година е установена антитуморна акивност на  дигиталисовите съединения от листата .Това предполага възможности за използването им в медицинската онкология. Екстракти получени от растението показват висока цитотоксичност. Установено е ,че 
метанолов екстракт са най-активни в нетоксични за човека концентрации.В този метанолов екстракт са били открити Стероиди гликозиди (gitoxigenin производни)  Gitoxigenin и gitoxin бяха оценени в анализа при  три човешки ракови клетъчни линии. 
 Най-чувствителен е аденокарцином бъбречна клетъчна линия . Метанолов екстракт ПРЕДИЗВИКВА  АПОПТАЗА ЗА РАКОВАТА КЛЕТКА - Източник NCBI


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14531018
 ГЛИКОЗОДИ  ОТ СЕМЕНАТА НА  ПУРПУРЕН НАПРЪСТНИК ( Digitalis purpurea ) ПРОЯВЯВАТ специфична цитотоксичност към  аденокарцином и хепатоцелуларен карцином на бъбреци.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14531018


====================================
ЗМИЙСКА ХУРКА
Crocus vernus http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92774/  ИЛИ

Мразовец – Colchicum automnale  - див шафран

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13157906

Синоними: есенен минзухар, кърпи кожух, кърпи клашник, безвременник, див шафран, качун, качунка, есенна качунка, житница, какюма, кърпигуня, минзифар, пъди овчар, чахрут.
Разпространение: Мразовецът расте в Европа  и Северна Америка по поляни и ливади при надморска височина до 2000 м.
Описание: Мразовецът е многогодишно тревисто растение с дребна луковица. Стъблото му е силно скъсено и едва развито в основата на луковицата. Листата на мразовеца са 3 до 6 на брой, тънки, с успоредни жилки,  достигащи на дължина 25-30 см, с мирис на чесън. Те се развиват през пролетта и началото на лятото и изсъхват преди цъфтежа. Цветовете на мразовеца са светло-розови до розово-лилави, едри, двуполови, с 6 околоцветни листчета, сраснали в долната си част в дълга тръбичка. Имат 6 тичинки с жълти линейни прашници и  3 плодника с източени близалца, закрепени на нишковидни стълбчета, без чашелистчета.  Плодът на мразовеца е три-делна яйцевидна или овална кутийка.
Цъфти август-октомври.
Употреба:
Използват се семената.
Съдържание на елементи: В мразовеца се съдържа алкалоида колхицин, танини, захар, скорбяла.
Действие:
-          слабително дейтвие
-          диуретично действие
-          при ревматизъм
-          при подагра
-          при воднянка
Странични ефекти:
СИЛНО ОТРОВНО
Да се използва САМО по лекарско предписание и под лекарски надзор
Приложение:
-          отвара от семена
-          спиртен извлек

КОКИЧЕ ИЛИ БЛАТНО КОКИЧЕ

 

 

 

 

 

 

  Използвайте кокичета срещу настинка, плексит, треперене, проблеми с паметта и зрението
от 03 фев 2015г.
Използвайте кокичета срещу настинка, плексит, треперене, проблеми с паметта и зрението - изображение

На базата на алкалоида галантамин, който се съдържа в кокичетата, се произвежда важно лекарство срещу деменция. Постоянно се използват и неговите възможности за лечение на онкологични заболявания. Галантаминът подпомага активността на мозъка, благодарение на което се използва успешно срещу Алцхаймер. Ето защо природните лекове на базата на кокичета притежават мощни противовъзпалителни, противоракови и антипаралитични свойства.

Вижте как точно да използвате кокичетата, за да се лекувате от настинка, плексит, намалено зрение, проблеми с паметта, старчески тремор, изтощение на организма, язва и други.

    Срещу настинка при деца и възрастни залейте 60 бели цветчета от кокичета със 700 милилитра чиста ракия в плътно затворен съд. Оставете ги да престоят на тъмно и хладно място в продължение на 40-45 дни, след което прецедете. С готовата тинктура разтривайте гърба и гърдите си, като след това покриете мястото със загряващ компрес и се завиете с одеяло. Когато се изпотите, сменете дрехите си със сухи. Само след първата процедура настинката би трябвало да си отиде, но при необходимост повторете метода на следващата вечер.

    При проблеми с паметта и мозъчната активност залейте 100 кокичета (само цветчетата) с 1 литър ракия (препоръчително гроздова) и оставете да престоят 40 дни на слънчево място. Прецедете и съхранявайте течността в стъклена бутилка. Сутрин вземайте по 1 чаена лъжичка от лека, подсладен с 1 чаена лъжичка натурален мед. Курсът на лечение продължава 15 дни.

    Срещу тремор, намалено зрение, отпадналост и язва залейте 40 наситнени кокичета (цветчетата заедно с листата) с 300 милилитра силна ракия и ги оставете да престоят в продължение на 20 дни. После прецедете и приемайте от тинктурата по 40 капки, разредени с вода, 3 пъти на ден преди ядене.

    За лечение на плексит използвайте предната рецепта с 40 кокичета. Но вместо да приемате тинктурата вътрешно, я нанасяйте чрез памучен тампон в болезнените участъци.

Още за Използвайте кокичета срещу настинка, плексит, треперене, проблеми с паметта и зрението | Здравни съвети Framar.bg от Framar.bg: http://saveti.framar.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE

 

КОПРИВА ====================================

Вълнест напръстник

Digitalis lanata Ehrh.

 

Вълнест напръстник - Действие и приложение:


Съдържащите се в листата на вълнестия напръстник гликозиди подобряват дейността на сърдечния мускул. Те засилват енергията на сърдечните съкращения, забавят и нормализират сърдечния ритъм, подобряват кръвоснабдяването на органите, засилват диурезата. С тези си свойства вълнестият напръстник, наред с другите видове напръстник (червен, жълт и др.), е незаменимо средство за лечение на хроничната сърдечна слабост. Днес дрогата се използува изключително като суровина за получаване на дигиталисови препарати от химико-фармацевтичната промишленост.

В българската народна медицина вълнестият напръстник се използува при водянка, сърдечен задух, маточни кръвотечения, скрофулоза и др.

Вълнест напръстник - Използвани части:


Листата (Folia Digitalis lanatae) се използуват като суровина за фармацевтичната промишленост.

Вълнест напръстник - Начин на приложение:


Днес за лечението на сърдечната недостатъчност се използуват пречистени активни гликозиди под формата на фармацевтични препарати: ланатиген, цедиланид, изоланид, цеглунат, дигоксин и др. Трябва да се знае, че гликозидите на вълнестия напръстник са силно токсични вещества.

При продължително прилагане те се натрупват в организма и могат да доведат до отравяне. Поради това лечението с дигиталисови препарати трябва да става само под строг лекарски контрол!

Вълнест напръстник - Лечебни съставки:

 Силно отровно растение! Съдържа 0,5 - 1% сърдечно действуващи гликозиди. основната част на които са ланатозид А, ланатозид В и ланатозид С. Под действието на ферменти чрез отцепване на глюкоза и ацетилна група те се превръщат в съответните вторични гликозиди:дигитоксин, гитоксин и дигоксин. Освен това в значително по-малки количества са изолирани и още редица други сърдечно действуващи гликозиди. Наред с тях са установени дигиталисови гликозиди, които са производни на прегнана, а също и стероидни сапонини, производни на спиростана, между които тигонин, гитонин, дигитонин и др. В листата са установени флавоноиди, производни на флавона, между които лутеолин, скутелареин, динатин и др. Съдържат се някои антрахинови гликозиди.

Вълнест напръстник - Къде се среща?


Расте по сухи тревисти и каменисти места, из храсталаци и редки гори, най-често до 1000 м надморска височина в цялата страна.

Източник : http://bilki.pharmacy-bg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА