понеделник, 23 май 2016 г.

Campanula glomerata ( Кампанула / Сборна камбанка)


Растението и употребата му  в медицината по света

Многогодишно тревисто растение с право стебло , яйцевидни листа и цветове -  камбанки , събрани в гъсти съцветия. Растението е позната най-често като декоративно   , но заради многото си лечебни свойства то одавна се използва в народната медицина.
  Растението Campanula glomerata  не е включено в българската и руската фармакопея  , но е шроко разпространена  употребата му в народната медицина във вид на воден извлек /отвара  и в хомеопатията .  Campanula glomerata  е фармакопейно растение в Монголия и някои азиатски страни. Монголската народна медицина използва успешно растението при заболявания на периферната нервна система, скорбут, парализа, тумори, абсцеси, рани, язви, дерматити, гнойни рани, ожулвания. Използването на  Campanula glomerata е целесъобразно при респираторни заболявания, спазми в стомаха и червата, запек и  в гинекологичната практика. Използва се още за прочистване на кръвта от "лош" холестерол и спомага  лечението при заболявания на кръвта.

Противопоказания и странични действия

Противопоказания за използването на растението Campanula glomerata :
 1. Жени по време на бременност и кърмене. 
 2. Не се препоръчва използването на растението за хора с хронични заболявания и индивидуална непоносимост. 
 3. Деца и юноши на възраст под 18 години и не трябва да приемат отвара от растението.


Изображение: en.wikipedia.org
Химически състав

Химичният състав на Campanula glomerata все още е в просец на изследване и изучаване . Растението съдържа около 20 флавоноиди (до 0.77%), включително кверцетин, кемпферол, витамин С (до 1290 мг%), каротин, кумарова, кафеена, хлорогенова киселина, полиацетиленов  алкохол.

Фармакологични свойства

В хода на клинични проучвания, учените от китайската медицина (Тайчунг) доказват, че кумарините потискат растежа на туморните клетки на остеосарком (рак на костите), забавят процеса на съсирване на кръвта. Флавоноидът кемпферол , влизащ в хим. състав  на Campanula glomerata   спомага за премахване на токсините и тежките метали от организма. Това активно вещество има силно изразено общоукрепващо действие , противовъзпалително и тонизиращо действие, облекчава подуването  и  действа като диуретик. Доказано е, че уникалното съчетание на флавоноиди в състава на растението помага за намаляване чупливостта на малките  капилярите, нормализиране на кръвното налягане и сърдечно-съдовата система. Аскорбинова киселина в състава на растението има антивирусно, отхрачващо действие и се бори с патогенните причиняващи т.н. простудни заболявания.


Изображение :wikipedia.org
Разпространение

Растението Campanula glomerata е  разпространо в Беларус, Украйна, европейската част на Русия, в Западен Сибир, Кавказ, Централна и Южна Европа и Мала Азия. Тази билка може да се  срещне в смесени, широколистни гори, покрай реки и езера или също  в сухите ливади и канавки.

Събиране на суровини

За лекарствена цел се събират  надземни част на растението - листа, стъбла и цветя по време на цъфтежа , през лятото. Суровините се суши на сянка под навес, а след това внимателно се смила . Изушената билка се съхранява в хартиени опаковки за не повече от 2 години.

Начин на употреба  в народната медицина 

 - Водният екстракти от билкката се използвани за възпаления в устната кухина  (стоматит, гингивит) - жабурене , гаргара
  - При  настинки и възпалено гърло под формата на гаргара 
  Приема се вътрешно при :

   - Главоболие
  - Еризипел (Червен вятър -кожно заболяване )
  - Спазми в стомаха
  - Като диуретик. 
Външна употреба при :
   -  Ухапвания от животни, компреси и лапи могат да се прилагат върху рани и увредена кожа. Локално приложение на  прах от изсушената билка  се използва за херпес, екзема. 
   - Водният екстракт от плодовете/семената  на растението лекуват глаукома, грип и настинки, запек, атеросклероза, сифилис. 
  - Известни са полезни свойства на растението   в гинекологичната практика: настойки и отвари от билката са  ефективни при обилна и болезнена менструация. 
 - Вани с настойки от растението се използват за лечение на епилепсия. Малки и неспокойни деца от стари времена са били къпани в овара от Campanula glomerata. Лосиони приготвени от растението са  изключително ефективни при  екзема, дерматит, неврози и депресивни състояния свързани или не с външна  туберкулоза ( кожа , лигавици , лимфни възли ).


Изображение : en.wikipedia.org

История и вярвания 

Стари легенди разказват ,че това растение винаги носи късмет в любовта и освен това е надарено с чудодейни лечебни свойства. Считало се , че растението връща паметта на болни , които са забравили своите близки . Англичаните одавна считат растението за свещенно и донесено в дома се считало ,че предвещавасполука във всички начинания .

Синоними на български език :Кампанула (Витлеемска звезда, камбанки)

Синоними на руски език : колокольчик сборный, примочная трава, иванова голова, адамова голова, ивановы цветы, синий зверобой, звонок, кокушечник, приточник, приточная трава, подплес, сказитник, подплешник, скучник, скучень, скученник, мышиная трава, страхополох, Христов посох.



Литература : 


1. Губанов, И. А. и др. 1244. Campanula glomerata L. — Колокольчик сборный, или скученный // Иллюстрированный определитель растений Средней России. В 3 т. — М.: Т-во науч. изд. КМК, Ин-т технолог. иссл., 2004. — Т. 3. Покрытосеменные (двудольные: раздельнолепестные). — 283 с.
2. Фруентов Н. К. Лекарственные растения Дальнего Востока. — 1996. — 245 с.
3. Биологическая флора Московской области. Вып. 5. Изд-во Московского университета, 1980. — 453с.
4. ww.lektrava.ru

===================================================================
Реших да включа и две прекрасни снимки направени от Елена Нанкова  , които тя е споделила във ФБ групата Растенията в България .  Снимките са на растението Campanula persicifolia според  Живко Барзов . 
Автор : 
Елена НанковаРастенията в България

Автор : 


Превод и подбор : ЛЕК ЗА НАС ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА