четвъртък, 18 август 2016 г.

Ентерол ( Saccharomyces boulardii ) и протозойни заболявания

Жиардиаза [ламблиаза] МКБ A07.1
от 21 ное 2014г.
Жиардиаза [ламблиаза] МКБ A07.1 - изображение

Жиардиаза (ламблиаза) е протозойно заболяване, което протича най-често асимптомно или като дуоденит и ентерит. Разпространена е повсеместно.

Причинител на заболяването е протозойният флагелатен паразит Lamblia intestinalis (Giardia lamblia). Ламблиата има подвижна и цистна форма.

Инвазията с L. intestinalis се осъществява при поглъщане на не по-малко от 10 цисти, които са отделени с фекалиите на болните и паразитоносителите във външната среда, където могат да останат жизнеспособни до 3 месеца.

От погълнатите цисти в тънкото черво се освобождават по 2 трофозоита, които колонизират лумена на дуоденума и проксималния йеюнум и прикрепвайки се към вилозния край на епителните клетки, се размножават чрез бинерно делене.

Като контактна протозойна инвазия, ламблиазата се среща по-често при деца. Представлява сериозен проблем при пациенти с недохранване и имунен дефицит. Човекът (болен или паразитоносител) е единствен гостоприемник и източник. Предаването се осъществява чрез замърсени с цисти ръце, предмети от бита или контаминирани хранителни продукти и вода, както и чрез механични преносители - инсекти.

Клиничната картина на жиардиазата варира - от безсимптомно носителство до различни клинични форми - чревна, жлъчно-чернодробна, алергична. При около 80% от инвазираните деца, след инкубационен период от 5 - 8 дни, се появяват рязко или постепенно безапетитие, променен вкус, увеличена саливация, коликообразни коремни болки, диария, които могат да преминат спонтанно или да предизвикат малабсорбция на моно- и дизахариди, масти, мастноразтворими витамини. Чревната форма често се манифестира в съчетание с жлъчно-чернодробна (холелитиазоподобни болки в дясно подребрие, повишена температура, отпадналост), както и с алергична (уртикариоподобни обриви) и неврастеновегетативна симптоматика.

Диагностиката се базира главно на паразитологични методи. Ламблиазата се диагностицира морфологично - използват се дуоденално съдържимо и фекалии. Цистоотделянето не е постоянно, което налага необходимостта от серийни изследвания, както и използване на обогатителни методи - седиментация, формалин-етеров метод, метод на Бидегарай.

Диференциалната диагноза включва другите чревни паразитози, съпътстващи състоянията на имунен дефицит (амебиаза, криптоспоридиоза, изоспороза и др.), както и гастродуоденити, ентероколити, холецистити с друга етиология.

Лечението на жиардиаза (ламблиаза) е етиологично - метронидазол, тинидазол, наксофен, парамомицин, фуразолидон.

Необходима е профилактика на заболяването. В обществен план се изисква активно издирване, саниране и диспансеризация на инвазираните, подобряване битовата хигиена и култура, борба с механичните преносители. Диспансерното наблюдение на инвазираните се извършва за срок от 6 месеца до 1 година с клиничен преглед и паразитологични изследвания 3-кратно през 10 дни, непосредствено след лечението, а впоследствие - ежемесечно. В личен план профилактичните мерки изискват екзактно спазване нормите на личната хигиена, при приготвяне и съхраняване на храната.

Още за Жиардиаза [ламблиаза] | мкб A07.1 от Framar.bg: http://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%BC%D0%BA%D0%B1-a071-4/%D0%B6%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%B7%D0%B0
================
Рандомизирани проучвания също подкрепят използването на тази мая пробиотик за превенция на ентерално диария, свързани с храненето и намаляване на Heliobacter симптоми, свързани с лечението пилори. S. boulardii показва обещание за профилактика на C. труден рецидиви на болестта; лечение на синдром на дразнимото черво, остра диария възрастни, болест на Крон, ламблиаза, човешки имунодефицитен вирус, свързани с диария; но се препоръчва повече доказателства в подкрепа на тези показания. Използването на S. boulardii като терапевтичен пробиотик е основан на доказателства и за двете ефикасност и безопасност за няколко вида диария. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868213/

През преводач : тук

В педиатрията - тук 
Кандида вагинит - Ацедофилус - тук 
==================
 

Ефикасността на Saccharomyces boulardii с антибиотици при остри амебиаза.

Автор информация

  • 1 Стомашно-чревни и чернодробни заболявания Research Center, Guilan университет на медицинските науки, Сардар-д-дърля Ave, Рази болница, Rasht 41448-95655, Иран. ghanaei@gums.ac.ir

абстрактен

AIM:

За да се сравни ефикасността на само с антибиотици и Saccharomyces boulardii при лечение на остра амебиаза антибиотици терапия.

Методи:

В двойно-сляпо, случайно клинично изпитване на пациенти с остра чревна амебиаза, 57 възрастни пациенти с остра амебиаза, диагностицирани с клинични прояви (остра лигавицата кървава диария) и amebic трофозоити поглъщайки червените кръвни клетки, открити в изпражненията бяха включени в проучването. Схема 1 включва метронидазол (750 мг три пъти дневно) и йодокинол (630 мг три пъти дневно) за 10 дни. 2 режим, съдържаща се капсули с лиофилизирани Saccharomyces boulardii (250 мг три пъти дневно) перорално, в допълнение към режим 1. Пациентите бяха преразгледани в две и четири седмици след лечението, и стол изследване е проведено в края на седмица 4. Т-тест на Student , чи (2) и тестове на McNemar се използва за статистически анализ.

РЕЗУЛТАТИ:

Трима пациенти са отказали да участват. Останалите 54 пациенти са били рандомизирани да получават или режим на 1 или 2 режим (Групи 1 и 2, съответно, всеки с по 27 пациенти). Двете групи са сходни по отношение на тяхната възраст, пол и клинични прояви. В Група 1, диария продължава 48.0 +/- 18.5 часа и от група 2, 12.0 +/- 3.7 часа (р <0.0001). В група 1, времетраенето на висока температура и болки в корема са били 24.0 +/- 8.8 и 24.0 +/- 7,3 часа, а в Група 2 са били 12.0 +/- 5.3 и 12.0 +/- 3.2 часа, съответно (р <0.001). Продължителност на главоболие е била сходна в двете групи. В четири седмици, amebic кисти бяха открити в 5 случаи (18.5%) от Група 1, но в нито един от група 2 (Р <0.02).

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Добавянето Saccharomyces boulardii към антибиотици при лечението на остра амебиаза изглежда да се намали продължителността на клиничните симптоми и киста пасаж.
PMID:
12918131
[PubMed - индексира за MEDLINE]

PMCID:
PMC4611554

Безплатна PMC член
 
и тук  
 
 А луминал amebicide постигане на високи концентрации в червата като йодокинол, паромомицинът или diloxanide фуроат обикновено се използва за лечение на кисти. Лечебните amebicides с висока концентрация в кръвта като нитроимидазоли (особено метронидазол) са в основата на лечението на инвазивни амебиаза [ 5 ].
Saccharomyces boulardii е сапрофитни, thermophylic мая, която е намерена растящите приложения в областта на превенцията и лечението на човешкото септична ентерит [ 6 , 7 ]. Оптималната температура за тази мая да расте е 37 ° С.
 За сравнение на рутинна лечение с помощта на метронидазол и йодокинол с метронидазол, йодокинол и Saccharomyces boulardii при лечението на остра амебиаза, ние извършихме това проучване върху 57 пациенти с Shahid Beheshti 

 https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=bg&prev=search&rurl=translate.google.bg&sl=en&u=http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4611554/&usg=ALkJrhi-6H75SdaxhAJKrE_Db7AnWhiKdQ

1 коментар:

  1. Thanks for the information. I really like the way you express complex topics in lucid way. It really helps me understand it much better way. saccharomyces boulardii

    ОтговорИзтриване

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА