понеделник, 30 януари 2017 г.

Петмез от захарно цвекло ( Beta vulgaris L. ) срещу железен дефицит в кръвта и рак на гърдата и простатата

Петмез от захарно цвекло срещу железен дефицит в кръвта

Увеличи

Ниските нива на желязо в кръвта са един от най-често срещаните случаи на недостиг на хранителна съставка в развитите страни, а освен това са основна причина за поява на анемия. Недостигът на желязо може да се поправи лесно с хранителни добавки и промяна в диетата. Добавките обаче могат да са причина за поява на промени в цвета на екскрементите, които обикновено потъмняват и могат да притеснят пациентите. Ако обаче започнете да си осигурявате желязо с храната, тези промени са нищожни. Посъветвайте се с доктор как да си набавите желязо, ако ви е поставена диагноза анемия или ниски нива на желязо в кръвта. Ако не се касае за сериозно здравословно състояние, можете да си набавите съставката с диета, като похапвате повече животински черен дроб, спанак и сладък петмез от захарно цвекло. Петмезът, наречен още меласа, се изработва от сварен захарен сироп, като ако се употребява захарно цвекло, гъстата сладка течност е още по-наситена с витамини и минерали. Тя е особено полезна за малки деца и за хора, които имат нужда от подсилване с желязо.

Симптоми на недостиг на желязо
Желязото е важна съставка за образуването на червени кръвни клетки, които пренасят кислородните молекули от една част на тялото в друга част. Когато има недостиг на съставката и се стигне до анемия, клетките и тъканите в тялото страдат от недостиг на кислород. Симптоматиката на това състояние обикновено включва умора и слабост. Обикновено болните имат проблем с концентрацията и често се задъхват, страдат от главоболие и замаяност. Понякога те могат да усещат студ, когато температурата навън е висока, изтръпване на ръцете и краката, аритмия. Симптоматиката може да варира в зависимост от сериозността на дефицит на съставката.

Необходими дози
Петмезът от захарно цвекло съдържа големи дози желязо, което е от разновидност, която може да се открие в растенията. Затова гъстата течност е много подходяща за вегетарианци, които искат да си набавят желязо от не-животински източник. В 2 супени лъжички от нея се съдържат 7 милиграма желязо. Тази доза представлява повече от 40% от дневната доза желязо за жени и повече от 86% от дневната доза желязо за мъже. Жените имат нужда от по-големи дози, тъй като с месечния си цикъл те губят доста кръв и съответно за тях опасността от поява на анемия е доста по-голяма. Порция петмез съдържа по-малко от 50 калории.

Употреби
Петмезът може да се включи в разнообразни ястия, като е особено полезно да заменяте с него бялата захар и изкуствените подслаждащи съставки. За закуска можете да добавяте гъстата сладка течност в овесената си каша, на обяд можете да я включите в дресинга за салатата, а на вечеря тя може да се употребява за мариноване на пилешко месо и риба. За вкусна напитка комбинирайте петмез с чашка гореща вода, обикновено или ядково мляко.

Идейки
Полезният витамин C спомага за по-добрата абсорбция на желязо от растителни храни като петмеза от захарно цвекло. Затова е добре да комбинирате сладката течност с храни, които съдържат витамина, като цитруси, ягоди, пъпеш, зеле, броколи, червени сладки чушки. Храни с много калций могат да попречат на усвояването на съставката в кръвта, затова е добре да ги избягвате за консумация заедно с меласа. Ако пиете хранителни добавки с калций и с желязо, пийте ги в различни части на деня.
http://hranitelnidobavki.eu/petmez-zaharno-cveklo-sreshtu-jelezen-deficit-kravta-p-210.html
http://www.melasa-furaji.com/melasa/
==========================================================


Цитотоксичният ефект на червено цвекло (Бета вулгарис L.) екстракт спрямо доксорубицин (адриамицин) в човешкото простатата (РС-3) и на гърдата (MCF-7) клетъчни линии от рак.  - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21434853


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА