събота, 13 май 2017 г.

Чудото, наречено “ТРИЦИ”

Чудото, наречено “ТРИЦИ”

3

Posted by Vittio | Posted in Начин И Култура На Хранене | Posted on 04-03-2013

Още в първата статия ми се искаше да споделя с вас как „открих” чудото, наречено „ТРИЦИ”. А под  „ТРИЦИ” разбирам както овесените, така и пшеничените. Да споделя…защото резултатите при мен бяха невероятни. И защото се надявах по този начин да ви дам материал за размисъл. Да се запитате дали не е  възможно всеки да се опита да си помогне сам преди да се наложи да потърси лекар /а това е възможно-убедих се от собствен опит и съм сигурен/.
Открих триците “естествено” по трудния начин. Колко пъти, като младо момче още, съм  получавал съвет от баба да „пия” трици сутрин и вечер, колко пъти по-късно /вече праснал/ съм срещал статии, в които се разказвало за ползата от приемането на трици и най-вече защо са полезни, и даже в последните години и традиционната медицина започна да ми обръща внимание върху тях – и изобщо не обръщах внимание на триците /пък и не бяха вкусни/!
Едва след като закъсах здравата, и след като ми бе казано от тези, които ми помагаха тогава/вижте „За блога”/, че без триците останалите мерки, които вземам, са половинчати, и чак след като ме накараха да приемам пшеничени и овесени трици в продължени на един месец като лекарство и  видях резултата от това, чак тогава очите ми се отвориха към това „чудо”. И тогава започнах да търся всякаква информация за триците и за техните чудни лечебни свойства. Намерих и събрах много и различна информация от книги, публикации и най-вече от собствен опит, която ще се опитам да предам в кратък и достъпен според мен вид, защото основната причина по-рано да не обръщам внимание на триците беше, че всичко бе поднесено сложно, сухо и като нещо, което би трябвало да е ясно едва ли не на всеки човек. И срещах информация или само за пшеничените, или само за овесените трици – като че ли трябва да се приемат или само едните или сама другите.

Цивилизацията, която ни осигурява толкова комфорт, ни донесе и немалко проблеми. Един от тези проблеми – един от най-сериозните – е проблемът с рафинираните  / изчистените от растителните влакна/ хранителни продукти. Без растителни влакна в храната ни няма добро храносмилане и нормални обменни процеси в организма ни. Равносметката е печална – развиват се заболявания и се увеличава броят на хората с наднормено тегло.
А не можем да си набавим необходимото ни количество хранителни влакна толкова лесно. За целта трябва да изядем килограм-килограм и половина определенизеленчуци или плодове. А това е почти невъзможно. И тук на помощ идват триците.Нужната ни дневна доза е от 2 до 4 супени лъжици според отделните организми и според начина ни на хранене. Тогава наистина ще забравим много от проблемите си.

1. Какво представляват триците:

  • Триците са отпадъчен продукт, получен при смилането на зърната, т.е. това, което остава след получаване на брашното. Те не са храна в класическия смисъл на думата, тъй като за разлика от преживните животни човекът не притежава ензимите за разграждането им. Именно те съдържат цялата лечебна сила на зърната. Триците представляват основно целулоза, или растителни влакна, която не се смила в стомашно-чревния тракт. Всички ние смятаме, че на организма му е необходимо само онова, което подлежи на преработка, това не е така. Тези неразлагащи се и неусвоими вещества са също така  много важни и необходими за нас. Едно от най-забележителните им свойства е тяхната хигроскопичност /способността им да задържат вода/. А това влияе много благотворно на преработката на храната. Триците, особено овесените, набухват в стомаха и увеличават обема на приетата храна и тока създават усещане за ситост. Същевременно те дразнят червата и засилват перисталтиката им.
  • Триците помагат за редовното изхвърляне на остатъчните продукти от храносмилането и съкращават значително престоят им в организма ни, като по този начин намаляват и вероятността от поява на гнилостни процеси и ферментация в червата.
Ето защо всекидневното използване на оптималното количество трици е истинско спасение за всички хора и особено за по-пълните от нас.

2. Пшеничени трици:

  • Пшеничените трици са хранителен продукт, богат на баластни вещества.
    Улесняват храносмилането и регулирането на стомаха, като същевременно намаляват чувството за глад и засилват перисталтиката на вече доста ленивите ни “цивилизовани” черва.
  • Пшеничените трици са водо–неразтворими и преминават непроменени през целия храносмилателен тракт. Неразтворимите фибри уталожват глада и подобряват чревната проходимост, но дразнят по-чувствителните черва.
  • Пшеничните трици са от баластните хранителни вещества. Баластните вещества са несмилаемите части на ежедневната нихрана. Подобряват обмяната на веществата.  Те са бедни на натрий, поради това не са подходящи за болни от цьолеакия и за хора, боледували от преплитане на червата.
  • Триците като баластни вещества, са незаменими за нашето здраве. Именно защото в хранително – физиологичен аспект те са “нищо”!Всички здравословни влияния на баластните вещества се дължат на свойствата им да бъдат несмилаеми и набъбващи. По такъв начин те изпълват червата. Перисталтиката се активизира и съдържанието на червата се изхвърля много по-бързо и по-леко. Затова баластни вещества като пшеничените трици са от голяма полза на хората, които страдат от запек. 
  • Пшеничените трици ускоряват храносмилането. Те намаляват енергийното съдържание на храната и така помагат в борбата срещу излишното телесно тегло, засилват чревната перисталтика и така спомагат за регулиране на стомашно – чревната  дейност, улесняват храносмилането, намаляват чувството за глад.

3. Овесени трици:
  • Овесените трици имат малко калории, но са богати на  фибри и протеини. По същество съдържат всичко, налично в ядките, но са по-бързо усвоими.
  • Овесените трици са уникални с високото си съдържание на разтворими във вода влакнини. Могат да погълнат течност с обем 30 пъти по-голям от собствения им. Овесените трици преминават през целия храносмилателен тракт, от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където прекрасно изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки нa всички химически и физически атаки по пътя си. Когато стигнат до тънкото черво набъбнали и непроменени, там, където организмът си набавя храна и калории, разтворимите влакнини на овесените трици, набъбнали от вода и изключително лепкави на пипане, изиграват чудотворната си роля. Основното оръжие на овесените трици са разтворимите им влакнини. За разлика от влакнините в останалите растения и зърнени култури, тези в овесените трици попиват, задържат и залепват за себе си веществата, с които влизат в контакт в стомаха и червата. Набъбналите овесени трици преминават през тънкото черво непроменени. А когато достигнат дебелото черво за извличане на хранителни вещества и калории вече не може да се говори. По този начин калориите, пленени от овесените трици,  напускат организма. В това се състои и чудодейната им роля – роля на лепкава гъба, способна да предотвратява преминаването на част от хранителните вещества в кръвта, като в същото време изпълват и възбуждат червата и засилват перисталтиката.
  • Овесените трици подпомагат отслабването, като отнемат част от калориите от приетата храна (макар и неголяма) и увеличавайки обема си в стомаха, създават чувство на засита. Добре е да се пие вода заедно с консумацията им.
  • По отношение на сърцето и кръвоносната система овесените трици по естествен начин, като метла, без лекарства, намаляват нивото на лошия холестерол в организма. Когато холестеролът  попадне в тънките черва, се смесва с хранителната каша. Ако се приемат овесени трици, частици от холестерола полепват по тях и проникват в микроскопичните им вакуоли. И тъй като овесените трици не се усвояват от човешкия организъм, те ще преминат през тънкото черво, после през дебелото и ще изхвърлят от тялото онази част от холестерола, която не е попаднала в кръвоносната система.   Редовното приемане в достатъчно количество на овесени трици може да намали холестерола от животински произход с около 15% - намаление почти равно на постигнатото от някои създадени за целта медикаменти.

/Холестеролът (наричан по някога холестерин) e стерол (комбинация между стероид и алкохол) и липид. Съдържа се в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло и се транспортира в кръвната плазма на всички животни. Минимални количества холестерол се съдържат и в мембраните при растенията. Холестеролът е бяло мазно вещество, неразтворимо във вода и разтворимо в повечето органични разтворители. Холестеролът е нормална съставна част на всички клетъчни мембрани в човешкия и животинския организъм.  Холестеролът се натрупва в артериите ни така, както плаката по зъбите и не се интересува от възрастта или пола ни. Задръства всички артерии и най-вече коронарните сърдечни артерии, чието запушване води до инфаркт или гръдна жаба./
  
  • По отношение на диабета овесените трици имат свойството да забавят проникването на захарите в организма. Смесени с бързите захари, овесените трици намаляват скоростта на придвижването им в храносмилателната система и на проникването им в кръвта. Пленили със своята фина и лепкава мрежа бързите захари (трапезна кристална захар, сладкиши, захарни изделия, шоколад …), триците успяват да  ги отведат “опаковани във влакнини” по пътя им навън. Веществото, което осигурява изчистването на високия холестерол е бета глюканът – разтворимо лепкаво влакно, което желира в храносмилателния тракт. То възпрепятства абсорбирането и производството на холестерол и по този начин голяма част от него се отстранява от кръвния поток.
  • Овесените трици са значителен източник на ненаситени мастни киселини омега-3, регулиращи нивото на холестерола. Те помагат за пълноценното усвояване на витамин С. Изпълняват ролята на буфер между храносмилателната система и така нужния витамин. Така витамин С преминава през процеса на усвояване значително по-бавно. Като забавят скоростта, с която аскорбиновата киселина се придвижва в тялото, овесените трици му дават повече време да бъде абсорбиран в кръвообращението, преди да стигне до края на храносмилателната система.
3. Как да ги приемаме:
Това, което препоръчвам по-долу, е според моя опит и в съответствие с резултатите, които получих.
  • Пшеничени трици:  Започнах с по една чаена лъжичка три пъти на ден. Перисталтиката се засили, но в началото слабо. Увеличих дозите. Тогава пък перисталтиката се засили много и започна да  ми причинява неудобства /раздуване, често ходене по голяма нужда, даже на моменти ми се струваше, че съм разхлабен/. И още опити, и още проби. По това време попаднах на един материал на д-р Нийл Пейнтър, известен лондонски хирург,  в който срещнах следния съвет: „Ще разберете, че поглъщате достатъчно количество трици, когато изпражненията ви станат меки и излизат без усилие и напън – сами. Тогава поддържайте поеманото количество за цял живот.” 
Опитах и се получи!!!
  •  Овесени трици: И те се приемат като пшеничените-по същия начин и в същите количества. 
При мен възникна въпросът как и по колко да приемам и от двата вида трици за да получа максимален резултат. След много седмици опити стигнах до следния начин на приемане на двата вида трици едновременно: Смесвам добре по 500 грама от двата вида трици. Сутрин, обед и вечер приемам по две чаени лъжички от сместа, разбъркани с вода, преди хранене. Резултатът при мен е много добър.
Всеки може да изпробва различни комбинации и количества, но съм убеден, че всеки трябва  индивидуално да опита и да намери оптималното за за себе си количество и комбинация, което да приема постоянно.

ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА, КОИТО СЕ СТРЕМЯ ДА СПАЗВАМ:
-         Дневната доза трици да е от 2 до 4 супени лъжици. Те могат да се запарват с вода. След 30-40 минути водата се излива и триците леко се изцеждат. Тази порция се изяжда през деня, като се разпределя между закуската, обяда и вечерята.
-         Трици могат да се приемат преди или заедно с храната. Моят опит показа, че най-добре ми действат, когато ги приемам сутрин, обед и вечер, на гладно, 15-20 минути преди хранене, разбъркани в половин чаена чаша с вода. Започва се в началото с малки порции – по една чаена лъжичка,  сутрин и вечер, като дозата постепенно се увеличава. По този начин можете да избегнете неприятните последствия, възникващи при бързо вкарване в организма на голямо количество целулоза. Повишава се образуването на газове, червата се раздразват прекомерно, до болка,  и се получава тежест в корема. 
-         Триците са сух продукт и съответно изискват голямо количество течности, за да могат да си свършат добре работата в организма. Затова не трябва да ограничавате приема на течности.
-         Ние можем да „измамим” апетита си с трици, но това не трябва да бъде постоянно. Стомахът не бива често да бъде напълван с набухващи вещества, дори да са толкова полезни като триците. Ако се престараем, рискуваме да си докараме някои заболявания на стомашно-чревния тракт. 

Може да ви се стори , че отделям прекалено много внимание на триците и на необходимостта от тяхното редовно приемане, но повярвайте ми, те наистина са „чудотворни” – при мен резултатите надминаха многократно очакванията ми!
Но най-добре е да се уверите сами. Изпробвайте ги, като ги приемате поне петнадесет дена редовно и може би резултатите ще ви убедят да продължите!
Източник : www.life-times.net/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА