събота, 16 септември 2017 г.

ШИПОВЕ - Гинка ДИМКОВА

БИБЛИОТЕКА „ПРИРОДА”
№ 3

БОЛЕСТИ НА
ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ.
 ШИПОВЕ

Съставител
Гинка ДИМКОВА

„Хелиос” Шумен
1993 г.

СЪДЪРЖАНИЕ
Вместо увод
Намазвания, компреси, лапи
Извлеци, настойки
Бани

Обелват се от черупката 15-20 конски кестени, докато не са изсъхнали, и сърцевината им се счуква в дървено хаванче заедно с 200 гр морска сол. Кестените и солта се слагат в шише с широко гърло /буркан/ и се заливат с 200 мл камфоров спирт и 200 мл газ за горене. Сместа престоява 20 дни, като от време-навреме се разклаща. След 20 дни сместа се прецежда. На болните места се прави съгреваещ компрес, който се държи 1 час. Нужни са 15-20 компреса. Добре е, за да се попречи на изгаряния, мястото предварително да се намаже с олио.
Начукват се много ситно 20 конски кестени и се смесват с 1чаена чаша морска сол и 3 пакетчета /по 10 гр/ чер пипер, смлян на прах. Сместа се залива със син спирт за горене, докато се напълни една еднолитрова бутилка. Шишето се държи на тъмно 12 дни, след което лекарството е готово. Преди употреба шишето се разклаща добре. Ако не щипе достатъчно, може да се добави още 10 гр /едно пакетче/ смлян черен пипер. Получената смес може да се употреби за лечение на шипове, болки в ставите и кръста, ревматизъм и артрит по няколко начина:
1/ Намокря се серлива /непрана/ вълна и с нея се прави съгреваещ компрес на болното място. Държи се 6-8 часа.
2/ Спирта се излива в съд, в който се киснат 10-15 минути петите.
3/ Болните места се мажат чрез леко масажиране 3 пъти дневно.
Начукват се конски кестени и 40 скилидки чесън. В шише се нареждат ред кестени, ред чесън - докато се напълни еднолитрова бутилка повече от половината. Бутилката се допълня с газ за горене. Шишето се държи на тъмно 40 дни и се прецежда. Сгазта се мажат болните места -шипове, стави, схванат кръст, като се масажира продължително, за да попие газта и се избягнат изгаряния. Процедурите се правят през вечер 1 месец. Противопоказано е при хора с разширени вени.
Начуква се бялата вътрешна част на недозрели конски кестени на дребни парченца, които се слагат в еднолитрово шише с по-широко гърло. Бутилката се напълва до половината, а останалотомясто се допълва с нарязани листа и корени от хрян. Шишето се пълни с ракия, колкото поеме, запушва се добре и се държи на тъмно 1 седмица. После ракията се прецежда и с нея се мажат шипове и болни стави. Добре е предварително мястото да се маже с мазнина. Лекарството се втрива с лек продължителен масаж.
Обелват се 4-5 шепи зелени орехи и леко се начукват, след което в подходящ съд /буркан/ се заливат с 1 л газ за горене. Бурканът се оставя на тъмно място. След няколко дни в газта се изсипва 500 гр морска сол. Бурканът стои 40 дни, като отвреме-навреме се разклаща. След прецеждаме с лекарството се мажат краката /петите и стъпалата/, докато газта попие добре. Помага при шипове на всички места на тялото.
Нарязват се ситно 40 листа от хрян. Поставят се в подходящ съд и се заливат с 500 мл син спирт за горене. Добре запушено, шишето се държи 10 дни, след което спиртът се прецежда. С него се мажат шиповете чрез лек масаж, докато се измаже цялото количество.
Настъргват се една глава целина и 3 корена хрян.Заливат се с много силна домашна ракия или спирт 70 градуса. Съдът се запушва добре и се заравя в земята, където престоява 24 часа. След това спиртът се прецежда. Болното място се намазва със свинска мас. Напръсква се вълнено парче с лекарството и се прави съгреваещ компрес, който се държи 3-4 часа. Процедурите се правят през вечер в продължение на един месец.
Около 300 грама краставици - корнишони, съвсем малки, около 2-3 см, се заливат с 1 л силна домашна ракия. Добре запушено, шишето се оставя на тъмно 1 седмица, след което ракията се прецежда. С нея, чрез лек масаж, се мажат шиповете, докато се изразходва цялото количество.
В 500 мл 70о спирт /силна домашна ракия/ се накисват 30 цвята от глухарче, които престояват в алкохола 10 дни. С прецедения спирт се мажат шиповете вечер чрез лек масаж. Процедурите траят, докато се изразходва цялото количество.
Сто грама пресни цветове от магарешки трън се заливат с 1 л спирт и киснат 20 дни. С настойката семасажират шиповете.
Смесват се 1 л медицински спирт и 100 гр нафталин. Сместа се държи в добре запушено шише на тъмно 20 дни. След това шиповете се мажат 2 пъти дневно през ден. След като се намаже,мястото се завързва с вълнено парче плат.
В 1 л спирт за горене се поставят 50 таблетки стрит на прах хинин и се изсипва вътрешността на 3 броя говежда жлъчка. Сместа престоява 10 дни, след което се мажат шиповете, без да се правят разтривки.
В една чаена чаша силен винен оцет се поставя едно ножче за бръснене. След като се стопи, с оцета се мажат, без разтривки, шиповете.
Начукват се няколко ножчета за бръснене и се поставят в силен винен оцет да се стопят. С получения разтвор се мажат шиповете няколко пъти - изсъхва и пак се маже. След това болното място се намазва с оръжейно масло и се завързва.

БАНИ

В продължение на 40 дни при шипове в краката се правят бани в гореща вода, в която е пусната шепа морска сол. Може да се използва същата вода, като всяка вечер се подгрява. Болното място се увива, за да остане топло.
В 5 л вода се пускат 3-4 пакетчета хлебна сода. Водата се сгорещява и в нея в продължение на 20-30 дни вечер се киснаткраката. След добро подсушаване се обуват вълнени чорапи и с тях се спи. Лечението помага при шипове и болки в краката от друг произход.
В 3-4 литра ябълков или винен оцет се пуска една шепа морска сол. Разбърква се да се стопи. Вечер оцетът се сгрява до температура, поносима за накисване на краката. Правят се бани с продължителност 30 минути. Лечението продължава до 20 дни непрекъснато. Добро е за стари шипове, които се стопяват. Да не се прекалява, защото има опасност от размекване на костите. За баните може да се използва същия оцет - само вечер се стопля.
Сгорещява се зелева чорба до търпимост и в нея се кисне болния крайник - до 1 час. Прави се 10 дена непрекъснато. След баните се обуват вълнени чорапи или ръкавици или мястото се увива с вълнено парче плат /шал/.
Сварява се орехов лист, докато водата почервенее. В топлата отвара киснат болните крайници, докато водата изстине. По време на баните върху болното място се залепят орехови листа. Лечението е добро и при заболявания и травми на костите и ставите.
Във вряла вода се пускат 10 орехови листа, 10 листа от смрадлика и 2-3 стръка здравец. Като поизстине до търпимост, в запарката се киснат краката - при болки и шипове. Лечението продължава до подобрение.
В голям съд се сварява китка пъстра детелина. Като изстине, водата се прецежда и към нея се добавя една супена лъжица газ. При болки в краката - от шипове и от друг произход, се правят бани на крайниците 4-5 вечери поред. Краката се държат 1 час, а после се обуват, за да се затоплят.
В 3-4 л вода се варят 5-10 мин. 5-6 стръка коприва. Като поизстине до поносимост, във водата се потапят краката за 30 мин.. Нужни са 10-15 бани без прекъсване. Същият ефект имат и бани с отвара от бял равнец - 10-15 стръка на същото количество вода. Лечението помага при шипове и болки в краката и петите.
Една шепа корени; листа и стебла от бъз и 2-3 клонки бръшлян се варят 30 мин. в 10 л вода. Като поизстине течността, се правят бани на болните места в продължение на 30 мин. Всеки ден без прекъсване. Нужни са 10-15 бани. През нощта от отварата се прави съгреваещ компрес.
В 10 л вода се варят 5-10 мин. 100 гр хвойна, 100 гр смрадлика и 100 гр листа от бъз. Прецежда се. В поносимо горещата отвара се киснат краката 30 мин. 10-15 дни без прекъсване. Освен за шипове баните помагат и при заболяване от ревматизъм и артрит.
Оставят се да възврат 5 л вода с 1 кг морска сол и 5-6 супени лъжици смрадлика. Прецежда се. Като стане поносимо гореща, в отварата се правят бани на болните крайници в продължение на половин час. После болните места се масажират с мас и хлебна сода /2:1/. Накрая мястото се намазва с йод и се завързва с кърпа. Помага не само при шипове, но при болки в крайниците и ставите от ревматизъм или артрит.
Нагоре


Тагове:   Бръшлян,   артрит,   хрян,   хвойна,   ревматизъм,   коприва,   болки в ставите,   бъз,   шипове,   смрадлика,   пъстра детелина,   орехови листа,   магарешки трън,


Черна ряпа се измива добре и настъргва на ситно ренде. Посолява се с 1 чаена лъжичка сол, обърква се добре и се налага върху памучно парче плат. Завързва се с найлон и бинт. Лапата стои 6-8 часа. Лечението трае 7 вечери наред. Има идеален лечебен ефект.
Настъргва се един стар корен от хрян. Болното място се намазва с олио, а върху него се налага настъргания хрян. Държи се, докато се търпи, но не повече от 1 час, за да не се получат мехури. Лечението продължава една седмица.
Счуква се една глава чесън и се слага върху шипа. Покрива се с найлон и с връзва. Държи се, докато започне да пари. Предварително болното място се маже с олио. Внимание! Ако чесънът се държи дълго, мястото изгаря и се получават рани.
Обелват се две глави чесън и се счукват на кашичка, към която се прибавя половин чаена лъжичка сол. Петата обилносе намазва със свинска мас или олио. Кашичката се разстила върху найлон, който се поставя върху болното място се прави съгреваещ компрес, който не се държи повече от 2 часа. Лечебната процедура се прави 10 вечери наред при шипове и болки в петите.
Напълва се бурканче за детска храна или за сладко с обелени скилидки чесън и се затваря за стерилизиране. Вари се 2 часа, за да се получи гъста каша. Болното място се маже с мазнина. От сварения чесън се прави лапа, която се държи 2-3 часа, за да не се получи изгаряне. Вместо лапа може вечер да се намазва болното място - първо с олио, а после с чесъна.
Една счукана глава чесън се смесва с 2-3 лъжици свинска мас. С получената каша се намазва парче памучен плат, което се поставя върху шиповете. Държи се 1-2 часа. Прави се в продължение на 10 вечери.
Смесват се 2 чаени чаши домашна свинска мас, 2 супени лъжици сол и 2 обелени и счукани глави чесън. С полученатасмес ефикасно се лекуват шипове на петата. В продължение на 1 седмица се прави компрес на болната пета с получената смес, който не трябва да се държи повече от 4-5 часа, за да не се получат изгаряния. При лечение с чесън е добре лапата да се покрива с марля - това би предпазило от изгаряния. При нежна и чувствителна кожа компресът може да се свали по-рано от посоченото време - когато започне да пари неприятно.
Една глава чесън се обелва и счуква на пюре, което се обърква с една чаена лъжичка мед. С получената смес се правят лапи на болните места. Добре е болното място да бъде намазано с мазнина и лапата да не стои повече от 1-2 часа.
Счукват се две обелени глави чесън и се объркват с 1 супена лъжица захар. Кашата се разстила на парче плат или марля. Болното място се намазва с мас, а отгоре се поставя лапата. Държи се 1 час. Лечението трае една седмица.
Счукват се една скилидка чесън с люспите и се смесва добрес 1 супена лъжица морска сол на прах и един белтък. Сместа се разбива добре, разстила се върху найлон, който се увива на петата и добре превързва, за да не падне. Стои 2 часа. Кракът трябва да виси надолу. Процедурата се прави при шипове и болки в петите няколко дена наред.
При шипове на врата лапата също се поставя на петите. Една обелена глава чесън се счуква на каша, която се разстила върху найлон. Кашата се поръсва с щипка медицинска сяра. Найлонът се пристяга добре на петата и стои 1 час. След като се свали, мястото се маже с мазнина - мас, олио, вазелин. Лечението продължава една седмица наред. Лапата се поставя първо на едната, после на другата пета. До края на лечението разменянето трябва да се спазва - така ефектът е по-добър, а и така няма опасност от получаване на обриви и рани.
Счукват се на каша две обелени глави чесън и се омесват добре с 2 супени лъжици синап на прах и 2 супени лъжици кисело мляко. Лапата се налага върху найлон /вестник или памучно парче плат/, който се завързва върху шипа /ако е от кръст надолу или на ръцете/. Стои 30 минути. Прави се 4-5 дни наред.
Счукват се на каша три средно големи обелени глави чесън. Изгарят се сурови лозови пръчки. Пепелта се пресява, 3 супенилъжици се прибавят към счукания чесън заедно с една супена лъжица домашна свинска мас /без сол и сода/. Всичко се обърква и разбива много добре, за да стане като мехлем, който се налага върху найлон /парче памучен плат, марля/ и се завързва на болното място. Стои 1-2 часа. Не бива да престоява, за да не се получат рани. Прави се 4-5 дни наред.
Втори вариант на горната рецепта е сместа да се приготви от 2 супени лъжици пепел от изгорели лозови пръчки, 2 глави счукан чесън и 2 супени лъжици мас. Процедурата на лечение е по гореописания начин. Рецептите са ефикасни при шипове, върху които може да се постави сместа.
Трети вариант е сместа да се приготви от 3 супени лъжици лозова пепел, 4 обелени глави чесън и една и половина супена лъжица свинска мас /без сода и сол/. Лечението продължава 4 дни и се повтаря след 15 дни.
Четвърти вариант: Смесват се равни части: 1 супена лъжица сок от чесън, 1 супена лъжица пресята пепел от лозови пръчкии 1 супена лъжица свинска мас /без сода и сол/. Сместа се разбива много добре, да стане като мехлем. С него се лекуват шипове на гръбначния стълб /без врата/. Болният ляга по корем. Болният участък на гръбначния стълб се почиства
добре със спирт. Мехлемът се намазва много тънко и мястотосе покрива с найлон, а болният се завива с одеало. Процедурата трае 2 часа, но ако пари, мехлемът може да се почисти и по-рано. След 2 дни лечението се повтаря. Шиповете се мажат около 5 пъти. Същата процедура действува добре и при гръбначни увреждания при болест на Бехтерев.
Смесват се добре една малка чаена чаша счукан на каша чесън и същото количество чист спирт й олио. Сместа престоява едно денонощие, след което се прецежда. С получения разтвор се маже болното място, като добре и продължително се масажира. Лечението продължава, докато се свърши разтворът.
Една чаена чаша счукан чесън и една чаша настърган хрян се слагат в буркан от компот и се заливат с газ, която да покрива чесъна и хряна до 2 см отгоре. Бурканът се похлупва и се поставя в съд с вода. Държи се до завиране на водата, след което се изважда внимателно. След изстиване сместа се разбива добре. С нея внимателно се мажат шипове, болни ставиили пети. Намазаното място се държи на силно слънце. След 30 мин. сместа се измива с топла вода, а мястото се намазва с мазнина. Процедурата се прави през ден-два до облекчаване на болките.
Счукват се 4 обелени скилидки чесън с 1 супена лъжица сол. Към получената кашица се добавя 1 супена лъжица пчелен мед и 1 супена лъжица домашна свинска мас /без сол и сода/. Сместа се обърква много добре. С нея се мажат шиповете и се прави съгреваещ компрес, който не бива да стои повече от 1-2 часа, за да не се получат обриви. Лечението трае до свършване на сместа - 4-5 дни.
Две обелени глави чесън се счукват и се смесват добре с 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица хлябна сода и 3 супени лъжици чист медицински спирт /или силна ракия - първак/. Болното място се намазва с мазнина, а после със сместа. Прави се съгреваещ компрес за 1 час, но, ако започне да пари, се сваля по-рано. Прави се 3 вечери поред. Ако шиповетеса на гръбначния стълб, вечер мястото се намазва с йод.
Вариант на горната рецепта: една глава обелен чесън се счуква и смесва с 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица хлябна сода и 1 супена лъжица спирт. С тази смес по гореописания начин се правят 10-15 процедури.
Една обелена глава чесън се счуква на кашица, към която с прибавят 1 супена лъжица свинска мас, 1 чаена лъжичка нафталин, 1 чаена лъжичка хлябна сода, 2 супени лъжици стрита на прах морска сол. Всичко се разбива добре, докато се получи еднородна смес, която се разделя на две части и се връзва на петите, независимо къде са шиповете. Компресът стои 1-2 часа, докато започне да пари. Правят се 7 процедури наред.
Счукват се 3-4 скилидки чесън. Към кашицата се прибавят 20 гр хлебна сода, 20 гр негасена и пресята вар на прах и 150 гр пчелен мед. Сместа добре се разбърква като мехлем. Болното място се намазва с олио. Мехлемът се разстила на парче плат и се увива като компрес на болното място. Държи се, докато започне да пари, иначе ще се получи обрив. Лечението продължава една седмица най-малко.
Счуква се една глава чесън, към който се прибавят 2 супени лъжици стрита на прах морска сол, 2 стрити на прах аспирина,2 супени лъжици йод и, по желание, 1 супена лъжица газ за горене. Независимо къде са шиповете със сместа се мажат петите, като продължително се намазват с мазнина. След 2 часа те се измиват с топла вода и сапун. Тази процедура се прави през ден в продължение на един месец.
Счукват с 3 обелени глави чесън, към който се прибавят 1 супена лъжица чиста свинска мас, 1 супена лъжица морска сол на прах, 1 супена лъжица йод и 1 супена лъжица газ. От сместа върху марли се намазва място, голямо колкото 5 стотинки, което се залепва на двете пети и добре се привързва. Стои два часа. Правите през вечер, докато изчезнат всякакви болки. По този начин се лекуват шипове по всички части на тялото.
Една глава кромид лук се разрязва напречно на две части, които се посипват със сол и се връзват на двете пети. Болният преспива с компреса. Този начин на лечение се прилага в продължение на една седмица при шипове и болки в петите, нопремахва болките и при шипове, които се намират и на други места.
Счуква се една глава бял каба лук и се посипва с пудра захар. Сместа се налага на кърпа, която се завързва на болното място. Лечението трае една седмица.
Една глава кромид лук се счуква в дървено хаванче. Към кашата се прибавя 1 чаена лъжичка медицинска сяра на прах. Обърква се много добре. С получената смес се прави съгреваещ компрес при шипове на ставите. Компресът стои 2-3 часа. По такъв начин се лекуват и възпалени стави при ревматизъм или артрит.
Отрязват се брадите на 4 средно големи глави кромид лук и се опичат във фурна. Като се извадят, се разрязват на две и се поръсват с пудра захар. Лукът се налага на болното място направо, докато е още поносимо топъл. Завързва се с найлон и се държи 2 часа. Прави се една седмица поред.
Отрязват се брадите на 4 средно големи глави кромид лук и се опичат във фурна с люспите. След изпичането лукът се обелва и се смачква на каша. Към нея се прибавят 1 чаена лъжичка царевично брашно и 1 чаена лъжичка захар. Кашата се разстила върху найлон, който се поставя на болното място, добре завързан с вълнен плат. Компресът се държи цялатанощ. Процедурата се повтаря до получаване на ефект.
Четири средно големи глави кромид лук се опичат във фурна до омекване. После люспите се махат и вътрешната част се смачква на каша в дървено хаванче. Прибавят се две супени лъжици пудра захар и 2 супени лъжици боров катран, купен от аптеката. Сместа се обърква много добре и се разстила върху парче плат. Отгоре се покрива с марля и така се поставя на болното място. Прави се съгреваещ компрес, който се сваля сутринта, а мястото се измива със сапун. Лечебната процедура се прави 4 вечери поред, почива се 4 дни и отново се прави още 4 пъти.
Върху една леко счукана, средно голяма глава кромид лук се капват 10 капки газ за горене. Лукът се връзва 10 дни – една вечер на дясната, другата на лявата пета. Където и да са шиповете, лукът се връзва на летите при непрекъсната смяна.
Върху вътрешна люспа от кромид лук /или върху половинката от една глава/ се капва една капка боров катран, купен от аптеката. Независимо къде са шиповете, лукът се слага на петите, като непрекъснато се сменя - веднъж на дясната, веднъж на лявата. Добре превързан, лукът се държи цяла нощ. Лечението продължава един месец.
С голямо листо от репей, намазано с олио откъм мъхестата част, се увиват шиповете, а отгоре се завързват с кърпа. Като изсъхне, листът се сменя. Лечението продължава 10 дни.
При друг подобен начин за лекуване с репей болното място предварително се намазва леко със свинска мас, а после се залепват откъм мъхестата страна листа от репей. Прави се загреваещ компрес, който се държи цяла нощ. Лечението продължава 10 дни наред.
При шипове на врата се залепва листо от репей, предварително намазано с олио. Като изсъхне след 3-4 часа, се слага ново листо. Процедурата се прави денем, на слънце. Продължава 15-20 дни. Има голям лечебен ефект.
Мъхестата страна на репей, отрязан колкото е големината на болното място, се намазва с терпентин. Шипът се намазва с олио, а върху него се залепя репея. Прави се съгреваещ компрес, който стои 2 часа. Като се свали, болното място се превързва с бинт. Процедурите се правят най-малко 10 вечери.
Набират се листа от билката меча стъпка. Вхладилник те могат да се съхраняват до 7 дни, без да изгубят лечебните си свойства. Болното място се намазва с мазнина, а след това се залепя листото с мъхестата страна към крака. Прави се съгреваещ компрес, който се държи от 3 до 6 часа, не повече. Процедурата се прави само веднъж на 24 часа. Лечението продължава, докато болният започне да се движи без всякакви затруднения. Този начин на лечение се прилага при шипове на коленете и има много добър ефект.
При шипове в петите добър лечебен ефект има следния начин: всяка сутрин и вечер на петата се поставя по едно сухо тютюнево листо и се обува чорап. През деня се ходи с листото, а вечерта се слага ново. Това продължава 10 дни.
Счукват се 3-4 цвята от повет /дива лозница/. Лапата се налага на болното място, което предварително е намазано с олио, и се завързва. Държи се само 15-20 минути. Процедурата се прави вечер, преди лягане, в продължение на 15 дни наред. Може да се лекува по този начин само 2 пъти в годината.
Настъргва се стебло от долната част на повет и се обърква със зехтин или олио. Налива се, докато настъргания повет сепокрие. Лапата се разстила върху найлон и се налага на болното място. Държи се един час. Нужни са 15 процедури.
Сутрин се счукват 50 листа от коприва, обилно поръсени със сол /2-3 супени лъжици/. Вечерта копривената лапа се разстила върху найлон и се прави съгреваещ компрес на болното място. След 5-6 часа компресът се сваля. За добър ефект процедурите трябва да продължават 10-15 дни.
Една чаена чаша, пълна с настъргано, предварително добре измито захарно цвекло, се обърква добре с 3 супени лъжици олио. Сместа се слага върху найлон и се завързва на болното място. Прави се компрес, който се държи цяла нощ. Лечението продължава една седмица без прекъсване.
Десет конски кестена се варят, докато станат на каша. Прави се питка, която се поставя на болното място 3-4 пъти дневно в продължение на 7 дни.
Десет кестена се счукват, объркват се добре с 2 лъжици свинска мас и 2 лъжици газ. Сместа се обърква добре и се разстила върху парче вълнен плат. Прави секомпрес на болното място, който се държи 2-3 часа. Лечението продължава 7-10 дни.
Разрязва се един лимон по дължина и едната половина се завързва върху шипа. Държи се цялата нощ. Прави се 1-10 вечери поред.
Един лимон се нарязва на кръгчета с дебелина 0,5 см. Кръгчето се потапя от едната страна в хлябна сода и се поставя на шипа. Завързва се с кърпа. Крайникът стои неподвижен 3 часа, докато се държи превръзката. Като се свали лимона, мястото само се изтрива. Правят се 10 процедури, през което време болното място не се измива. Прилага се при шипове на ръцете или краката.
Счуква се на прах една супена лъжица черно синапено семе и се смесва с 500 мл вода. В разтвора се потапя кърпа, изцежда се и се завързва на болното място. Стои 2 часа, но, ако много пари, може да се свали и по-рано. Добре е преди да се сложи синаповия компрес, мястото да се намаже с мазнина. Процедурата се прави при шипове в кръста, докато сеполучи облекчение.
Объркват се добре 1 супена лъжица счукан черен хардал, 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица захар. Сместа се налага върху парче плат, което се залепя върху болното място. Стои, докато започне да пари. Добре е преди или след това мястото, където е шипът, да се намаже с олио или със свинска мас. Правят се 7-10 процедури. Помага и при всички видове болки в кръста.
Върху шиповете се завързват пресни орехови листа, напръскани със силна ракия. Държат се цялата нощ. На другия ден мястото се маже с мазнина. Нужни са 30 процедури – всяка вечер поред.
Със силна домашна гроздова ракия се заливат 5 пакетчета хлебна сода така, че да стане на каша. Кашата се разстила на найлон, който се завързва върху шиповете. Прави се компрес, с който се преспива. През деня мястото се изтрива, маже се с мед и отново се завързва с кърпа. Прави се 10 вечери поред.
Смесват се добре в еднородна смес 2 супени лъжици хлябнасода, 2 супени лъжици черен пипер на прах и 2 супени лъжици домашна гроздова ракия. Лапата се разстила върху найлон, който се завързва на дясната пета, която предварително е добре измита и изстъргана с керемида. Лапата стои 6-8 часа. Прави се 2 пъти - по 1 път месечно. Лечебната процедура действува на всички шипове, независимо къде се намират.
Една винена чаша стрита морска сол се разбива добре с една винена чаша силна домашна ракия и една шепа червена пръст /глина/. Сместа се разстила върху найлон и се завързва на болното място. Прави се съгреваещ компрес, който стои цяла нощ. Нужни са най-малко 10 процедури.
Стрива се на прах едно пакетче бял тамян и се смесва с 1 чаена чаша силна домашна ракия, 3 белтъка и счукана на прах и пресята циганска керемида. Сместа се разстила върху найлон и се завързва на болното място. Прави се съгреваещ компрес, който стои цяла нощ. На другия ден мястото се измива и намазва с мазнина. Правят се 15 лечебнипроцедури без прекъсване.
Настъргва се добре измита черна ряпа. Към нея се прибавят 4-5 супени лъжици домашна гроздова ракия. Лапата стои на болното място 4-5 часа, след което мястото се намазва смазнина. Правят се 10 процедури без прекъсване.
Смилат се 20 листа от лен и се смесват със 750 мл домашна гроздова ракия. Лапата се завързва върху болното място след 24 часа. Стои цяла нощ. Нужни са 10-15 лечебни процедури.
Настъргва се 1 чаена чаша захарно цвекло и се смесва с 1 винена чаша силна домашна ракия и 1 винена чаша газ за горене. Сместа се разстила върху хартия и отгоре се посипва с хлебна сода. Болното място се намазва с мазнина и се увива с лапата, която трябва да престои 4-5 часа. Правят се 10-15 лечебни процедури без прекъсване.
Заливат се с 1 чаена чаша силна домашна ракия 40 листа от олеандър /лян, зокум, ляндро/. Престояват така 24 часа. Листата се изхвърлят. С настойката се прави съгреваещ компрес на болното място само за 30 минути. Прави се само 1 път дневно в продължение на 10 дни.
От настойката да не се пие! Болното място и ръцете да се измиват - растението е отровно!
Смесват се 1 шише силна домашна ракия и 1 пакетченишадър от аптеката. Всяка вечер, докато свърши ракията, болното място се масажира леко със сместа и след това се затопля. Преди употреба шишето се разклаща добре.
Смесват с равни части оцет и силна домашна ракия. Със сместа се напоява парче непрана вълна или вълнено шалче. Преди да се сложи на болното място, вълната се поръсва със смлян на прах черен пипер и сол. Прави се съгреваещ компрес, който стои цяла нощ. На другия ден местото се измива и намазва с мазнина. Правят се 10 лечебни процедури без прекъсване.
Прясна заешка кожа се намокря със силна ракия. Болното място се налага с кожата, която не се сваля в продължение на 24 часа. Правят се няколко лечебни процедури, с прекъсване.
Мая за хляб се разтваря на гъста каша с ракия или спирт. Кашата се разстила върху найлон, който се завързва на болното място. Прави се съгреваещ компрес, който престоявацялата нощ. Процедурата се прави 10-15 пъти и може да се повтори след 20-дневна почивка.
Смесват се равни части олио и син спирт за горене. Със сместа се прави съгреваещ компрес, който се държи цяла нощ.Нужни са три последователни процедури. Ако няма ефект, след 20 дни може да се повтори.
Вълнено шалче или вълнено парче плат се напоява с лавандулов спирт и се поръсва с хлябна сода. Прави се съгреваещ компрес на петите, който се държи цяла нощ. Правят се по 3 последователни компреса /общо 9/ в продължение на 3 месеца - на едни и същи дати. Лекуват шипове, независимо къде са.
Стриват се 2 пакетчета бял тамян и се заливат с 1 винена чаша медицински спирт. Разбиват се добре и се прави компрес на шипа в продължение на 15 вечери без прекъсване. Компресът се държи 6-8 часа.
Към 200 мл син спирт за горене се прибавя едно пакетче лимонтозу. С добре разбърканата смес се прави съгреваещ компрес на шипа, който се държи цяла нощ. Нужни са 10-15 компреса без прекъсване.
При мазане на шиповете има ефект и друг вариант на горната рецепта: Смесват се 2 пакетчета лимонтозу със 125 мл медицински спирт. Сместа се втрива в болнотомясто чрез лек масаж.
Смесват се 100 мл 75 % разтвор медицински спирт с 10 гр салицил и 10 гр стрит на прах аспирин. Шиповете се мажат всяка вечер в продължение на една седмица.
Няколко глави ситно нарязан и смачкан кромид лук се поръсва с 3-4 супени лъжици син спирт. Прави се лапа върху болното място, която престоява цяла нощ. Лечението продължава 40 дни без прекъсване.
Настъргва се лист от растението столетник и се смесва с една чаена чаша спирт или силна ракия. Със сместа се маже болното място или се прави компрес, който се държи цяла нощ. Лечението продължава, докато свърши сместа.
Върху обратната, мъхава страна на листо от репей се капват няколко капки камфоров спирт. Листото се залепва и завързва на болното място. Държи се 6-8 часа. Нужни са 10-15 процедури. По същия начин може да се лекува и ишиас и лумбаго.
Опичат се 10 конски кестена и се счукват на ситно. Прибавятсе 3 супени лъжици спирт. Гъстата смес се налага върху шипа като питка, която се държи цял нощ. Нужни са 40 процедури.
Смесват се добре 200 мл 95 % спирт, 200мл газ, един настърган лимон /без кората/ и една шепа морска сол. Сместа престоява 24 часа. С нея, докато свърши, вечер се мажат шиповете. Действува добре и при болки в кръста от друг произход.
Счукват се на каша 2 обелени глави чесън и добре се смесват с 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица хлябна сода и 3 супени лъжици медицински спирт. При шипове в коленете и петите със сместа се прави компрес 3 вечери поред. Компресът се държи 1 час. Ако шиповете са на гръбначния стълб, те се мажат със сместа и мястото се покрива с марля или завързва с кърпа. Като се измие след 1 час, гръбнака се намазва с йод.
Прави се гъста кашичка от 1 супена лъжица свинска мас, 1 супена лъжица стрита морска сол и 1 супена лъжица лавандулов спирт. С нея се мажат вечер шиповете.
Настъргва се 100 гр домашен сапун /без сол и сода/ и сесмесва добре с 50 гр счукан хардал и 100 мл спирт. Сместа престоява 24 часа, след което с нея се мажат шиповете. Измазват се 3 дози без прекъсване.
Разбива се добре 1 кафяна чашка спирт, 1 супена лъжица зехтин, 1 жълтък и 2 стрити на прах аспирина. Със сместа се мажат шиповете, докато се получи желаният ефект. Помага и при болки на ставите и кръста от друг произход.
Смесват се добре 50 мл медицински спирт с 1 чаена чаша ябълков оцет и 10 стрити на прах таблетки аспирин. Със сместа, докато свърши, се правят съгреваещи компреси, които се държат цяла нощ.
Смесват се добре 100 мл камфоров спирт, 100 мл йод, 500 мл ябълков оцет и 2 яйца с черупките. Сместа стои 4 дни, докато черупките се стопят. След това с нея се мажат шиповете. Маже се 3 вечери поред и се почива 10 дни, после пак, докато сместа свърши. Помага и при дископатия, лумбаго и ишиас.
Смесват се 200 мл медицински спирт с една прясна говежда жлъчка. Със сместа се масажира шипа само в двепосоки - надолу и нагоре. Процедурата трае, докато сместа свърши. Помага и при болки в кръста и гръбначния стълб от другпроизход.
Смесват се добре 250 мл терпентин, 250 мл камфоров спирт, 250 мл синапов спирт, 250 мл газ за горене и 200 гр стрита на прах морска сол. В сместа се изцежда сока на една говежда жлъчка. Добре разбърканата смес се налива в шишета, които се оставят на слънце или до печката на топло за 1-2 дни. След това болните места се мажат с лек масаж и се препичат на печката или на слънцето. Помага и при болки от друг произход на костите, ставите, гръбнака и кръста.
Шиповете се мажат с газ за горене с памуче, напоено с газ. Втрива се леко, докато попие напълно и още 5 мин. след това, за да се избегне изгаряне на кожата. Процедурата се прави сутрин и вечер до 10 дни. Помага и при артрит и ревматизъм.
В еднолитрова бутилка се сипва до половината морска сол, а другата половина се допълва с газ за горене. След като солта се разтопи, със затоплен разтвор се мажат и масажират леко, но продължително, болните места. Помага и при болки в костите и ставите от друг произход.
Нарязва се ситно и се счуква една глава кромид лук. Смесва се с 1 супена лъжица газ за горене. Получената лапа се завързва с найлон и кърпа върху шипа.
Нарязва се и се счуква 1 глава кромид лук. Прибавя се към него 1 супена лъжица газ, 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица стрита на прах морска сол. Със сместа с прави компрес, който се държи 20-30 минути. Прави се няколко вечери поред.
Една чаена чаша настъргано цвекло се обърква с 2-3 супени лъжици нафталин. С получената смес леко и продължително се масажира болното място, за да попие добре. Така се избягва изгарянето и лекарството се втрива надълбоко. Лечението продължава, докато сместа свърши. Може да се повтори след 20 дни почивка.
Напояват се две памучни парчета с газ и се посипват с нафталин. Болният стъпва върху тях и седи така 2 часа. Краката в това време са зивити добре. Процедурите се правят една седмица.Имат добър лечебен ефект при шипове и болкив кръста.
Вълнено парче плат се напоява с газ и после натрива съссапун. Завързва се върху шипа. Стои 1 час, за да не се получат изгаряния. Лечението продължава 10-15 дни.
В една кафяна чашка, пълна с газ за горене, се прибавя стрита на прах люта чушка. С получения разтвор се мажат и леко масажират болните места. Лечението продължава, докато болките изчезнат. Помага и при ревматични и артритни болки.
Върху една стиска непрана вълна се капват 50 капки газ. Вълната се връзва на болното място. Държи се не повече от час. Добре е след това мястото да се маже с мазнина. Помага при болки в костите и ставите от всякакъв род. Процедурите продължават до получаване на лечебен ефект.
Парче прясна сланина, дебела към 1 см, се потапя в газ и се слага на болното място, предварително намазано със свинска мас. Сланината стои 2-3 часа. Правят се 10 процедури, най- добре вечер. След като се махне сланината, мястото се завързва с вълнен шал или се използва вълнен чорап или ръкавица. Рецептата помага при всякакъв род заболявания на съединителната тъкан.
Смесват се добре една супена лъжица свинска мас, 1 супена лъжица газ и 1 чаена лъжичка нафталин. Разбърква се, докато нафталинът се стопи. Добре измития крак се намазва дебело със сместа и се завързва с найлон и вълнен плат. Стои 2-3 часа. Правят се 10-15 процедури. Лекува шипове, независимо къде са.
Объркват се добре равни количества свинска мас, газ, стрита на прах морска сол, салицил и нафталин, докато се получи еднородна пухкава смес. С нея се мажат шиповете и се завързват с вълнен плат. Нужни са 10-15 процедури.
Разбъркват се добре 250 мл ябълков оцет, едно яйце и 250 мл газ за горене. С получената смес, докато свърши, се мажат болните места.
Към 1 кг пресята дъбова пепел се прибавя 400 гр сода бикарбонат и 200 мл газ. Разбърква се и се прибавя една бутилка оцет /750мл до 1л/. Сместа се загрява. Болното място се маже с олио. Разстланата на памучно парче плат смес сеналага на болното място и се прави съгреваещ компрес. Държи се 1-2 часа. Лечението продължава, докато свърши лекарството.
В една чаена чаша газ се разтваря 1 супена лъжица морска сол. В разтвора се слагат медни пластини, които престояват около 10 дни. Като се махнат, с разтвора, докато свърши, вечер се мажат шиповете и болните стави. Внимание! Газта вреди на разширени вени.
Листо от репей се напръсква откъм мъхавата страна с терпентиново масло и се залепва на болното място. Превързва се и се държи, докато листото изсъхне. След отстраняване на превръзката мястото се намазва с мазнина. Нужни са 10 процедури.
Намокря се вълнен плат с бензин и, добре изстискай, се поставя на болното място. Отгоре се притиска с топла медна чиния, която се държи, докато изстине. Може да се повтори. Използва се при шипове и болки в ставите.
В продължение на 10 вечери без прекъсване се прави следната процедура: Настъргва се една средно цоляма глава захарно цвекло и се залива с 1 л нафта при стайна температура 19-20о С. След 15 мин. се потапят ходилата.Държат се в покой от 10 до 15 минути. Краката се подсушават добре и се обуват с вълнени чорапи. Нужни са 10 процедури, а за тях - 10 глави захарно цвекло и 10 л нафта. По този начин се лекуват и болки в ставите от друг произход, а не само шипове.
Парче найлон се намазва с тънък пласт грес. С него се завива болното място, а отгоре се увива с кърпа. Държи се цяла нощ. Правят се 10 процедури.
Смесват се много добре 150 гр грес, 150 гр смляна морска сол и 150 гр нафталин. Сместа трябва да престои 4-5 дни, след което шиповете се мажат в продължение на 40 дни.
Срязва се наполовина една глава кромид лук. На всяка половина се капва по 2-3 капки катран. Лукът се завързва на болното място за една нощ.
Във външна, не суха люспа кромид лук се капват 2 капки катран. Лукът се връзва на болната пета, ако шиповете са в петите, или на лявата пета, ако шиповете са на друго място. Правят се 3-5 процедури. Лечението помага и при болки в ставите при ревматизъм и артрит, лекува същоболки в гръбнака, радикулит, ишиас и др.
Една обелена средно голяма глава кромид лук се настъргва и се смесва с 3 супени лъжици боров катран. Лапата се завързва на лявата пета 3 вечери поред, независимо къде са шиповете.
При шипове в гърба в продължение на 20 дни се мажат обилно с катран петите.
Смесват се и се разбъркват добре, докато се получи еднородна смес, 1 супена лъжица домашна свинска мас /без сол и сода/, 1 супена лъжица нишадър и 1 супена лъжица йод. Със сместа върху шипа се намазва по-дебел слой, покрива се с марля и се завързва с вълнено парче плат. Прави се най-малко15 вечери.
ИЗВЛЕЦИ, НАСТОЙКИ
В бутилка с 1 л винен оцет се сипват 3 супени лъжици морска сол. Бутилката се разклаща, за да се стопи солта, и се вдига. Солта и оцета престояват 40 дни, след което се мажат шиповете по всички части на тялото. Прави се най-малко 15 дни - до 1месец, всяка вечер, без прекъсване.
В еднолитрова бяла стъклена бутилка се налива 1 л ябълковоцет и се сипват 5 стрити на прах пакетчета бял тамян. Бутилката се оставя на слънце 15 дни. От време-навреме се разклаща. След 15 дни шиповете се мажат чрез лек масаж с лекарството. Добре е предварително болните места да се намажат с олио. Процедурите се правят, докато се получи лечебен ефект. Ябълковият оцет има силно противовъзпалително действие, подсилено от тамяна. Този начин на лечение помага не само при шипове, а при всички възпалителни процеси на кости, стави, мускули и разширени вени.
Ябълков оцет можете да си направите сами от първите летни до късните зимни ябълки. Нарязвате на дребни парчета накапали зелени ябълки, предварително почистени от червеи и загнили места. Напълва се с тях една трета от трилитров буркан или голяма здрава емайлирана тенджера. Останалите две трети от съда се напълва с вода. За да се предизвика по-бърза ферментация, може да се сипе 1 супена лъжица захар - не езадължително. Ако имате оцетна гъба, може да поставите парченце от нея във водата. След 1 месец оцетът е готов. Прецеждате го през цедка и марля и го наливате в шишета, в които поставяте парченце от образувалата се оцетна гъба. Така оцетът продължава да зрее. Приготвеният оцет е най-добър запиене и за компреси при много заболявания.
Една шепа измити, но сухи листа от люляк се покриват с газ за горене и така киснат 10 дни. С прецедената газ чрез лек масаж се мажат шиповете. Газта трябва добре да попие, за да не се получат изгаряния. При наличие на разширени вени да не се ползува този начин на лечение!
Заливат се с 500 мл газ за горене 100 гр цвят от люляк. Добре запушена, газта и люлякът престояват 40 дни, след което газта се прецежда. Болното място е намазано предварително с олио. Напоява се с газ вълнено парцалче и се поставя на шипа. Отгоре се покрива с найлон и се завързва. Компресът стои само 15-20 мин., за да не се получи изгаряне. Нужни са поне 10 процедури.
Заливат се с 1 л газ 10 цвята от бял люляк. Киснат 40 дни на слънце в добре запушен стъклен буркан. След като се прецеди, газта е готова за лечение. Болното място се намазва с олио, а после се покрива с вълнено парче плат, напоено с газ, но добре изцедено. Прави се съгреваещ компрес, който не бива да стоиповече от 30 минути. Процедурите се правят 1 месец през вечер.
Сипва се в тъмно шише 250мл гази 250 мл син спирт за горене. Добавят се 40 семена от цветето латинка. Добре запушено, шишето стои 30 дни на слънце. След 1 месец семената се изхвърлят. С газта се мажат болните места и се пекат на слънце. Този начин на лечение помага не само при шипове, но и при други заболявания на опорно-двигателния апарат - ревматизъм, артрит, болест на Бехтерев и др.
В тъмно еднолитрово шише за боза се сипва 250 мл син спирт за горене и се прибавят 40 семена от цветето латинка и 10 дафинови листа. Добре запушено, шишето се държи 40 дни. С прецедения спирт се мажат шипове и болни стави. Процедурата продължава, докато спиртът свърши. Ако е необходимо, повтаря се.
Заливат се с 200 мл медицински спирт 40 цвята от невен. Киснат 15 дни на слънце. Със спирта, докато свърши, всяка вечер се мажат шипове, болни стави и гръбнака приболест на Бехтерев.
Заливат се с 500 мл силна домашна ракия 40 кокичета с дръжките. Киснат 40 дни на тъмно, След това кокичетата се изхвърлят, а с ракията се прави съгреваещ компрес на болнитеместа, който се държи само 30 минути. Лечението продължава, докато ракията се свърши. Помага и при артритни заболявания.
Друг вариант на лечение с кокичета е да се залеят с 1 л ракия 80 или 100 броя кокичета с дръжките. След 40 дни на тъмно, ракията се прецежда и с нея се масажират шипове и болни стави при ревматизъм, артрит и болест на Бехтерев.
По-различен вариант на рецептата с кокичета е да се залеят 40 увехнали кокичета с образувалите се семенни топченца с 400 мл силна ракия. Шишето се държи на тъмно 20 дни. С ракията се масажират шипове и болни стави.
В бурканче за сладко се нарязват ситно 25 листа с дължина над 15см от растението олеандър/лян, зокум, ляндро/. Заливат се със 100 мл газ или медицински спирт. След 20 дни с прецедената газ /или спирт/ се мажат болните места, като леко и продължително се масажират. Нужни са поне 10 процедури. Лечението е ефективно при заболяване от ревматизъм, артрит и други ставни болки.
Други варианти за лечение с олеандър: В 1 л силна ракия се слагат 40 накълцани листа от олеандър. Шишето престоява 40 дни на тъмно. След 40 дни с ракията вечер се мажат чрез масажиране болните места.
Внимание!!! Да се измиват ръцете и мястото -олеандърът е отровен!
Заливат се 20 ситно нарязани листа от олеандър с 500 мл син спирт за горене. Прибавят се 2 супени лъжици нафталин. Всичко се обърква. Получената смес се оставя в шише или буркан да престои 20 дни, след което шиповете се мажат с нея чрез масажиране.
Към 1 л спирт се прибавят 4 нарязани листа от олеандър, 20 таблетки аналгин и 10 таблетки аспирин, стрити на прах. Всичко се разбива добре и се налива в шише да престои 15 дни. След това с разтвора се мажат болните места, като леко се масажират. Процедурите продължават до желаното подобрение.
Нарязват се 25 листа от олеандър, 1 лист от фикус и се настъргва една малка глава кромид лук. Смесватсе исе заливат с 100 мл син спирт за горене, 100 мл газ и 100 мл олио. Към сместа се добавят 5 стрити на прах таблетки хинин и 100 гр смляна на прах морска сол. Сместа се обърква добре и се налива в бутилка, която трябва да престои 10 дни на слънце. Получава се зелен извлек. Той се прецежда и с него се маже болното място. Прависе съгреваещ компрес, който се сваля след 6-8 часа. Течността се съхранява на студено и тъмно и може да трае с години.
Откъсват се, докато са по-малки, листата на средно голяма слънчогледова пита и се смилат на машийнка за месо. Заливат се с 1 л ракия и се наливат в шише, което се запушва добре. Листата киснат в ракията 40 дни, след което последната се прецежда. С нея чрез лек масаж се мажат местата, където има шипове, докато има подобрение. Тази рецепта е подходяща и за лекуване на ревматизъм.
Черната част на слънчогледова пита се начуква и се залива с 1 л ракия да кисне 40 дни. След този срок ракията се прецежда и с нея се мажат местата, където има шипове. Процедурите траят, докато има облекчение. Действува ефикасно и при други ставни заболявания.
В 1 л спирт 20 дни киснат 20 цвята от лен. С получената настойка се мажат болните места до подобрение.
Три-четири цвята от кестен се заливат с 500 мл силна ракия или спирт. Престояват 20 дни. Ракията сепрецежда през марля и с нея се масажира болното място.
Смилат се на прах 40 изсушени конски кестена и се заливат с 1 л 70 % спиртен разтвор. Престояват 7 дни. После спиртът се прецежда. С него се мажат шипове и болни стави. Масажира се, докато спиртът напълно попие. Прави се 3 вечери през нощ. През деня мястото се завива с вълнен плат.
Начукват се 20 конски кестена и се заливат с 500 мл спирт. Кестените киснат 20 дни, след което с прецедения спирт се прави компрес на болното място, докато се почувствува подобрение.
Напълва се еднолитрова бутилка с начукани конски кестени. Бутилката се напълва с ракия. Шишето, добре запушено, се държи на слънце 30 дни. Прецедената ракия е добро лекарство за лекуване на шипове и болни стави. Прави се съгреваещ компрес, който се държи цяла нощ. Лечението продължава, докато ракията свърши. При нужда може да се повтори.
В добре запушен буркан се поставят 60 чукнати конски кестена и 30 аспирина, които се заливат с 1 л 90%спиртен разтвор. Бурканът се държи на тъмно 1 месец. След прецеждане, като предварително бурканът се разклаща добре, спиртът еготов за лечение на шипове. С него се мажат чрез лек масаж болните места. Може да се маже и гръбнака при болест на Бехтерев.
              Настъргват се 30 кестена и заедно с 20 таблетки аспирин и 10 хинина се поставят в тъмно шише. Шишето се допълва със спирт и се запушва добре. Стои на тъмно 20 дни. Със спирта се мажат чрез масажиране шиповете.
https://d15d15d.alle.bg/%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА