сряда, 17 януари 2018 г.

Пресни плодчета от Бъзак

Един много интересен разказ от Й. Р. за БЪЗАКА 
(става ясно, че за най-лечебни са се считали пресните плодчета на бъзака ) 

"  Баба ми е казвала, че навремето, тя като била малка, болните от тежки болести като рак и други(тогава всъщност не са знаели рак ли е какво е), но когато хората са залежавали, залинявали- лягали на легло и чакали да се оцвети в тъмно бъзака. Отивали едва, едва до него и си късали зрънца по две - три до седем -осем  и веднага ги слагали в устата си и дъвчели. Така правели по два - три пъти на ден и след някой друг ден ги гледали, че вече ходят по- добре и изправени - ставали по- здрави. След седмица- две или месец вече им нямало нищо и оздравявали. Баба казваше : Никой не е умирал само да може дочакат Бъзака да узрее, да не умрат по- рано се молеха. Който иска да е здрав, трябва да яде бъзак или жив плет, който също много помагал. Като бях малка ми показваше, че го яде- сега чувам, че му викали Годжи бери и се продавал. А дядо беше заградил двора с него. И беше зелен, с хубави листа, цъфтеше и после даваше тия хубави плодчета и беше много красиво."

P.S. Зелените зрънца НЕ се ползват - отровни са. Само тези,които са напълно узрели. Ако по тях има и много малко по- светъл или примесено със зеленикав цвят, не трябва да се ядат.
============================================
БЪЗАК на латински: Sambucus ebulus) или тревист бъз (още бъзе, бъзовляк, бъзуняк, ниско бъзе) - научен доклад за противораковоро му действие : http://press.mu-varna.bg/ojs/index.php/ssm/article/viewFile/319/319

Резултат с изображение за бъзак





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА