Вълча ябълка, Вълчанка, Вълчовина, Ябълчина (Aristolochia clematitis)
Вълча ябълка: Многогодишно тревисто растение, с изправено стъбло и пълзящо коренище. Има последователни листа, които са закрепени на дълга дръжка. Цветовете са събрани по няколко в листата. Плодът е крушовидна кутийка. Растението е известно още с имената: Вълчанка, Вълчовина, Ябълчина.
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Среща се по сенчести места покрай пътища, по нивите из цялата страна.
ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:
Използва се надземната част и коренището.
ХИМИЧЕН СЪСТАВ:
Надземна част:
- флавоноиди;
- витамин С;
- ябълчна киселина;
- етерично масло;
- алкалоиди;
Коренищата:
- горчиви и дъбилни вещества;
- етерично масло;
- алкалоиди.
ДЕЙСТВИЕ:
- потиска развитието на много бактерии;
- повишава защитните сили на организма при заболявания;
- отпуска бронхиалната мускулатура;
- засилва сърдечните контракции;
- понижава кръвното налягане.
ПРИЛОЖЕНИЕ:
- при възстановяване от тежки вирусни заболявания;
- артрит;
- язвена болест;
- хемороиди;
- гърчови състояния;
- херпес.
НАЧИН НА УПОТРЕБА:
В половин литър вода се запарват 2 лъжици билка. Престоява 1/2 час и се пие три пъти дневно, по една кафена чаша, преди хранене.
Внимание!
Съдържащата се във вълчата ябълка аристолохиева киселина е изключително токсична. Тя стимулира активността на белите кръвни клетки и ускорява зарастването на раните, но също така е канцерогеннаи уврежда бъбреците. Според други изследвания се оказва, че е активен антитуморен агент, но е твърде токсична за клинична употреба.Резултати от поредни изследвания показват, че аристолохиеватакиселина може да се използва в комбинация с химиотерапия илъчетерапия и стимулира клетъчният имунитет и фагоцитозата.
Поради отровността на вълчата ябълка, приемът й задължително да се извършва по лекарско предписание. "
Още за: Вълча ябълка, Вълчанка, Вълчовина, Ябълчина (Aristolochia clematitis) | Ботаника
от framar.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар