неделя, 8 януари 2017 г.

КЮШЕТНИК (КЬОШЕТНИК )

 Днес попаднах на нещо , което може би ще е интересно за всички българи , а именно КЮШЕТНИК или КЬОШЕТНИК .
Снимката е публикувана от г-жа Даниела Василева в общодостъпната Фейсбук група " Схеми и шевици "  .

 Даниела разказва , че кюшетникът е стоял окачен под снимката на нейните баба и дядо , която е била закачена в ъгъл ( той е висял под снимката). 
Със сигурност в тази шевица има закодирана символика и описва сакрални моменти , който да се случат с хората , но тази символика може да се разчете само от опитни специалисти .


Николина Радева предполага , че вплитането на червено и синьо в комбинация с  шевиците са знаци , които да предпазват семейството. Таня Дъганова пък пише , че първото , което й идва на ум е , че това е нещо като семеен талисман за здраве , сила и живот. Тя предполага , че "пискюлите " може да да се възприема като символика за роене на рода , тъй като всеки един по-надолу се свързва с други два "пискюла" .  

Христина Митова допълва , че това е *оберег-талисман   и че двете отстрани са  *Елбетици , а това по средата е много по-сложно. 
Бабата и дядото на Даниела , под чиято снимка е висял КЮШЕТНИКЪТ ,  са от село Превала (фердинандско) монтанско.

Г-н Николай Митрофанов пояснява , че " оберег " е на руски , като дава пример , че за тях мартеничката също е оберег.
Господинка Ангелова е дала много полезен линк , от който ще цитирам извадки тук.


 "Оберегите на нашите предци съхраняват в себе си таен сакрален смисъл. С тях се добива силата, мощта на Рода и тясната връзка с природата. Всички Обереги притежавали силни защитни действия.
Славяните носели Обереги със себе си по време на път, използвали ги във всекидневния живот, защитавали живота си, дома и семейството.Нашите предци умеели съвършено да възприемат окръжаващия ги свят. Езичеството се основавало на уважение и поклонение пред Природата, както и почитането на нейната сила и могъщество. За да оградят себе си от различни нещастия, негативни въздействия и въздействието на ниски вибрации, славяните използвали обережни (защитни) символи.Днешните обереги изглеждат по същия начин, както и техните прародители.И днешните езически талисмани притежават такава сила и мощ. Те също така предпазват своите притежатели от нападението на зловредни духове, опасности, уроки и несправедливост. В замяна на това внасяли благоприятни ситуации, благополучие и успех във всички начинания и дела.

Древните славяни разделяли символите на женски и мъжки.На жените прилягало да носят големи Обереги – тъй като те се явяват Пазители и Защитници на Рода. За изготвянето на магическите талисмани отговаряла най-възрастната жена в семейството/рода.Тя ги изготвяла в пълно усамотение и тишина. По време на изготвянето на сакралните предмети намеренията трябва да са чисти, а мислите ясни.

Мъжки защитни Обереги


Мъжките защитни символи на първо място подпомагали 

успеха в битки, помагали в ежедневните дела и защитавали по

 време на лов. Оберегите за мъжете славяни били по-

опростени от тези за жените. Най-вече се носели като шевици

 по дрехи, символи по гривни, закопчалки и др.




Най-мощният талисман се явявал този, който бил изготвен от

 ръцете на  жената. Много славянки сплитали гривни за 

мъжете си от собстветните си коси – такива амулети

 защитавали мъжете във всекидневните походи и в битките. 

Силно магическо значение имали ноктите и зъбите на дивите

 животни, хванати по време на лов."

Цялата статия прочетете тук : www.selenabg.com



Всички тези шевици могат да бъдат разчитани по подобни разтълкувани от специалисти значения :

Изображение : http://www.selenabg.com/  Превод : Галина Христова






Публикацията е изготвена от ЛЕК ЗА НАС - ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА от материали от интернет .
Благодарности към г-жа Даниела Василева , че е запазила и качила снимката за да остане за децата ни , да знаят що е то кюшетник . Благодарности към създателя на групата "Схеми на Шевици" - Георги Марков 




======================================================================

Dina AlBadawi - Преди време в групата научих за особен вид карета, които са се шили от бродираните части на ризи. И понеже ми стана много интересно, се порових в нета и открих няколко такива.
Информация от Maria Angelova "Подобни неща са се събирали и изработвали веднага след войните в началото на 20 век. Обедняването е принудило жените да продават износените си ризи, заради шевиците, а от новите са ползвали платното за дрехи на семейството си , а частите с шевици са продавали.
Заможни жени са купували тези шевици, за да помогнат на осиротелите семейства. Правили са групи в които са комбинирали, разменяли и съединявали частите за да го запазят и употребяват. Има много покривки, възглавници, ковьори за стена, изработени по този начин , в етнографския музей в София, в къщата музей на Славейков, в антикварните магазини все още могат да се намерят.
Такава група е имала и известната ни майсторка на шевици и авторка на най-големия албум с шевици Росица Чуканова."
Три от каретата имат повече от една снимка.
Една от снимките е кредит на Serjo Mustisimo


































Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нашата страница във Фейсбук

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА

УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА
УНИЩОЖЕНИЕ НА ТУМОР -СХЕМА