Изображение : Mitko Rupski от ФБ групата BirdsInBulgaria.org - Птиците в България |
В едно проучване екстрактът от листата P. terebinthus има почти 12 пъти по-висок антиоксидантен капацитет от тези на аскорбиновата киселина . Антиоксидантната активност на плодовете може да бъде повишена чрез процеса на печене.
Р. terebinthus плодовете инхибират развитието на атеросклеротичните лезии в гръдната артерия. Растението има и противотуморно действие.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3876903/#B11
====================================================================
Кукучът е двудомен* листопаден храст или ниско дърво високо 3-6 m. Растения с терпентинова миризма. Плодът обратно яйцевиден или сферичен, 6-7 mm в диаметър, с късо шипче на върха, първоначално червен, а след узряване тъмнокафяв.Цъфти през месеците април-юни.
* Двудомни растения
Растения, при които цветовете са еднополови, като върху едни от растенията са разположени само мъжки цветове, а върху други само женски, т. е. растенията могат да се разделят на мъжки и женски. Според някои лечители мъшкото е лековито за жените и обратно- женското за мъжете.
Разпространение в България
Установен е в следните флористични райони: Черноморско крайбрежие, Стара Планина (източна), Долината на Струма, Славянка, Странджа, Пирин, Средна гора, Родопи, Тракийска низина, Тунджанска хълмиста равнина и Долината на Места
Кукучът е багрилно и дъбилно растение и подправка [Делипавлов & кол., 2003]. Използва се за добив на терпентин. В Кипър плодовете се използват за изпичането на местен вид селски хляб. На остров Крит се използва като аромат за местно бренди. В Турция от печените плодове се приготвя напитка
===================================================================
КАФЕ С ИЗПЕЧЕНИЯТ ПЛОД НА Pistacia terebinthus
КАФЕ С ИЗПЕЧЕНИЯТ ПЛОД НА Pistacia terebinthus
http://salamorganic.com/en/product/3565 https://aunaturalorganics.com/shop/pistacia-terebinthus-oil-3-4-oz-100-ml/ |
bgflora.net Общ изглед на Кукуч (Pistacia terebinthus) - мъжко растение по време на цъфтеж |
Няма коментари:
Публикуване на коментар