Рициново масло - много повече от слабително средство!
Рициновото масло се произвежда от семената на растението Ricinus communis – Рицин.
Родината му е Източна Африка, но като техническа култура се сади във всички зони с умерен климат. В тропическите ширини е многогодишно дървовидно растение, а в умерените рядко успява да преживее зимата и се развива като едногодишно тревисто растение.
Цялото растение е отровно за хората и животните - съдържа отровния белтък рицин и алкалоида рицинин. Семената му съдържат 45-60% рициново масло.
Култивиран е още от дълбока древност заради извличаното от семената рициново масло, което се използвало за осветление и като слабително средство.
Медицинското рициново масло се получава при студено пресоване на семената. За разрушаване на отровния протеин рицин маслото се обработва с гореща водна пара. Рицинът е химически неустойчив и в резултат на хидролизата се разлага.
Поради разнообразието от цветове на листата му (виолетово-черни, червени, зелени, бронз и др.), растението се използва като декоративно.
Рициновото масло съдържа рицинолеинова киселина: тя активира простаноидните рецептори в матката, което стимулира контракциите й. В гинекологията този тип въздействие се използва, когато трябва да се предизвика раждане при износен плод. Изключително важно е как препаратите с това масло ще се понесат от даден организъм, тъй като то може да причини и прилошаване.
Внимание: За външно приложение рициновото масло винаги се смесва с друго масло (слънчогледово, бадемово, сусамово, зехтин), защото изсушава кожата.
За разлика от много други растителни масла, рициновото масло не се използва в кухнята, а и има доста специфична употреба като медицински и козметичен продукт. Основна съставна част е на много мазила и пасти, използвани за лечение на кожни язви, изгаряния, обриви, петна, гинекологични заболявания и др.
През 1984 г. в Университета в Сао Паоло е разработен полиуретан, извлечен от рициново масло , който намира приложение в ортопедията като изкуствени кости и стави.
Няма коментари:
Публикуване на коментар